Harde schijf wissen

 

Harde schijf wissenHoe maak ik mijn harde schijf leeg? Hoe kan ik de gegevens op mijn harde schijf wissen? Soms zijn er omstandigheden, waarbij je de data of gegevens op een computer harde schijf permanent wilt wissen of verwijderen. Je kunt dan denken aan een herinstallatie van het besturingssysteem, of verkoop van de computer. Of juist bij het grofvuil zetten en de harde schijf vernietigen. Afhankelijk van de situatie beschrijven we in deze tutorial een aantal scenario’s waarbij je de gegevens op een harde schijf compleet en onherstelbaar kunt verwijderen van een computer.

Er zijn twee manieren om data van magnetische media te verwijderen. De een is met behulp van software en de andere manier is met een hamer. De manier met de hamer behoeft geen uitleg. Let op! magnetische media, dus niet van een moderne SSD schijf. Op de hamer manier na dan 🙂

Alle data verwijderen omdat ik mijn computer verkoop

Wil je de computer bij het grofvuil zetten of verkopen, dan is het beter om je harde schijf echt leeg te maken. Of in het grofvuil geval, fysiek met een hamer te bewerken. Je bestanden verwijderen door de harde schijf te formatteren met het beroemde “Format C:” is echt onvoldoende.

Format: C

UIt het DOS tijdperk Format: C

Natuurlijk, je data lijkt in eerste instantie van je harddisk verwijderd. Maar dat is helaas toch niet het geval. De verwijzingen naar de tabellen zijn gewist. Uw data is nog steeds aanwezig. Zie het als dat de index van uw favoriete boek is gewist. De “hoofdstukken” in ons geval de tabellen zijn nog steeds aanwezig. Daarom is het ook goed mogelijk om na een format de data nog gewoon terug te halen. Vandaag de dag zijn er genoeg programma’s op het Internet, zowel gratis en betaalde, die de gegevens op een geformatteerde schijf kunnen terughalen. In computertaal: recoveren. Hieronder een drietal freeware recovery programma’s: Free undelete van Office Recovery, Data Recovery Wizard van EASUS en Recuva (van de makers van Ccleaner).

Met deze tools kunt u de formatteer acties grotendeels ongedaan maken. Je harde schijf eerst opnieuw partitioneren en hem vervolgens formatteren is weliswaar een iets betere manier, maar ook niet waterdicht. Wil je echt je data vernietigen zodat niemand er nooit meer bij kan komen, kijk dan eens op de website van je harde schijffabrikant. De meeste fabrikanten hebben namelijk software om de data op je schijf te “vernietigen”. Eén van de gebruikte methodes is de zogeheten zero fill. Hierbij wordt je harde schijf niet “leeg” gemaakt, maar volledig beschreven met willekeurige data. Op deze manier is het zeer moeilijk zeg maar onmogelijk om de data te achterhalen. De harde schijf is compleet leeg en gewist.

De redactie van de Helpdesk heeft goede ervaring met het programma KillDisk (freeware). De naam spreekt voor zich. Naar onze mening een goede en veilige methode om privé gegevens voor anderen permanent onbruikbaar te maken.

Data verwijderen zonder dat je je besturingssysteem verwijdert

Wil je de pc verkopen met het huidige besturingssysteem of een grote schoonmaak houden, dan wil je alleen je persoonlijke gegevens verwijderen. Mochten deze gegevens op dezelfde partitie staan als je besturingssysteem, dan kun je deze niet formatteren. Het verwijderen van je bestanden met Windows zelf is onveilig. In plaats daarvan kunt u beter de freeware tool Eraser gebruiken. De makers beweren dat zelfs de NSA de gewiste gegevens niet meer kan terughalen. De software is gratis te gebruiken en het downloaden gaat via de volgende link: Eraser Downloaden. Eraser is geschikt voor Windows 9X, ME, 2000,NT, XP, Vista en Windows 7 en 8.

