USB poorten werken niet

USB poort werkt niet
USB poort werkt niet

USB poorten werken niet meer en alles wat u aansluit niets werkt of reageert. Zijn uw USB poorten defect? Is dit een nieuwe storing en was deze USB foutmelding er gisteren nog niet dan kunt u als eerste proberen de problemen met systeemherstel te verhelpen. Helpt deze tip niet, dan komt u verder in het artikel nog andere tips tegen die mogelijk hulp kunnen bieden bij een oplossing voor een USB poort die niet werkt.

Geschatte leestijd: 6 minuten

USB poorten voorkant PC werkt niet

Heeft u een Windows computer waarbij de USB poorten aan de voorkant van de computer niet werken? Dan is dit computerprobleem meestal te verhelpen in de bios setup instellingen. U bereikt de BIOS door het indrukken van een bepaalde toets tijdens de POST (power on self test). Als u in de BIOS bent gaat u vervolgens op zoek naar de Legacy-instelling en activeert u deze.

Het USB toetsenbord, USB muis of ieder ander USB apparaat  wordt nu herkend. Ook kunt u het apparaat aansluiten op USB poorten aan de achterkant van de computer, want deze USB poorten zitten direct op het moederbord. Als het USB toetsenbord en de USB muis draadloos werken, dan moet u ook eens USB bekabelde invoer-apparaten proberen.

apparaatbeheer openen
apparaatbeheer openen

Windows 7 of Vista

Problemen met niet werkende USB poorten in Windows 7 kunt u mogelijk oplossen in Apparaatbeheer. Het openen daarvan gaat als volgt:

 1. Klik op Start Startbutton
 2. Klik rechts in het startmenu op Configuratiescherm
 3. Systeem en beveiliging en vervolgens onder Systeem op Apparaatbeheer.

Windows 10 of 11

 1. Klik met de rechtermuisknop op de Startbutton start van uw Windows computer.
 2. Klik in het menu op Apparaatbeheer.
usb controllers apparaatbeheer

De USB controllers vind u onderaan, klik op het pijlpuntje (1) om de controllers uit te vouwen. Dubbelklik op de USB-controllers (Universal Serial Bus-controllers) en controleer of alle USB poorten, hubs en controllers juist werken. Voor de apparaten die niet werken, en in ons geval zijn het de USB poorten met fouten die niet werken, wordt een geel driehoekje, uitroepteken of rood kruis weergegeven.

Wordt er geen geel uitroepteken en ook geen rood kruis weergegeven dan kan er ook een probleem zijn met de hardware die u probeert aan te sluiten. Controleer de USB poort met andere hardware. Daarmee bedoelen we, een andere USB stick of bijvoorbeeld een externe harde schijf. Ziet u echter een rondje met een pijltje erin dan staat de USB uitgeschakeld. Klik dan op Apparaat inschakelen om dit apparaat in te schakelen.

Probleemoplosser voor Windows USB

USB Fixit
Repareer automatisch Windows USB problemen

Mogelijk verhelpt u USB problemen via de Repareer automatisch de USB problemen met de harde schijf, printer of USB stick probleemoplosser. Klik op de onderstaande rode knop en voer het programma uit.

download USB probleem oplosser

Windows 10 en 11 zelf beschikken ook over diverse ingebouwde probleemoplossers voor als Windows niet goed werkt.

Drivers USB opnieuw installeren

Wat u ook nog kan proberen is alle USB controllers in apparaatbeheer verwijderen met de rechtermuisknop. De computer opnieuw opstarten en dan de drivers (automatisch) door windows update weer laten installeren.

Heeft u het idee dat het aan andere hardware ligt? U kunt ook nog de hardware drivers updaten of verwijderen.

Mocht dit niet helpen of Windows of uzelf kunnen geen drivers vinden dan vindt u de stuurprogramma’s op de installatie DVD of uw Windows 10 USB die u bij aanschaf van de computer geleverd heeft gekregen.

U zou eventueel ook een systeemdiagnose kunnen uitvoeren of de Windows logboeken kunnen inzien of u daar onjuistheden vindt.

Fabrikanten support websites

U kunt ook terecht op de website van de computerfabrikant. Aansluitend vindt u de Driver en support websites van de meest voorkomende computerfabrikanten. Onder op de laptop of achter op de computer vindt u een sticker met het merk en model van uw PC. Zodat u weet waar u op moet zoeken.

Met deze informatie kunt u zoeken naar (chipset) drivers op de support site van de fabrikant van uw computer.

