Windows 10 wil niet opstarten

Windows 10 wil niet opstarten. Het overkomt iedereen wel eens, je drukt de computer aan en Windows wil niet doorstarten naar het vertrouwde startscherm. Erg vervelend en wat nu? Er kan van alles aan de hand zijn. In dit artikel beschrijven we een aantal mogelijke oplossingen om uw Windows 10 computer weer normaal te laten opstarten.

Veilige modus opstarten in Windows 10

De veilige modus is een modus van Windows waarin de computer met zo min mogelijk systeem resources (drivers en software) opstart. De bedoeling hiervan is dat de techneuten op zoek kunnen gaan naar de oorzaak van het probleem. Want soms kan het opstarten in de veilige modus (safe mode) en het aanpassen van een paar kleine instellingen al genoeg zijn om de computer weer normaal te laten opstarten. In Windows 10 is er echter iets veranderd. Kon je in de vorige versies van Windows via het indrukken van de F8 knop tijdens het opstarten in de veilige modus komen, in Windows 10 gaat het nu als volgt.

Na drie keer fout opstarten gaat de computer automatisch naar het herstelmenu. Gebeurt dit niet en komt u wel bij uw inlogscherm dan drukt u de shift knop op uw toetsenbord in en houdt deze ingedrukt. Terwijl u deze ingedrukt houdt, klikt u rechtsonder op de aan en uit knop en kiest u voor; Opnieuw opstarten. De computer zal vervolgens herstarten en u zult een optie moeten kiezen. Ga voor:

Probleemoplossing / Geavanceerde opties / Opstartinstellingen / Opnieuw opstarten

De computer zal na het opstarten wederom een aantal opties laten zien. U heeft de keus tussen de gewone veilige modus (F4) of de veilige modus met netwerk mogelijkheden (F5). De laatste houdt niets anders in dan een keuze of u met de computer op het Internet kan terwijl u in de veilige modus bent ingelogd.

Veilige modus vanuit Windows 10

De andere manier om in de veilige modus van Windows 10 te komen is niet voor ons, want onze computer wil niet opstarten.  Maar voor iedereen die hier komt op het zoekresultaat, veilige modus windows 10 opstarten, wil ik hem toch even noemen.

Om in de veilige modus van Windows 10 te komen is door je systeem enigszins voor te bereiden: Via de sneltoets Windows toetsWIN + R typt u msconfig en drukt u op enter.

Windows 10 wil niet opstarten

Systeemconfiguratie (msconfig) opstarten

Systeemconfiguratie start nu op. Selecteer het tabblad opstarten en plaats een vinkje bij opstarten in de veilige modus. Ook is er er de mogelijkheid om het netwerk te activeren als u denkt het Internet nodig te hebben in de veilige modus. Als u nu de Windows 10 computer opnieuw opstart komt u automatisch in de veilige modus. Verwijder het vinkje of kies voor normaal opstarten om na een herstart weer als vanouds op te starten in Windows 10.

Systeemherstel Windows 10

Bij heftige computerproblemen is het handig om een herstelpunt achter de hand te hebben. Dankzij Windows systeemherstel kunt u terugkeren naar een eerder moment. De herstelpunten moeten echter wel geactiveerd zijn anders heeft u niets aan deze optie van Windows. Ga via de sneltoets  Windows toetsWIN + PAUZE naar geavanceerde systeemherstellingen. Klik op Systeembeveiliging en schakel nu de herstelpunten in. Met de knop maken creëert u een herstelpunt. Vanaf nu zal er automatisch een herstelpunt gemaakt worden bij bijvoorbeeld de installatie van een programma of driver. Om gebruik te maken van systeemherstel klikt u op de knop systeemherstel.

Meer weten over systeemherstel? Systeemherstel Windows 10

Geavanceerde opstartopties Windows 10

Systeemherstel en andere herstelopties zijn ook te activeren via de geavanceerde opties. U gaat hier voor naar: Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel. Klik aansluitend bij Geavanceerde opstartopties op Nu opnieuw opstarten. De zelfde functie bereikt u weer door Windows 10 opnieuw op te starten via Start / Aan/uit / Opnieuw opstarten terwijl u de Shift – toets ingedrukt houdt. De geavanceerde opties worden zichtbaar voordat Windows 10 opstart. Kies voor Problemen oplossen / geavanceerde opties / Systeemherstel

systeemherstel opstarten geavanceerde opties

Geavanceerde opties

om een eerder herstelpunt terug te zetten. Naast de eerder genoemde opties heb je hier ook de mogelijkheid om te kiezen voor opstartherstel en herstellen met installatiekopie, Opdrachtprompt en teruggaan naar de vorige versie. De laatste optie is alleen zichtbaar in het geval van een upgrade en dan ook nog eens tijdelijk, tot één maand na de upgrade kunt uw oude systeem terugzetten. Via herstellen met installatiekopie wordt het systeem hersteld naar de fabrieksinstellingen. Let op: U raakt hierbij de instellingen en bestanden kwijt, maar dat Windows 10 wil niet opstarten zal tot het verleden behoren.

De Windows 10 computer start nog steeds niet op? Wilt u misschien assistentie met het oplossen van dit vervelende probleem? Bel dan vrijblijvend met onze vriendelijke en ervaren helpdeskmedewerkers, die zijn er speciaal voor u.

U twijfelt omdat u niet weet of u wel goed geholpen gaat worden? Voor recente recenties kunt u terecht op onze Trustpilot pagina: Windows Helpdesk Recenties

Windows 10 wil niet opstarten
3.83 (76.67%) 6 votes

3 gedachten over “Windows 10 wil niet opstarten

  1. Yassine

    Wat bij mij heeft gewerkt is via ALT+F10 de tijd van opstarten vertragen van 0 sec naar 5 sec. Na deze wijziging starte hij gewoon op.

    Bij het opstarten moet je hierop blijven drukken (ALT+F10). Als computer niet reageert, dan moet je deze functie via F2 (ook bij opstarten) eerst aanzetten. Het is even aanklooien om deze functie te vinden.

    Reageren

Geef een reactie