Harde schijf wissen

Harde schijf wissen

Hoe maak ik mijn harde schijf leeg? Hoe kan ik de gegevens op mijn harde schijf wissen? Soms zijn er omstandigheden, waarbij je de data of gegevens op een computer harde schijf permanent wilt wissen of verwijderen. Je kunt dan denken aan een herinstallatie van het besturingssysteem, of verkoop van de computer. Of juist bij het grofvuil zetten en de harde schijf vernietigen. Afhankelijk van de situatie beschrijven we in deze tutorial een aantal scenario’s waarbij je de gegevens op een harde schijf compleet en onherstelbaar kunt verwijderen van een computer.

Er zijn twee manieren om data van magnetische media te verwijderen. De een is met behulp van software en de andere manier is met een hamer. De manier met de hamer behoeft geen uitleg. Let op! magnetische media, dus niet van een moderne SSD schijf. Op de hamer manier na dan :)

Alle data verwijderen omdat ik mijn computer verkoop

Wil je de computer bij het grofvuil zetten of verkopen, dan is het beter om je harde schijf echt leeg te maken. Of in het grofvuil geval, fysiek met een hamer te bewerken. Je bestanden verwijderen door de harde schijf te formatteren met het beroemde “Format C:” is echt onvoldoende.

Format: C

UIt het DOS tijdperk Format: C

Natuurlijk, je data lijkt in eerste instantie van je harddisk verwijderd. Maar dat is helaas toch niet het geval. De verwijzingen naar de tabellen zijn gewist. Uw data is nog steeds aanwezig. Zie het als dat de index van uw favoriete boek is gewist. De “hoofdstukken” in ons geval de tabellen zijn nog steeds aanwezig. Daarom is het ook goed mogelijk om na een format de data nog gewoon terug te halen. Vandaag de dag zijn er genoeg programma’s op het Internet, zowel gratis en betaalde, die de gegevens op een geformatteerde schijf kunnen terughalen. In computertaal: recoveren. Hieronder een drietal freeware recovery programma’s: Free undelete van Office Recovery, Data Recovery Wizard van EASUS en Recuva (van de makers van Ccleaner).

Met deze tools kunt u de formatteer acties grotendeels ongedaan maken. Je harde schijf eerst opnieuw partitioneren en hem vervolgens formatteren is weliswaar een iets betere manier, maar ook niet waterdicht. Wil je echt je data vernietigen zodat niemand er nooit meer bij kan komen, kijk dan eens op de website van je harde schijffabrikant. De meeste fabrikanten hebben namelijk software om de data op je schijf te “vernietigen”. Eén van de gebruikte methodes is de zogeheten zero fill. Hierbij wordt je harde schijf niet “leeg” gemaakt, maar volledig beschreven met willekeurige data. Op deze manier is het zeer moeilijk zeg maar onmogelijk om de data te achterhalen. De harde schijf is compleet leeg en gewist.

De redactie van de Helpdesk heeft goede ervaring met het programma KillDisk (freeware). De naam spreekt voor zich. Naar onze mening een goede en veilige methode om privé gegevens voor anderen permanent onbruikbaar te maken.

Data verwijderen zonder dat je je besturingssysteem verwijdert

Wil je de pc verkopen met het huidige besturingssysteem of een grote schoonmaak houden, dan wil je alleen je persoonlijke gegevens verwijderen. Mochten deze gegevens op dezelfde partitie staan als je besturingssysteem, dan kun je deze niet formatteren. Het verwijderen van je bestanden met Windows zelf is onveilig. In plaats daarvan kunt u beter de freeware tool Eraser gebruiken. De makers beweren dat zelfs de NSA de gewiste gegevens niet meer kan terughalen. De software is gratis te gebruiken en het downloaden gaat via de volgende link: Eraser Downloaden. Eraser is geschikt voor Windows 9X, ME, 2000,NT, XP, Vista en Windows 7 en 8.

Ccleaner

Ook Ccleaner is uitstekende software om uw computer op meerdere vlakken mee te onderhouden. Maar wat veel gebruikers van de computer optimalisatie software niet weten, is dat Ccleaner ook bijzonder nuttig kan zijn om uw harde schijf op een vertrouwde en veilige manier te ontdoen van gevoelige bestanden. Onder Gereedschap –> Gegevenswisser vindt u 4 manieren om uw bestanden permanent te verwijderen van uw harde schijf. Hoe hoger het aantal “overschrijvingen”, hoe beter er wordt gewist. Wissen is eigenlijk niet de juiste benaming. Wat Ccleaner doet is de harde schijf overschrijven met willekeurige data.

Harde schijf wissen

Harde schijf wissen met Ccleaner

U kunt van de redactie aannemen dat bij de maximale methode, er absoluut niets meer van uw persoonlijke data op de harde schijf terug te vinden is. De schijf wordt namelijk 35x overschreven. Op dit moment bestaat er geen recovery software die daar een antwoord op heeft. Hoe hoger het aantal passes hoe langer het wissen van de data duurt.

Harde schijf wissen met DBAN

DBAN is ook software die gegevens overschrijft zoals Ccleaner. Het verschil is dat u DBAN vanaf CD of USB stick opstart. Het wist automatisch alle software en data die op de hardeschijf te vinden is. Herinstallatie van een besturingssysteem als Windows is dus nodig, wilt u de computer weer gaan gebruiken.

 

Op de manier hoe DBAN werkt vermijdt u identiteitsdiefstal bij bijvoorbeeld verkoop of recycling. De software kan ook gebruikt worden bij opschoning van harde schijven bij virus of malware besmetting van de computer. DBAN downloaden

Tot zover het hoofdstuk over hoe u de gegevens van uw harde schijf wissen kunt, leegmaken.

