Windows installeren vanaf usb stick

Windows installeren vanaf usb stick

Wanneer uw computer de mogelijkheid biedt om op te starten vanaf een usb stick, kan het handig zijn om via die manier Windows te installeren. Ook als uw computer niet beschikt over een dvd-drive – bijvoorbeeld bij een Netbook, Ultrabook of EEE pc van Asus – dan is het installeren met behulp van een USB flash disk een uitkomst

Geschatte leestijd: 11 minuten

Geen DVD speler

Windows installeren vanaf een cd of dvd is niet voor iedere computer weggelegd. De simpele reden is dat moderne netbooks vaak niet beschikken over een dvd-speler. U zou natuurlijk ook een fabrieksherstel kunnen uitvoeren maar een schone installatie is altijd beter. Op zo een moment is het noodzakelijk om de Windows installatie uit te voeren vanaf een usb-stick. Bovendien gaat het installeren vanaf een usb stick ook vaak vele malen sneller. Ook voor computers met een DVD speler is Windows installeren vanaf usb stick een uitkomst. Voor al om de manier waarop de laatste Windows versies worden geinstalleerd, een stuk eenvoudiger dan in het verleden met bijvoorbeeld Windows XP het geval was. De installatiebestanden zijn compacter en er zijn minder instellingen of aanpassingen nodig om het Windows besturingssysteem vanaf een usb flash stick te installeren.

Benodigdheden Windows USB installatie

Voor een installatie van Windows vanaf een usb-stick zijn een aantal dingen nodig. Allereerst moet u beschikken over een usb-stick met minimaal 8 GB vrije ruimte. Voor een paar centen heeft u tegenwoordig u al zo’n stick. Het tweede belangrijke punt is dat uw computer de mogelijkheid van het booten (opstarten) van usb ondersteunt. Nu zullen de meeste computers van minder dan 4 jaar oud die mogelijkheid wel bieden, maar voor zekerheid kunt u dit eventueel nazoeken in de handleiding of vinden in de de BIOS-instellingen. Bij de boot-opties in het BIOS vindt u meestal een regel als ‘boot from usb‘, ‘boot other device‘ of een soortgelijke regel. Het derde – en eveneens belangrijke punt – is dat u beschikt over een installatie-dvd van Windows uw Windows Vista of 7 versie. De bestanden die zich hierop bevinden heeft u namelijk straks nodig om het besturingssysteem vanaf de usb-stick te installeren. Geen DVD? Voor Vista, Windows 7 en 8 zijn de installatie bestanden helaas niet meer te downloaden via een veilige manier. Daarvoor heeft u dus echt een DVD nodig. Voor Windows 8.1 vindt u de link verderop in het artikel. Voor de oudere besturingsystemen wordt het dus echt een vervelend verhaal, er zijn als u zoekt nog wel plekken te vinden waar u Windows 7, Vista en 8 kunt downloaden maar die worden schaars en zijn vaak niet van hoge kwaliteit (malware en dergelijke) Wees hier voorzichtig mee als u op zoek gaat op het Internet.

Installatiebestanden Windows 11

Een installatie USB voor Windows 11 maken is niet moeilijk. U krijgt de USB door de Windows Media Creator voor Windows 11 te downloaden en uit te voeren. Een uitgebreide tutorial hoe u dit moet doen vindt u op de pagina: Windows 11 USB maken

Installatiebestanden Windows 10

Hetzelfde geldt voor de installatie USB voor Windows 10. U krijgt de USB door de Windows Media Creator te downloaden en uit te voeren. Ook over dit onderwerp vindt u een uitgebreide tutorial hoe u de Installatie USB maakt: Windows 10 USB maken

Installatiebestanden Windows 7

Voor Windows 7 vindt u op de volgende plek de installatiebestanden voor de USB. U heeft hier wel de productcode nodig.

productcode sticker Windows 7

Deze productcode vindt u hoogstwaarschijnlijk in de vorm van een sticker op de achterkant van de laptop of zijkant van uw desktop.

