Windows installeren vanaf usb stick

Windows installeren vanaf usb stick

Wanneer uw computer de mogelijkheid biedt om op te starten vanaf een usb stick, kan het handig zijn om via die manier Windows te installeren. Ook als uw computer niet beschikt over een dvd-drive – bijvoorbeeld bij een Netbook, Ultrabook of EEE pc van Asus – dan is het installeren met behulp van een USB flash disk een uitkomst

Geschatte leestijd: 11 minuten

Geen DVD speler

Windows installeren vanaf een cd of dvd is niet voor iedere computer weggelegd. De simpele reden is dat moderne netbooks vaak niet beschikken over een dvd-speler. U zou natuurlijk ook een fabrieksherstel kunnen uitvoeren maar een schone installatie is altijd beter. Op zo een moment is het noodzakelijk om de Windows installatie uit te voeren vanaf een usb-stick. Bovendien gaat het installeren vanaf een usb stick ook vaak vele malen sneller. Ook voor computers met een DVD speler is Windows installeren vanaf usb stick een uitkomst. Voor al om de manier waarop de laatste Windows versies worden geinstalleerd, een stuk eenvoudiger dan in het verleden met bijvoorbeeld Windows XP het geval was. De installatiebestanden zijn compacter en er zijn minder instellingen of aanpassingen nodig om het Windows besturingssysteem vanaf een usb flash stick te installeren.

Benodigdheden Windows USB installatie

Voor een installatie van Windows vanaf een usb-stick zijn een aantal dingen nodig. Allereerst moet u beschikken over een usb-stick met minimaal 8 GB vrije ruimte. Voor een paar centen heeft u tegenwoordig u al zo’n stick. Het tweede belangrijke punt is dat uw computer de mogelijkheid van het booten (opstarten) van usb ondersteunt. Nu zullen de meeste computers van minder dan 4 jaar oud die mogelijkheid wel bieden, maar voor zekerheid kunt u dit eventueel nazoeken in de handleiding of vinden in de de BIOS-instellingen. Bij de boot-opties in het BIOS vindt u meestal een regel als ‘boot from usb‘, ‘boot other device‘ of een soortgelijke regel. Het derde – en eveneens belangrijke punt – is dat u beschikt over een installatie-dvd van Windows uw Windows Vista of 7 versie. De bestanden die zich hierop bevinden heeft u namelijk straks nodig om het besturingssysteem vanaf de usb-stick te installeren. Geen DVD? Voor Vista, Windows 7 en 8 zijn de installatie bestanden helaas niet meer te downloaden via een veilige manier. Daarvoor heeft u dus echt een DVD nodig. Voor Windows 8.1 vindt u de link verderop in het artikel. Voor de oudere besturingsystemen wordt het dus echt een vervelend verhaal, er zijn als u zoekt nog wel plekken te vinden waar u Windows 7, Vista en 8 kunt downloaden maar die worden schaars en zijn vaak niet van hoge kwaliteit (malware en dergelijke) Wees hier voorzichtig mee als u op zoek gaat op het Internet.

Installatiebestanden Windows 11

Een installatie USB voor Windows 11 maken is niet moeilijk. U krijgt de USB door de Windows Media Creator voor Windows 11 te downloaden en uit te voeren. Een uitgebreide tutorial hoe u dit moet doen vindt u op de pagina: Windows 11 USB maken

Installatiebestanden Windows 10

Hetzelfde geldt voor de installatie USB voor Windows 10. U krijgt de USB door de Windows Media Creator te downloaden en uit te voeren. Ook over dit onderwerp vindt u een uitgebreide tutorial hoe u de Installatie USB maakt: Windows 10 USB maken

Installatiebestanden Windows 7

Voor Windows 7 vindt u op de volgende plek de installatiebestanden voor de USB. U heeft hier wel de productcode nodig.

productcode sticker Windows 7

Deze productcode vindt u hoogstwaarschijnlijk in de vorm van een sticker op de achterkant van de laptop of zijkant van uw desktop.

Installatiebestanden Windows 8.1

Voor Windows 8.1 vindt u het installatiebestanden via het hulpprogramma op de site: Installatiemedium maken voor Windows 8.1

Let op: in deze tutorial leggen we u uit hoe u een bootable usb-stick maakt, maar de hier beschreven handelingen werken alleen onder Windows Vista of Windows 7 of Windows 8(.1).  Als u nog Windows XP of een oudere Windows-versie gebruikt, kunnen een aantal van de handelingen niet worden uitgevoerd omdat die besturingssystemen dit niet ondersteunen. Gebruik dus alleen Windows Vista, Windows 7 of Windows 8 om via USB flash disk te installeren.

