Startmenu Windows keert terug

Het startmenu komt terug. Het gaat nu echt gebeuren. Microsoft is dan toch overstag gegaan en lijkt geluisterd te hebben naar de desktop gebruikers van Windows 8.1. Diezelfde desktop gebruikers die al sinds de komst van Windows 8 vragen om de terugkeer van het startmenu met de zo bekende Windows startknop.

Startmenu komt terug

Het startmenu dat bijna 20 jaar een vast onderdeel in Windows was, bleek in Windows 8 plotseling verdwenen. Na alle commentaar van veel van de 1.5 biljoen toetsenbord sneltoetsen en muis gebruikers wereldwijd is er nu dan toch besloten dat het startmenu als optie terug gaat komen. Het nieuwe startmenu zal standaard niet geactiveerd zijn. Maar is met een simpele handeling te activeren. Dit nieuws van het nieuwe startmenu in Windows 8.1 is bekend gemaakt tijdens de Build 2014. Een jaarlijks terugkerend evenement voor ontwikkelaars waarin Microsoft o.a. de te varen koers belicht. En de nieuwtjes in Windows en Windows Phone 8 aan het professionele publiek laat zien. Een van deze bijzondere “nieuwtjes” waar door Microsoft enigszins luchtig over werd gedaan, is de terugkeer van het startmenu. Voor de meeste gebruikers kwam deze aankondiging van het nieuwe windows 8.1 startmenu onverwacht. Dit was dan ook wel duidelijk, afgaand op het juichende publiek.

Het nieuwe Windows startmenu zoals u het binnenkort kunt verwachten
Het nieuwe Windows startmenu zoals u het binnenkort kunt verwachten

Wanneer komt het startmenu terug?

Wat dit betreft houdt Terry Myerson van Microsoft ons in het ongewisse. Hij is er niet duidelijk over wanneer we deze terugkeer van het echte startmenu door middel van een update kunnen verwachten.

Maar dat het Windows 8.1 startmenu er gaat komen is nu dus zeker. En dus in Windows 8.1. En niet, zoals sommige blogs aangeven, pas volgend jaar in Windows 9. Het startmenu zal binnenkort na installatie als optie beschikbaar komen in Windows 8.1.

Metro apps op het bureaublad

Een ander onderdeel van de update is de mogelijkheid om de Touch Metro apps te laten opstarten op het bureaublad. Dit gebeurt dan in een apart losstaand venster op het bureaublad.

Al met al een grote vooruitgang voor de Windows gebruiker die met muis en toetsenbord werkt.

Wanneer komt de startmenu update?

Helaas niet in combinatie met de spring-update die sinds 8 april beschikbaar is voor installatie. Daarin wordt dit nieuwe originele Windows startmenu nog niet aangeboden . Het dus is afwachten. Maar lang zal dit waarschijnlijk niet duren. Ik voorspel dat de startmenu update einde van de zomer beschikbaar komt voor de Windows 8.1 gebruikers.

5/5 - (1 stemmen)

12 gedachten over “Startmenu Windows keert terug”

 1. Links onderin heb ik 2 startknoppen. Eentje van de normale Windows en de ander van Windows 8.1. Die van 8.1 komt om de zoveel seconden tevoorschijn en gaat dan weer weg. Hij zorgt dan dat alle tabbladen die open staan op de achtergrond komen. Dit is er irritant, is er iemand die mij kan helpen?

  -Tim

  • Ook is er een schijf met 2 pijlen op mijn taakbalk die mijn apps die ik daar op heb staan langzaam weghaalt, maar ik kan ze niet meer terug vinden. Dus moet mijn computer opnieuw opstarten… Alvast bedankt in ieder geval!

  • Hoi Ronald,

   Klopt je hebt helemaal gelijk, Microsoft is op ander gedachten gekomen en heeft het startmenu toch bewaard voor Windows 10. Helaas, was voor mij ook een tegenvaller. Maar zoals al eerder aangegeven zijn er een aantal goede vervangers. Iobit is een goede maar ook Classic Shell doet zijn werk erg goed.

 2. Men kan al lang het startmenu terug krijgen in Windows 8. Daar zijn verschillende programma’s voor, die een klein bedragje kosten. Ik heb één keer geprobeerd Windows 8.0 te upgraden naar 8.1 en dat was rampzalig. Ik houd het op Windows 8.0 met Startdock Start8.

  • Allereerst bedankt voor uw reactie. Er zijn inderdaad genoeg programma’s op de markt die het startmenu voor u kunnen overnemen. En dat zijn over het algemeen goed werkende programma’s die zelfs geen geld hoeven te kosten. Ik zou toch als ik u was de update naar 8.1 installeren vooral straks op 8 april (spring update) komen er weer goede veiligheid en gebruiks opties bij. Windows 8.1 is een goed en stabiel lopend besturingssysteem. Mocht u tegen problemen op lopen tijdens de installatie dan zou ik toch proberen om die te verhelpen. In het begin waren er problemen met de compatibiliteit van sommige hardware. Die problemen zijn over het algemeen nu verholpen omdat de diverse hardware fabrikanten de drivers hebben aangepast naar win 8.1. Zou het toch nog een keer proberen als ik u was, en mocht u tegen een probleem aanlopen dan kunnen wij u helpen.

   • De terugkomst van de ‘startknop’ is inderdaad prachtig nieuws. Alleen mijn vraag is nu: hoe krijg ik de startknop in beeld. Ik heb gisterenavond de bewuste update (KB2919355) gedownload en geïnstalleerd. En diverse andere noviteiten (afsluitknop, kruisje bij de apps etc.) zie ik wel maar op mijn bureaublad zie ik geen ‘startknop’. Als ik op mijn windowsteken klik, switch ik weer naar mijn blad met tegeltjes en andersom.
    Moet ik ergens in de instellingen nu nog wat aangeven om de startknop wel te laten functioneren?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.