Harde schijf partitioneren

hard-disk-partititioneren

Bij veel gebruikers neemt de Windows partitie de volledige harde schijf in beslag. Het gebruik van een aparte datapartitie kan echter best zinvol zijn. Gelukkig is het prima mogelijk om uw schijf ook aan te passen en anders in te delen ook als de harde schijf al in gebruik is.

Geschatte leestijd: 13 minuten

Schijf opdelen, partitioneren

Een harde schijf aanpassen en opdelen noemt men partitioneren. Als u een schijf partitioneert, betekent dit dat u hem opsplitst in meerdere delen die men logische volumes noemt. Als die volumes op de juiste manier zijn voorbereid, beschikken ze normaliter over een eigen stationsletter waarmee ze ook vanuit de Windows verkenner kunnen worden benaderd. Het partitioneren van een schijf kan erg handig zijn. U hebt bijvoorbeeld al minstens twee partities nodig als u verschillende besturingssystemen naast elkaar op dezelfde schijf wilt installeren, tenzij u virtualiseert, maar dat is weer een ander verhaal. Maar ook met één besturingssysteem kan het opdelen in partities nuttig zijn. Eén partitie reserveert u daarbij voor het besturingssysteem en al de toepassingen, en op de andere partitie zet u uw afbeeldingen en documenten en alle andere gegevens. Nu is een strikte scheiding misschien niet altijd zo heel belangrijk, maar deze constructie heeft in ieder geval het voordeel dat u bij een systeemcrash Windows opnieuw kunt installeren zonder dat u gegevens hoeft kwijt te raken. Zo’n aparte data partitie maakt het in ieder geval ook gemakkelijker om een back-up van uw data te maken.

 Als u een schijf partitioneert, betekent dit dat u hem opsplitst in logische volumes

Schijfkopie maken met EaseUS Todo Backup Free

Door een schijf te partitioneren, grijpt u natuurlijk diep in op de bestandshuishouding. Hebt u al gegevens op uw schijf staan, een goede tip: eerst een back-up maken voordat u aan de partitie(s) sleutelt! Zelfs als u er software voor gebruikt waarvan de makers claimen dat zo’n operatie zonder dataverlies kan worden uitgevoerd.

back-up maken

Ook wanneer u uw ingreep tot een toegevoegde nieuwe harde schijf beperkt, is het geen slecht idee de gegevens van uw andere schijf eerst veilig te stellen. Een slordigheidsfoutje is immers snel gemaakt! Er zijn verschillende gratis programma’s waarmee u een complete schijf-of partitie kopie maakt. Een flexibele en gebruiksvriendelijke tool is EaseUS Todo Backup Free, dat u gratis kunt downloaden. Een kopie van uw complete schijf creëert u al volgt: klik op Data back-up, ga naar het tabblad Disk / Partition en selecteer de gewenste schijf of partitie{s), die vervolgens geel kleuren. Kies nu een geschikte opslaglocatie bijvoorbeeld een externe schijf en bevestig met Proceed. Via Back-up options / Splitting is het mogelijk de schijfkopie in kleinere bestanden op te delen, mocht dat wenselijk zijn. In geval van nood kunt u die schijfkopie dan terugplaatsen. U kunt ook het schijfkopiebestand aan een stationsletter koppelen via Tools / Mount om er net zoals in de verkenner de gewenste bestanden uit te halen.

Patitioneringsschema

De meeste pc’s bevatten slechts één partitie- een eventuele herstelpartitie van de producent of een bescheiden partitie die door Windows is gereserveerd niet meegerekend. Hebt u geen idee hoe het met uw schijf is gesteld, dan vertelt de module voor Schijfbeheer u dat. Die opent u door de sneltoets Windowstoets Windows toets + r te gebruiken en vervolgens het commando diskmgmt.msc uit te voeren. U kunt ook naar het Windows configuratiescherm gaan en daar kiezen voor Systeem en beveiliging / systeembeheer / Partities op harde schijf maken en formatteren. U krijgt nu een schema met de aangesloten schijven en hun partities te zien: bovenaan in tekstvorm, onderaan in een grafische presentatie.