Windows installeren met een USB stick
Windows installeren met een USB stick

Klaarmaken van de USB stick

Voor Windows 10 en 11 hoeft u de onderstaande tutorial niet te volgen omdat u daarvoor de Windows Media Creator gebruikt. Uitzondering op de regel: als u een ISO bestand heeft en geen Internetverbinding.

Stappen:

Als eerste plaatst u een lege usb stick van minimaal 6 GB in de computer. Een stick van 2 GB is hiervoor niet geschikt, omdat de Windows installatiebestanden nét een tikkeltje groter zijn dan 2 GB.

Als Windows opnieuw installeren vanaf een 3.0 usb-stick niet wil lukken en een foutmelding geeft tijdens de installatie, dan is de USB stick te groot. Gebruik in dit geval een 2.0 stick met een kleinere capaciteit van bv. 16GB en de installatie zal wel lukken.

Start nu in Windows een opdrachtregel (command-prompt) via het start menu | programma’s | bureau-accessoires en Opdrachtprompt. Let erop dat u de opdrachtprompt uitvoert met Administrator-rechten.

Opdrachtprompt voor administrator openen
Windows 8 Opdrachtprompt voor administrator

In Windows 8.1 en 10 doet u dit door met de rechter muisknop links onderin de hoek te klikken en aansluitend op Opdrachtprompt (administrator)

Command prompt Windows Vista en 7 opstarten
Opdrachtprompt Windows Vista en 7 opstarten

In Windows Vista en 7 klikt u met de rechter muisknop op het pictogram van Opdrachtprompt te klikken en te kiezen voor ‘Uitvoeren als Administrator’. Dit pictogram vindt u in het startmenu in de map systeemwerkset.

Administrator-rechten

U dient administrator-rechten te gebruiken, omdat we systeembeheerderstaken gaan uitvoeren op de computer. Zonder deze rechten kan het zijn dat een aantal opdrachten niet werken en het maken van de USB mislukt.

Als u bent beland op de dos-prompt, typt u de volgende opdracht in, gevolgd door een enter: DISKPART

Met diskpart start u het disk-partitieprogramma op. Dit programma gaan we gebruiken om de usb-stick geschikt te maken voor de Windows installatie-bestanden. Als u diskpart hebt ingevoerd, kan het zijn dat u de vraag krijgt of het commando mag worden uitgevoerd, deze bevestigt u met ‘ja’. In diskpart geeft u nu het commando LIST DISK , gevolgd door enter. U krijgt dan een scherm dat er uitziet als hieronder:

DISKPART-starten
DISKPART Windows 8.1 opstarten

In ons voorbeeld hebben we in de pc een harde schijf zitten van 100GB (Disk 0) en de usb-stick van 4GB (Disk 1).

Nu voert u in diskpart een aantal commando’s achter elkaar in, die er achtereenvolgens voor zorgen dat de juiste drive wordt geselecteerd, deze compleet wordt geformatteerd, een partitie wordt aangemaakt en bootable wordt gemaakt. Overtuig uzelf er eerst van dat de usb stick daadwerkelijk in het overzicht wordt weergegeven en onthoud het disknummer dat eraan wordt verbonden, zoals in ons voorbeeld dit Disk 1 is.

Type de volgende commando’s in, allen gevolgd door enter:

SELECT DISK 1

U ziet nu de volgende tekst: ‘Disk 1 is now the selected disk’. Typ nu de volgende opdracht:

CLEAN

De drive wordt nu compleet geleegd. Typ het volgende commando:

CREATE PARTITION PRIMARY

Een primaire partitie wordt nu aangemaakt. Nu de volgende opdracht:

SELECT PARTITION 1

De zojuist gecreëerde partitie wordt geselecteerd. Nu het volgende commando:

ACTIVE

De partitie wordt als actieve partitie ingesteld. Het volgende commando is:

FORMAT FS=NTFS

De partitie wordt geformatteerd volgens de NTFS-indeling. Het kan een paar minuten duren voordat deze actie is voltooid. De voortgang wordt in percentages weergegeven. Als het formatteren klaar is, typt u de volgende opdracht:

ASSIGN

Hiermee wordt de usb-stick weer automatisch voorzien van een drive-letter. Sluit nu diskpart af met de opdracht EXIT. We vatten even samen wat we to nu toe nu hebben gedaan. De usb-stick hebben we helemaal leeggemaakt, vervolgens hebben we er een nieuwe primaire partitie op gezet, deze geformatteerd met NTFS-indeling, en weer actief gemaakt. De usb-stick is nu klaar om gebruikt te worden, maar we moeten nog wel een aantal opdrachten uitvoeren.