Installatiebestanden Windows 8.1

Voor Windows 8.1 vindt u het installatiebestanden via het hulpprogramma op de site: Installatiemedium maken voor Windows 8.1

Let op: in deze tutorial leggen we u uit hoe u een bootable usb-stick maakt, maar de hier beschreven handelingen werken alleen onder Windows Vista of Windows 7 of Windows 8(.1).  Als u nog Windows XP of een oudere Windows-versie gebruikt, kunnen een aantal van de handelingen niet worden uitgevoerd omdat die besturingssystemen dit niet ondersteunen. Gebruik dus alleen Windows Vista, Windows 7 of Windows 8 om via USB flash disk te installeren.

Windows installeren met een USB stick
Windows installeren met een USB stick

Klaarmaken van de USB stick

Voor Windows 10 en 11 hoeft u de onderstaande tutorial niet te volgen omdat u daarvoor de Windows Media Creator gebruikt. Uitzondering op de regel: als u een ISO bestand heeft en geen Internetverbinding.

Stappen:

Als eerste plaatst u een lege usb stick van minimaal 6 GB in de computer. Een stick van 2 GB is hiervoor niet geschikt, omdat de Windows installatiebestanden nét een tikkeltje groter zijn dan 2 GB.

Als Windows opnieuw installeren vanaf een 3.0 usb-stick niet wil lukken en een foutmelding geeft tijdens de installatie, dan is de USB stick te groot. Gebruik in dit geval een 2.0 stick met een kleinere capaciteit van bv. 16GB en de installatie zal wel lukken.

Start nu in Windows een opdrachtregel (command-prompt) via het start menu | programma’s | bureau-accessoires en Opdrachtprompt. Let erop dat u de opdrachtprompt uitvoert met Administrator-rechten.

Opdrachtprompt voor administrator openen
Windows 8 Opdrachtprompt voor administrator

In Windows 8.1 en 10 doet u dit door met de rechter muisknop links onderin de hoek te klikken en aansluitend op Opdrachtprompt (administrator)

Command prompt Windows Vista en 7 opstarten
Opdrachtprompt Windows Vista en 7 opstarten

In Windows Vista en 7 klikt u met de rechter muisknop op het pictogram van Opdrachtprompt te klikken en te kiezen voor ‘Uitvoeren als Administrator’. Dit pictogram vindt u in het startmenu in de map systeemwerkset.

Administrator-rechten

U dient administrator-rechten te gebruiken, omdat we systeembeheerderstaken gaan uitvoeren op de computer. Zonder deze rechten kan het zijn dat een aantal opdrachten niet werken en het maken van de USB mislukt.

Als u bent beland op de dos-prompt, typt u de volgende opdracht in, gevolgd door een enter: DISKPART

Met diskpart start u het disk-partitieprogramma op. Dit programma gaan we gebruiken om de usb-stick geschikt te maken voor de Windows installatie-bestanden. Als u diskpart hebt ingevoerd, kan het zijn dat u de vraag krijgt of het commando mag worden uitgevoerd, deze bevestigt u met ‘ja’. In diskpart geeft u nu het commando LIST DISK , gevolgd door enter. U krijgt dan een scherm dat er uitziet als hieronder:

DISKPART-starten
DISKPART Windows 8.1 opstarten

In ons voorbeeld hebben we in de pc een harde schijf zitten van 100GB (Disk 0) en de usb-stick van 4GB (Disk 1).

Nu voert u in diskpart een aantal commando’s achter elkaar in, die er achtereenvolgens voor zorgen dat de juiste drive wordt geselecteerd, deze compleet wordt geformatteerd, een partitie wordt aangemaakt en bootable wordt gemaakt. Overtuig uzelf er eerst van dat de usb stick daadwerkelijk in het overzicht wordt weergegeven en onthoud het disknummer dat eraan wordt verbonden, zoals in ons voorbeeld dit Disk 1 is.

