Harde schijf wordt niet herkend

Wanneer een externe harde schijf opeens niet meer door Windows wordt herkend, kan dat meerdere oorzaken hebben. De schijf zelf kan kapot zijn maar de mogelijkheid bestaat ook dat het aan de USB verbindingskabel tussen de schijf en de computer ligt of aan de USB ingangen van uw computer. Controleer dmv een USB stick of de ingangen op uw computer functioneren.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Is de harde schijf zichtbaar in Schijfbeheer?

Controleer allereerst of Windows de harde schijf in het Schijfbeheer herkent.

harde schijf werkt niet
harde schijf werkt niet

Schijfbeheer openen in Windows 10 en 11

Start de computer op. Ga met de muisaanwijzer op de Windows blank startknop staan (1), klik rechts met uw muis, kies voor schijfbeheer (2).

Schijfbeheer openen in Windows 7 en Vista

Klik op start windows7 Start en vervolgens op »Configuratiescherm« stel je de weergave in op »Kleine pictogrammen«. Klik dan op »Systeembeheer« en start »Computerbeheer«. Het kan nog sneller door het Startmenu te openen, en met de rechtermuisknop op »Computer« te klikken. En tenslotte op »Beheren«.  Als Windows de externe schijf heeft herkend, staat die hiertussen. Wordt de drive dus herkend, dan weet je al dat de USB-kabel niet kapot is en dat het externe opslagmedium verder goed functioneert.

Stationsletter harde schijf wijzigen

Controleer vervolgens of de externe Windows harde schijf een stationsletter heeft. Is dat niet het geval, klik dan met de rechtermuisknop op de beschrijving zonder letter en kies »Stationsletter en paden wijzigen«. Je ziet dan dat er geen stationsletter wordt weergegeven. Klik op »Toevoegen« en selecteer een vrije letter. Nu heeft je externe schijf een stationsletter en is die hopelijk weer te benaderen.

Formatteren

Het volgende geldt voor nieuwe harde schijven. Een oude schijf met data wil je natuurlijk niet formatteren,

Mocht dit niet het gewenste effect hebben, dan kan het zijn dat de harde schijf niet correct voor het besturingssysteem geformatteerd is. Om dat te verhelpen, klik je in »Schijfbeheer« met de rechtermuisknop op de schijf en kies je Formatteren«. Als je daarna een stationsletter aan het opslagmedium toekent, heb je weer toegang tot de externe harde schijf. Om de schijf op te delen in meerdere gedeeltes bijvoorbeeld video, documenten en afbeeldingen zou je deze nog kunnen partitioneren.

Partitie met bestanden terughalen

Het kan sporadisch voorkomen dat Windows plots een bepaalde partitie niet meer kan terugvinden. De partitie tabel of het boot record is bijvoorbeeld corrupt geraakt door een malware-infectie of door stroomuitval. Hier blijkt maar weer uit hoe belangrijk het is om een goede backup te maken. Of om de schijf te clonen. Heb je dit niet gedaan, dan haalt Minitool Partition Wizard met een beetje geluk die verloren gewaande partities alsnog boven water. Download het programma en start het op en kies in het Linkerpaneel de optie Partition Recovery Wizard. Druk op Next en selecteer de schijf aan waar de betreffende partitie zich op bevond. Druk nogmaals op Next en Laat bij voorkeur de optie Full Disk geselecteerd staan. In het volgende venster probeert u het eerst met een Quick Scan. Levert de operatie uiteindelijk niets op, dan kunt u het de volgende keer met (veel arbeidsintensiever) de Full Scan proberen. Als het goed is gegaan, detecteert Minitool Partition Wizard inderdaad de partitie. Plaats een vinkje bij die partitie, dus niet bij andere partities die mogelijk nog kunnen opduiken, en bevestig met Finish. Mogelijk moet u nog een stationsletter toekennen aan de gerecupereerde partitie. Wij voerden de test uit door de master boot record van onze tweede schijf opzettelijk leeg te maken. Minitool Partition Wizard slaagde er inderdaad in om de harde schijf opnieuw tot leven te wekken met alle (helaas maar 1GB bij de gratis versie) data nog intact.