Schijfbeheer in Windows

We gaan hier even uit van een scenario dat regelmatig voorkomt: uw partitie met het besturingssysteem beslaat zo ongeveer de volledige schijf en u zou graag een extra partitie willen hebben. Bijvoorbeeld om uw data in op te slaan of om er een tweede besturingssysteem op te installeren. Dat houdt in dat u uw huidige partitie moet inkrimpen en dat u op de daarmee vrijgemaakte ruimte een nieuwe partitie moet aanmaken. Beide acties kunt u vanuit Schijfbeheer prima uitvoeren.

18 reacties op “Harde schijf partitioneren”

 1. Pingback: Persoonlijke mappen en bestanden verplaatsen - Windows Helpdesk

 2. Pingback: Windows installeren vanaf usb stick - Windows Helpdesk

 3. Hallo, ik wil W10 installeren op een laptop met W7 met MBR. Ik krijg de foutmelding dat die vol is en dat ik 15 MB moet vrijmaken. De oplossingen die ik lees (veel ingewikkelde instructies via de opdracht prompt) geven aan dat er alleen beperkt ruimte gecreëerd wordt.
  Kan ik met de genoemde tool ook de MBR groter maken? Hij is nu 25 MB.

  1. Hoi Caroline, opstarten vanaf het installatie medium en gewoon de Windows 10 installatie uitvoeren. Op het moment dat je bij de schijfindeling aankomt vervolgens de harde schijven verwijderen en weer opnieuw aanmaken. Geen gedoe met ingewikkelde instructies 🙂 Lukt het niet even bellen met de helpdesk dan helpt Jan Talens je wel verder.

 4. Frans van Koppen

  Bij mij is het probleem dat de c partitie begint vol te lopen. Deze is gepartitioneerd op 99 GB.
  De d partitie is 133 GB groot, maar daar heb ik nog 96 GB van over. Daar kan ik dus nog makkelijk 50 GB van kwijt.

  1. Ik kan alleen maar kiezen om van de E recovery en niet van D schijf te kopieren.!
   D schijf heeft 99 gb over. Begrijp er niets meer van

 5. Na de implementatie van Windows Server 2016 vier disk 2 Tb ata aangemaakt: Raid 10 dell t110 ii h310 System Reserved (500 MB), C: (2047,51 GB) en niet-toegewezen (1677,00 GB). Ik ben niet in staat om de 1677,00 GB uit te breiden tot de niet-toegewezen ruimte (unallocated). En er is geen mogelijkheid om de niet-toegewezen ruimte te verwijderen en om te zetten naar GPT met behulp van de GUI. Bij het gebruik van diskpart via command prompt, (3725 GB), maar deze fout

 6. Ik wil mijn D schijf vergroten want die is maar 50 GB met nog maar 2 GB ruimte aan over en de C schijf heb ik nog 1,1 TB over ik heb al een 300 GB er af gehaald maar ik kan die niet toevoegen aan mijn D schijf wat moet ik nu?

  1. Die d schijf is wel erg klein idd. Je zou een nieuwe externe schijf kunnen kopen. Of anders de c opdelen in twee gedeeltes. Fysiek is het dan nog wel één schijf maar bv de documenten kan je dan wel op een aparte partitie kwijt.

 7. kan de C schijf in windows 10 niet vergroten want de mini tool geval selecteerd alleen de Recovery disc van 14 GB en de D:/ kan ik niet selecteren zelfs niet als ik de D in 2e splits en dan de G aan de C wil toevoegen. kan alleen de Recover disc toevoegen. dat wil ik nou net niet. en op google word ik niet wijzer. is alleen voor windows 7. nadeel is dat mijn C schijf 222 GB is en de D schijf 900 GB en de c staat om de have klap bom vol alleen al 150 GB aan windows updates. ellende

 8. Mijn broer heeft mijn schijf ooit in 4 gedeeld. Echter is de c nu vol waardoor de pc te traag is en heel de tijd zegt dat deze vol is. Kan ik van een ander deel van de schijf aan de c toevoegen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button