Update of Windows 10 nieuw installeren?

Upgrade of Windows 10 nieuw installeren

Update of Windows 10 nieuw installeren

 

Update of verse installatie? Windows 10 is alweer geruime tijd uit en Nederland staat in de top tien van landen die het nieuwe systeem als snelste oppakken. Toch zijn er een hoop gebruikers die de sprong nog moeten wagen. Nu is er nog tijd voor het gratis upgraden maar voor dat je het weet is het 29 juli 2016 en dan zult u moeten betalen voor een upgrade naar Windows 10. Ook blijkt het kiezen tussen updaten en vers installeren moeilijk voor mensen.

Er zijn legio redenen om gauw over te stappen op Windows 10. Microsoft lijkt zich het merendeel van de kritiek op Windows 8 aangetrokken te hebben. De meeste pijnpunten uit dat besturingssysteem zijn dan ook niet terug te vinden in Windows 10. Het oude startmenu is terug, je krijgt geen tegels meer opgedrongen en voor de gebruikers met geavanceerde pc’s is er de mogelijkheid om in te loggen met een 3D-scan van het gezicht. In de landen om ons heen hebben de Windows 10-gebruikers al toegang tot de spraak assistent Cortana. In de Nederlandse taal is Cortana helaas nog niet beschikbaar, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Er is nog een andere reden om snel over te stappen, die niet per se een voordeel van het systeem zelf is: overstappen is maar één jaar gratis.

Update: Meer info over een gratis upgrade na 29 juli: Gratis Upgrade naar Windows 10

Gebruikers die de stap nog niet genomen hebben zijn waarschijnlijk aan het twijfelen over één belangrijk detail: hoe stap ik precies over? Je hebt namelijk de keuze tussen twee methodes. Op de eerste plaats kun je kiezen om te updaten via ‘Download Windows 10’ wanneer je pc aangeeft dat jouw update klaarstaat.

windows 10 upgrade icoon

Dat zie je bij het witte Windows-logo in het systeemvak. Maar dan blijft het merendeel van de content en software op je pc staan, inclusief alles wat hem trager en logger maakte. De andere optie is dan ook om Windows 10 vers te installeren. Je moet je pc dan opnieuw inrichten, maar hij is wel razendsnel! In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beide strategieën. De keuze is exclusief, want Microsoft biedt geen manier om via de update-app een schone installatie door te voeren, waarbij de harde schijf wordt geformatteerd.

Hoe installeer ik Windows 10?

Bij deze laatste upgrade-optie (»Niets behouden«) moet je zeker een back-up maken, omdat hierbij zowel content als software verwijderd wordt. In principe is deze optie een schone installatie, met als enige verschil dat de harde schijf niet geformatteerd wordt. Alles wat op de harde schijf staat, wordt tijdens de installatie verwijderd en vervolgens wordt Windows 10 geïnstalleerd. Een volledige verse installatie van je pc is het (net) niet. Je hoeft namelijk geen productsleutel in te voeren of andere verificatieprocessen te doorlopen. Het feit dat je een geldige installatie van Windows 7 of 8.1 op je pc hebt is voldoende.

windows 10 gratis downloaden

Een handige technische bijkomstigheid is dat je niet druk hoeft te maken over de verschillende versies van Windows 10. Het updateprogramma weet precies wat voor Windows je hebt geïnstalleerd en welke versie er nodig is om jouw computer te upgraden naar Windows 10. Zo loop je niet het risico om per ongeluk de verkeerde Windows 10 versie te installeren. Het lijkt allemaal eenvoudig en dat is ook zo maar omdat het allemaal gemakkelijk in gang te zetten is, wil niet zeggen dat er helemaal niks fout kan gaan.

Internet werkt niet in Windows 10

Zo bestaat er een kans dat bepaalde randapparatuur of geïnstalleerde software niet meer functioneert op je pc, de belangrijkste reden waarom sommige randapparatuur niet werkt is omdat de oudere Windows 7 stuurprogramma’s niet compatibel zijn met Windows 10. Vooral Wifi adapters van het draadloze netwerk en netwerkkaarten willen nog wel eens voor problemen zorgen omdat er een nieuwe driver nodig is voor Windows 10. Dit kost dan extra tijd om de repareren, mits het te repareren valt. Nieuwe drivers (met Windows 10-ondersteuning) zijn bij oudere hardware niet altijd beschikbaar. Frustrerend als je lekker bezig bent geweest met het updaten van je systeem. Controleer op de website van uw hardware leverancier of er een nieuwe driver voor uw systeem te vinden is. Veel leveranciers hebben nieuwe drivers voor hardware uitgebracht speciaal voor Windows 10. En mocht het dan echt niet lukken dan is er gelukkig nóg één groot voordeel van een update naar Windows 10 ten opzichte van een verse installatie.

Terug naar Windows 7

Je kunt binnen een termijn van dertig dagen altijd nog terug. Je vorige Windows-installatie blijft namelijk voor een periode van 30 dagen bewaard in een map op je systeem en is binnen die periode terug te zetten. Als Windows 10 je dan toch niet bevalt of als de technische problemen groter zijn dan wat de update je waard is, kun je alles dus gewoon terugdraaien naar de vorige Windows versie.

Voor dat je begint met het updaten naar Windows 10 is het een goed idee om je systeem te ontdoen van een aantal factoren die kunnen storen tijdens de update, bijvoorbeeld je antivirusprogramma. Die kun je natuurlijk later weer installeren. Het is tevens een goed idee om randapparatuur zoals printers en NAS schijven niet aangesloten te laten tijdens het updaten en dus los te koppelen.

Volgende pagina

Update of Windows 10 nieuw installeren?
3.6 (72%) 5 votes

8 gedachten over “Update of Windows 10 nieuw installeren?

  1. Pingback: XP programma wil niet opstarten in Windows 7, 8 of 10 - Windows Helpdesk

  2. Pingback: Windows 10 wil niet opstarten - Windows Helpdesk

  3. Pingback: Essentiële Backup tips voor uw bestanden - Windows Helpdesk

  4. Pingback: Windows installeren - Windows Helpdesk

  5. Pingback: Windows 10 downloaden - Windows Helpdesk

  6. Pingback: Geen WiFi verbinding met het draadloze netwerk

  7. Pingback: Updaten of upgraden? - Windows Helpdesk

Geef een reactie