Ccleaner

Ook Ccleaner is uitstekende software om uw computer op meerdere vlakken mee te onderhouden. Maar wat veel gebruikers van de computer optimalisatie software niet weten, is dat Ccleaner ook bijzonder nuttig kan zijn om uw harde schijf op een vertrouwde en veilige manier te ontdoen van gevoelige bestanden. Onder Gereedschap –> Gegevenswisser vindt u 4 manieren om uw bestanden permanent te verwijderen van uw harde schijf. Hoe hoger het aantal “overschrijvingen”, hoe beter er wordt gewist. Wissen is eigenlijk niet de juiste benaming. Wat Ccleaner doet is de harde schijf overschrijven met willekeurige data.

Harde schijf wissen

Harde schijf wissen met Ccleaner

U kunt van de redactie aannemen dat bij de maximale methode, er absoluut niets meer van uw persoonlijke data op de harde schijf terug te vinden is. De schijf wordt namelijk 35x overschreven. Op dit moment bestaat er geen recovery software die daar een antwoord op heeft. Hoe hoger het aantal passes hoe langer het wissen van de data duurt.

Harde schijf wissen met DBAN

DBAN is ook software die gegevens overschrijft zoals Ccleaner. Het verschil is dat u DBAN vanaf CD of USB stick opstart. Het wist automatisch alle software en data die op de hardeschijf te vinden is. Herinstallatie van een besturingssysteem als Windows is dus nodig, wilt u de computer weer gaan gebruiken.

Op de manier hoe DBAN werkt vermijdt u identiteitsdiefstal bij bijvoorbeeld verkoop of recycling. De software kan ook gebruikt worden bij opschoning van harde schijven bij virus of malware besmetting van de computer. DBAN downloaden

Tot zover het hoofdstuk over hoe u de gegevens van uw harde schijf wissen kunt, leegmaken.

Harde schijf wissen
5 (100%) 1 vote

53 gedachten over “Harde schijf wissen

 1. Niek

  Beste windows service,
  ik ben nu bezig met mijn computer te update naar windows 7. ik heb een hp palvion en heb de cd voor windows 7, maar als ik hem steeds opstart dan krijg ik steeds 2 berichten: windows 7 windows xp gebruiken?, ik wil juist direct over kunnen schakelen na het op starten.

  Reageren
  1. J. Talens Bericht auteur

   Waarschijnlijk maakt u een fout met het in de juiste volgorde van opstarten. U moet zorgen dat de CD als eerste komt te staan in de bios om van CD op te starten. Vervolgens installeert u dan Windows 7

   Reageren
 2. henk

  Ik heb een HP PSC 2110 all-in-one printer. Deze wil ik gebruiken met windows 10. Dit lukt mij zonder hulp niet! Hulp graag…

  Reageren
 3. Pingback: Windows 10 gratis upgraden - Windows Helpdesk

 4. Pingback: Bibliotheken Windows - Windows Helpdesk

 5. Pingback: Dual-boot configuratie, Windows naast elkaar installeren - Windows Helpdesk

 6. Nanne

  Hallo Jan, het is me uiteindelijk gelukt om de USB te starten. Daarna kon ik de partities verwijderen / wissen en de installatie van W7 uitvoeren. Waarschijnlijk heeft het de eerste keer aan de manier van W7 op de USB schrijven gelegen, want deze keer ging het wel goed.

  Voor mensen die ditzelfde willen doen op een Asus X501A: bij opstarten de ESC knop ingedrukt houden om in de bios te komen.

  Jan, bedankt voor alle hulp.
  Groeten,

  Nanne..

  Reageren
 7. Nanne

  Jan, bedankt weer. Ik heb de tutorial gevolgd en dit was inderdaad heel anders dan ik de eerste keer heb moeten doen. Maar nu kom ik met het volgende probleem: als ik probeer om de boot optie aan te passen in W8 kom ik daar niet bij. Wederom gekeken op het internet maar niemand die daar een antwoord op heeft, althans, niets dat bij mij werkt.

  Mag ik nog 1 keer om hulp vragen?
  Bedankt,

  Nanne..