Type de volgende commando’s in, allen gevolgd door enter:

SELECT DISK 1

U ziet nu de volgende tekst: ‘Disk 1 is now the selected disk’. Typ nu de volgende opdracht:

CLEAN

De drive wordt nu compleet geleegd. Typ het volgende commando:

CREATE PARTITION PRIMARY

Een primaire partitie wordt nu aangemaakt. Nu de volgende opdracht:

SELECT PARTITION 1

De zojuist gecreëerde partitie wordt geselecteerd. Nu het volgende commando:

ACTIVE

De partitie wordt als actieve partitie ingesteld. Het volgende commando is:

FORMAT FS=NTFS

De partitie wordt geformatteerd volgens de NTFS-indeling. Het kan een paar minuten duren voordat deze actie is voltooid. De voortgang wordt in percentages weergegeven. Als het formatteren klaar is, typt u de volgende opdracht:

ASSIGN

Hiermee wordt de usb-stick weer automatisch voorzien van een drive-letter. Sluit nu diskpart af met de opdracht EXIT. We vatten even samen wat we to nu toe nu hebben gedaan. De usb-stick hebben we helemaal leeggemaakt, vervolgens hebben we er een nieuwe primaire partitie op gezet, deze geformatteerd met NTFS-indeling, en weer actief gemaakt. De usb-stick is nu klaar om gebruikt te worden, maar we moeten nog wel een aantal opdrachten uitvoeren.

Plaats nu de installatie-dvd van uw Windows versie in de drive. Voor de volgende stap hebben we wederom administrator-rechten nodig om te kunnen uitvoeren. Open nu weer een command-prompt als administrator.

Ga vervolgens terug naar de command-prompt en typ de volgende opdracht in, gevolgd door een enter (ervan uitgaande dat drive-letter D de drive is van uw dvd-speler, gebruik anders de letter waar uw dvd-speler op ingesteld staat):

D:

De command-prompt geeft nu de volgende regel aan: D:>. Ga nu op deze drive naar de map BOOT via het volgende commando, gevolgd door enter:

CD BOOT

Nu gaan we de bootsector – het gedeelte van een drive waarmee tijdens het opstarten van de computer kan worden opgestart – kopiëren van de dvd naar de usb-drive. Geef hiervoor het volgende commando in de command-prompt, gevolgd door enter: (E: staat voor de drive-letter van de usb, gebruik hier de letter waar uw usb-stick aan is gekoppeld).

BOOTSECT.EXE /NT60 E:

De bootsector van de installatie-dvd van Windows wordt hiermee naar de usb-stick gekopieerd, waardoor het BIOS de stick als opstartbare schijf kan herkennen.

bootsector windows naar usb-stick
De bootsector Windows naar usb-stick

Installatiebestanden van de Windows dvd naar de usb-stick

De laatste stap van deze tutorial is eigenlijk de meest eenvoudige. Het enige dat u nog hoeft te doen is het kopiëren van de installatiebestanden van uw Windows dvd naar de usb-stick. Let erop dat u alle bestanden en mappen van de installatie-dvd van Windows kopieert. Het vergeten van een bestand zorgt ervoor dat de computer niet kan opstarten van de usb-stick. Open de Windows Verkenner en ga naar het dvd-station met daarin de installatie-dvd. Vervolgens selecteert u in het rechtervenster waarin alle submappen en bestanden van de dvd worden weergegeven. Kopieer deze allemaal naar de usb-stick.

kopieren windows dvd naar de usb-stick
kopiëren windows dvd naar de usb-stick

Nadat de gehele inhoud van de dvd is gekopieerd naar de usb-stick, kunt u de computer ermee opstarten. En Windows installeren. Controleer eerst of de instellingen van het BIOS zodanig zijn, dat het mogelijk is om de computer vanaf usb op te starten.

Bellen naar de helpdesk

Mocht u tegen computerproblemen aanlopen, inherent welke, dan kunt u ons bellen met vragen of voor advies. Veelal alle problemen worden verholpen in de eerste 5 minuten. Is er meer aan de hand dan kunnen wij u eventueel verder helpen met behulp van computerhulp op afstand. U kunt hier gebruik van maken door tijdens openingstijden te bellen met de helpdesk. Wij helpen u snel weer op weg.