Zonder wachtwoord inloggen

Gebruikersaccount automatisch laten aanmelden is dat mogelijk in Windows 10 of zelfs in Windows 11? Voordat u Windows kunt gebruiken moet u zich aanmelden bij het systeem. Naast aanmelden met een wachtwoord ondersteunt Windows ook identificatie met een pincode, afbeelding, vingerafdruk of telefoon. Al lijkt het op het eerste gezicht misschien niet zo maar zonder wachtwoord inloggen is in Windows 10 maar ook in Windows 11 nog steeds mogelijk.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Automatisch aanmelden Windows

Zonder wachtwoord inloggen en dus direct automatisch aanmelden op mijn gebruikersaccount. Ik wil graag dat Windows na het indrukken van de aan en uit toets direct opstart naar het bureaublad. Kan dat? Is dat überhaupt mogelijk in Windows? Ik wil namelijk helemaal geen wachtwoord op mijn computer. Een vraag die nog steeds regelmatig gevraagd wordt. Het antwoord is ja dat kan nog steeds. Zelfs bij het nieuwste besturingssysteem van Microsoft: Windows 11.

zonder wachtwoord inloggen
zonder wachtwoord inloggen

Druk op de sneltoets Windows toets Win + R typ vervolgens de opdracht netplwiz en bevestig dit met ok.

automatisch inloggen
automatisch inloggen

Zonder wachtwoord automatisch inloggen in Windows

Klik de gebruiker aan waarmee u automatisch wilt inloggen als u uw computer opstart. Verwijder het vinkje bij gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven (zoals op de afbeelding) en bevestig dit met OK. Geef uw wachtwoord nog twee keer op in het scherm wat nu verschijnt en sla de instellingen vervolgens op.

aanmeldingsopties
aanmeldingsopties

Als laatste moeten we bij de aanmeldingsopties nog aanpassen dat er geen wachtwoord wordt vereist als de PC uit de slaapstand wordt gehaald. Als u bovenstaande niet doet bij een Windows 10 computer met een Microsoft account zal er nog steeds een wachtwoord worden gevraagd na het opstarten van uw computer.

aanmeldopties-opstarten
aanmeldopties-opstarten

Hoe u bij die aanmeldingsopties komt is door aanmeldingsopties te typen in het zoekvak en op enter te drukken.

Vanaf nu hoeft u geen wachtwoord in te vullen en zal de computer direct naar het bureaublad opstarten. U heeft net geleerd hoe u de aanpassing in Windows maakt om de computer zonder wachtwoord te laten opstarten naar het bureaublad. Er zijn echter nog een aantal andere manieren om je aan te melden bij een Windows 10 computer.

Het automatische aanmelden activeren is alleen mogelijk in een administrator account

Ik kan geen vinkje zetten

Windows Hello, Geen vinkje bij automatisch aanmelden

Ontbreekt de optie om een vinkje te zetten in Windows 11? Dan heeft u waarschijnlijk aanmelden met Windows hello geactiveerd. Dit deactiveert u op de volgende manier: (rechtermuisknop op de startbutton) Instellingen, Accounts, Aanmeldingsopties de optie Aanmelden met Windows Hello vereisen van Microsoft-accounts. De Gebruikersaccount automatisch laten aanmelden optie (vierkantje met vinkje) wordt gewoon weer zichtbaar door het Aanmelden met Windows Hello vereisen van Microsoft-accounts te deactiveren.

Pincode Instellen

Een Windows computer gebruikt standaard een wachtwoord om u aan te melden op uw computer. Deze opties omtrent de aanmeldprocedure vindt u bij gebruikers. Dit onderdeel opent u in het startscherm van Windows 8 via de Charms-balk sneltoets Windows toets Win + C waar u kiest voor Instellingen / pc-instellingen wijzigen / accounts. Onder aanmeldingsopties kunt u de instellingen, wachtwoord, pincode of het afbeeldingswachtwoord bepalen en aansluitend instellen. U kunt tenslotte ook kiezen voor het Dynamisch vergrendelen. Genoeg opties om de computer te vergrendelen.

aanmeldopties
aanmeldingsopties windows 10

In Windows 10 wordt het u helemaal makkelijk gemaakt, u bereikt de aanmeldingsopties door simpelweg op de Startknop of het vergrootglas naast de startbutton te klikken en in het zoekvak aanmeldingsopties te typen en op enter te drukken. Het wachtwoord dat u hebt aangemaakt bij de installatie van uw computer kunt u aanpassen via uw wachtwoord wijzigen. Gebruikt u liever een pincode dan kiest u een code instellen. Geef aansluitend twee keer dezelfde code op en bevestig dit met Voltooien. Een pincode is gebruiksvriendelijk omdat u de code met één hand kunt intypen op uw numerieke toetsenbord.

Afbeeldingswachtwoord

Een afbeeldingswachtwoord kan handig zijn als u Windows 10 gebruikt in combinatie met een touchscreen. Zodra u een afbeeldingswachtwoord heeft ingesteld ziet u bij het opstarten van uw Windows 10 computer de gekozen afbeelding. Door met uw vinger figuren te maken op de afbeelding (die alleen u kent) wordt u aangemeld bij uw Windows computer. Ga naar Start / instellingen / accounts / aanmeldingsopties en klik op toevoegen onder Afbeeldingswachtwoord. Kies uw eigen foto met Afbeelding kiezen en volg de stappen van de wizard om het afbeeldingswachtwoord in te stellen.

Aanmelden met vingerafdruk

Bij sommige computers is het mogelijk om in plaats van een aanmeldingswachtwoord een vingerafdruk of zelfs een oogscan in te voeren en de Windows 10 computer daarmee aan te melden. Microsoft wil in de toekomst helemaal af van het aanmelden met wachtwoord omdat dit te gevoelig is voor fraude. Een vergeten wachtwoord op een Windows 7 en zelfs een Windows 10 computer is namelijk betrekkelijk eenvoudig te achterhalen en vervolgens te verwijderen. Over een Windows XP computer maar niet te spreken.

Dynamisch vergrendelen

Ook Dynamisch vergrendelen kan handig zijn. Het is in ieder geval veilig. Dit houdt in dat u uw telefoon via Bluetooth verbindt met uw computer. Zodra de computer merkt dat de telefoon niet meer in de buurt is wordt deze automatisch vergrendelt. Hiervoor schakelt u de  Bluetooth op beide apparaten in en koppelt u deze. (pairing).

Wachtwoord vergeten

Ben u uw aanmeldingsgegevens of wachtwoord vergeten in Windows 10 dan kunt u eerst proberen om uw wachtwoord te resetten op de pagina: aanmeldingsgegevens / wachtwoord resetten. Lukt het niet op deze manier en bent u uw wachtwoord vergeten in Windows dan kunt u terecht op de pagina Wachtwoord vergeten in Windows.

Komt u er niet uit, of heeft u liever hulp dan nodigen wij u uit om onze computerhelpdesk eens te proberen. Meer informatie vindt u op de pagina: Computerhelpdesk bellen.