Systeem prestaties en diagnose

Systeemdiagnose. Windows 10 bevat een andere interessante tool die allerlei systeemonderdelen controleert. En bij het oplossen van computerproblemen een grote rol kan spelen. Deze tool, die luistert naar de naam Systeemdiagnose, zit wel enigszins verborgen.

Broncontrole en prestatiemeter starten
Broncontrole en prestatiemeter starten

Druk op Windowstoets + R en voer het commando perfmon /report uit. Zodra u op de Enter-toets drukt, verschijnt een dialoogvenster en wordt er gedurende zestig seconden een systeemaudit uitgevoerd. Met andere woorden Windows wordt gecontroleerd op fouten en oneffenheden die een goed lopende Windows 10 computer mogelijk blokkeren.

broncontrole en prestatiemeter
Systeemdiagnose broncontrole en prestatiemeter

Na afloop verschijnt een overzichtelijk rapport met onder meer de rubriek Diagnostische resultaten. Mogelijk bevat die waarschuwingen of fouten met de nodige feedback en vaak ook suggesties voor het oplossen van de eventueel aanwezige Windows 10 problemen.

Computerhulp op afstand

Komt u een vraagstuk tegen waar u het antwoord niet van weet? Schroom niet om de helpdesk te bellen. Wij kunnen u ondersteuning bieden bij het vinden van een oplossing, of verhelpen het probleem van uw computer via hulp op afstand. Ook voor korte vragen over Windows 10, printers of bijvoorbeeld het instellen van een draadloos netwerk bent u welkom. Meer informatie vindt u op de pagina Windows helpdesk bellen

Betrouwbaarheidscontrole

De Systeemdiagnose baseert zich op een tijdsbestek van één minuut. We kunnen ons echter voorstellen dat u ook over een wat langere periode wilt checken of er zich geen problemen hebben voorgedaan, bijvoorbeeld naar de stabiliteit van uw systeem toe. Dat is precies wat u met de Betrouwbaarheidscontrole kunt doen. Deze tool geeft u namelijk, over de tijdsspanne van maximaal één jaar, een chronologisch overzicht van gebeurtenissen die mogelijk een impact hadden of nog hebben op de stabiliteit van uw Windows 10 computer. U start deze tool het snelste op door Windowstoets + R in te drukken en het commando perfmon /rel uit te voeren (rel staat voor reliability).

betrouwbaarheidscontrole windows
Betrouwbaarheidscontrole windows

Even later verschijnt het betrouwbaarheidsrapport, waarin u op een grafiek de chronologische stabiliteitsindex afleest met cijfers van 1 (zeer instabiel) tot 10 (uiterst stabiel). Via Dagen | Weken kunt u snel door de tijd navigeren en met de kleine pijltjes aan weerszijden schuift u telkens een dag op.

Tip: Wij kunnen ons voorstellen dat u deze tool vaker zou willen gebruiken. Een manier daarvoor is om een snelkoppeling op het bureaublad te plaatsen. Klik met de rechtermuisknop op een lege plek op het bureaublad. Kies voor Nieuw –> Snelkoppeling geef als locatie op perfmon /rel (let op de spatie) Klik op volgende en tenslotte op voltooien. Nu hoeft u alleen te klikken op het pictogram om de betrouwbaarheidscontrole te starten.

Probleemrapporten

Het wordt pas echt interessant wanneer u een bepaalde dag of week aanklikt. Immers, onder de grafiek krijgt u dan een overzicht van de bijhorende gebeurtenissen te zien.

kritieke windows fout  Een rood pictogram met kruis markeert een echte foutsituatie naar hardware, Windows of andere software toe. Dit heeft uw dringende aandacht nodig.

geel waarschuwing windows  Een geel pictogram met uitroepteken geeft een waarschuwing aan: niet echt een dringend probleem dus, maar wel even naar kijken wat het probleem is en desnoods oplossen.

blauw info windows  Een blauw info pictogram is louter informatief bedoeld.

De kolom Actie lijkt erg interessant, met links als Technische details weergeven en Zoeken naar een oplossing, maar in de praktijk leveren die functies zelden iets op. Helemaal onderaan ziet u nog de link Alle probleemrapporten weergeven: die toont u alleen nog de foutberichten. Wel kunt u hier snel sorteren op de bron van de fout(en) (door de kolomtitel Bron aan te klikken zodat u meteen kunt zien of een bepaalde applicatie vaker nukkig doet. Vanuit het contextmenu kunt u ook hier Technische details weergeven selecteren, maar zoals gezegd bent u daar wellicht niet zoveel mee geholpen.

Tot zover deze Windows tip. Er is nog een andere informatiebron namelijk de Windows Logboeken, die meer gedetailleerde informatie prijsgeeft over de windows computer fouten die zijn opgetreden.

3 reacties op “Systeem prestaties en diagnose”

  1. Ik heb de diagnose uitgevoerd. Er is ca. 25 % van gebeurtenislogboek verloren gegaan. Hoe los ik dit op?
    Er staat: zoek uit waarom dit is gebeurd.
    Ik heb waarschijnlijk zelf e.e.a. verwijderd bij uitzoeken van van alles.
    Windows opnieuw installeren? Is dat de enige optie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button