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   De bootoptie aanpassen doe je in de bios van je systeem dat bereik je door in de post van je computer. (De post is als de computer net opstart. Het zwarte scherm met de witte lettertjes zeg maar.) Een toets in te drukken. Meestal is dit een de DEL knop F2 of F10. Dit is per computermerk verschillend.

   Daar in de bios ga je naar tabblad BOOT en daaronder kan je dan weer de Boot Device Priority aanpassen. Zet hem daar op USB. En de computer start op van je net nieuw gemaakte USB stick met Windows erop. Klinkt allemaal makkelijk he, zeg je nou van dat kan je wel allemaal mooi vertellen zo Jan, maar ik vind het toch best wel moeilijk. Kan je altijd even bellen met de helpdesk. Je vindt het nummer boven aan de site. We helpen je graag snel verder.

   Succes!

   Of via een snelle toetsencombinatie tijdens het opstarten. Kan ook nog. Maar nogmaals, dan moet je het merk van de computer weten.

   Reageren
 8. Nanne

  Hallo, mijn vrouw heeft een laptop met Windows 8 waar ze helemaal gek van wordt. Het liefst is ze dit drama kwijt en ik heb al eens gepoogd om Windows 7 ernaast te installeren. Maar dat gaat niet want een oudere versie wordt niet toegestaan naast een nieuwere versie. Andersom kan wel, ik heb een laptop met zowel W7 als W8, maar van oorsprong dus W7 en later W8 ernaast.

  Omdat W8 op een heel andere manier werkt dan alle systemen hiervoor is het niet zomaar mogelijk een systeem te verwijderen maar zou dat wel kunnen met Dban? Of is die niet geschikt voor W8?

  Bedankt voor de hulp

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   Hoi Nanne, Het slimste is dan om een DVD van Windows 7 te gebruiken. Daar is nog wel aan te komen. En dan vervolgens met behulp van de DVD de complete harde schijf van je Windows 8 machine te formatteren en aansluitend opnieuw te installeren met Windows 7.

   Reageren
   1. Nanne

    Hallo Jan, dat heb ik geprobeerd (vanaf USB installatie want laptop heeft geen dvd lade) maar ik mag de partitie waar W8 op staat niet verwijderen. Start ik dan de W7 installatie wordt W8 gedetecteerd en stopt de install.Vandaar dat ik op zoek ben naar een “harde” manier van aanpak.

    Andere ideeën hiervoor?

    Bedankt weer.

    Reageren
 9. Pingback: Windows installeren - Windows Helpdesk

 10. Bep

  Ik heb een oude computer die ik weg ga geven. er zitten 2 harde schijven in de ene moet eruit en de andere wil ik wissen zodat er niks meer terug gehaald kan worden.
  Wat moet ik nu doen, eerst de ene schijf eruit of juist laten zitten en dan alles wissen en hem er daarna uithalen. En met wat voor programma kan ik dat het beste doen. Alles moet eraf en later wil ik win7 weer opnieuw installeren zodat degene die hem krijgt met een schone lei kan beginnen, Wat kan ik het beste doen?
  help me please…

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   Beste Bep, dat klinkt radeloos en we helpen je dan ook graag. Wat je het beste kan doen in jouw geval is je computer opnieuw installeren en tijdens die installatie de harde schijven formatteren. Dan ben je in een keer klaar.

   Reageren
 11. Ron

  Hallo, ik ben er door een oplichter ingeluist en nu zit er een wachtwoord op mijn windows.
  Ik heb van microsoft het advies gekregen alles te formatteren en windows opnieuw te installeren.
  Ik heb windows 7, maar die kun je dus niet verwijderen / formatteren op de c schijf.
  Ik heb een recovery cd liggen.
  Hoe moet ik te werk gaan???

