Windows 10 wil niet opstarten

Windows 10 wil niet opstarten. Het overkomt iedereen wel eens, je drukt de computer aan en Windows wil niet doorstarten naar het vertrouwde startscherm. Erg vervelend en wat nu? Er kan van alles aan de hand zijn. In dit artikel beschrijven we een aantal mogelijke oplossingen om uw Windows 10 computer weer normaal te laten opstarten.

Direct computerhulp

Wil u direct professionele hulp bij het opstarten van uw computer? Dat kan, u kunt nu bellen en u krijgt dan direct een helpdeskmedewerker aan de lijn die samen met u gaat kijken wat er aan de hand is en welke opties er mogelijk zijn.


Krijgt de computer geen spanning, ziet u geen lampjes branden en niets op het scherm verschijnen dan adviseren wij om eerst het artikel: Mijn computer start niet op te lezen.

Veilige modus opstarten in Windows 10

De veilige modus is een modus van Windows waarin de computer met zo min mogelijk systeem resources (drivers en software) opstart. De bedoeling hiervan is dat de techneuten op zoek kunnen gaan naar de oorzaak van het probleem. Want soms kan het opstarten in de veilige modus (safe mode) en het aanpassen van een paar kleine instellingen al genoeg zijn om de computer weer normaal te laten opstarten. In Windows 10 is er echter iets veranderd. Kon je in de vorige versies van Windows via het indrukken van de F8 knop tijdens het opstarten in de veilige modus komen, in Windows 10 gaat het nu als volgt.

Na drie keer fout opstarten gaat de computer automatisch naar het herstelmenu. Gebeurt dit niet en komt u wel bij uw inlogscherm dan drukt u de shift knop op uw toetsenbord in en houdt deze ingedrukt. Terwijl u deze ingedrukt houdt, klikt u rechtsonder op de aan en uit knop en kiest u voor; Opnieuw opstarten. U mag de shift knop nu loslaten. De computer zal vervolgens herstarten en u zult een optie moeten kiezen. Ga voor:

Probleemoplossing / Geavanceerde opties / Opstartinstellingen / Opnieuw opstarten

De computer zal na het opstarten wederom een aantal opties laten zien. U heeft de keus tussen de gewone veilige modus (F4) of de veilige modus met netwerk mogelijkheden (F5). De laatste houdt niets anders in dan een keuze of u met de computer op het Internet kan terwijl u in de veilige modus bent ingelogd.

Veilige modus vanuit Windows 10

De andere manier om in de veilige modus van Windows 10 te komen is niet voor ons, want onze computer wil niet opstarten.  Maar voor iedereen die hier komt op het zoekresultaat, veilige modus windows 10 opstarten, wil ik hem toch even noemen.

Om in de veilige modus van Windows 10 te komen is door je systeem enigszins voor te bereiden: Via de sneltoets WIN + R typt u msconfig en drukt u op enter.

Windows 10 wil niet opstarten

Systeemconfiguratie (msconfig) opstarten

De Systeemconfiguratie start nu op. Selecteer het tabblad opstarten en plaats een vinkje bij opstarten in de veilige modus. Ook is er er de mogelijkheid om het netwerk te activeren als u denkt het Internet nodig te hebben in de veilige modus. Als u nu de Windows 10 computer opnieuw opstart komt u automatisch in de veilige modus. Verwijder het vinkje of kies voor normaal opstarten om na een herstart weer als vanouds op te starten in Windows 10.

Systeemherstel Windows 10

Bij heftige computerproblemen is het handig om een herstelpunt achter de hand te hebben. Dankzij Windows systeemherstel kunt u terugkeren naar een eerder moment. De systeemherstel moeten echter wel geactiveerd zijn anders heeft u niets aan deze handige optie van Windows. Ga via de sneltoets  Windows toetsWIN + PAUZE naar geavanceerde systeemherstellingen. Klik op Systeembeveiliging en schakel nu de herstelpunten in. Met de knop maken creëert u een herstelpunt. Vanaf nu zal er automatisch een herstelpunt gemaakt worden bij bijvoorbeeld de installatie van een programma of driver. Om gebruik te maken van systeemherstel klikt u op de knop systeemherstel.

