Voordeel van een SSD harde schijf

SSD schijf voordelen

U staat op het punt om een SSD harde schijf te kopen. Wat staat voor Solid State Drive of Solid State Disk. Wat is nou eigenlijk het verschil tegenover een gewone harde schijf. En is een SSD nou echt zoveel beter en sneller dan een conventionele harde schijf?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Laten we beginnen met een uitleg van een traditionele harde schijf. Deze bestaat uit draaiende ‘platters’ (magnetische schijven). Een SSD daarintegen bestaat uit geheugenmodules. Een beetje zoals de geheugenkaart die in uw telefoon of fototoestel zit. Het grote voordeel hiervan is dat een SSD sneller, stiller, kleiner maar ook nog eens lichter is. Tevens verbruikt ze minder energie en wordt daardoor ook nauwelijks warm. Om maar even een paar voordelen te noemen. Een Solid State Disk gebruikt niet-vluchtig flashgeheugen, dat, we zoals we al vertelde, dus ook kennen van USB-geheugens en de opslagkaartjes voor digitale camera’s en smartphones. Clientcomputers uitrusten met SSD’s kan de total cost of ownership (TCO) fors reduceren. Een ander groot voordeel wat tegenwoordig zwaar meetelt is het lage energie verbruik. Met als logisch gevolg dalende energiekosten. Volgens sommige metingen ontstaat er een verschil van 99,5 procent aan energie verbruik tussen een conventionele of een SSD schijf.

SSD schijf, betrouwbaar en lange levensduur

Maar SSD’s zijn ook nog eens betrouwbaarder en hebben een langere levensduur. Dat doet de beheerkosten fors dalen, zeker in organisaties met veel pc’s en laptops. Ten slotte gaat de productiviteit omhoog, omdat computers die uitgerust zijn met SSD’s niet alleen veel sneller opstarten maar ook in het dagelijks gebruik segnificant sneller worden en beter reageren. Een Een Windows desktop computer of notebook met een SSD schijf start gemiddeld twee keer zo snel op als een pc met een “gewone” harde schijf. Met het installeren van nieuwe software of het uitvoeren van opslag-intensieve taken, zoals het kopieëren en versturen van een groot bestand is een SSD gemiddeld twee tot drie keer aantoonbaar sneller dan een “gewone” harde schijf.

Stel dat u onder Windows een bestand van 5 GB wilt kopiëren. Dan doet een recente gewone harde schijf daar gemiddeld 130 seconden over. Het voordeel van een SSD over een reguliere harde schijf? Een moderne SSD levert de zelfde prestatie in minder dan 30 seconden.

SSD Trimmen

Wanneer u eenmaal een supersnelle SSD schijf in uw computer heeft wilt u hem natuurlijk optimaal gebruiken. Dan is de volgende tip er een voor u. Als u een bestand verwijdert van een SSD wordt die ruimte door het besturingssysteem als ‘niet in gebruik’ gemarkeerd, maar om er daadwerkelijk data in te kunnen schrijven moet de SSD eerst nog alle oude data effectief verwijderen. Dankzij de trim-functie kan dat op de achtergrond al gebeuren, zodat er geen tijd verloren gaat wanneer er nieuwe data naar die locatie worden geschreven. Deze trim-functie moet dan niet uitgeschakeld zijn. Dat controleert u in Windows als volgt:

Ga als administrator naar de powershell (rechtermuisknop op de startknop en dan CMD of Powershell als admin) en voer het commando: fsutil behavior query disabledeletenotify uit. Krijgt u de waarde (NTFS) Disable-DeleteNotify = 0 terug, dan is trim inderdaad actief. Krijgt u echter de waarde 1 terug, dan activeert u trim alsnog met fsutil behavior set disabledeletenotify 0.

Vragen of computerhulp nodig?

Vragen over de aanschaf van een nieuwe SSD schijf? Voor een antwoord op al uw vragen of computerhulp op afstand, en voor al uw andere computerproblemen kunt u bellen met de helpdesk. Wij staan voor u klaar, met een antwoord op al uw computervraag.

4.2/5 - (6 stemmen)

4 gedachten over “Voordeel van een SSD harde schijf”

  1. Ik had juist begrepen dat een ssd minder lang mee gaat dan een hd omdat hij er minder goed tegen veel wis en schrijf operaties kan. Dwz als je vaak software uitprobeert dat je dan toch beter een goede hd kan kopen???

    • Hoi Herman, bedankt voor je bericht. Dat is afhankelijk hoeveel schrijfacties de cel aankan, de SSD’s worden steeds beter en was het voorheen zo dat een HDD een langere levensduur heeft is dat verschil tegenwoordig verwaarloosbaar. Maar ben je een echte tester en hou je ervan om dagelijks diverse software te testen en uit te proberen zou je inderdaad misschien beter een HDD kunnen nemen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.