Harde schijf vol

Harde schijf van uw computer vol? Dat kan altijd. Ondanks dat vandaag de dag veel computers erg grote schijven tot wel 2 Terabyte of meer aan boord hebben. Uw harde schijf met lekker veel ruimte raakt vol. Heel geleidelijk aan, zonder dat je het eigenlijk in de gaten hebt krijg je die vervelende melding.  

Harde schijf vol

Geschatte leestijd: 7 minuten

Wat staat er eigenlijk op mijn harde schijf

En dan is het tijd voor de onvermijdelijke Windows 10 of 11 melding, plotseling is hij daar, die vervelende waarschuwing van Windows dat de schijf vol is…  harde schijf nu al vol? Ja, het kan inderdaad snel gaan. Een verkeerd ingestelde backup, hier eens een bestand, foto of film, daar weer een stukje software. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Al met al kan het erg onoverzichtelijk worden en wordt het voor u onduidelijk wat er nu precies op de harde schijf staat. Ja.. de schijf is vol, maar waarmee? En waar staan de bestanden die ik kan verwijderen? Mijn documenten map is toch niet echt vol.  Nu zou het heel mooi zijn als er software zou bestaan die dit enigzins overzichtelijk maakt, zodat je met één oogopslag kan zien wat er nu eigenlijk op de harde schijf staat. Zodat je kan verwijderen wat verwijderd moet worden. De computer weer lucht krijgt en ook zijn snelheid weer terug krijgt.

Opslaggebruik Windows 10 en 11

Voor dat we overgaan met het onthullen van deze software willen we toch ook vermelden dat vanaf Windows 10 dit probleem enigszins wordt verholpen. Enigszins omdat het niet zo mooi en duidelijk wordt weergegeven als in de software die wij zometeen behandelen maar toch. Wilt u het alleen bij Windows houden en geen externe software installeren dan zijn er mogelijkheden. Klik met de rechtermuisknop op StartInstellingenSysteem en in het linkerrijtje op Opslag. Meer info vindt u op Schijfruimte vrijmaken in Windows

Opslaggebruik Windows 10
Opslaggebruik Windows 10

Onder lokale opslag ziet u nu de harde schijf of schijven die in uw in de computer heeft geinstalleerd of erop zijn aangesloten. Klik vervolgens op een schijf om het Opslaggebruik te zien. U ziet nu in een overzicht waar de computer de ruimte aan opmaakt. Als voorbeeld nemen we de tijdelijke bestanden. Als u aansluitend hier op klikt heeft u de mogelijkheid om bestanden te verwijderen die handig kunnen zijn, maar echter niet noodzakelijk zijn voor de goede werking van de Windows 10 computer. Waarschijnlijk vindt u daar de de logboeken bovenaan. Tijdelijke bestanden kunt u zonder problemen verwijderen.

Overzicht over uw harde schijf

Tot zover de mogelijkheden in Windows 10 zelf. Dat moet beter en makkelijker kunnen. Nu houden we bij de helpdesk van makkelijk dus zijn we eens op zoek gegaan welk programma dit voor ons zou kunnen doen. En we hebben wat gevonden. Met een oogopslag is het vanaf nu mogelijk om de hierarchie van de schijf te zien en in een duidelijk overzicht na te gaan waar de schijfruimte eigenlijk aan op gaat. Het is aan u welke van de onderstaande programma’s u prettiger in gebruik en makkelijker vindt.

WinDirStat
WinDirStat geeft een duidelijk overzicht van de mappenstructuur op uw volle harde schijf.

WinDirStat

De Nederlandstalige software WinDirStat is op GNU (General Public License) gebaseerde harde schijf viewer. Het scant je harde schijven en alle andere aan je computer verbonden opslagmediums. Zodra het daar mee klaar is wordt meteen de kracht van de software duidelijk. Het laat in een zeer overzichtelijke indeling zien waar de bestanden zich bevinden op de harde schijf. Iedere bestandsindeling krijgt een eigen kleur en de grote van het bestand gaat evenredig omhoog met de grote van het vak.