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   Hoi Ron,

   Vervelend, maar ik zou niet te snel formatteren. Dit is een laatste oplossing. Wij kunnen je helpen met het verwijderen van het wachtwoord in je Windows 7 systeem. Het enigste wat we nodig hebben is een lege CD en een computer waarmee je het Internet op kan. En mee kan branden. Zodra je dit hebt neem je contact op met het helpdesknummer en dan helpen we je met het verwijderen van het wachtwoord.

   Reageren
 12. ThijsW

  Hallo, ik probeer dus me harde schijf leeg te maken met Ccleaner. Maar dan wil ik dat starten en dan zegt ie: ‘Het apparaat is niet klaar’. Ik snap niet waarom die dit zegt, want alles is volledig opgestart en er zijn geen andere programma’s geopend.

  Thijs

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   Dit kan wijzen op een defect van de hardware. Het kan bv. zo zijn dat de controller van de harde schijf de problemen geeft. U kunt dit controleren door de schijf op een andere computer aan te sluiten.

   Reageren
 13. Harde Schijf Recovery

  Als je bijvoorbeeld een oude pc wilt verkopen moet je er zeker van zijn dat je data niet meer op de oude schijf staat. Het is aan te raden om een nieuwe schijf er in te doen en dan te verkopen. Wil je het toch verkopen met je oude schijf er in dan is het zeker aan te raden om alle stappen goed te volgen zoals hier wordt uitgelegd. Het laatste wat je wil is dat jouw privégegevens in verkeerde handen vallen. Oude data is vaak door data recovery bedrijven goed te achterhalen.

  Reageren
 14. Mikali

  Is het mogelijk met de Ccleaner gegevenswisser alle gegevens van een computer te verwijderen zonder Windows en bijbehorende drivers weer te moeten installeren.( voor verkoop)?

  Reageren
 15. carel

  De voorbeelden in het You Tube filmpje zijn heel anders dan die op de site van Imgburn.
  Dat is heel vervelend. Ik kom er niet uit. Waar is bijvoorbeeld mirror 7?

  Reageren
 16. Anneke

  Jeetje wat duurt dat wipen lang. Hij is al meer dan 6 uur bezig. En nog lang niet klaar. Hadden ze er wel even bij mogen zeggen. Bij deze. Neem er ruim de tijd voor.

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   Hoi Anneke, ja dat kan inderdaad wel even duren. Maar is natuurlijk wel afhankelijk welke manier van wissen je gebruikt.

   Reageren
 17. Piet Thijssen

  Ik heb een dure laptop gekocht,dure programma’s gekocht voor snelle info,Alles gedaan om computer “ZUIVER”te houden met alle voorhanden virusprogramma’s ‘,scanners etc. maar om alle problemen van de laatste tijd te kunnen op te lossen moet ik allemaal van die dure OPLOSSCHIJVEN/DOWNLOAD programma’s etc. gebruiken die niet doen wat ze beloven.IS ER GEEN SOORTEMENT VAN E.M.P. DAT GEWOON ALLES!!!!! VERWIJDERD? EEN VLOER STORT!?waarover je weer opnieuw begint?Alles uitgummen!?

  Reageren
 18. Pingback: Indexering uitschakelen Windows | Windows Helpdesk

 19. Pingback: Indexering uitschakelen Windows | Windows Helpdesk

 20. Pingback: Harde schijf vol | Windows Helpdesk

 21. Melissa krechting

  Hallo, ik heb een Windows 7 computer die ik ga verkopen via Marktplaats. Wat is dan de beste mogelijkheid om alles te verwijderen (compleet opnieuw te beginnen zeg maar?) En om er wel voor te zorgen dat de mensen die de computer kopen deze nog wel kunnen gebruiken. Ik heb ook op andere sites gekeken, maar op veel van deze sites staat dat je een ‘installatiedvd’ nodig hebt, maar voor zover ik me kan bedenken heb ik deze niet. Is dit mogelijk, of zit deze bij elke laptop? (Hp Pavilion dv6 Rossignol editie) Ik hoor het graag! bedaknt.

