DVD of CD branden in Windows 10

Een DVD of CD branden of rippen in een oudere Windows versie ging niet zonder externe software. Je moest apart een brandprogramma kopen en installeren om een DVD of CD te branden of om een image bestand (van een DVD) te openen. Vanaf Windows 10 hoeft u hiervoor niet meer extra te betalen, beide functies zitten handig in de verkenner van het besturingssysteem ingebakken.

Pagina Update: 05-05-2024

DVD of CD branden in Windows 10
DVD of CD branden in Windows 10

Stel, u wilt een paar bestanden op een dvd branden. Open dan op uw Windows 10 computer de Windows Verkenner (Windows toetsWin + E) en navigeer naar de gewenste mappen of bestanden. Wilt u bestanden uit verschillende mappen kopiëren, dan kunt u die gemakshalve tijdelijk in één map parkeren. Selecteer de mappen (1) en open tabblad Delen. Vervolgens klikt u op de knop Op schijf branden (2).

Tip: Stel, u brandt regelmatig bestanden op cd/dvd. Open dan het menu Delen en klik met de rechtermuisknop op Schijf branden en dan op Toevoegen aan werkbalk Snelle toegang.

DVD of CD branden in Windows 10 welke methodes

Er verschijnt een dialoogvenster waarin u om een naam van de schijf wordt gevraagd. U kunt in Windows 10 uit twee ‘brandmethodes’ kiezen. De eerste (zoals een USB flashstation) laat u in principe toe op elk moment bestanden op schijf toe te voegen, te wijzigen en te verwijderen. De tweede methode (Met een CD/DVD-speler) staat dergelijke wijzigingen na het branden niet meer toe, maar is wel compatibel met zowat alle apparaten.

Branden in de Windows Media Player

Er is nog een andere mogelijkheid namelijk het branden van een CD via de Windows Media Player.

Virtueel DVD station ISO koppelen

Installatieprogramma’s zoals bijvoorbeeld ook ons Office pakket worden meestal aangeboden op het Internet als een ISO bestand. Na het downloaden kunt u het ISO bestand in Windows 10 openen als een virtueel DVD station. Dat gaat vrij eenvoudig. Selecteer het ISO bestand in de Windows Verkenner (Windows toetsWin + E) en open het tabblad Beheren. U ziet nu twee knoppen: Koppelen en Branden. In dit geval klikt u echter op de knop Koppelen. Uw ISO bestand wordt nu weergegeven in de Verkenner als een virtuele DVD. Om deze virtuele DVD weer te verwijderen klikt u met rechts op de DVD en kiest u voor uitwerpen. Met de optie Branden kunt u zoals de naam al aangeeft de ISO eventueel op een fysieke DVD branden.

mage bestand koppelen windows 10
Image bestand koppelen windows 10

Of nog makkelijker, open de verkenner, (Windows toetsWin + E) ga naar het ISO bestand die u wilt koppelen, klik erop met de rechtermuisknop en kies: Koppelen. Een moment later verschijnt er dan een nieuw DVD station in de rubriek: Deze computer. In dit station treft u de inhoud van het ISO of image bestand aan, als ware het een fysieke DVD. Hebt u de (virtuele) schijf niet langer nodig, klik dan met de rechtermuisknop op het DVD-station en kies Uitwerpen.

DVD branden in Windows 11

Ik heb een upgrade gedaan naar Windows 11, kan ik nu nog steeds DVD’s en CD’s maken? Ja dat kan op precies dezelfde manier zoals hierboven beschreven, er zit bijna geen verschil in. Misschien is het zelfs nog overzichtelijker.

blank
Windows 11 DVD of CD branden

Dit omdat in Windows 11 de knop Branden (2) nu direct zichtbaar wordt boven in de werkbalk op het moment dat u het ISO bestand selecteert. Het is natuurlijk wel dat op moderne laptops standaard geen DVD/CD station meer aanwezig is. Hiervoor zijn handige externe DVD spelers in de handel die dit werk perfect uitvoeren.

Vragen of Hulp nodig?

Nog vragen of hulp nodig bij het maken van een CD of DVD in Windows? Dan kunt u altijd vrijblijvend bellen met de Windows Helpdesk. Onze werknemers helpen u graag weer verder.

4.7/5 - (12 stemmen)

34 gedachten over “DVD of CD branden in Windows 10”

 1. Niwue PC gekocht, CD branden met windows 10? Vergeet het maar, sluit een brander aan krijg ik als melding, hoezo? Ik heb toch een cd speler/brander in mijn pc zitten. Niks wat ik doe werkt, heel erg triest als je dringend een cdtje moet maken.

 2. Beste,
  Sedert de upgrade naar windows 10 ondervind ik een paar (grote) problemen met men pc:
  Ondanks tal van wijzigingen blijkt mijn cd verdwenen en sluit de pc alleen af door in de algemene schakelaar in te drukken

 3. Beste Jan van Windows Helpdesk,
  Ik volg stap voor stap de werkwijze om een CD te branden en kom tot en met de knop Op schijf branden.
  Nadat deze is ingedrukt, gebeurt er helemaal niets meer.
  Alle updates gedaan, maar niet branden……
  Groet en graag een antwoord,
  Bob

 4. Ik wordt ook helemaal gek van . Ik heb zeker 90 dvd films gemaakt met windows 7, Fluitje van een cent maar met 10 is het een ramp. Ik kan wel een cd met muziek branden maar moet hem eerst in Mediaplayer zetten en dan branden. Maar dvd’s NEE!

  • nou ik heb via movie maker ook heel wat films op dvd gemaakt en gebrand .Nu met windows 10 kan ik niet meer via movie maker branden. film klaar is opslaan maar dan krijg ik geen branden te zien waardeloos.

  • Ik zit ook met het zelfde probleem , ik zie af en toe antwoorden van de Windows Helpdesk, waarom geven hun geen antwoord op dit probleem ?????? Was ik maar op Windows 7 gebleven !!!!

  • Hoi Johnny, dat vind ik vervelend om te horen. Windows 10 is echt een stabiel en goed besturingsysteem. Als je belt met je problemen dan kunnen we kijken of we je van dienst kunnen zijn. Over het probleem met power to go, dat moet normaal gesproken niet kunnen, op de volgende pagina’s vindt je updates en installaties waarmee de software zonder problemen op Windows 10 functioneert. Hoop dat je er wat aan hebt. Succes!

   Jan

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.