Windows installatie tips

Windows 10 installatie tips

Na verloop van tijd wordt iedere computer minder snel. Soms kan het dan verstandig zijn om de computer opnieuw te installeren. Deze tutorial helpt u met handige installatie tips waar u aan moet denken voordat u begint met het opnieuw installeren van Windows 10.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Waarom opnieuw installeren

Overgaan naar een nieuwe installatie doe je niet zomaar. Het werk wat erachter weg komt is altijd meer dan verwacht. Maar toch, opnieuw Windows installeren kan om uiteen lopende redenen noodzakelijk zijn. Een aantal redenen om tot herinstallatie van Windows over te gaan kunnen zijn: een trage computer, een virus of malware besmetting. Of wat dacht u van een computer die constant vastloopt en steeds een zwarte scherm vertoond. Al zou ik in die situatie toch ook even de tip meegeven om eerst het interne geheugen te controleren. Een andere reden om Windows opnieuw te installeren kan de verkoop van uw computer zijn. U wilt al uw oude gebruikersgegevens en data wissen van de harde schijf. Zodat niemand uw privé gegevens zoals documenten, afbeeldingen of email en email-instellingen meer kan inzien.

Opmerking: een vastlopende computer kan ook wijzen op een hardware probleem. Voer voor dat u Windows gaat installeren een controle uit of uw hardware in orde is. Dus intern geheugen, harde schijf, moederbord enz

Diverse manieren installatie Windows

Er zijn een aantal manieren om uw computer opnieuw te installeren met Windows. U kunt dit doen met een Windows DVD, een USB of via de verborgen partitie op uw harde schijf.

TIP: Het installeren vanaf USB

Geen Windows installatie DVD

Regelmatig worden we gebeld met de opmerking: Ik heb geen Windows installatie DVD bij de computer gekregen, hoe moet ik nu Windows opnieuw installeren? Kunnen jullie een Windows DVD of USB opsturen? Dat kan, maar voor dat u belt voor een DVD zijn er nog meer mogelijkheden die u kunt proberen.

Op de meeste computers die tegenwoordig verkocht worden, laptop of desktop computer, wordt sinds een aantal jaren al geen Windows DVD meer geleverd. Virtueel is die DVD er wel, maar zit als het ware verstopt op een verborgen partitie van de harde schijf. Dit gedeelte van de schijf wordt recovery of herstel partitie genoemd. U kunt deze recovery of herstel partitie activeren door een bepaalde toetsencombinatie in te drukken tijdens de POST van de computer. Voor de bewuste toets verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van uw computer.

U kunt natuurlijk ook bellen met de helpdesk, dan zoeken wij dit voor u op, en helpen u als u dit wilt verder met het installeren van Windows. Voor foutmeldingen bij upgrade en installatie kunt u voor ondersteuning ook terecht op de volgende Microsoft pagina.

Windows OEM installatie

De Windows installatie vanaf een partitie is een zogenaamde OEM installatie. Dit is een afkorting voor “Original Equipment Manufactorer licentie ” Dit houdt kort gezegd in dat de Windows die op uw computer geïnstalleerd is alleen voor de bewuste computer gebruikt mag worden. De installatie is hardware gebonden en kan niet worden geactiveerd op een andere computer. Meer informatie over deze herstelpartitie vindt u op de site van uw computerfabrikant.

TIP: Bij ruimtegebrek op uw harde schijf is het mogelijk om deze herstelpartitie naar een USB of flashdrive te verplaatsen.

De gratis Windows 10 upgrade

En dan is er nog de actie van Microsoft om uw oudere Windows computer gratis de upgraden naar Windows 10. De actie zelf behoort alweer lang tot het verleden, maar er is een manier hoe u toch nog heel aantrekkelijk Windows 10 kunt installeren. Meer informatie over onze Windows 10 aanbieding.

Windows Herinstalleren? Denk aan uw data!

Voor dat u overgaat tot een nieuwe Windows installatie is het van belang dat u rekening houdt met alle persoonlijke gegevens die op de computer staan en wilt bewaren. Dit omdat als u de computer opnieuw gaat installeren met Windows 10 of welke Windows dan ook uw persoonlijke bestanden niet kwijt wilt raken. Voor dat u van start gaat met het verzamelen van deze bestanden zorgt u er eerst voor dat uw verborgen bestanden zichtbaar worden. Dit doen we omdat bestanden die te maken hebben met de instellingen op uw computer over het algemeen verborgen zijn. Denk hierbij aan uw mail programma. Linksboven in de verkenner (sneltoetsWin + E)  klikt u in de werkbalk op Beeld en aansluitend zet u een vinkje bij verborgen items. Op deze manier worden de verborgen bestanden zichtbaar in de verkenner.

Windows installatie tips
Back-up van persoonlijke bestanden

Denk bij een Windows herinstallatie aan de back-up van uw persoonlijke bestanden:

  • De User map met daarin De map Documenten, afbeeldingen, Muziek enz.
  • Andere mappen op uw computer met bv foto’s,
  • De map Favorieten van al uw verzamelde websites.
  • Uw mail inclusief contactpersonen en inloggegevens van uw mail server(s)
  • Al uw wachtwoorden
  • Instellingen van diverse software
  • Heeft u alle productcodes van uw software nog?
  • De instellingen van uw draadloze netwerk
  • Speciale zeldzame drivers van oude hardware

Een back-up van de mail en de contactpersonen in combinatie met de inloggegevens van het e-mailaccount.

Drivers Windows

Windows is het over het algemeen niet nodig om van de drivers van uw hardware een back-up te maken. Dit omdat Windows 99 procent van de drivers al in de Windows installatie image verwerkt zitten. Uitzondering op de regel daargelaten. Bijvoorbeeld u heeft speciale oudere hardware in uw computer, dan is het wel aan te raden om een back-up van de drivers te maken. Hier bestaan speciale programma’s voor.

Tot zover deze tips. Succes met het opnieuw installeren van uw Windows. Gaat vast lukken. Loopt u tegen problemen aan en lukt het niet, of heeft u een vraag? Dan kunt u altijd bellen met de helpdesk voor eventuele computerhulp op afstand. Wij helpen u graag verder.

4.7/5 - (8 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.