Meer weten over systeemherstel? Systeemherstel uitgelegd

Geavanceerde opstartopties Windows 10

Systeemherstel en andere herstelopties zijn ook te activeren via de geavanceerde opties. U gaat hier voor naar: Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel. Klik aansluitend bij Geavanceerde opstartopties op Nu opnieuw opstarten. De zelfde functie bereikt u weer door Windows 10 opnieuw op te starten via Start / Aan/uit / Opnieuw opstarten terwijl u de Shift – toets ingedrukt houdt. De geavanceerde opties worden zichtbaar voordat Windows 10 opstart. Kies voor Problemen oplossen / geavanceerde opties / Systeemherstel om een eerder herstelpunt terug te zetten.

systeemherstel opstarten geavanceerde opties

Geavanceerde opties

Naast de eerder genoemde opties heb je hier ook de mogelijkheid om te kiezen voor opstartherstel en herstellen met installatiekopie, Opdrachtprompt en teruggaan naar de vorige versie. De laatste optie is alleen zichtbaar in het geval van een upgrade en dan ook nog eens tijdelijk, tot één maand na de upgrade kunt uw oude systeem terugzetten. Via herstellen met installatiekopie wordt het systeem hersteld naar de fabrieksinstellingen. Let op: U raakt hierbij de instellingen en bestanden kwijt, maar Windows 10 zal wel weer opstarten.

De Windows 10 computer start nog steeds niet op? Wilt u misschien assistentie met het oplossen van dit vervelende probleem? Bel dan vrijblijvend met onze vriendelijke en ervaren helpdeskmedewerkers, die zijn er speciaal voor u.

U twijfelt?  U weet niet of u wel goed geholpen gaat worden? Klantervaringen van diverse mensen die ook met vervelende computerproblemen te maken kregen kunt u vinden op onze Trustpilot pagina: Windows Helpdesk beoordelingen

43 gedachten over “Windows 10 wil niet opstarten

 1. Pingback: Windows sneller maken - Windows Helpdesk

 2. Esmé

  Heeft iemand enig idee wat ik moet doen? Ik heb mijn Hp terug gezet naar fabrieksinstellingen, en nu als ik mijn Hp aanzet krijg ik de melding dat windows niet kan worden gestart door dat de pc opnieuw is opgestart of er is een fout opgetreden…. Ik kan dus helemaal niks… Wie heeft er een oplossing??

 3. Michel

  Hi,

  Laptop met windows 10 start op maar komt niet verder dan het draaien voordat ik zou moeten inloggen. Heb hem al 5+ uur laten draaien en dit meerdere keren zonder resultaat.

  Groetjes Michel

 4. arno s

  Ik heb al die trucs uitgeprobeerd, maar mijn computer blijft maar ronddraaien of gaat piepen als ik alt-f10 indruk. Nadat de jongste update allerlei vervelende dingen had gedaan, heb ik geprobeerd het ding na een vorige versie te herstellen met als gevolg bovengeschetste draaimolen. Via usb opstarten werkt ook al niet. Kortom: puinhoop!

 5. Marle De Vos

  Ik krijg bij de opstart van mijn laptop, geen balkje om mij in te loggen.ik kan daarna ook niet normaal afsluiten, en moet daardoor heel lang op de startknop duwen.wat kan ik doen?

 6. Paula

  Hallo,

  Krijg laptop sinds gisteren niet meer gaande. Cirkel blijft draaien boven bericht Windows voorbereiden. Schakel computer niet uit. Draait nu al 6 uur. Ben hier sinds gisteren mee bezig en inmiddels 3x aan en uit gezet. Wat moet ik doen, zodat ik mijn laptop weer kan gebruiken. Ik heb Windows 10. Met vriendelijke groet.

  1. Marcel de Man

   hoi Paula

   ik zit met het zelfde Probleem …. 🙁

   heeft u misschien de oplossing ?

   Met vriendelijke groet marcel

 7. Gert

  Hallo,
  Windows 10 start niet op, de PC blijft de draaiende cirkel geven met boven get windows logo, de cirkel blijft gewoon door draaien en ruim 6 uur lang.
  Ik krijg ook een melding van Stopcode: Bad System Config Info
  Wat kan ik doen om de computer toch goed door te starten.