Voor vragen of meer persoonlijke hulp op het gebied van uw computer kunt u altijd even bellen met de helpdesk. Onze ervaren helpdeskmedewerkers zitten voor u klaar.

4.8/5 - (13 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

31 gedachten over “Harde schijf wordt niet herkend

 1. blankLex

  Ik heb sinds 2018 een 5 TB seagate 2.5 inch harddisk in mijn notebook als 2e drive. als ik hem niet nodig had schakelde ik hem uit via apparaatbeheer en schijf uitzetten.

  De harddisk had wel eens opstartproblemen maar deed het wel.

  Gisteren 21-01-2023 haalde ik de harddisk uit de notebook en vandaag via diverse USB 3.0 Sata controllers de harddisk aangesloten.

  Ik hoor alleen de disk spinnen maar geen acties van de lees en schrijf arm.

  Is de data van harddisk nog te redden?

  1. blankWindows Helpdesk

   Hoi Lex, dat is moeilijk om zo even te beoordelen maar wat je kan doen (als het de arm is). Om een andere zelfde hardisk te kopen of te zoeken en dan de plotters overzetten. Zo heb ik wel een goedkoop voor iemand een hele hoop data teruggehaald. En anders kom je echt op een recovery bedrjf uit en dan heb je een dikke portemonee nodig.

 2. blankGerben

  Hallo,

  Mijn Lacie en Samsung S3(Seagate) externe harde schijven worden niet meer herkend onder Windows 10 en 11. Het zijn hele oude schijven 12 tot 15 jaar oud. Ik zie de schijf wel maar kan de schijf niet openen via de verkenner.
  Is hier een oplossing voor?

 3. blankAnja

  Hallo, ik heb deze week mijn externe hd verwijderd en nu herkent mijn computer hem niet meer, niet alleen deze maar ook 2 andere schijven. Mijn laptop herkent hem wel en een disk herkent mijn computer ook. Enig idee wat ik hieraan kan doen?

 4. blankJools

  Hallo,
  IK heb een groot probleem. Heb een oudere laptop weer aan de gang gekregen waar nog veel van werk en foto’s op stond en heb van mijn huidige laptop de externe schijf eraf gehaald en deze aan de oudere laptop ( ook windows 10-destijds upgrade van 7 naar 10 automatisch) via usb ingestoken. Dacht dat dit gewoon kon met iedere externe schijf van laptop naar laptop of desktop. Enfin.. nu hang ik schijf weer aan mijn huidige laptop (windows 10) en ik kom ook eerst gewoon op schijf. Moet toevallig een inlog gegeven zoeken voor opeen website. Lukt ook ! Maar daarna als ik foto’s wil bekijken kom ik niet meer in externe schijf en geeft deze ook al aan LOKALE D schijf (niet van oude denk ik, want daar was de D- van CD brander) .
  Als schijf in huidige laptop zit geeft deze als ik wil verwijderen(safe natuurlijk) : MY Passport 25E 1 uitwerpen aan. Nooit gezien en gelezen deze nrs. En er achteraan (H) (E:) ( E ) was iedergeval nr van WD externe als ik deze in mijn huidige laptop stak.
  Geeft dus nu aan als ik met verkenner schijf wil openen ( de voor mij niet bekende LOKALE D schijf???) Schijf beschadigd en onleesbaar-niet toegankelijk.
  Allemaal mijn familiefoto’s op en andere belangrijke zaken. Kan wel janken!

  Hopenlijk weet U een oplossing!

  Alvast dank.

  1. blankJools

   MY Passport (D:) geeft deze aan (sorry, niet zoals ik hier boven schrijf letter (E) . Heb even mini Tool Partition free gedownload en zie ik alle mijn correcte bestanden onder naam My Passport (D). Wat dus ook altijd correct was. Alleen, hoe krijg ik nu weer My Passport (D:) ipv Lokale schijf D ??? en alle bestanden weer correct terug nu??