Plaats nu de installatie-dvd van uw Windows versie in de drive. Voor de volgende stap hebben we wederom administrator-rechten nodig om te kunnen uitvoeren. Open nu weer een command-prompt als administrator.

Ga vervolgens terug naar de command-prompt en typ de volgende opdracht in, gevolgd door een enter (ervan uitgaande dat drive-letter D de drive is van uw dvd-speler, gebruik anders de letter waar uw dvd-speler op ingesteld staat):

D:

De command-prompt geeft nu de volgende regel aan: D:>. Ga nu op deze drive naar de map BOOT via het volgende commando, gevolgd door enter:

CD BOOT

Nu gaan we de bootsector – het gedeelte van een drive waarmee tijdens het opstarten van de computer kan worden opgestart – kopiëren van de dvd naar de usb-drive. Geef hiervoor het volgende commando in de command-prompt, gevolgd door enter: (E: staat voor de drive-letter van de usb, gebruik hier de letter waar uw usb-stick aan is gekoppeld).

BOOTSECT.EXE /NT60 E:

De bootsector van de installatie-dvd van Windows wordt hiermee naar de usb-stick gekopieerd, waardoor het BIOS de stick als opstartbare schijf kan herkennen.

bootsector windows naar usb-stick
De bootsector Windows naar usb-stick

Installatiebestanden van de Windows dvd naar de usb-stick

De laatste stap van deze tutorial is eigenlijk de meest eenvoudige. Het enige dat u nog hoeft te doen is het kopiëren van de installatiebestanden van uw Windows dvd naar de usb-stick. Let erop dat u alle bestanden en mappen van de installatie-dvd van Windows kopieert. Het vergeten van een bestand zorgt ervoor dat de computer niet kan opstarten van de usb-stick. Open de Windows Verkenner en ga naar het dvd-station met daarin de installatie-dvd. Vervolgens selecteert u in het rechtervenster waarin alle submappen en bestanden van de dvd worden weergegeven. Kopieer deze allemaal naar de usb-stick.

kopieren windows dvd naar de usb-stick
kopiëren windows dvd naar de usb-stick

Nadat de gehele inhoud van de dvd is gekopieerd naar de usb-stick, kunt u de computer ermee opstarten. En Windows installeren. Controleer eerst of de instellingen van het BIOS zodanig zijn, dat het mogelijk is om de computer vanaf usb op te starten.

Bellen naar de helpdesk

Mocht u tegen computerproblemen aanlopen, inherent welke, dan kunt u ons bellen met vragen of voor advies. Veelal alle problemen worden verholpen in de eerste 5 minuten. Is er meer aan de hand dan kunnen wij u eventueel verder helpen met behulp van computerhulp op afstand. U kunt hier gebruik van maken door tijdens openingstijden te bellen met de helpdesk. Wij helpen u snel weer op weg.

4.3/5 - (33 stemmen)

84 gedachten over “Windows installeren vanaf usb stick

  1. blankdries

    Ik deed dit (op de eenvoudigere manier) met mijn externe harde schijf, kan ik het windows installatieprogramma daarna terug verwijderen? Ik kan nu namelijk niet meer aan de bestanden op mijn harde schijf. Ik kreeg ook geen waarschuwing dat de schijf leeg moest zijn…

  2. blankRobert

    Bij mij is het disk 2, maar na “create partition primary” voer ik ” select partition 2″ in, en dan krijg ik de melding “there is no partition selected”
    Wat doe ik verkeerd?

    1. blankJesse

      de partition die je van jouw disk 2 hebt gemaakt zal de prompt zien als ”partition 1”,

      dus als je ”SELECT PARTITON 1” invoert zal hij hem waarschijnlijk wel pakken.

      gr.

    1. blankap

      na een uur ploeteren had ik alle files op een usb-stick.
      Op mijn nieuwe computer van usb gestart omdat ik geen cd-rom heb.
      Bleef de installatie maar zeuren om een driver voor een cd-rom drive.
      Ik ben zawar teleurgesteld.

  3. blankLars

    In de titel hebben we het over een notebook zonder DVD speler (deze heb ik) en later moeten we een DVD in de DVD speler plaatsen..
    Waar het mij om gaat is een USB recover te maken van mijn Windows 7. Kan dat ook?
    mvg Lars

      1. blanklars

        Hallo, Bedankt voor je antwoord maar onder: Assign staat:

        “Plaats nu de installatie-dvd van uw Windows versie in de drive. Voor de volgende stap hebben we wederom administrator-rechten nodig om te kunnen uitvoeren. Open nu weer een command-prompt als administrator.”