Zo is het mogelijk om in 1 oogopslag te zien waar de ruimte van uw harde schijf nou eigenlijk aan op gaat. Het verwijderen gaat ook bijzonder makkelijk via de rechtermuisknop. Dit zijn nog maar een een paar van de mogelijkheden die de software heeft. Dit alles maakt deze software bijzonder gebruiksvriendelijk en eenmaal aan gewend toch eigenlijk onmisbaar. Wat ons betreft een super tip. WinDirStat Downloaden

Harde schijf is vol

TreeSize Free

Een ander programma met dezelfde functie is TreeSize Free. Ook dit is een gratis programma wat in een duidelijk overzicht laat zien waarmee uw harde schijf vol staat . Een voordeel van TreeSize tegenover WinDirStat is dat dit programma snel is. Het indexeert uw volle harde schijf razendsnel; Het werkt ook zeer eenvoudig u klikt in de verkenner (sneltoets blank Win + E) met uw rechtermuisknop op een harde schijf die u wilt controleren. Het programma laat na enige tijd een overzicht zien zoals boven afgebeeld. U ziet de verbruikte ruimte in MB, Gigabytes, of aantal bestanden dat is in te stellen naar eigen keuze. Ook met dit programma krijgt u wat u hebben wilt. Namelijk een goed en duidelijk overzicht van uw volle harde schijf. TreeSize Free Downloaden

Automatisch ruimte vrijmaken

Heeft u een laptop met een kleinere harde schijf dan kan de volgende tip interessant voor u zijn. In Windows 10 is namelijk een instelling te vinden met de naam Slim opslaan. Deze zorgt ervoor dat de prullenbak en de temp map automatisch worden leeggemaakt als de schijfruimte op de computer opraakt. Deze optie wordt geactiveerd op het moment dat Windows 10 een tekort aan schijfruimte signaleert.

Opslaginzicht in Windows 11

In Windows 11 heet het zelfde truukje anders, namelijk Opslaginzicht. Erg verwarrend. Hiermee kan de computer ook automatisch ruimte vrijmaken maar dan in Windows 11.

wijzigen hoe ruimte wordt vrijgemaakt

Er zou eventueel nog meer schijfruimte vrijgemaakt kunnen worden met een optie die standaard niet is geactiveerd. Dit is het automatisch opruimen van de download-map. U vindt de instelling Slim opslaan op de volgende plek: Start, Instellingen, Systeem, Opslag, wijzigen hoe ruimte wordt vrijgemaakt. Gebruikt u Windows 10 versie 1903? dan is het Start, Instellingen, Systeem, Opslag, Slim opslaan configureren of nu uitvoeren.

De optie Nu ruimte vrij maken is hetzelfde als schijfopruiming hiermee verwijderd u tijdelijke bestanden permanent van uw computer.

Foldermove

Folder verplaatsen in het Nederlands. De naam zeg het al, met deze handige software kunt u de (programma) folders verplaatsen naar een schijf waarop nog wel ruimte voorradig is. Normaal gesproken is dit niet mogelijk bij een al geinstalleerd programma. Computeridee heeft een handige filmpje gemaakt waarop dit uitstekend wordt uitgelegd hoe u dit wel bereikt met de software FolderMove.. En die willen wij u niet onthouden.

Ik kan mij voorstellen dat u toch nog wat vragen, opmerkingen of misschien zelfs wel een tip heeft om dit artikel aan te vullen. Dan horen wij dit vanzelfsprekend graag van u. Dit kan het beste via contactformulier van de WIndows Helpdesk. Of natuurlijk als reactie onder dit artikel.

Heeft u echter direct computerhulp nodig? Dan kunt u tijdens openingsuren bellen met 0900- 33 0000 3 (90 ct p/m)