Systeemherstel aanzetten in Windows 10

Systeemherstel aanzetten in Windows
Systeemherstel aanzetten in Windows

Systeemherstel is een prachtige uitvinding, die als de nood aan de man is, Windows kan terugzetten naar een eerder moment in de geschiedenis van de computer. Vreemd genoeg staat in Windows 10 systeemherstel standaard niet aan. En waarom is deze hersteloptie niet geactiveerd? Een hele goede vraag, waar wij het antwoord ook wel op zouden willen weten.

Het is in ieder geval onbegrijpelijk. Systeemherstel heeft namelijk menig computergebruiker gered. En dan bedoelen we gered van een complete herinstallatie van het systeem. Of van vreemde plotselinge opstartproblemen. Het is dan ook een goede, nee de juiste keuze, om dit wel te doen en wel zo snel mogelijk. Je weet namelijk nooit wanneer je systeemherstel nodig nodig kan hebben. Dat kan zijn als er iets mis gaat tijdens de installatie van een Microsoft Windows Update, of als de kleinkinderen op bezoek zijn geweest en u uw eigen computer bureaublad niet meer herkend. In dit laatste voorbeeld is het sowieso een goed plan om voor de volgende keer een gast of beperkte account in te stellen voor de kleinkinderen.

Systeemherstel activeren in Windows 10

Systeemherstel staat dus niet aan in Windows 10, we lossen dit als volgt op:

systeemherstel punt maken

1. Druk op de Windows toets  en typ direct herstelpunt

2. Klik op het herstelpunt maken pictogram wat verschijnt bovenin het startmenu

 

3. Klik in het scherm systeemeigenschappen op het tabblad Systeembeveiliging

4. Heeft u meerdere schijven in uw computer? Selecteer dan de systeemschijf waar Windows 10 op staat en klik bij systeembeveiliging op Configureren

systeembeveiliging inschakelen
Systeembeveiliging inschakelen

5. Selecteer het rondje bij Systeembeveiliging inschakelen
6. Onder schijfruimtegebruik kunt u eventueel instellen hoeveel ruimte u wilt reserveren voor de toekomstige herstelpunten. Standaard staat dit goed ingesteld. Om het geheel af te ronden klikt u tenslotte op toepassen.

Herstelpunt aanmaken

Systeemherstel in Windows 10 staat vanaf nu in ieder geval ingeschakeld. Het verstandigste is nu dat er direct een herstelpunt wordt aangemaakt. Het maken ervan gaat vanaf dan wel automatisch, maar voor nu is het een goed idee om er ook een handmatig aan te maken. Dit is een goed idee omdat automatische herstelpunten pas aangemaakt worden bij de installatie van een update of als er nieuwe software wordt geinstalleerd.

Heeft u nog vragen over dit systeemherstel artikel? Of misschien heeft u wel een andere vraag over uw computer. Dan kunt u altijd contact opnemen met onze telefonische helpdesk. Wij verlenen u graag assistentie bij het oplossen van al uw vragen omtrent Windows en mogelijke computerproblemen.

 

11 reacties op “Systeemherstel aanzetten in Windows 10”

  1. Hoi Raf,

   Zou je dit eens kunnen uitvoeren:

   Klik rechts op de startknop en klik op: Windows Powershell (Admin)

   Kopieer en plak deze volgende regel:

   reg delete “HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\SystemRestore” /v “DisableSR” /f

   Enter toets

   Kopieer en plak deze volgende regel:

   reg delete “HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\SystemRestore” /v “DisableConfig” /f

   Enter toets

   Kopieer en plak deze volgende regel:

   reg add “HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SPP\Clients” /v ” {09F7EDC5-294E-4180-AF6A-FB0E6A0E9513}” /t REG_MULTI_SZ /d “1” /f

   Enter toets

   Controleer of u nu wel systeemherstel kunt inschakelen. Gaat het u boven de pet dan even bellen met de helpdesk.

 1. Ik heb de hierboven beschreven werkwijze om systeem herstel aan te zetten in W10 op mijn laptop uitgevoerd. Alles werkte zoals het hier was beschreven.
  Op mijn Desktop versie van W10 krijg ik een totaal andere interface omgeving terecht die me alleen de optie geeft om de computer te resetten naar de oorspronkelijke installatie. Ik kan daar ook een systeem backup maken maar dat is iets totaal anders dan een systeem herstel naar bv de laatste herstel versie na een installatie van een programma.

 2. op welke schijf moet het systeemherstel voor Windows 10 geplaatst worden?
  Bedankt voor uw antwoord
  vriendelijke groet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button