Back-up tips

backup tips

Back-up tips om te voorkomen dat u documenten of die mooie vakantiefoto’s kwijt raakt.  Stelt u zich eens voor, een slecht functionerende harde schijf die het ieder moment zou kunnen begeven. En dat meestal zonder dat u het in de gaten heeft. Ineens loopt de computer vast en de harde schijf blijkt kapot. Of iets wat de laatste tijd vaak in het nieuws is, een cryptoaanval met ransomware, al uw bestanden versleuteld.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Belang van een goede back-up

De voorbeelden zijn misschien een zeldzaam fenomeen, maar een mogelijk scenario. En zo zijn er legio andere oorzaken die het belang van een goede back-up benadrukken. Het is maar net welke waarde u hecht aan uw documenten. Misschien wel een goede reden om juist nu een back-up te gaan maken.
We maken het regelmatig mee bij de Windows helpdesk. Mensen die al tijden de gedachten hadden om een back-up te maken maar er zich geen tijd voor gunden. Ach, doe ik van de week wel even, met het verlies van waardevolle gegevens tot gevolg. Laat het u niet overkomen.

Hier heeft u wat tips waar u om moet denken. En wees verstandig,  maak vandaag nog die backup.

Professionele recovery

Het is te laat, uw bestanden zijn weg en de enige optie die overblijft is via professionele recovery uw bestanden proberen terug te laten halen. Als die tenminste belangrijk genoeg zijn om veel geld aan uit te geven, want als dat niet het geval is bent u ze zeker kwijt. Want als we spreken over een defecte kapotte harde schijf en professionele recovery, dan spreken we al gauw over honderden zoniet duizenden euro’s. Het is maar net hoeveel data u terug wilt hebben. Beter voorkomen dan genezen. Maak dus vandaag nog die back-up!

Wat moet u niet doen

Uw back-up opslaan op een andere partitie is niet verstandig. Met als reden dat de partitie deel uit kan maken van uw harde schijf. Met als gevolg dat u na een crash nog steeds uw data kwijt bent terwijl u dacht dat u het goed voor elkaar had. Maak ook geen back-ups op dezelfde schijf als waarop Windows staat geïnstalleerd. Mocht u een virus, spyware of een andere soort malware oplopen dan is de kans natuurlijk erg groot dat die gegevens ook aangetast worden. Met wat pech blijft er dan niet veel meer over dan de harde schijf te formatteren en opnieuw Windows te installeren. Met als resultaat een hoop werk en u bent nog steeds uw data kwijt.

U controleert of de schijf is opgedeeld in verschillende partities op de volgende manier:

U heeft nog Windows 7 of Vista? Niet erg verstandig vooral nu u voor heel weinig geld uw computer kunt updaten naar Windows 10. maar Klik op Start –> rechtermuisknop Computer Beheren –> en in het computerbeheer scherm op Schijfbeheer

Windows 10: Muisaanwijzer in de op de Startknop –> Rechtermuisknop –> Schijfbeheer

Ik gebruik Dropbox, Onedrive of Google drive als back-up

Wees daar extreem voorzichtig mee. Het werkt inderdaad perfect Dropbox, Onedrive of Google Drive. Maar ik wil u toch even een waarschuwing meegeven om evengoed een backup te maken op een externe schijf. Aangezien Ransomware ook de bestanden in de cloud versleuteld. Dropbox en de andere clouddiensten zullen namelijk netjes de geïnfecteerde bestanden synchroniseren. De automatische synchronisatie functie kan daarom niet als back-up gebruikt worden. Ook het terugzetten in de tijd door Dropbox, Onedrive of Google Drive zal niet altijd het resultaat opleveren wat u voor ogen heeft. Het is natuurlijk beter dan niks maar houdt er dus rekening mee dat het in de cloud backuppen ook mis kan gaan,

Back-up niet op Dvd of Cd

We adviseren ook niet om uw belangrijke data op Dvd’s of Cd’s op te slaan. Heeft u op het moment geen andere keus, laat het dan een tijdelijke oplossing zijn. En gebruik geen re-writable schijfjes. Die blijken minder lang mee te gaan als hun “gewone” broertjes. Want vergis u zich niet, Dvd’s en Cd’s zijn niet gemaakt voor de eeuwigheid en de levensduur verschilt van merk tot merk. Na verloop van jaren treed er onherroepelijk slijtage op ondanks dat u ze niet gebruikt. En het grootste nadeel van Dvd’s of Cd’s blijft natuurlijk dat ze snel beschadigd kunnen raken als ze niet veilig opgeborgen worden.

Verstandig een back-up maken

Het verstandigst is om de back-up van uw Windows computer op te slaan op een externe harde schijf of USB. Omdat u deze na de back-up ontkoppeld van de computer en op een veilige plek kunt wegleggen. Als u niet over al teveel data beschikt dan is die externe USB stick een uitstekende oplossing. De USB sticks zijn niet duur en in iedere supermarkt te krijgen. Voor een harde schijf moet u iets meer moeite doen, maar ook deze zijn tegenwoordig zijn groot en niet al te duur. In de computerwinkel of op het Internet heeft u al een goed harde schijf met behuizing tussen de 50 en 80 euro. Voor dat geld koopt u een harde schijf in een behuizing tussen de 500GB en 1TB (Terrabyte) = 1000GB. Daar kunt u heel wat foto’s en andere voor u belangrijke data op kwijt.

Let op: Op een USB stick van minder dan 1 GB kan Windows geen back-ups maken.

Een goede redelijk grote USB stick van ongeveer 100 GB heeft u al rond de 20 euro of tegenwoordig in 2021 soms zelfs nog minder. Ik denk dat uw foto’s en documenten uw vast meer waard zijn.

Voor het maken van een backup in Windows 7 klikt u hier:

Voor het maken van een back up in Windows 10 kunt u terecht op: Back-up maken in Windows 10

Komt u er niet uit, hulp nodig?

Heeft u advies of hulp nodig bij het maken van een goede backup? Wilt u er zeker van zijn dat u een goede backup heeft gemaakt? U kunt altijd bellen met de helpdesk. Via computerhulp op afstand kunnen wij u leren hoe u een goede backup maakt. Maar natuurlijk ook als u gewoon een vraag heeft. Altijd een technische man achter de hand. Is dat makkelijk of niet?

5/5 - (7 stemmen)

6 gedachten over “Back-up tips”

    • Geachte heer Vos, bedankt voor uw bericht. Het werkt inderdaad perfect Dropbox, Onedrive of Google Drive. Maar ik wil u toch even een waarschuwing meegeven om evengoed een backup te draaien op een externe schijf. Aangezien Ransomware ook de bestanden in de cloud versleuteld. Dropbox zal namelijk netjes de geinfecteerde bestanden synchroniseren. De automatische synchronisatie functie kan daarom niet als back-up gebruikt worden. Ook het terugzetten in de tijd door Dropbox zal niet altijd het resultaat opleveren wat u voor ogen heeft.

  1. Foto’s via een back-up lukt nog wel. Met video’s is dit niet mogelijk. Wij hebben ruim 250 camcorder films van elk circa 13 GB groot. Een back-up hiervan maken is niet mogelijk omdat dit erg veel tijd in beslag neemt.
    De enige mogelijkheid is dus een copy maken van de nieuwe toegevoegde video’s.
    Dat betekent dat oude video’s nooit meer gecontroleerd worden of zij nog leesbaar zijn (er worden immers alleen maar video’s toegevoegd).
    Op het moment dat ik de copy nodig heb, zou ik pas merken dat deze niet meer goed is. Een lastig probleem waar ik nog geen oplossing voor gevonden heb.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.