        En die heb ik niet. Windows 7 was voor geïnstalleerd. Kan ik dan Windows 7 prof. van Internet downloaden?
        mvg,
        Lars

  4. blankeric

    Alle intructies uitgevoerd. Tijdens instructie van Windows 7 ziet deze mijn flash drive niet, ik schijn een driver te moeten installeren. Ik gebruik een cruzer blade 32GB van Sandisk. Heeft u een oplossing ?

    1. blankbarthaak

      Beste Eric,

      Sandisk werkt met een eigen driver en kan daardoor niet op zichzelf draaien. De disc heeft altijd een besturingssysteem nodig om de driver te kunnen installeren.
      Gebruik een USB-stick die zonder driver werkt, dan gaat het lukken.

      Vriendelijke groet,

      Bart

  5. blankTijmen

    Ik probeer om dit te doen, maar heb een vraagje over wat er precies met de ‘USB-device’ gebeurt. Ik heb geen usb stick van 4 gig maar wel een externe harde schijf van 500 gig (nieuw dus zo goed als leeg er staat alleen een handleiding bij van Toshiba zelf) als ik deze formateer en de codes in command prompt gebruik zoals aangegeven, is de externe harde schijf daarna ook nog bruikbaar als een externe harde schijf of is het een ”bootable device” geworden die daarna niet meer gebruikt kan worden om backups o.i.d. te maken?

  6. blankTon

    Beste,
    Ook heb ik dit geprobeerd en alles gaat goed tot ik assign in geef.
    Dan geeft de pc aan dat er een fout is.
    Ben wel verder gegaan maar de andere pc blijft nu hangen na het opstarten met de usb.
    Iemand een tip?
    Gr.

  7. blankRoel

    Bedankt voor de uitleg, heel duidelijk. Maar kan ik dit ook doen als ik windows 8.1 gedownload heb van de microsoft website, en dus geen dvd heb waar ik de boot bestanden van kan kopiëren? Bedankt!

    1. blankMike

      Ik heb 8.1 gedownload van:
      http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-8/create-reset-refresh-media

      download de mediacreationtool.exe
      start die op
      selecteer USB download

      daarna: formatteer de USB drive als NTFS
      pak die download windows.iso uit naar je USB drive, met b.v. winrar.
      (ik ga er van uit dat je weet hoe dat gaat)

      dan: start->alle programma’s->bureau accessoires->rechtermuisknop op command ->als administrator uitvoeren

      (Start > All Programs > Accessories. Right-click Command Prompt entry en kies Run as administrator)

      – selecteer je USB-drive, b.v. X: [enter] (X=de USB drive letter)

      dan: cd/boot [enter]
      dan: bootsect x: [enter]
      dan: exit [enter]

      ==

      in mijn geval had de USB drive , driveletter “L”.

      Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
      Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

      C:UsersMyName>L:

      L:>dir (hier zie je de inhoud van die uitpakte windows 8.1 iso)
      Volume in drive L is ESD-USB
      Volume Serial Number is CA1B-D4B4

      Directory of L:

      18-06-2013 14:25 128 autorun.inf
      21-11-2014 22:07 boot
      14-06-2014 09:46 404.250 bootmgr
      14-06-2014 11:00 1.614.168 bootmgr.efi
      21-11-2014 22:07 efi
      21-11-2014 18:02 152 MediaMeta.xml
      22-08-2013 11:45 77.424 setup.exe
      04-03-2015 15:23 sources
      21-11-2014 22:07 support
      5 File(s) 2.096.122 bytes
      4 Dir(s) 12.833.685.504 bytes free

      L:>cd/boot

      L:boot>bootsect L:

      bootsect {/help|/nt60|/nt52} {SYS|ALL|:} [/force] [/mbr]

      Boot sector restoration tool

      Bootsect.exe updates the master boot code for hard disk partitions in order to
      switch between BOOTMGR and NTLDR. You can use this tool to restore the boot
      sector on your computer.

      Run “bootsect /help” for detailed usage instructions.

      L:boot>exit

      =
      Note: die melding van bootsec.exe is standaard, betekent dat de opdracht uitgevoerd is.

      -Opstarten van USB-drive (BIOS, 1st boot device, neem dat dit bekend is)
      -Klaar!

  8. blankanice noya

    Ik heb alle stappen ook gedaan maar ik krijg nu het volgende bericht:
    PXE-M0F:Exiting PXE ROM “invalid partition table ”
    btw ik heb mijn harde schijf waarop XP staat geformateerd.

  9. blankMartijn

    Bedankt voor de info!