 8. Magda

  Windows 10 start niet meer op en ik kan het niet herstellen, omdat ik niet kan inloggen op mijn Microsoft account. Hij pakt mijn wachtwoord niet, terwijl dit wel correct is, want op mijn telefoon kan ik wel hiermee inloggen.
  Wat kan ik doen om dit te herstellen?

 9. Chrisopher

  Hallo,
  Windows 10 heeft een update gehad en de PC is opnieuw opgestart, alleen de PC blijft de draaiende cirkel geven met boven get windows logo, de cirkel blijft gewoon door draaien en dit ruim 30 min lang. Diverze keren opnieuw gestart, denk dat er 1 of meerdere updates niet goed zijn.
  Wat kan ik doen om de computer toch goed door te starten.

  Mvg Chris

  1. Windows Helpdesk

   Hoi Chris,

   30 minuten zeg je. Zolang de cirkel nog draait gewoon laten gaan. Niet op wachten, laten gaan en dan komt hij er vanzelf wel uit. Iedere keer als je dit onderbreekt gaat hij eerst terugdraaien eer hij weer opnieuw begint.

 10. Pingback: Sterk draadloos netwerk signaal vijf tips - Windows Helpdesk

 11. Frank Meijer

  Hallo,

  Gister avond heeft Windows 10 een update gedaan. Sindsdien wil mij pc niet meer opstarten. als ik de pc aanzet krijg ik de merknaam ( MSI ) te zien en daarna heel kort ( 2 sec ) de melding “Uw vorige versie van Windows herstellen” Dit herhaald zich nu al vanaf vanochtend 8 uur en er gebeurt verder niks, start steeds opnieuw maar laat Windows niet in. Heb van alles geprobeerd maar kan nergens inkomen (systeemherstel e.d. ). Ook als ik de pc 3 keer uit en aan doe gebeurt er niks vanuit Windows herstel. ik heb de pc bij de Wehkamp gekocht. Windows 10 stond er al op maar er zat geen installatie cd of usb bij.
  Ik heb geen idee hoe ik dit moet oplossen en hoop dat jullie mij kunnen helpen.

  Mvg,

  Frank Meijer

  1. Windows Helpdesk

   Hoi Frank, dat is vervelend om te horen. Het klopt dat je geen cd meer krijgt geleverd bij een nieuwe computer. Er zit namelijk een herstelpartitie op je computer. Zeg maar de cd maar dan al op de harde schijf. Maar ook het benaderen van die paritite gaat niet goed bij jou want na drie keer niet goed opstarten hoort de computer die te activeren. Is het een laptop? Kan je de accu verwijderen? Anders zou je de accu kunnen verwijderen en de aan en uitknop in gedrukt houden voor tien seconden. Accu weer terugplaatsen en even kijken wat er dan gebeurt. Anders op een ander computer een USB maken met Windows 10 erop. Dat doe je via de mediacreation tool. En daarvan af opstarten en een systeemherstel uitvoeren. Werkt dit alles niet of heb je hulp nodig dan even bellen met het helpdesknummer en dan helpen wij je van je probleem af. Succes!

   1. Frans De Schauwer

    Ik heb met mijn desktop net hetzelfde probleem als Frank, ook door de schuld van windows 10.
    Ik stuur dit bericht nu door via mijn laptop
    Welk is het telefoon nr om verder geholpen te worden

 12. Pingback: Geheugen tips voor het repareren van uw computer - Windows Helpdesk

 13. Pingback: Geheime register instellingen in Windows 10

 14. Pingback: Prestatiemeter in Windows - Windows Helpdesk

 15. Pingback: Systeemdiagnose - Windows Helpdesk

 16. Pingback: Updates uitzetten in Windows 10 - Windows Helpdesk

 17. ebo hoekstra

  hallo ,
  na een windows update werk niks meer
  ook systeemherstel niet
  en help ook niet om windows na beginwaarde terug te zetten
  want die pakt hij ook niet net
  windows 10 stond er al op
  dus wat kan ik nu nog doen

 18. Robert

  Ik kan ook niet meer inloggen. Ik zie de mooie krab als achtergrond. Soms kom ik verder en kan ik inloggen. Maar daar stopt het. Icoontjes kan ik niet aanklikken, kan geen menu openen.