Andere oorzaken USB problemen

Zijn er nog andere mogelijke oorzaken van niet-functionerende USB-poorten? Jazeker. Het komt niet vaak voor, maar het kan onder meer te wijten zijn aan een plotselinge te hoge piekbelasting op uw USB-poorten, bijvoorbeeld door het aansluiten van te veel USB-apparaten tegelijk. Maar ook virussen of malware kunnen een oorzaak zijn van de USB problemen. Het kan gebeuren dat de USB-poorten softwarematig hebben geïnfecteerd.

Om te voorkomen dat deze problemen zich voordoen, is het belangrijk om goede beveiligingssoftware te gebruiken en om de belasting van de USB-poorten te beperken. Als u meerdere USB-apparaten op uw computer gebruikt, zorg er dan voor dat u een USB-hub gebruikt om de belasting te verdelen.

Computerhelpdesk bellen

Wilt u graag ondersteuning met het oplossen van de “niet werkende USB poorten” in uw computer? Dan kunt u bellen met onze helpdesk. Wij staan voor u klaar en helpen u graag met goed advies en hulp.

4.6/5 - (24 stemmen)

54 gedachten over “USB poorten werken niet”

 1. Misschien is dit een wat late tip. Mijn twee front USB3 poorten werken wel met externe harde schijven maar niet met een aantal USB3 en USB2 sticks. Ik heb er lang naar gezocht en een oplossing gevonden. Het grote verschil tussen deze stations is dat externe harde schijven een kabeltje hebben en de usb sticks niet. Ik heb twee DeLock USB3 verlengkabels aangeschaft van 15 cm (82776) en deze tussen de usb sticks en de front USB poorten gestoken en…. probleem opgelost. Mijn conclusie is dat er vlak bij de computer veel interferentie is en 15 cm verder niet. De twee USB3 poorten aan de achterkant hadden dit probleem niet omdat er geen lange verbindingslijnen zijn.

  • Beste Ad, ongetwijfeld zal uw oplossing werken, maar ik verzoek u mijn oplossing van 3 april 2021 te willen bekijken. Misschien wel een (aanvullende) oplossing. Vriendelijke groet, Richard.

   • Beste Richard, dat had ik ook al geprobeerd maar helaas. Het vreemde is dat het altijd gewerkt heeft met het DeLock frontpaneel type 62700 met 2x USB3 poorten en HD audio, de laatste tijd echter niet meer zo goed. Ik heb ook al het vermoeden gehad dat er iets gewijzigd is aan de driver of misschien een defect aan het moederbord in mijn geval ASUS H310M-A R2.0 Het kan ook zijn dat ik teveel heb aangesloten op het moederbordje er is geen aansluiting meer vrij alles is bezet

 2. Beste Huup, Ik heb totaal geen kennis van een pc, echter heb na bijna een jaar zoeken in ieder geval bij mij de oplossing gevonden na alles geprobeerd te hebben wat beschreven staat op verschillende sites. Ik hoop dat het lukt bij jou. Daar gaat`ie: rechter muisklik op start – naar apparaatbeheer – naar beneden – naar Universal Bus Controllers – deze uitvouwen – rechter muisklik op USB HUB – Naar beneden en eigenschappen aanklikken – energiebeheer aanklikken – vinkje WEGHALEN bij dat computer het apparaat mag uitschakelen.
  Dit even herhalen bij alles waar het woordje USB HUB of hoofdhub bijstaat.
  Bekijk dit rustig, het is een werkje van hooguit 5 minuten. Veel succes !!!!

 3. Windows 10 schakeld alle usb in en uitgangen, in de bios doet de toetsenbord het goed en zodra windows opstart gaan de led van toetsenbord en muis uit.
  Kan niet eens inloggen of in veilige modes komen. Help mij.!!!

  • Beste Huup, Ik heb totaal geen kennis van een pc, echter heb na bijna een jaar zoeken in ieder geval bij mij de oplossing gevonden na alles geprobeerd te hebben wat beschreven staat op verschillende sites. Ik hoop dat het lukt bij jou. Daar gaat`ie: rechter muisklik op start – naar apparaatbeheer – naar beneden – naar Universal Bus Controllers – deze uitvouwen – rechter muisklik op USB HUB – Naar beneden en eigenschappen aanklikken – energiebeheer aanklikken – vinkje WEGHALEN bij dat computer het apparaat mag uitschakelen.
   Dit even herhalen bij alles waar het woordje USB HUB of hoofdhub bijstaat.
   Bekijk dit rustig, het is een werkje van hooguit 5 minuten. Veel succes !!!!

 4. Mijn USB 3 poort werkt sinds korte tijd niet meer met een HUB. De hub wordt wel herkend maar geen enkel apparaat doet het er op. Als ik een externe HD aansluit direct op de usb 3 poort van de PC, werkt deze wel!
  Heb alle drivers geupdate, andere poort gebruikt en zelfs een nieuwe hub gekocht… geen verbetering.
  Windows 10.

