Gratis virusscanner AVG downloaden

Gratis virusscanner downloaden is dat wel goed? Kan een gratis virusscanner mijn computer goed genoeg beschermen?

Als je voor welke reden dan ook geen geld over hebt voor een virusscanner zijn er altijd nog gratis virusscanners. Er zijn er verschillende. Een van de bekendste is de gratis virusscanner van AVG sinds oktober 2017 alweer versie 17.7. De scanner lijkt in omgang veel op de avast virusscanner die ook een gratis versie aanbiedt. Dit is niet zo vreemd omdat Avast sinds 2016 de nieuwe eigenaar is van AVG.

Als je de AVG virusscanner download en installeert dan krijg je niet alleen een gratis virusscanner maar ook een programma die de computer realtime beschermt tegen spyware en tevens een basisbescherming geeft tegen rootkits. Het “Realtime” houdt in dat de virusscanner constant bezig is om de computer te beschermen. Het controleert alle bestanden die door u of door de computer worden geopend. Dus niet alleen op het moment dat er een handmatige scan wordt uitgevoerd. Maar voortdurend wordt uw computer gecontroleerd op virussen en malware. Al met al een uitgebreide virusscanner die de computer niet alleen een goede basisbescherming geeft voor het Internet. Maar ook nog eens het postvak in beschermt tegen de spam mailtjes die, als je er geen actie tegen onderneemt, de mailbox van je computer ernstig kunnen vervuilen. Een absoluut pluspunt bij deze gratis virusscanner.

Opmerking – Het realtime is tegenwoordig niet bijzonder meer. De meeste scanners, de gratis scanners inbegrepen, zijn tegenwoordig “realtime”.

AVG biedt ook bescherming aan voor uw macOS en Android telefoon of Tablet

Een gratis virusscanner is erg verleidelijk. Maar bent u een intensieve downloader dan zou ik er goed over nadenken om toch een betaalde virusscanner te nemen. Die zijn over het algemeen net even iets beter in het scannen en ontdekken van virussen, malware en rootkits. Gebruikt u de computer zakelijk? Dan is volgens de voorwaarden van de virusscanner het niet toegestaan om de gratis virusscanner van AVG te gebruiken.

Gratis virusscanner AVG installeren

Nadat u op het installatie bestand geklikt heeft verloopt het installeren van de gratis virusscanner van AVG over het algemeen vlekkeloos en is bij een gemiddelde downloadsnelheid zo gebeurd.

TIP: Op de volgende pagina is een uitgebreide handleiding te vinden hoe u de virusscanner van AVG behoort te installeren zonder last te hebben van alle eventuele geinstalleerde irritante opties.

Tijdens het installeren kunt u kiezen voor een aangepaste installatie aan te raden is om een aantal opties te deactiveren die tijdens de aanbevolen standaard installatie mee geinstalleerd worden. Allereerst de E-mailbescherming. Er is een persoonlijke mailscanner aan boord en een speciale invoegtoepassing voor het mailprogramma Outlook van Microsoft.

Het is in ieder geval verstandig om sowieso een van deze twee te kiezen afhankelijk van uw e-mailprogramma. Verder kunt u kiezen uit de opties: Identiteits controle (Identity Protection) en het Surf shield (linkscanner surf-shield) Deze is na installatie niet actief in de gratis virusscanner het surf-shield werkt alleen in de betaalde versie. De extra bescherming wordt als extensie in uw browser geinstalleerd en kan de Internet ervaring vertragen. Mocht u de beschermingsmiddelen toch uit willen proberen en desnoods later verwijderen kan dat natuurlijk altijd. Klik op volgende.

AVG Toolbar

De AVG toolbar selecteert u beter niet. Dit is een onnodige optie die alleen voor de firma AVG voordelen heeft. Voor u kan het een nadelige functie zijn omdat de browser onnodig wordt belast. Toolbars zijn de hoofdoorzaak van een niet goed werkende Internet Explorer, dus hoe minder hoe beter. U vinkt de AVG toolbar af en klikt op volgende. De installatie bestanden worden gedownload en de gratis virusscanner wordt geinstalleerd.

Nadat de installatie procedure succesvol is verlopen start het gebruikers interface van de gratis AVG virusscanner op. De virusscanner begint automatisch meteen met het downloaden van de meest recentste virus definities en installeert die vervolgens aansluitend.

Optimaliseer uw bescherming

Opmerking – Zoals bijna ieder gratis programma bestaat er ook een niet gratis versie van de AVG virusscanner. De gratis versie zal gaan proberen om u de betaalde versie te laten kopen door middel van (optimaliseer uw bescherming) popups, reclame en zinnetjes onder uw uitgaande mail. Deze kunt u negeren. Bij normaal gebruik van uw computer bent u genoeg beschermt. Ook tijdens online winkelen, bankieren, Internetten en Youtube video’s bekijken.

Nu de realtime virusscanner en tevens de nieuwste updates zijn geinstalleerd komt de virusscanner met een pop-up scherm. Er wordt aan u gevraagd of u de eerste scan wil uitvoeren. Ik adviseer om dat meteen maar te doen. Binnenkort meer over het instellen van de AVG gratis virusscanner.

U heeft in ieder geval vanaf nu een redelijke beveiliging zowel op uw computer als op het Internet met de gratis virusscanner van AVG.