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   Op jouw laptop zit een herstelpartitie. Tenminste als alles standaard is gebleven. Deze partitie activeer je als je tijdens het opstarten, direct nadat je de computer aanzet, herhalend op de F11 functietoets blijft drukken. Op een gegeven moment zie je dat er bestanden worden geladen. De computer geeft dit aan. De rest is niet moeilijk de computer geeft zelf aan wat voor jouw de beste optie is. Dat zal zijn het terugzetten van de systeempartitie met een complete format. Succes!

   Meer informatie vindt je bij de handleiding van jouw computer. Je vindt hem hier: Hp Pavilion dv6 Rossignol editie

   Reageren
   1. Melissa Krechting

    Bedankt voor uw reactie. Moet ik dan eerst nog dingen deïnstalleren en wachtwoorden deleten of gebeurt dit dan automatisch? En klopt het dan dus dat ik geen cd heb? Kan de volgende gebruiker er dan ook mee overweg?

    Reageren
    1. Bertus

     Melissa het beste voor jou geval is om zoals al hier boven ook staat beschreven, je data te wissen met Ccleaner.Zet hem op 35 overschrijven en al jou gegevens zijn eraf en de volgende eigenaar kan hem gewoon gebruiken.

     Reageren
    2. paul

     Ik heb een windows vista computer die wil ik resetten. Als je dan helemaal reset toto fabrieksinstellingen kan je dan een asb stick met windows 7 er opgooien en die instaleren

     Reageren
 22. R

  Hallo,
  Ik weet zelf niet veel van computers maar als ik mijn computer met dban
  (Verwijder) dan zou ik hem graag zelf weer gebruiken.ik wil alleen dat alle spullen op miijn pc worden verwijderd zodat ie mischien weer sneller is. En ik wil wel dingen zoals internet behouden of moet ik dat er apart weeer op zetten?

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   In uw geval zou ik dan kiezen voor een systeem recovery. De computer wordt dan teruggezet naar de fabrieksinstellingen zodat u weer helemaal fris begint. Voor meer informatie of hulp met het terugzetten zou u kunnen bellen met de helpdesk. Wij helpen u graag met uw probleem.

   Reageren
 23. Werner

  Sinds eergisteren (woensdag 5 februari 2014) zijn we thuis volledig overgestapt op Apple-materiaal.
  Dankzij deze handige tutorial vliegt Windows XP straks van onze twee oude laptops en wordt er -just for fun- wat gestoeid met Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu.
  Heel dat Microsoft geklooi heeft me al te veel rimpels opgeleverd. Ooit leek het ondenkbaar: een digitale wereld zonder Bill zijn prullen. Dankuwel aan de twee Steve’s (Jobs & Wozniak), Paul Allen, Larry Page, Sergey Brin, Mark Shuttleworth, Linus Torvalds (en dan vergeet ik er vast nog een paar) voor jullie alternatieven.

  Reageren
 24. Pingback: Tips voor het zoeken naar bestanden in Windows | Windows Helpdesk

 25. Floris

  Iemand die me kan vertellen of ik niet mn hele besturingssysteem verwijder als ik mn C schijf een aantal keer overschrijf met CCleaner..

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   Nee dat zal niet gebeuren. Als je Ccleaner uitvoert vanuit Windows kan dat niet. Windows zal geen toestemming geven.

   Reageren
   1. Lana

    Weet er iemand als ik ERASER gebruik om gegevens te wissen op mijn harde schijf ofdat ik mijn pc terug kan gebruiken of niet?
    De bedoeling is om gewoon alle persoonlijke gegevens te wissen op deze pc voor doorverkoop.

    Reageren
 26. kkwindows

  Wat een hoop nutteloze informatie, wrm kan ik in godsnaam niet met een knop alles eraf gooien ipv al dit moeilijk gedoe! wat ben ik Windows toch ontiegelijk beu!!

  Reageren
  1. geertvb

   Bij linux snelformat is het exact hetzelfde hoor. Die tabellen blijven daar ook staan. Nutteloze reactie van je hoor.

   Reageren

Geef een reactie