
Als er meerdere personen gebruik maken van één computer. Bijvoorbeeld in een gezinssituatie met meerdere kinderen of in een kantooromgeving. Dan kan het handig zijn om voor iedereen een eigen account aan te maken. Zonder dat dit invloed heeft op de andere gebruikersaccounts op de computer. Elke gebruiker kan dan zijn eigen bureaublad achtergrond kiezen, de Lettertypes aanpassen om bijvoorbeeld de tekst groter of kleiner te maken. Iedereen heeft de beschikking over zijn eigen persoonlijke bestanden zoals een map documenten, afbeeldingen en muziek. Alleen de eigenaar van het account kan erbij komen. Ditzelfde geldt ook voor de favorieten in Google Chrome, Firefox of Edge omdat iedereen zijn eigen account heeft.
Geschatte leestijd: 7 minuten
Inhoudsopgave
Gebruikersaccount aanmaken
In Windows 7:
Open het configuratiescherm en kies voor: Gebruikersaccount en ouderlijk toezicht

Klik op gebruikersaccounts toevoegen en verwijderen. Zoals het pictogram voor deze optie al laat zien kunnen alleen gebruikers die lid van de administrator groep zijn, dus beheerders, nieuwe gebruikers toevoegen en of verwijderen.
Het venster accounts beheren wordt geopend. Klik hier op: Een nieuwe account maken.
Let op: Er zijn dus twee soorten accounts in Windows 7. Een beperkt account en administrator account. Het verstandigst is om een administrator account aan te maken voor aanpassingen aan de computer. Zoals installaties, onderhoud en aanpassingen aan de beveiligingsinstellingen. Voor normaal dagelijks computergebruik selecteert u een beperkt account. Meer informatie over het verschil in gebruikersaccounts leest u op de pagina: Gebruikersaccounts de verschillen
Windows 8 gebruikersaccount aanmaken
In Windows 8.1 werkt een gebruikersaccount aanmaken net even iets anders als in Windows 10. Dit gaat nog via het ouderwetse Configuratiescherm.
Onder gebruikersaccounts en ouderlijk toezicht klikt u op:
- Accounttype wijzigen
- Een nieuwe gebruiker toevoegen in PC-instellingen
- Een account toevoegen
- Aanmelden zonder Microsoft-account (niet aanbevolen)
- Kies voor “Lokaal account”
- Vul een gebruikersnaam in
- Vul een wachtwoord in en klik op volgende, u kunt ook het wachtwoordvak open laten als u zonder wachtwoord wilt inloggen.

Windows 10 gebruikersaccount aanmaken
- Klik linksonder op Start
en typ: Configuratiescherm (1)
- Klik vervolgens bovenaan op configuratiescherm (2)
- Klik rechtsboven op: Weergeven op Categorie
- Klik onder Gebruikersaccounts op –> Accounttype wijzigen
- Een nieuwe gebruiker toevoegen in Pc-instellingen
- Iemand anders aan deze pc toevoegen
- Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon
- Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen
- Gebruikersnaam invullen
- Wachtwoord invullen, wilt u geen wachtwoord dan het vakje open laten en op volgende klikken
Windows 11 account aanmaken
- Klikt op de startbutton
- Ga naar Instellingen
> Accounts
> Gezin & andere gebruikers.
- Klik op: Account toevoegen onder Andere gebruikers > Andere gebruiker toevoegen
- Klik op: Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon
- Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen
- Voer uw nieuwe gebruikersnaam in
- Wachtwoord invoeren, wilt u geen wachtwoord dan de vakjes open laten en op volgende klikken
Lokaal of Microsoft account
Zoals u kunt zien in Windows zijn er twee manieren om een nieuwe gebruikersaccount aan te maken. Een Microsoft account en een lokaal account. Microsoft adviseert om een Microsoft-account in te stellen op uw computer. Meer informatie over het Microsoft account.
Account aanpassen naar Administrator
Het gemaakte account is een standaard account, wilt u dit veranderen naar een Administrator account dan past u dit aan onder:
Configuratiescherm –> Gebruikersaccount –> Accounttype wijzigen –> dubbelklik op de gebruiker –> Accounttype wijzigen
Vervolgens klikt u het rondje bij administrator aan en klikt u op accounttype wijzigen.
TIP: Geef nieuwe gebruikers een standaard account. Dit om mogelijk misbruik van de computer tegen te gaan. Het is de hoofdgebruiker die de computer beheert (administrator) en alleen deze kan dus programma’s installeren en het systeem onderhouden.
Windows 11 met lokaal account installeren
Heb je een licentie met de Windows 11 USB gekocht en heb je een schone installatie van Windows uitgevoerd? Dan is het onmogelijk om een lokaal account aan te maken tijdens de installatie. Tenminste dat is wat Microsoft je wil laten geloven. Bij de laatste build lijkt het inderdaad onmogelijk om met een lokaal account te starten in Windows 11. Toch is er nog een manier om dit te omzeilen. Wat je moet doen is bij het aanmaken van de gebruikersaccount een niet bestaand email adres en wachtwoord invullen. Na een aantal keer krijg je de mededeling dat er een fout wachtwoord is ingevuld. Klik na deze melding op volgende en je kunt nu wel een lokaal account aanmaken.

Wachtwoord instellen
Als u uw nieuwe account wilt afschermen dan kunt u natuurlijk een wachtwoord instellen. Zonder het wachtwoord kan niemand op uw account komen. Klik op de nieuwe accountnaam en kies voor: Een wachtwoord instellen. In het scherm wat nu opent wordt het nieuwe wachtwoord van u gevraagd. Voor de zekerheid dat u het wachtwoord niet vergeet of een typefout maakt moet u het dubbel opgeven. Vervolgens kunt u nog kiezen voor een geheugensteun. Het geheugensteuntje kan iedereen inzien op het inlogscherm van uw Windows computer. Dus let op met wat u hier invult.
Heeft u een wachtwoord en wilt u er juist vanaf en direct na het opstarten van de computer naar het bureaublad : Zonder wachtwoord inloggen
Nadat het wachtwoord is ingegeven en bevestigd sluit u alle openstaande schermen. Als u de computer nu afmeldt of opnieuw opstart, zult u het inlogscherm zien met de nieuw aangemaakte gebruiker in de vorm van een afbeelding met de naam van de nieuwe account ernaast zien. Klik hierop om uw nieuw aangemaakte Windows gebruikersaccount te openen.
Heeft u hulp nodig met het aanmaken van een gebruikersaccount of weet u niet goed welke type u moet kiezen, ook dan kunt u gewoon bellen met onze helpdesk, een groot probleem of een kleine vraag wij helpen u graag.