DVD of CD branden in Windows 10

Een DVD of CD branden of rippen in een oudere Windows versie ging niet zonder externe software. Je moest apart een brandprogramma kopen en installeren om een DVD of CD te branden of om een image bestand (van een DVD) te openen. In Windows 10 hoeft u hiervoor niet meer extra te betalen, beide functies zitten handig in de verkenner van het besturingssysteem ingebakken.

Geschatte leestijd: 4 minuten

DVD of CD branden in Windows 10
DVD of CD branden in Windows 10

Stel, u wilt een paar bestanden op een dvd branden. Open dan op uw Windows 10 computer de Windows Verkenner (Windows toetsWin + E) en navigeer naar de gewenste mappen of bestanden. Wilt u bestanden uit verschillende mappen kopiëren, dan kunt u die gemakshalve tijdelijk in één map parkeren. Selecteer de mappen (1) en open tabblad Delen. Vervolgens klikt u op de knop Op schijf branden (2).

Tip: Stel, u brandt regelmatig bestanden op cd/dvd. Open dan het menu Delen en klik met de rechtermuisknop op Schijf branden en dan op Toevoegen aan werkbalk Snelle toegang.

DVD of CD branden in Windows 10 welke methodes

Er verschijnt een dialoogvenster waarin u om een naam van de schijf wordt gevraagd. U kunt in Windows 10 uit twee ‘brandmethodes’ kiezen. De eerste (zoals een USB flashstation) laat u in principe toe op elk moment bestanden op schijf toe te voegen, te wijzigen en te verwijderen. De tweede methode (Met een CD/DVD-speler) staat dergelijke wijzigingen na het branden niet meer toe, maar is wel compatibel met zowat alle apparaten.

Branden in de Windows Media Player

Er is nog een andere mogelijkheid namelijk het branden van een CD via de Windows Media Player.

Virtueel DVD station ISO koppelen

Op het Internet vindt u vaak zogenoemde image-bestanden van een cd of dvd. Het meest populaire formaat is het ISO bestand. In Windows 10 kunt u zo’n bestand openen in een virtueel dvd-station. Dat gaat vrij eenvoudig. Selecteer het ISO bestand in de Windows Verkenner (Windows toetsWin + E) en open het tabblad Beheren. U ziet nu twee knoppen: Koppelen en Branden. In dit geval klikt u echter op de knop Koppelen. Met deze laatste kunt u een schijfkopiebestand bestand op een fysieke DVD branden.

mage bestand koppelen windows 10
Image bestand koppelen windows 10

Of nog makkelijker, open de verkenner, (Windows toetsWin + E) ga naar het ISO bestand die u wilt koppelen, klik erop met de rechtermuisknop en kies: Koppelen. Een moment later verschijnt er dan een nieuw DVD station in de rubriek: Deze computer. In dit station treft u de inhoud van het ISO of image bestand aan, als ware het een fysieke DVD. Hebt u de (virtuele) schijf niet langer nodig, klik dan met de rechtermuisknop op het DVD-station en kies Uitwerpen.

Nog vragen of hulp nodig bij het maken van een CD of DVD in Windows 10 dan kunt u altijd vrijblijvend bellen met de Windows Helpdesk. Onze werknemers helpen u graag verder.

4.7/5 - (12 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

34 gedachten over “DVD of CD branden in Windows 10

 1. blankFrans

  Wat eerder makkelijk was is nu een groot probleem. Hoe brand ik nog een dvd ? Dat moet toch mogelijk zijn met Windows DVD maker. Kan iemand mij helpen?

 2. blankFla

  Ik heb wat filmpjes op een dvd gebrand, maar die speelt niet af in mijn dvd-speler. Hoe kan dat? In Windows 7 was dit nooit een probleem!

 3. blankjeroen

  windows media player sluit zichzelf steeds af en daardoor kan ik geen cd meer branden, voorheen werkte het wel………. maar nu heb ik een of andere bug ofzo?

  1. blankSandra

   Je moet in het tabblad “beheren”, in hetzelfde venster op “opslaan op schijf voltooien” drukken en dan gaat hij het echt branden.

     1. blankWindows Helpdesk

      Hoi Ronald, kijk dat is nou mekaar helpen en dat is ook waarvoor we het doen. Volgens mij mag ik je wel bedanken namens Sandra. 🙂 Mega bedankt voor je berichtje.

 4. blankGerardus

  Niwue PC gekocht, CD branden met windows 10? Vergeet het maar, sluit een brander aan krijg ik als melding, hoezo? Ik heb toch een cd speler/brander in mijn pc zitten. Niks wat ik doe werkt, heel erg triest als je dringend een cdtje moet maken.

 5. blankdorine

  Dag,
  probeer in mediaplayer een cd r met muziek te branden.
  Dit lukt maar kan de cd niet op mijn cd speler afspelen, wel op mijn pc.

  Hoe komt dit.
  Doe ik iets verkeerd

 6. blankGaspard

  Beste,
  Sedert de upgrade naar windows 10 ondervind ik een paar (grote) problemen met men pc:
  Ondanks tal van wijzigingen blijkt mijn cd verdwenen en sluit de pc alleen af door in de algemene schakelaar in te drukken

 7. blankR. Jonker

  Hoi . Kan ik een MP3 branden vanuit de Windows media player? Als ja, hoe doe ik dan, van uit mijn eigen bibliotheek ?
  Alvast bedankt.
  René

 8. blankBob Klijnveld

  Beste Jan van Windows Helpdesk,
  Ik volg stap voor stap de werkwijze om een CD te branden en kom tot en met de knop Op schijf branden.
  Nadat deze is ingedrukt, gebeurt er helemaal niets meer.
  Alle updates gedaan, maar niet branden……
  Groet en graag een antwoord,
  Bob

  1. blankJalf

   Ik volg stap voor stap de werkwijze om een CD te branden en kom tot en met de knop Op schijf branden.
   Nadat deze is ingedrukt, gebeurt er helemaal niets meer. Ik krijg alleen de melding Bronbestand is het zelfde als doelbestand en zie dan nergens meer een Brandknop

 9. blankH.Gerarts

  Waarom staat op een gebrande “audio-cd” geen tekst en op een gebrande “gegevens-cd” wel tekst?Met tekst bedoel ik dus gegevens van o.a. uitvoerder en/of naam van liedje.

 10. blankJac de Waard

  Ik wordt ook helemaal gek van . Ik heb zeker 90 dvd films gemaakt met windows 7, Fluitje van een cent maar met 10 is het een ramp. Ik kan wel een cd met muziek branden maar moet hem eerst in Mediaplayer zetten en dan branden. Maar dvd’s NEE!

  1. blankyvonne

   nou ik heb via movie maker ook heel wat films op dvd gemaakt en gebrand .Nu met windows 10 kan ik niet meer via movie maker branden. film klaar is opslaan maar dan krijg ik geen branden te zien waardeloos.

  2. blankBob

   Ik zit ook met het zelfde probleem , ik zie af en toe antwoorden van de Windows Helpdesk, waarom geven hun geen antwoord op dit probleem ?????? Was ik maar op Windows 7 gebleven !!!!

 11. blankRichard

  Brand eenvoudig je Dvd’s incl menu en ondertitels (srt) met ConvertXtoDVD en audio (MP3) met Burn4Free. Dit werkt namelijk veel makkelijker en is compatibel met Windows 10.

 12. blankJohnny

  Ik wordt helemaal gek, was ik maar nooit overgestapt naar windows 10. Kan niet branden, veel software verwijderd en niet meer terug te plaatsen. Power 2 go b.v.

  1. blankWindows Helpdesk

   Hoi Johnny, dat vind ik vervelend om te horen. Windows 10 is echt een stabiel en goed besturingsysteem. Als je belt met je problemen dan kunnen we kijken of we je van dienst kunnen zijn. Over het probleem met power to go, dat moet normaal gesproken niet kunnen, op de volgende pagina’s vindt je updates en installaties waarmee de software zonder problemen op Windows 10 functioneert. Hoop dat je er wat aan hebt. Succes!

   Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.