Startmenu Windows keert terug

Het startmenu komt terug. Het gaat nu echt gebeuren. Microsoft is dan toch overstag gegaan en lijkt geluisterd te hebben naar de desktop gebruikers van Windows 8.1. Diezelfde desktop gebruikers die al sinds de komst van Windows 8 vragen om de terugkeer van het startmenu met de zo bekende Windows startknop.

Startmenu komt terug

Het startmenu dat bijna 20 jaar een vast onderdeel in Windows was, bleek in Windows 8 plotseling verdwenen. Na alle commentaar van veel van de 1.5 biljoen toetsenbord sneltoetsen en muis gebruikers wereldwijd is er nu dan toch besloten dat het startmenu als optie terug gaat komen. Het nieuwe startmenu zal standaard niet geactiveerd zijn. Maar is met een simpele handeling te activeren. Dit nieuws van het nieuwe startmenu in Windows 8.1 is bekend gemaakt tijdens de Build 2014. Een jaarlijks terugkerend evenement voor ontwikkelaars waarin Microsoft o.a. de te varen koers belicht. En de nieuwtjes in Windows en Windows Phone 8 aan het professionele publiek laat zien. Een van deze bijzondere “nieuwtjes” waar door Microsoft enigszins luchtig over werd gedaan, is de terugkeer van het startmenu. Voor de meeste gebruikers kwam deze aankondiging van het nieuwe windows 8.1 startmenu onverwacht. Dit was dan ook wel duidelijk, afgaand op het juichende publiek.

Het nieuwe Windows startmenu zoals u het binnenkort kunt verwachten

Het nieuwe Windows startmenu zoals u het binnenkort kunt verwachten

Wanneer komt het startmenu terug?

Wat dit betreft houdt Terry Myerson van Microsoft ons in het ongewisse. Hij is er niet duidelijk over wanneer we deze terugkeer van het echte startmenu door middel van een update kunnen verwachten.

Maar dat het Windows 8.1 startmenu er gaat komen is nu dus zeker. En dus in Windows 8.1. En niet, zoals sommige blogs aangeven, pas volgend jaar in Windows 9. Het startmenu zal binnenkort na installatie als optie beschikbaar komen in Windows 8.1.

Metro apps op het bureaublad

Een ander onderdeel van de update is de mogelijkheid om de Touch Metro apps te laten opstarten op het bureaublad. Dit gebeurt dan in een apart losstaand venster op het bureaublad.

Al met al een grote vooruitgang voor de Windows gebruiker die met muis en toetsenbord werkt.

Wanneer komt de startmenu update?

Helaas niet in combinatie met de spring-update die sinds 8 april beschikbaar is voor installatie. Daarin wordt dit nieuwe originele Windows startmenu nog niet aangeboden . Het dus is afwachten. Maar lang zal dit waarschijnlijk niet duren. Ik voorspel dat de startmenu update einde van de zomer beschikbaar komt voor de Windows 8.1 gebruikers.