5/5 - (2 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

21 gedachten over “Gratis virusscanner AVG downloaden

 1. blankpeter van lienen

  Er is veel gedoe bij mijn vorige erkende internet beveiliging specialisten van onder meer McAfee,Norton en AVG was de laatste die ik had.Bij McAfee is duur met hoge bedragen.Norton werkte bij mij te vaak avenrechts en blokkeerde echt alles tot mijn accounts aantoe.En bij AVG liet alleeen maar virussen door.En ik ben zeer tevreden met de erkende internet beveiliging van KPN Veilig.En die werkte perfect.

  1. blankWindows Helpdesk

   Hoi Peter, bedankt voor je berichtje. Het is maar net wat goed werkt voor je. Ik zelf ben ook geen fan van AVG de virusscanner. Voorheen was de defender (de virusscanner in Windows) ook niet goed. Maar daar is de laaste tijd extra aandacht aan besteed door Microsoft met als resultaat een goede vooruitgang in bescherming. KPN veilig is de virusscanner F Secure en dat is een prima scanner dus dat is een goede keus!

 2. blankJos Pot

  Heb hier een nieuwe laptop van HP met Windows 8.1 geinstalleerd.
  Na installeren van AVG Free 2014 versie geeft Windows iedere 1ste keer bij opstarten de melding dat er fouten zijn gevonden en start windows automatisch nogmaals op vervolgens kom je el in het startscherm. Zonder AVG geinstalleerd start Windows 8.1 in 1 keer op.
  Wat kan dit zijn nog een bug in AVG?

   1. blankJos

    Heb ergens op het www een soortgelijke klacht gevonden, de oplossing is AVG verwijderen en andere antivirus software gebruiken. In Windows 8,1 zit ook Windows Defender + Windows Firewall wat voldoende zou moeten zijn.

    1. blankJan Talens Bericht auteur

     Hoi Jos, Bedankt voor het delen, dat is wel een hele makkelijke oplossing. Zou het gauw over zijn met AVG. Het is inderdaad waar wat je zegt over de Windows defender en de firewall. Wat betreft de firewall van Windows 8.1 die is dik in orde en daar hoef je geen andere voor te nemen. Met de virusscanner is het net even anders. Die is de laatste maanden erg slecht zeg maar ronduit zwak uit de diverse testen gekomen. Je kan de uitslag van de meest gerenommeerde anti virus tester hier controleren: onafhankelijke AV-test. Mocht AVG niet werken dan zou ik Avast installeren. En denk aan je updates van Windows.

 3. blankTinus Vogels

  AVG Als gebruikers interface uitvoeren staat er rechtsboven in het email programma van Outlook 2010. Ten minste bop mijn laptop
  Op mijn desktop hetzelfde geïnstalleerd maar nu zie ik dat niet.
  Is er met de installatie iets fout gegaan?
  Gaarne uw reactie.
  Alvast dank!

  1. blankJan Talens Bericht auteur

   Tinus, Tijdens de installatie van AVG heb je de keuze om deze outlook add-in te activeren. Waarschijnlijk heb die tijdens de eerste installatie uitgevinkt gehad. Als je hem weg wilt halen dan kan je dat doen in Outlook zelf of nogmaals het installatieprogramma te doorlopen en dan af te vinken.

 4. blanksandra

  Ik probeer AVG te downloaden maar krijg de melding Can not open output file. Nu las ik dat dit aan AVG anti rookkit kan liggen, maar die heb ik niet. En het zou ook een probleem van te weinig geheugen kunnen zijn, maar dat is ook niet het geval. Alvast bedankt voor uw hulp!

  1. blankJantalens Bericht auteur

   Zitten er misschien restanten van een ander virus programma op de computer? Voor iedere virusscanner zijn op de website van de fabrikant verwijdertools beschikbaar. Download de tool van je oude virusscanner en voer dat eens uit. Dan nog eens proberen.

   Wat ook kan is dat het installatie programma niet goed gedownload is probeer het eens opnieuw te downloaden, niet kiezen voor uitvoeren maar opslaan op het bureaublad tenslotte dan het gedownloade bestand uitvoeren als administrator.

 5. blankCK

  Heb AVG 2014 geinstaleerd.. nu heb ik ook windows 8.1 geinstalleerd enwerkt XVG niet meer omdat het ineens een bestnd mist. Advies van Microsoft : opnieuw instaleren, maar doordat AVG nu stuk is kun je het niet meer deinstaleren en hiermee ook niet opnieuw instaleren..
  Door meer van dit soort dingen nu al spijt van windows 8.1 instalatie. … zit nu dus vast aan een kapotte AVG, die ik ook niet weg krijg…

 6. blankBartje Meijer

  Ik krijg van AVG gratis versie 2013 nu regelmatig meldingen dat ik binnen 28 dagen moet betalen. Binnen 27, binnen 26 etc. Is het gratis tijdperk voorbij of moet ik gewoon versie 2014 downloaden en is het dan over?

  1. blankJantalens Bericht auteur

   U heeft per ongeluk de proefversie geinstalleerd. Waarschijnlijk via een (sneaky) update gekregen bij de free versie. Even deinstalleren naar de gratis versie. Dit doet u in het configuratiescherm onder software. Als u hier kiest voor verwijdering krijgt u de keuze om de avg virusscanner weer gratis te maken.

  1. blankJantalens Bericht auteur

   Hoi Oedsstrampel,

   Als u op de download link onder in het artikel klikt dan kom je uit op een downloadpagina van de virusscanner. Naar beneden scrollen en daar vindt u een link naar de gratis versie, direct daarnaast die van de proefversie. Die moet je dus niet hebben. AVG heeft een wat agressief verkoopbeleid en probeert op allerlei manieren de betaalde virusscanner aan je op te dringen. Vaak is dit onduidelijk en verwarrend. Goed opletten en dan spreekt het voor zich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.