64 of 32 bits wat is beter

64 of 32 bits

Of het nu om een besturingssysteem, webbrowser, of mediaspeler gaat, ze zijn allemaal beschikbaar in een 32 bits en in een 64 bits versie. Maar wat is nu eigenlijk beter? 

Geschatte leestijd: 4 minuten

32 bits

Terwijl je met de 32 bits versie van een programma doorgaans probleemloos kunt werken op zowel 32- als 64 bits systemen, leverden 64 bits versies van veel programma’s in de praktijk nog wel eens problemen op. Dat is nu in 2021 grotendeels opgelost. En dat is fijn want 64 bits belooft sneller te zijn en ondersteunt bovendien grotere bestanden. De getallen 32 en 64 geven aan hoelang de zogeheten woorden kunnen zijn die de processor verwerkt. Bij een 32 bits processor zijn de woorden dus maximaal 32 bits lang. Omdat ieder bit óf de waarde ‘1’ óf de waarde ‘0’ heeft, zijn er 2^32 woorden mogelijk. Die kan de processor gebruiken om 2^32 adressen in het werk of intern geheugen te adresseren, waarbij elk adres één byte groot is. 2^32 bytes zijn ongeveer 4,3 gigabytes, meer werkgeheugen kan een 32 bits systeem niet adresseren.

64 bits

Een 64 bits processor kan 264 geheugenadressen adresseren, in theorie meer dan 18 exabyte. Van dat veel grotere bruikbare werkgeheugen profiteren programma’s zoals Photoshop. Dankzij 64 bits kan dit fotobewerkingsprogramma veel beter met (zeer) grote afbeeldingen omgaan. Vaak wordt over het hoofd gezien dat er verscheidene 32 bits programma’s zijn die toch meer dan vier gigabyte werkgeheugen kunnen gebruiken. Dat moet wel, want er zijn nog heel veel programma’s waarvan geen 64 bits versie bestaat. Dit is de reden dat de 64 bits versie van Windows een emulator heeft (WOW64) waarin 32 bits software draait. Een 32 bits Firefox start zonder problemen op een 64 bits Windows, maar omgekeerd werkt dit niet. Het is niet eens mogelijk om een 64 bits programma te installeren op een 32 bits Windows. Daarom geldt de vuistregel dat je op een 32 bits besturingssysteem 32 bits programma’s, tools en drivers installeert en op een 64 bits systeem 64 bits software.

64 bits computer betekent dit ook sneller dus betere prestaties?

Een 64 bit computer hoeft niet noodzakelijkerwijs sneller te zijn of beter te presteren. Prominente voorbeelden daarvan zijn Internet Explorer versie 9, de experimentele 64 bits versie van Firefox en zelfs de 64 bits Microsoft Office, indien je plug-ins gebruikt. De 64 bits versie van Chrome is daarentegen veel sneller dan de 32 bits versie van de browser. Bij standaard programma’s kun je dus niet in het algemeen zeggen dat een 64 bits versie op een 64 bits systeem beter of sneller is dan de 32 bits versie. Voor systeem gerelateerde software zoals virusscanners en dergelijke moet de bits-versie wel overeenkomen met de bits-versie van het besturingssysteem, omdat dit anders tot computerproblemen zoals prestatie- en stabiliteitsproblemen kan leiden.

64 of 32 bits wat is beter
In het Systeem venster vindt u de hoeveelheid bits van uw computer

Hoeveel bits is mijn computer?

Wilt u weten hoeveel bits uw computer is? U kunt dit als volgt controleren:

Voor Windows Vista en Windows 7: Start start windows7 –> met de muisaanwijzer op Computer gaan staan en vervolgens klikken met de rechtermuisknop en kiezen voor eigenschappen.

Windows 10 (en win 8): Muisaanwijzer linker beneden hoek op de startbutton blank –> Klik met rechtermuisknop –> Systeem

Hoeveel bits is mijn computer

NB: Vanaf versie 1708 vindt u onder systeem een ander scherm. U vindt u antwoord onder Apparaatspecificatie

4.5/5 - (6 stemmen)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.