Ransomware heeft mijn bestanden versleutelt

Ransomware bestanden versleuteld

Uw bestanden zijn versleutelt, u kunt ze niet meer openen en u moet betalen. Dagelijks krijgen we hulpvragen van Windows gebruikers die hun computers geinfecteerd geraakt zijn met ransomware. Het is niet een nieuw fenomeen het bestaat al jaren maar momenteel is het aan de orde van de dag. De meeste besmettingen komen omdat de computer gebruiker verleidt wordt om op een linkje in een mail te klikken.

Per ongeluk toch op die link geklikt

Het Wannacry virus is nog in het nieuws maar er is alweer sprake van een nieuwe bedreiging op het Internet. Er gaat momenteel een mail in de rondte die doet geloven dat er een pakket van de Wandel en Outdoorshop onderweg is naar uw huisadres. Er wordt aangegeven in de mail dat er zelfs al een chauffeur bij u aan de deur is geweest. En u heeft hem gemist. Ergens zegt een stemmetje in je achterhoofd, LETOP! Maar toch, het is te verleidelijk. Het zit in de mens om nieuwsgierig te zijn, en er staat toch ook een adres inclusief naam op de mail. Maar, en zo ook in deze mail, als u iets beter kijkt dan zult u zien dat er vreemde fouten in de tekst voorkomen, of zinsformuleringen die niet correct zijn. Er wordt aan u gevraagd om op de link te klikken om zo een afspraak te maken voor aflevering van het pakket. U klikt en heeft direct al spijt. En dan mogen er op de computer de laatste Windows updates geinstalleerd staan en goede beveiliging met een dure virusscanner, het maakt niet meer uit, De computer is al door de malware geinfecteerd. Door op de link te klikken heeft u onbewust toestemming gegeven om het virus uit te voeren op de computer. Met als gevolg, documenten die direct na het klikken niet meer geopend kunnen worden.  Ze zijn versleuteld en er zal eerst betaald moet worden.

https://youtu.be/srylp1W3yf8

Ransomware heeft mijn documenten versleuteld

Is u het overkomen? U hoeft zich niet te schamen, u hoort bij een grote groep mensen die er allemaal ingestonken zijn. En je hoeft tegenwoordig geen wizz-kid te zijn om gijzelsoftware te ontwerpen. Het is namelijk gewoon te koop op het Internet, zoals u kunt zien in bovenstaand NOS filmpje. Wat u wel moet doen is zorgen dat uw computer schoon wordt. Ik hoop voor u dat u een goede backup heeft gemaakt want de versleutelde bestanden kunt u over het algemeen als verloren beschouwen. Die kunnen in de meeste gevallen niet ontsleuteld worden. U zou kunnen kijken op www.nomoreransom.org voor een mogelijke oplossing met behulp van de crypto sheriff. Of op de site van opgelicht voor alerts van alle andere recente oplichtingspraktijken.

Betalen of niet betalen?

We begrijpen dat op zo een moment het verleidelijk wordt om over te gaan tot betaling aan de criminelen. Maar de zowel de Windows Helpdesk, Fraude helpdesk en de Politie adviseert om dit niet te doen. Het geeft namelijk niet de garantie dat uw bestanden ontsleuteld worden, plus u houdt hiermee het verdien model van de criminelen in stand.

Dat er op dit moment geen de-crypt software voor uw besmette documenten bestaat houdt niet in dat het er ook nooit komt. Houdt uw geinfecteerde bestanden apart op een USB of externe harde schijf.  Vaak is er na een aantal maanden wel een decrypt tool gemaakt waarmee u uw bestanden weer terug krijgt.

Computer laten controleren op ransomware

Wat u absoluut wel moet doen is de computer laten controleren op de aanwezige malware en andere schadelijke software. Alle wachtwoorden vervangen en absoluut niet Internetbankieren voordat u zeker weet dat de computer schoon is. Heeft u advies nodig bij het reinigen van uw computer dan kunt u bellen met de helpdesk. Wilt u er zeker van zijn dat u een schone maar vooral veilige computer heeft? Ook dan kunt u bellen met onze hulplijn en vervolgens wordt via computerhulp op afstand uw computer weer schoon en vrijgemaakt van eventueel aanwezige virussen. Na de uitgebreide controle is uw computer vervolgens weer veilig te gebruiken.

3.7/5 - (3 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.