USB poorten werken niet

USB poort werkt niet
USB poort werkt niet

USB poorten werken niet meer en alles wat u aansluit niets werkt of reageert. Zijn uw USB poorten defect? Is dit een nieuwe storing en was deze USB foutmelding er gisteren nog niet dan kunt u als eerste proberen de problemen met systeemherstel te verhelpen. Helpt deze tip niet, dan komt u verder in het artikel nog andere tips tegen die mogelijk hulp kunnen bieden bij een oplossing voor een USB poort die niet werkt.

Geschatte leestijd: 5 minuten

USB poorten voorkant PC werkt niet

Heeft u een Windows computer waarbij de USB poorten aan de voorkant van de computer niet werken? Dan is dit computerprobleem meestal te verhelpen in de bios setup instellingen. U bereikt de BIOS door het indrukken van een bepaalde toets tijdens de POST (power on self test). Als u in de BIOS bent gaat u vervolgens op zoek naar de Legacy-instelling en activeert u deze.

Het USB toetsenbord, USB muis of ieder ander USB apparaat  wordt nu herkend. Ook kunt u het apparaat aansluiten op USB poorten aan de achterkant van de computer, want deze USB poorten zitten direct op het moederbord. Als het USB toetsenbord en de USB muis draadloos werken, dan moet u ook eens USB bekabelde invoer-apparaten proberen.

apparaatbeheer openen
apparaatbeheer openen

Windows 7 of Vista

Problemen met niet werkende USB poorten in Windows 7 kunt u mogelijk oplossen in Apparaatbeheer. Het openen daarvan gaat als volgt:

  1. Klik op Start Startbutton
  2. Klik rechts in het startmenu op Configuratiescherm
  3. Systeem en beveiliging en vervolgens onder Systeem op Apparaatbeheer.

Windows 10 of 11

  1. Klik met de rechtermuisknop op de Startbutton start van uw Windows computer.
  2. Klik in het menu op Apparaatbeheer.
usb controllers apparaatbeheer

De USB controllers vind u onderaan, klik op het pijlpuntje (1) om de controllers uit te vouwen. Dubbelklik op de USB-controllers (Universal Serial Bus-controllers) en controleer of alle USB poorten, hubs en controllers juist werken. Voor de apparaten die niet werken, en in ons geval zijn het de USB poorten met fouten die niet werken, wordt een geel driehoekje, uitroepteken of rood kruis weergegeven.

Wordt er geen geel uitroepteken en ook geen rood kruis weergegeven dan kan er ook een probleem zijn met de hardware die u probeert aan te sluiten. Controleer de USB poort met andere hardware. Daarmee bedoelen we, een andere USB stick of bijvoorbeeld een externe harde schijf. Ziet u echter een rondje met een pijltje erin dan staat de USB uitgeschakeld. Klik dan op Apparaat inschakelen om dit apparaat in te schakelen.

Probleemoplosser voor Windows USB

USB Fixit
Repareer automatisch Windows USB problemen

Mogelijk verhelpt u USB problemen via de Repareer automatisch de USB problemen met de harde schijf, printer of USB stick probleemoplosser. Klik op de onderstaande rode knop en voer het programma uit.

download USB probleem oplosser

Windows 10 zelf beschikt ook over diverse ingebouwde probleemoplossers voor als Windows niet goed werkt.

Drivers USB opnieuw installeren

Wat u ook nog kan proberen is alle USB controllers in apparaatbeheer verwijderen met de rechtermuisknop. De computer opnieuw opstarten en dan de drivers (automatisch) door windows update weer laten installeren.

Heeft u het idee dat het aan andere hardware ligt? U kunt ook nog de hardware drivers updaten of verwijderen.

Mocht dit niet helpen of Windows of uzelf kunnen geen drivers vinden dan vindt u de stuurprogramma’s op de installatie DVD of uw Windows 10 USB die u bij aanschaf van de computer geleverd heeft gekregen.

U zou eventueel ook een systeemdiagnose kunnen uitvoeren of de Windows logboeken kunnen inzien of u daar onjuistheden vindt.

Fabrikanten support websites

U kunt ook terecht op de website van de computerfabrikant. Aansluitend vindt u de Driver en support websites van de meest voorkomende computerfabrikanten. Onder op de laptop of achter op de computer vindt u een sticker met het merk en model van uw PC. Zodat u weet waar u op moet zoeken.

Met deze informatie kunt u zoeken naar (chipset) drivers op de support site van de fabrikant van uw computer.

Mocht het u te ingewikkeld zijn en ondersteuning¬†willen hebben met het oplossen van de “niet werkende USB poorten” in uw computer. Dan kunt u bellen met onze helpdesk. Wij staan voor u klaar en helpen u graag met goed advies en hulp.