Gratis virusscanner AVG downloaden

Gratis virusscanner downloaden is dat wel goed? Kan een gratis virusscanner mijn computer goed genoeg beschermen?

Als je voor welke reden dan ook geen geld over hebt voor een virusscanner zijn er altijd nog gratis virusscanners. Er zijn er verschillende. Een van de bekendste is de gratis virusscanner van AVG sinds oktober 2017 alweer versie 17.7. De scanner lijkt in omgang veel op de avast virusscanner die ook een gratis versie aanbiedt. Dit is niet zo vreemd omdat Avast sinds 2016 de nieuwe eigenaar is van AVG.

blank

Als je de AVG virusscanner download en installeert dan krijg je niet alleen een gratis virusscanner maar ook een programma die de computer realtime beschermt tegen spyware en tevens een basisbescherming geeft tegen rootkits. Het “Realtime” houdt in dat de virusscanner constant bezig is om de computer te beschermen. Het controleert alle bestanden die door u of door de computer worden geopend. Dus niet alleen op het moment dat er een handmatige scan wordt uitgevoerd. Maar voortdurend wordt uw computer gecontroleerd op virussen en malware. Al met al een uitgebreide virusscanner die de computer niet alleen een goede basisbescherming geeft voor het Internet. Maar ook nog eens het postvak in beschermt tegen de spam mailtjes die, als je er geen actie tegen onderneemt, de mailbox van je computer ernstig kunnen vervuilen. Een absoluut pluspunt bij deze gratis virusscanner.

Opmerking – Het realtime is tegenwoordig niet bijzonder meer. De meeste scanners, de gratis scanners inbegrepen, zijn tegenwoordig “realtime”.

AVG biedt ook bescherming aan voor uw macOS en Android telefoon of Tablet

Een gratis virusscanner is erg verleidelijk. Maar bent u een intensieve downloader dan zou ik er goed over nadenken om toch een betaalde virusscanner te nemen. Die zijn over het algemeen net even iets beter in het scannen en ontdekken van virussen, malware en rootkits. Gebruikt u de computer zakelijk? Dan is volgens de voorwaarden van de virusscanner het niet toegestaan om de gratis virusscanner van AVG te gebruiken.

Gratis virusscanner AVG installeren

Nadat u op het installatie bestand geklikt heeft verloopt het installeren van de gratis virusscanner van AVG over het algemeen vlekkeloos en is bij een gemiddelde downloadsnelheid zo gebeurd.

TIP: Op de volgende pagina is een uitgebreide handleiding te vinden hoe u de virusscanner van AVG behoort te installeren zonder last te hebben van alle eventuele geinstalleerde irritante opties.

Tijdens het installeren kunt u kiezen voor een aangepaste installatie aan te raden is om een aantal opties te deactiveren die tijdens de aanbevolen standaard installatie mee geinstalleerd worden. Allereerst de E-mailbescherming. Er is een persoonlijke mailscanner aan boord en een speciale invoegtoepassing voor het mailprogramma Outlook van Microsoft.

Het is in ieder geval verstandig om sowieso een van deze twee te kiezen afhankelijk van uw e-mailprogramma. Verder kunt u kiezen uit de opties: Identiteits controle (Identity Protection) en het Surf shield (linkscanner surf-shield) Deze is na installatie niet actief in de gratis virusscanner het surf-shield werkt alleen in de betaalde versie. De extra bescherming wordt als extensie in uw browser geinstalleerd en kan de Internet ervaring vertragen. Mocht u de beschermingsmiddelen toch uit willen proberen en desnoods later verwijderen kan dat natuurlijk altijd. Klik op volgende.

AVG Toolbar

De AVG toolbar selecteert u beter niet. Dit is een onnodige optie die alleen voor de firma AVG voordelen heeft. Voor u kan het een nadelige functie zijn omdat de browser onnodig wordt belast. Toolbars zijn de hoofdoorzaak van een niet goed werkende Internet Explorer, dus hoe minder hoe beter. U vinkt de AVG toolbar af en klikt op volgende. De installatie bestanden worden gedownload en de gratis virusscanner wordt geinstalleerd.

Nadat de installatie procedure succesvol is verlopen start het gebruikers interface van de gratis AVG virusscanner op. De virusscanner begint automatisch meteen met het downloaden van de meest recentste virus definities en installeert die vervolgens aansluitend.

Optimaliseer uw bescherming

Opmerking – Zoals bijna ieder gratis programma bestaat er ook een niet gratis versie van de AVG virusscanner. De gratis versie zal gaan proberen om u de betaalde versie te laten kopen door middel van (optimaliseer uw bescherming) popups, reclame en zinnetjes onder uw uitgaande mail. Deze kunt u negeren. Bij normaal gebruik van uw computer bent u genoeg beschermt. Ook tijdens online winkelen, bankieren, Internetten en Youtube video’s bekijken.

Nu de realtime virusscanner en tevens de nieuwste updates zijn geinstalleerd komt de virusscanner met een pop-up scherm. Er wordt aan u gevraagd of u de eerste scan wil uitvoeren. Ik adviseer om dat meteen maar te doen. Binnenkort meer over het instellen van de AVG gratis virusscanner.

U heeft in ieder geval vanaf nu een redelijke beveiliging zowel op uw computer als op het Internet met de gratis virusscanner van AVG.