 5. blankGustave

  L.S.
  Ik heb een 1TB grote WD purple HD in een losse behuizing met een USB 3.0 uitgang. Mijn Desktop en Laptop hebben beide een USB 2.0 ingang. Als ik de USB 3.0 kabel op deze pc’s aansluit en de HD aanzet, hoor ik wel een geluidje, maar kan de losse harde schijf niet op de windows verkenner zien.

  Is dit te verhelpen, of gaat het helemaal niet.

  ik hoor graag,

  gustave

  1. blankWindows Helpdesk

   Hoi Gustave,

   Dit zou geen probleem moeten zijn. Een USB 3.0 ‘schijf” zou gewoon moeten werken op een 2.0 aansluiting. Toevallig niet een externe stroomadapter bij de schijf die niet is aangesloten? Anders de drive aansluiten en dan de driver verwijderen in apparaatbeheer. Vervolgens de computer herstarten met de drive aangesloten.

 6. blankJohan

  Heb idem prob!
  HD USB van 4 TB wordt ineens niet meer herkend als ik die op USB 2/3 inplug!!!!!!!!!!!!!!!!
  Heb mij al echt zot gezocht waardoor dit nu ineens gebeurd!
  MAAR…… mogelijke oplossing!!!!!!!!!!!!!!
  Had nog een oude usb-connector liggen om meerdere USB apparaten aan te sluiten op 1 USB poort (is +5 jaar oud – ISY)
  WERKT ALS NOOIT TEVOREN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Hopelijk heeft iemand hier ook iets aan of inspiratie voor……

  1. blankJipie

   Na twee avonden mij zot gezocht te hebben naar mogelijke oorzaken en oplossingen, was dit de gouden tip, dank je wel Johan.

   1. blankJipie

    Voor mij was het de meegeleverde kabel van de Samsung SSD TB T7 die de SSD drive maar niet voldoende aan de praat kreeg. Na de SSD aangesloten te hebben op een multiple usb-kruis aansluiting (ongeveer 2 euro meen bij de Action) werkt de SSD als een fluitje van een cent op Windows 11, laptop HP.

     1. blankRob

      Hoi Iedereen,

      Ik heb hetzelfde probleem gehad met de externe harde schijf.
      Verbonden gehad met de diverse USB-poorten werd de externe HDD niet herkend door de computer. Hij werd niet getoond in de verkenner. In schijfbeheer werd hij wel gezien maar gaf de melding: “gegevensfout (cyclische redundantiecontrole)”.
      Van alles geprobeerd dit op te lossen, tot ik tegen de bovenstaande tip aanliep,
      Aangesloten op de multiple USB-kruis, de HDD werd gelijk herkend in de verkenner met de schijfnaam en de gehele bestandstructuur.
      @Windows helpdesk: hebben jullie enig idee waarom de gewone USB-poorten de schijf niet herkennen en dit via het multiple USB-kruis wel gaat.
      Uiteraard heb ik de schijf liever rechtstreeks met de computer verbonden.

 7. blankWim

  Voor foto’s heb ik mijn Verbatim externe harde schijf op USB poort aangesloten. Verkenner geeft de schijf niet weer. Schijfbeheer ziet wel een verwisselbare schijf, schijf 2 Geen medium. Kent verder geen letter toe maar geeft bij letter aanmaken deze fout.
  De bewerking is mislukt omdat de consoleweergave van schijfbeheer niet werkt. Schijfbeheer niet bijgewerkt is. ….
  Probeer te vernieuwen, krijg ik melding Kan RPC niet uitvoeren.
  Wat is er aan de hand en hoe kan dit opgelost worden?

 8. blankGer

  Mijn wd 2 tb waar ik gisteren nog mee bezig ben geweest om foto’s en dergelijke (van mijn overleden dochter)over te zetten naar een andere schijf geeft hem vandaag niet meer aan op mijn pc.Als ik hem aansluit hoor ik eerst de schijf draaien met tussenpozes van een gezoem.Daarna is hij stil.weet iemand een oplossing want er staan nog heel veel foto’s en filmpjes op die ik anders kwijt ben.Hulpeloos!!!