 19. Tina

  Ik ben mijn administratoraccount wachtword kwijt voor mijn microsoft account en kan ook niet opstarten zonder data te verliezen. Dan gebeurt er niks.

  Gr tina

 20. pietervandenakker

  Goedemiddag mijn sony vaio met Windows 10 start niet meer op er blijft alleen maar een cirkel draaien meer niet gr pieter

 21. dirk

  goeie morgen ik heeft vraag me laptop van hp 6730s heb ik toen ik vorige jaar de window 10 in gezet heeft kan ik geen cd en dvd af spelen ik heeft alles gedaan en geprobeert maar niks
  ik kan niet tegen ik mag niet druk maker wegens tia,s heeft gehad heeft ik zal graag cd en dvd af kunnen spelen me dvd brande zit er hij geeft aan hij is corret dat goed werk maar ik weet het niet meer wat nu moet doen
  kan me ieman me helpen
  gr
  dirk verhoef

  1. Windows Helpdesk

   Geachte meneer Verhoef, wij helpen u graag met het installeren van een nieuwe Windows. Als u de shift knop ingedrukt houdt terwijl u kiest voor opnieuw opstarten, komt u in het geavanceerde menu van Windows 10. Daar kunt u via problemen oplossen, deze pc opnieuw instellen, Windows 10 opnieuw instellen. Maak voor dit dit doet een goede backup. Ondanks dat u kunt kiezen voor herstellen met behoud van bestanden. Voor een direct antwoord op uw vragen kunt u ook bellen met de helpdesk.

   1. Windows Helpdesk

    Hoi Dirk, zolang je de cirkel ziet draaien gewoon laten gaan 9 van de 10 keer komt de computer er zelf wel uit. Kan even duren maar gewoon laten gaan. En anders als je twijfelt even bellen dan helpen we je.

 22. karin

  na de laatste update van windows 10 start de pc niet meer op.. alleen in veilige modus… alles al geprobeerd maar niks werkt…

 23. RB

  ik heb een spanningsonderbreking gehad op mijn Window 10 pc die op dat moment aan het opstarten was.
  Sindsdien wil windows niet meer opstarten. Hij geeft aan dat hij systeemherstel gaat doen maar na een uur zegt hij dat dit niet gelukt is.
  Ik heb al van alles geprobeerd maar niet mocht baten.
  Kan iemand mij hiermee helpen?

   1. Dendé

    Ik kom daar niet maar ik moet via opdrachtprompt mijn PC opstarten maar welk commando moet ik invoeren?

 24. C

  Heb een wachtwoord nodig om Windows 10 optestarten in veilige modus, maar mijn normale pin/wachtwoord werkt niet.
  Kom nu ook niet meer uit veilige modus Onder dat wachtwoord.
  Hoe te fixen zonder alles kwijt te zijn op mijn laptop

  1. Windows Helpdesk Bericht auteur

   Beste C, U bent waarschijnlijk uw wachtwoord van uw administrator account kwijt. Betreft het een lokaal account of een Microsoft account? Om antwoord te geven op uw vraag, het ligt er aan op wat voor manier op probeert in te loggen in de veilige modus. Maar u kunt altijd kiezen voor opnieuw opstarten zonder data te verliezen.

 25. Pingback: Windows 10 tips en trucs voor een soepel lopende computer

 26. Ugurkan

  Mijn pc blijft hangen bij dat cirkeltje dat heeldetijd rondjes maakt ik wil em graag resetten maar weet niet hoe! Iemand een enig idee?

 27. Yassine

  Wat bij mij heeft gewerkt is via ALT+F10 de tijd van opstarten vertragen van 0 sec naar 5 sec. Na deze wijziging starte hij gewoon op.

  Bij het opstarten moet je hierop blijven drukken (ALT+F10). Als computer niet reageert, dan moet je deze functie via F2 (ook bij opstarten) eerst aanzetten. Het is even aanklooien om deze functie te vinden.

  1. Richard

   Bedankt Yassine. Ik had hetzelfde euvel en hen jou raad opgevolgd. En…………….het werkte.
   Gr. Richard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *