Zonder wachtwoord inloggen

Voordat u Windows kunt gebruiken moet u zich aanmelden bij het systeem. Naast aanmelden met een wachtwoord ondersteunt Windows ook identificatie met een pincode, afbeelding of zelfs een vingerafdruk. Al lijkt het op het eerste gezicht misschien niet zo maar zonder wachtwoord inloggen is ook in Windows 10 nog steeds mogelijk.

Zonder wachtwoord inloggen

Zonder wachtwoord inloggen en direct opstarten naar het bureaublad. Als u geen wachtwoord wilt instellen op uw Windows 10 computer dan kunt u het wachtwoord ‘vast’ instellen.

zonder wachtwoord inloggen

zonder wachtwoord inloggen

Druk op de sneltoets Windows toetsWin + R typ vervolgens de opdracht netplwiz en bevestig dit met ok.

automatisch inloggen

automatisch inloggen

Klik de gebruiker aan waarmee u automatisch wilt aanmelden als u uw computer opstart. Verwijder het vinkje bij gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven (zoals op de afbeelding) en bevestig dit met OK. Geef uw wachtwoord nog twee keer op in het scherm wat nu verschijnt en sla de instellingen vervolgens op.

aanmeldopties

aanmeldopties

Als laatste moeten we bij de aanmeldopties nog aanpassen dat er geen wachtwoord wordt vereist als de PC uit de slaapstand wordt gehaald. Als u bovenstaande niet doet bij een Windows 10 computer met een microsoftaccount zal er nog steeds een wachtwoord worden gevraagd na het opstarten van uw computer.

aanmeldopties-opstarten

aanmeldopties-opstarten

Hoe u bij die aanmeldopties komt is door aanmeldopties te typen in het zoekvak en op enter te drukken.

Vanaf nu hoeft u geen wachtwoord in te vullen en zal de computer direct naar het bureaublad opstarten. U heeft net geleerd hoe u de aanpassing in Windows maakt om de computer zonder wachtwoord te laten opstarten naar het bureaublad. Er zijn echter nog een aantal andere manieren om je aan te melden bij een Windows 10 computer.

Het automatische aanmelden activeren is alleen mogelijk in een administrator account

Pincode Instellen

Een Windows computer gebruikt standaard een wachtwoord om u aan te melden op uw computer. Deze opties omtrent de aanmeldprocedure vindt u bij gebruikers. Dit onderdeel opent u in het startscherm van Windows 8 via de Charms-balk sneltoets Windows toets Win + C waar u kiest voor Instellingen / pc-instellingen wijzigen / accounts. Onder aanmeldopties kunt u de instellingen het wachtwoord, de pincode of het afbeeldingswachtwoord bepalen en aansluitend instellen.

aanmeldopties

aanmeldopties windows 10

In Windows 10 wordt het u helemaal makkelijk gemaakt, u bereikt de aanmeldopties door simpelweg op de Startknop of het vergrootglas naast de startbutton te klikken en in het zoekvak aanmeldopties te typen en op enter te drukken. Het wachtwoord dat u hebt aangemaakt bij de installatie van uw computer kunt u aanpassen via uw wachtwoord wijzigen. Gebruikt u liever een pincode dan kiest u een code instellen. Geef aansluitend twee keer dezelfde code op en bevestig dit met Voltooien. Een pincode is gebruiksvriendelijk omdat u de code met één hand kunt intypen op uw numerieke toetsenbord.

Afbeeldingswachtwoord

Een afbeeldingswachtwoord kan handig zijn als u Windows 10 gebruikt in combinatie met een touchscreen. Zodra u een afbeeldingswachtwoord heeft ingesteld ziet u bij het opstarten van uw Windows 10 computer de gekozen afbeelding. Door met uw vinger figuren te maken op de afbeelding (die alleen u kent) wordt u aangemeld bij uw Windows computer. Ga naar Start / instellingen / accounts / aanmeldopties en klik op toevoegen onder Afbeeldingswachtwoord. Kies uw eigen foto met Afbeelding kiezen en volg de stappen van de wizard om het afbeeldingswachtwoord in te stellen.

Aanmelden met vingerafdruk

Bij sommige computers is het mogelijk om in plaats van een aanmeldwachtwoord een vingerafdruk of zelfs een oogscan in te voeren en de Windows 10 computer daarmee aan te melden. Microsoft wil in de toekomst helemaal af van het aanmelden met wachtwoord omdat dit te gevoelig is voor fraude. Een vergeten wachtwoord op een Windows 7 computer is namelijk betrekkelijk eenvoudig te achterhalen en vervolgens te verwijderen. Over een Windows XP computer maar niet te spreken.

Wachtwoord vergeten

Ben u uw aanmeldgegevens of wachtwoord vergeten in Windows 10 dan kunt u uw wachtwoord resetten op de pagina: aanmeldgegevens / wachtwoord resetten. Bent u uw wachtwoord vergeten in Windows 7 of Vista dan kunt u terecht op de pagina Wachtwoord vergeten in Windows 7. Komt u er niet uit, of heeft u liever hulp dan nodigen wij u uit om onze helpdesk eens te proberen. Meer informatie vindt u op de pagina:  Computerhelpdesk bellen

Zonder wachtwoord inloggen
4.33 (86.67%) 12 votes

31 gedachten over “Zonder wachtwoord inloggen

 1. Vic

  zonder wachtwoord inloggen lukt wel, maar vanuit de slaapstand terugkomen vraagt de computer nog steeds om het wachtwoord, hoe moet ik dit laatste verhelpen ?

  Reageren
  1. Emmy

   Bij mij is het zo opgelost: ik moest voor een kleinigheid met mijn laptop terug naar de winkel. Toen ik daar mopperde over Windows 10 in het algemeen, heeft de man achter de balie tegelijk mijn probleem opgelost. Je moet in principe naar Gebruikersaccount en daar een vinkje uitzetten of het vakje Wachtwoord niet invullen of zo. In elk geval ben ik mijn wachtwoord kwijt.
   Ik blijf zitten met het onbehagelijke gevoel dat Windows dit soort zaken voor mij regelt. Standaard zit er een wachtwoord op en dat uitzetten vereist uitgebreide actie, in plaats van andersom. Terwijl mijn computer meestal gewoon thuis op mijn bureau staat en de enige die erbij kan mijn man is. En de Russen natuurlijk, maar die omzeilen alle wachtwoorden!
   Als je net een nieuwe computer hebt, met een nieuwe, onbekende Windows 10, komt er zo veel op je af dat je voor zo’n wachtwoord geen oog hebt. En Windows vraagt ook niet netjes óf je überhaupt een wachtwoord wilt gebruiken.
   Ik werk nu een tijdje met Windows 10 en ben er wel aan gewend, maar ik heb eerlijk gezegd nog niks ontdekt dat beter is in vergelijking met Windows 7.

   Reageren
 2. NUC

  Ik probeer nu al urenlang om W10 zodanig in te stellen dat ik niet hoef in te loggen. Dat werkt dus niet. Alles gedaan wat hierboven staat. Maar na het opnieuw inschakelen vd PC krijg ik een melding dat de inloggegevens niet juist zijn. Met het verzoek om het nog eens te proberen. Als ik dat doe dan gaat het wel goed.

  Reageren
 3. Ton

  Mee eens, ik heb die optie niet in W10. Dus weer: als ik mijn pc opstart, krijg ik een foto en na enter de vraag om een wachtwoord in te vullen. Van die vraag wil ik af. Ik wil geen wachtwoord opgeven. Ik wil meteen aan het werk. Met alle adviezen diemik tot nu toe hierover heb gelezen ben ik geen steek verder gekomen. Ik werk pas met computers sinds Dos……..

  Reageren
 4. Marcel

  Jongens jongens jongens waarom is Windows zo enorm waardeloos en moeilijk geworden? Ik zit al dagen te klooien met dat wachtwoord (belachelijk!) en nu ook met updaten dat uren duurt en dan moet ik mijn computer weer uitzetten, omdat ik hem anders niet kan gebruiken. Maar ja dan wordt de update niet geïnstalleerd. Soms start hij ook doodleuk zelf opnieuw op om iets te installeren, wat ik helemaal niet wil. Verdomme ik ben helemaal klaar met deze onvriendelijke Microsoft troep!!! IK WIL EEN ANDER BESTURINGSSYSTEEM!!!

  Reageren
  1. Emmy

   Nog iets: Ik lees hierboven ‘Deze truc werkt uiteraard het beste…’
   Hoezo truc? Moet je trucjes toepassen om bij je eigen gegevens te kunnen?
   !@#$%

   Reageren
    1. Emmy

     Ga liever in op de kern van de hier geuite kritiek, in plaats van alleen kosmetische aanpassingen!
     Mijn kern is dat Windows 10 mij als een klein kind behandelt, dat je niet alleen kunt laten met computers, omdat het anders gekke dingen doet, zoals de computer in de mond stoppen (dat doet mijn kleindochter, maar ik ben dat stadium toch voorbij). Als ik zonder wachtwoord werk, waardoor mijn computer misschien gehackt wordt, is dat mijn probleem.

     Reageren
     1. Windows Helpdesk Bericht auteur

      Hoi Emmy, is dat niet waarmee je hier geholpen wordt? Je kan nu zonder wachtwoord werken. Voor de rest moet je toch echt bij Microsoft zijn. Ik denk dat je in de veronderstelling bent dat je dat bent, maar dat is niet zo.

 5. Robin

  Gisteravond is mijn laptop geconfigureerd naar de nieuwste versie van Windows 10. Ik kan nu niet meer op mijn computer, omdat een password wordt gevraagd. Ook een ander password aanmaken via een andere computer werkt niet. Hoe kan ik dit oplossen?

  Reageren
 6. P Molema

  Hallo

  Sinds een systeemherstel op mijn laptop is er een oude account teruggezet waardoor ik niet meer in mijn laptop kan komen. Er zit Windows 10 op de laptop en ik moet inloggen via een Gmail account waarvan ik de wachtwoord niet meer weet en ik kan hem ook nergens opnieuw instellen. Nu kan ik totaal niets meer beginnen met mijn laptop. Ik kom niet eens bij het bureaublad of dergelijke zodat ik in het systeem kan. Hoe kan ik dit oplossen?

  Reageren
 7. Tim Beckmann

  Hallo,

  Ik zit met het volgende probleem; wanneer ik mijn computer opstart krijg ik de accounts te zien die ik op mijn computer heb. Ik moet voor beide accounts een wachtwoord invoeren. Nu zou ik graag willen dat mijn zoon zonder wachtwoord kan inloggen. Ik zelf wil mijn wachtwoord behouden.

  Is dit mogelijk?

  Reageren
 8. Robin

  Het gekke is wel, ik heb het vinkje uitstaan maar hij vraagt nog steeds doodleuk om mijn wachtwoord. Kan ik niet gewoon het Microsoft account er uit keilen? Hij zeurt pas om een wachtwoord sinds ik me niets vermoedend aanmeldde bij dat account…

  Reageren
  1. Windows Helpdesk Bericht auteur

   Absoluut kunt u dat. u kunt van uw Microsoft account een lokaal account maken. Dit doet u als volgt: start, instellingen, accounts daar kunt u uw account veranderen naar een lokaal account. Succes!

   Reageren
   1. Ton

    Onzin. Ik heb een lokaal account en moet altijd een wachtwoord invullen na opstarten; eveneens ingestonken na een nonchalante vraag van Windows. Ik baal al maanden! Zoals eerder gezegd: ik computer pas sinds DOS………..

    Reageren
    1. Windows Helpdesk Bericht auteur

     Hoi Ton, vervelend. We zijn er nog eens ingedoken voor je en ik denk dat we gevonden hebben waar het fout gaat. In de aanmeldopties moet de optie nooit worden geselecteerd anders zal hij inderdaad nog steeds om het wachtwoord vragen. Dus excuses van onze kant voor de frustratie en hopelijk werkt het nu wel voor je.

     Reageren
 9. Frank Goldberg

  Dit werkt prima. Echter, als ik terug wil naar de oude situatie dan kan ik netplwiz.exe niet gebruiken. Er verschijnt een melding dat ik als administrator moet inloggen, maar er worden hiervoor geen mogelijkheden geboden (de JA-knop blijft grijs). Hoe los ik dit op?

  Reageren
 10. Angela

  Ik had aldoor dat ik me kon aanmelden met een pincode. Nu moet ik me ineens aldoor aanmelden met mijn wachtwoord? Ik heb dit nergens opnieuw ingesteld en ik kan ook niet vinden hoe dit komt. Ik vind het wel vervelend, want ik vond het veel makkelijker om in te loggen met een pincode ipv met een wachtwoord.. Hoe kan ik dit oplossen?

  Reageren
 11. Marcel

  En wat nou als er meerdere gebruikers op een Win10 werken waarvan je bij 1 gebruiker het bestaande wachtwoord (wat per ongeluk is ingevoerd maar wel bekend is) wil wissen? De tweede gebruiker zal een wachtwoord moeten houden (admin)…

  Reageren
  1. Windows Helpdesk Bericht auteur

   Hoi Marcel, in het configuratiescherm onder gebruikersaccounts kan je kiezen om zonder wachtwoord in te loggen. Dat doe je vanuit het account waar per ongeluk het wachtwoord is opgezet. Het is wel nodig om dan weer lokaal op de computer in te loggen.

   Reageren
 12. Karin

  Ik wil gewoon Géén wachtwoord! Ik ken verschillende mensen die nooit een wachtwoord hoeven in te geven. Waarom kan ik dat niet?? Zeer frustrerend om niet zelf te kunnen kiezen of ik wel of geen wachtwoord wil.

  Reageren
  1. J. Talens Bericht auteur

   Hoi Karin, het is gewoon mogelijk net zoals in andere versies van Windows om zonder wachtwoord in te loggen.Hoe je het doet staat uitgelegd in de tweede alinea.Succes!

   Reageren
 13. Pingback: Gebruikersaccount aanmaken in Windows - Windows Helpdesk

 14. Pingback: Opstarten programma’s Windows beheren - Windows Helpdesk

Geef een reactie