 5. mijn usb aanlsuitingen doen het het opeens niet meer dus ik er naar kijken en dan probeer ik de download te doen maar dan krijg ik er is een fout opgetreden dus wat kan ik doen zodat het weer werkt

  • Na de laatste update van Windows doen de USB poorten het niet meer (goed)
   Mijn Epson printer werkt niet, aansluiting van mijn camera werkt ook niet/wordt niet herkend.
   Dit is niet de eerste keer dat dit probleem zich voordoet bij Windows !!!
   De gebruiker mag het wel zelf uitzoeken via helpdesk gegevens
   M.i eerst de updates controleren op dit soort onvolkomenheden .. niet gebruiksvriendelijk werken zo

 6. Mijn USB aansluitingen werken niet meer. Dagelijks werk ik met mijn laptop en verplaats deze ook van werk naar huis. Een uur geleden deed mijn muis het gewoon maar nadat ik mijn laptop had uitgezet en weer naar huis ben gegaan doet hij het niet meer. Dacht eerst dat het aan mijn muis lag, maar ook een muis met snoer werkt niet. Ook laad ik regelmatig mijn telefoon op via mijn laptop, ook deze doet het niet meer. Het ligt dus echt aan de USB aansluiting. Als ik bij apparaat beheer kijk zie ik nergens geen geel uitroepteken staan? Wat zou dan het probleem kunnen zijn en wat is hiervoor de juiste oplossing. Kan er nu dus ook geen externe harddisk aan aansluiten om eerst mijn bestanden veilig te stellen dus durf ook niet zomaar iets te doen, bang dat ik dadelijk alles kwijt raak. Hebben jullie enig idee? Alvast bedankt!

  • Hoi Tessa, dat klinkt niet echt goed, heb je al geprobeerd om de computer opnieuw op te starten dus niet een gewone herstart maar echt even accu eruit aan en uit knop indrukken voor een seconde of tien en dan weer opnieuw opstarten. Heb je al in de logboeken gekeken of je daar iets in vind (of laten kijken) Als dit niet helpt en je hebt alle onderwerpen al geprobeerd die boven worden aangegeven dan is het hoogst waarschijnlijk een hardware matige fout.

 7. Hallo, ik heb sinds een paar maanden een nieuwe laptop. Nu probeer ik eigenlijk voor het eerst mijn usb poorten uit, en 1 doet het niet! Althans, hij leest geen muis of usb. Wel laad hij mijn telefoon op. Heb al gekeken in apparaatbeheer en geeft niks aan..

 8. Ik heb een Acer Aspire M1200 desktop. Na de laatste update vorige week donderdag, voor windows 7, staan mijn USB-poorten niet meer gedetecteerd in mijn “apparaat beheer”. Kriegel wordt ik ervan , ik heb inmiddels een ps/2 converter gehaald dus muis en toetsenbord heb ik wel.

  Maar ik wil mijn USB gewoon werkend hebben !!.. Ik ben op de Acer site geweest en daar de nieuwste chipset (ATI) gedownload en geïnstalleerd maar nog werken ze niet.

  Kan iemand mij een nuchter advies geven want alle onderstaande dingen en tips die geschreven zijn werken niet bij mij.

 9. mijn usb controller staat een gele uitroep teken en mijn universal serial bus-controller werken wel maar als ik mijn muis of iphone kabel of usb in doe doet hij het niet kan iemand me vertellen waarom het niet werkt

 10. heykes
  ik heb op mijne Acer Aspire 3100 de Win 7 geinstalleerd omdat ik ervoor met XP werkte
  nu mijn usb poorten werken enkel nog voor mijn muis
  voor cam als externe dvd driver, memostick enz aanvaard hij niet en komt steeds op van “Het usb apparaat word niet herkent” heb van alles gedaan maar lukt niet
  hier kan ik wel stuurprogramma’s downloaden voor mijne Acer maar wa blijkt enkel Vista dus geen Win7
  kan iemand me helpen
  oja mijn interne dvd player die ga ook nie werkt ook nie, bedoel hij draait maar komt niks uit geen geluid geen beeld niks dus
  mvg

 11. Ik heb sinds vanavond mijn laptop weer op mogen halen van de maker.
  Ik heb een HP ENVY notebook, maar nu doet de usb poorten aan de rechterkant van de laptop het niet. En het apparaat beheer zegt dat alles correct werkt.
  Heb verschillende usb proberen aan te sluiten maar ook dit mocht niet baten.
  Met de linkerkant van de laptop heb ik er geen problemen mee.

  • Hoi Naomi,

   Of het moeten blauwe usb poorten zijn maar is dit niet het geval dan is dit zeer waarschijnlijk een geval van vergeten een “kabeltje” aan te sluiten door de maker. Ik zou even terug gaan als dit niet teveel moeite is.