 

22 gedachten over “Harde schijf wissen

 1. kkwindows

  Wat een hoop nutteloze informatie, wrm kan ik in godsnaam niet met een knop alles eraf gooien ipv al dit moeilijk gedoe! wat ben ik windows toch ontiegelijk beu!!

  Reageren
  1. geertvb

   Bij linux snelformat is het exact hetzelfde hoor. Die tabellen blijven daar ook staan. Nutteloze reactie van je hoor.

   Reageren
 2. Floris

  Iemand die me kan vertellen of ik niet mn hele besturingssysteem verwijder als ik mn C schijf een aantal keer overschrijf met CCleaner..

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   Nee dat zal niet gebeuren. Als je Ccleaner uitvoert vanuit Windows kan dat niet. Windows zal geen toestemming geven.

   Reageren
 3. Pingback: Tips voor het zoeken naar bestanden in Windows | Windows Helpdesk

 4. Werner

  Sinds eergisteren (woensdag 5 februari 2014) zijn we thuis volledig overgestapt op Apple-materiaal.
  Dankzij deze handige tutorial vliegt Windows XP straks van onze twee oude laptops en wordt er -just for fun- wat gestoeid met Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu.
  Heel dat Microsoft geklooi heeft me al te veel rimpels opgeleverd. Ooit leek het ondenkbaar: een digitale wereld zonder Bill zijn prullen. Dankuwel aan de twee Steve’s (Jobs & Wozniak), Paul Allen, Larry Page, Sergey Brin, Mark Shuttleworth, Linus Torvalds (en dan vergeet ik er vast nog een paar) voor jullie alternatieven.

  Reageren
 5. R

  Hallo,
  Ik weet zelf niet veel van computers maar als ik mijn computer met dban
  (Verwijder) dan zou ik hem graag zelf weer gebruiken.ik wil alleen dat alle spullen op miijn pc worden verwijderd zodat ie mischien weer sneller is. En ik wil wel dingen zoals internet behouden of moet ik dat er apart weeer op zetten?

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   In uw geval zou ik dan kiezen voor een systeem recovery. De computer wordt dan teruggezet naar de fabrieksinstellingen zodat u weer helemaal fris begint. Voor meer informatie of hulp met het terugzetten zou u kunnen bellen met de helpdesk. Wij helpen u graag met uw probleem.

   Reageren
 6. Melissa krechting

  Hallo, ik heb een Windows 7 computer die ik ga verkopen via Marktplaats. Wat is dan de beste mogelijkheid om alles te verwijderen (compleet opnieuw te beginnen zeg maar?) En om er wel voor te zorgen dat de mensen die de computer kopen deze nog wel kunnen gebruiken. Ik heb ook op andere sites gekeken, maar op veel van deze sites staat dat je een ‘installatiedvd’ nodig hebt, maar voor zover ik me kan bedenken heb ik deze niet. Is dit mogelijk, of zit deze bij elke laptop? (Hp Pavilion dv6 Rossignol editie) Ik hoor het graag! bedaknt.

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   Op jouw laptop zit een herstelpartitie. Tenminste als alles standaard is gebleven. Deze partitie activeer je als je tijdens het opstarten, direct nadat je de computer aanzet, herhalend op de F11 functietoets blijft drukken. Op een gegeven moment zie je dat er bestanden worden geladen. De computer geeft dit aan. De rest is niet moeilijk de computer geeft zelf aan wat voor jouw de beste optie is. Dat zal zijn het terugzetten van de systeempartitie met een complete format. Succes!

   Meer informatie vindt je bij de handleiding van jouw computer. Je vindt hem hier: Hp Pavilion dv6 Rossignol editie

   Reageren
   1. Melissa Krechting

    Bedankt voor uw reactie. Moet ik dan eerst nog dingen deïnstalleren en wachtwoorden deleten of gebeurt dit dan automatisch? En klopt het dan dus dat ik geen cd heb? Kan de volgende gebruiker er dan ook mee overweg?

    Reageren
 7. Pingback: Harde schijf vol | Windows Helpdesk

 8. Pingback: Indexering uitschakelen Windows | Windows Helpdesk

 9. Pingback: Indexering uitschakelen Windows | Windows Helpdesk

 10. Piet Thijssen

  Ik heb een dure laptop gekocht,dure programma’s gekocht voor snelle info,Alles gedaan om computer “ZUIVER”te houden met alle voorhanden virusprogramma’s ‘,scanners etc. maar om alle problemen van de laatste tijd te kunnen op te lossen moet ik allemaal van die dure OPLOSSCHIJVEN/DOWNLOAD programma’s etc. gebruiken die niet doen wat ze beloven.IS ER GEEN SOORTEMENT VAN E.M.P. DAT GEWOON ALLES!!!!! VERWIJDERD? EEN VLOER STORT!?waarover je weer opnieuw begint?Alles uitgummen!?

  Reageren
 11. Anneke

  Jeetje wat duurt dat wipen lang. Hij is al meer dan 6 uur bezig. En nog lang niet klaar. Hadden ze er wel even bij mogen zeggen. Bij deze. Neem er ruim de tijd voor.

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   Hoi Anneke, ja dat kan inderdaad wel even duren. Maar is natuurlijk wel afhankelijk welke manier van wissen je neemt.

   Reageren
 12. carel

  De voorbeelden in het You Tube filmpje zijn heel anders dan die op de site van Imgburn.
  Dat is heel vervelend. Ik kom er niet uit. Waar is bijvoorbeeld mirror 7?

  Reageren

Geef een reactie