  1. blankMayke Schrijnemakers

   Beste Ger,

   Ik zit nu opeens met hetzelfde probleem. Heb jij al een oplossing gevonden?
   Paniek, paniek en ik gebruik ook de externe harde schijf voor opslag van foto’s.

   Alvast bedankt
   Mayke

 9. blankAd

  Goedendag,

  4 medion externe harde (1.5 GB) schijven worden door mijn 2 (twee) Asus laptops niet meer herkend bij het aansluiten via de USB ingangen van beide laptops.

  de bekende “bliep” wordt niet gehoord bij het aansluiten en ook worden de schijven niet herkend in “hardware veilig verwijderen en uitwerpen.
  zo ook worden de schijven niet herkend in ‘”schijfbeheer”

  enig idee wat te doen? NB alle schijven tot voor kort gewoon gebruikt voor BACKUP opslag.

  heb dus gigantisch probleem

 10. blankRudy

  Ik wil je bedanken , ik had hetzelfde probleem als hier boven genoemd word en de computer liep maar vast keer op keer ik de schijf er in stopte. Ik heb alleen rechtermuisknop en schijfbeheer ingedrukt op een wonderbaarlijke wijze toen ik hem weer er in plugde bleef hij heel even bezig en opende hij de hardeschijf ik weet niet hoe want ik drukte verder helemaal niets in maar na het inpluggen gebeurde er even wat en was mij hardeschijf weer terug 🙂

  Thanks.

 11. blankLillian

  Hoi!

  Mijn seagate externe harde schijf wordt ineens niet meer herkend. Ik had hem alleen maar heel eventjes los gekoppeld. Hij maakt ook een raar geluid… is ie kapot?
  Het rare is.. de computer herkent de schijf niet in het systeembeheer. Maar wel als ik hem koppel via USB als in, dat ik hem wel kan uitwerpen en via printers en apparaten kan zien. Alleen ik kan dus niet bij mijn bestanden.

  Is er iemand die dit probleem ook heeft gehad? En kan ik de documenten die op deze hardeschijf staan nog terug krijgen?

  1. blankmenno

   Sinds 13 december 2017 ( laatste update windows 10??) herkent mijn computer Seagate schijf gelukkig nog wel. Ook in ” Schijfbeheer” wel zichtbaar. Echter bij de functie “kopiëren naar” in Documenten”” staat de Seagate er na 13 dec niet meer bij. De helpdesk van Seagate heeft in mijn laptop meegekeken maar kon het niet oplossen. Hun advies : ga één update terug naar versie 1703 . Of dat wijs is???
   Herkent iemand dit?

  2. blankWouter

   Beste

   Ik heb vandaag inderdaad hetzelfde probleem. Ik kan de externe schijf Seagate wel uitwerpen maar ik krijg geen toegang tot de externe schijf in de verkenner

 12. blankHarry

  Hallo,

  Schijfbeheer geprobeerd.
  Op mijn ASUS laptop wordt mijn externe schijf niet herkend.
  Op een oude ACER laptop wordt de externe schijf herkend.
  Op mijn ASUS worden wel andere externe schijven herkend.
  Wat is hier aan de hand? HELP

 13. blankH.Gruis

  Mijn pc met 1 ssd en 4 hd’s vertonen allemaal het euvel dat ze niet meer benaderbaar zijn om voorzien te worden van een windows 10 installatie, geen normale installatie helpt meer, ook niet via het bios boot menu, vindt ik zeer irritant aan het woden, hoe maak ik de hd’s en ssd weer bemaderbaar ?
  Liefst in windows 10, ik werk daar het meeste mee

 14. blankMusa Unlu

  Goedemiddag,
  Inhoud externe harde schijf is plotseling niet meer te lezen. Windows 10 herkent mijn harde schijf, maar op moment dat ik het wil openen lukt het niet. Krijg een foutmelding.
  Inmiddels op verschillende usb-poorten en andere pc geprobeerd. Helaas niet succesvol.
  Hoe kan ik de data op deze harde schijf veilig stellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.