 12. USB wordt niet herkend: dit kan veroorzaakt zijn door voortijdig je geheugenstick los koppelen (dus b.v. niet gebruik maken van hardware velig verwijderen).
  Na heel veel zoeken en uit proberen was de oplossing voor dit probleem heel erg simpel:
  Computer uit zetten (van alle stroom bronnen..dus geen stroom meer !!) Een uur of langer wachten zodat het moederboard dus geen reststroom meer heeft. Daarna de PC weer opstarten en klaar is kees. Het probleem zit dus ergens in de processor of ander geheugen dat is blijven vast zitten.

  • Hoi Philip,
   Beetje late reactie van mij, excuses daarvoor. Bij mij stond aan de onderzijde van de pc het type. Op de website een hele waslijst door tot het juiste type en dan zoeken op chipset of system drivers.
   Succes.

 13. Hier ook, alhoewel ik niet zeker ben er een update is gebeurd. (windows vista)
  USB poorten staan gewoon niet meer in “apparaatbeheer”, geen enkele !
  En blijkbaar ook geen netwerken meer, dus ook geen internet.
  Systeemherstel helpt ook niet

    • Probleem opgelost door ps2 adapter op usb muis te gebruiken.
     In aparaatbeheer eerst alle usb verwante apparaten verwijderd en Windows deze opnieuw laten installeren. Dit hielp niks, dus blijkbaar probleem in de driver (inf?).
     Ik heb een Medion pc dus via de website van Medion met juiste type de meest recente chipset driver (ATI) gehaald en geïnstalleerd: probleem opgelost!
     Wel irritant dat ik niet weet wat dit veroorzaakt heeft…

     • ik hb ook een medion… waar vind je die driver en hoe weet je welk type je nodig hebt? Vervelende bij mij is dat ik ook geen internet hb, zal dus met laptop moeten downloaden en via cd moeten overbrengen

     • Hoi Philip, gewoon even met de USB stick overbrengen en de drivers kan je downloaden op de volgende plek: Medion Divers Lukt het niet of heb je hulp nodig kan je altijd bellen met de helpdesk. Telefoonnummer vind je boven aan de site.

     • Jelle, bedankt voor de tip! Ja idd, dat kan een hele boel redenen hebben. Maar vaak is het de hardware die een storing veroorzaakt.

 14. Zelfde probleem: na een laatste update (kb2993651) werken al mijn usb poorten niet meer (staat een geel uitroepteken bij). Heb de update verwijderd en een systeemherstel gedaan maar zonder resultaat. Had toevallig nog een oud ps2 toetsenbord in huis. Hoe krijg ik de usb poorten weer werkend??

 15. Na een laatste update werken al mijn 4 usb poorten niet meer. Ik heb een systeemherstel gedaan, maar het stuurprogramma wordt niet meer herkend. Ik weet niet wat ik nu moet gaan doen en de laptop heb ik nog niet eens een jaar.

  • had het zelfde probleem ik heb systeemherstel gedaan punt uitgezocht naar een nog vroegere datum geloof begin augustus wel de antivirus ff uitzetten en alles werkt weer doe nou de automatische updates niet meer te gek voor woorden

 16. Heb alles geprobeerd, maar geen van mijn usb poorten werkt nog. Ik heb ook via de administrator modus geprobeerd, maar de laptop herkent slechts één disk (disk 0). Hoe kan ik de stuurprogramma’s voor de usb ingang (flash disk) en voor de scanner weer installeren?

 17. Een goedendag,

  Ik heb ook een soortgelijk probleem.
  Alleen mijn laptop herkent wel de USB’s die ik eerder heb gebruikt, maar helaas herkent ie geen nieuwe usb’s of usb’s die nog nooit op deze laptop zijn gebruikt.

  wie weet raad???

 18. hier ook probleem. alles opnieuw geïnstalleerd omdat ik vast liep om de zoveel minuten. toen alle drivers geüpdate en alles loopt perfect. zelfs mijn snelheid is beter geworden via glasvezel. alleen mijn muis krijg ik er niet meer op. wil ik updaten krijg ik melding dat ik geen toegang krijg.
  ben nu al 2 dgn bezig en krijg er nu toch ff de kriebels van onderhand.
  ik wil mijn muis gebruiken, wat zit er fout in het systeem? graag simpel uitleggen!

 19. De USB apparaten geven een uitroepteken in Windows 8. Na het verwijderen en opstarten wordt het apparaat 1 keer herkend. Haal je het daarna uit de poort dan staat er weer een uitroepteken. Geldt voor controllers, harde schijven en sticks.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.