    Tip voor degenen die zoals ik tegen het probleem aanlopen dat ze geen dvd speler in hun laptop hebben, en de files van de disc naar de USB willen kopiëren via een (bijv) xp computer:

    Kopiër via USB de x:/boot map van de ‘hulp’ pc met dvd naar de C: van je laptop. Doe alle stappen zoals beschreven met de laptop en selecteer ipv de dvd station (die je niet hebt) gewoon de C:. De boot wordt dan geladen en vervolgens kan je vanaf de andere pc de dvd files naar de USB kopiëren. Dit werkt voor mij.

  10. blankGeoffrey

    Ik heb de stap voor stap letterlijk uitgevoerd en ben zeer te spreken over de duidelijkheid van het hele verhaal. De screenshots zijn een makkelijk extraatje maar niet eens noodzakelijk.
    Heel hartelijk bedankt.
    Ga zo door.

  11. blankBart Aerts

    Mooie uitleg. Fijn dat ge bij elke stap wat meer uitleg geeft over wat er effectief gebeurt. Op deze manier ben je niet gewoon een zombie die wat stappen volgt.

  12. blankBenjamin

    Ik ben nu aangekomen bij de BOOT.EXE /NT60 stap, voorgaande stappen zorgden niet voor problemen, maar nu krijg de volgende melding in mijn opdrachtprompt:

    “This tool can only be run on systems booted using pc/at BIOS. This system was booted using EFI or some other firmware type.”

    Hoe ga ik verder vanaf hier?

    Dank,
    Benjamin

  13. blankdyk

    Bedankt voor de tutorial, ben het helemaal eens met bovenstaande auteur, het zal allemaal best makkelijker kunnen maar op deze manier gaat het prima en je leert er (in mijn geval) ook nog iets van!!

  14. blankMarcel

    het kan vast allemaal veel makkelijker (zie andere commentaren) maar ik vond dit een perfecte heel duidelijke stap voor stap handleiding. Bedankt, en mijn complimenten!

  15. blankWilco

    Hallo,
    Ik heb een dvd met 3 bestanden erop:
    Setup1.box
    Setup2.box
    Win7-P-Retail-nl-nl-x86
    hiermee lukt het niet want je hebt te weinig bestanden!
    enige tips?
    mvg, Wilco

  16. blankPaul van Baak

    Heb alles naar behoren gedaan , USB is klaar alleen kan bootsector niet naar USB doorzetten met bootsect voor windows 7 , toegang geweigerd.
    Doe dit onder windows 8

  17. blankMaster

    Beste,

    Volgens mij kan het eenvoudiger.
    Ik heb EASEUS PARTITION MASTER het werk laten doen.
    Het programma opstarten en de USB STICK geformatteerd en Primair gemaakt. Daarna de bestanden van de Windows installatie-dvd gekopieerd naar de USB-STICK en het werkt.
    Lijkt me een stuk makkelijker dan bovengenoemde uitleg. Met alle respect natuurlijk.

    Vriendelijke groet,

    Master

  18. blankEvert

    LS, Ik heb de windowsinstallatie als een isobestand op mijn computer staan. Zou je mij willen zeggen hoe daar verder mee te gaan als het geheel naar de stick gekopieerd moet worden? Alvast dank voor je moeite.

    Evert Zwaan

      1. blankEvert Zwaan

        Hey Jeroen, tot zover wist ik het, maar ik vroeg me af of de stick dan ook bootable is of dat je daarvoor nog extra bewerkingen moet verrichten? Vriendelijke groet Evert Zwaan

    1. blankM. Rouwhorst

      En wat kun je dan doen als de originele installatie dvd’s niet bij de computer worden geleverd.
      Bij mij HP desktop heb ik er om moeten vragen bij de leverancier, net als bij de laptop van hetzelfde merk. Ze werden zelfs niet aan de leverancier, laat staan aan mij geleverd. Wat doe je dan? Herstelschijven maken gaat niet. In het begin lijkt het alsof ze worden gemaakt, maar zo gauw je ze nodig hebt, blijkt dat ze alleen maar zijn geformatteerd, meer niet. Nu zit ik dus met twee problemen, want ze zijn allebei Vista. Ze werken nog wel, maar ik zie soms problemen verschijnen, die ik liever niet zie. Gruwelijk traag, software en hardware worden soms niet meer gedetecteerd. Dus wilde ik het systeem gewoon resetten.

      1. blankRies

        Ik heb het voor elkaar gekregen met een image bestand, wat ik gedownload heb van microsoft. Via een virtuele optische drive kon ik toen de mappen etc. uitlezen en op usb stick zetten. In mijn geval heb ik ultra iso gebruikt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.