Computer sneller maken

Computer sneller maken

Kunt u mijn computer sneller maken? Graag weer net zo snel als dat hij was toen ik de computer kocht. Een vraag die regelmatig voorbij komt bij de helpdesk. Op het moment dat u die mooie, nieuwe, maar ook snelle computer kocht was Windows 10 al voor u geïnstalleerd. U heeft de installatie alleen nog maar af hoeven maken met het ingeven van wat gegevens. En klaar was Kees. U kon direct genieten van uw snelle computer.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Van snel naar langzaam

De fabrikant van uw nieuwe computer, en dat kan zijn HP, Acer, Asus, Samsung, maar ook Microsoft probeert nog meer op u te verdienen door het installeren van commerciële software. Bedrijven betalen om hun software alvast op de computer te installeren. Dit zijn tijdelijke versies die na een bepaalde periode beginnen te schreeuwen dat uw computer onbeschermd is. Of dat uw computer schoongemaakt moet worden en u gebruikt kunt maken van een aanbieding. Al deze programma’s bij elkaar zorgen ervoor dat u in de toekomst mogelijk vervelende computerproblemen, zoals langzaam opstarten, en sloom reageren op uw commando’s ondervindt. Software waar u dus niet om gevraagd heeft en die uw eerst zo snelle computer na verloop van tijd traag maakt.

Crapware en Bloatware

Deze software wordt dan ook wel crap- of bloatware genoemd. Als voorbeeld nemen we de Norton of McAfee virusscanners die u drie maanden mag uitproberen. Software die u hoogst waarschijnlijk nooit gaat kopen maar toch ervoor zorgen dat uw computer vervuilt en daardoor mogelijk langzamer opstart. Met behulp van de volgende tips kunt u zelf het heft in handen nemen en uw computer sneller maken en ook houden. Dit doet u onder andere door op een veilige en verantwoorde manier vertragende programma’s of apps te verwijderen.

Apps en onderdelen

apps en onderdelen

Het schoonmaken van uw computer kunt u in eerste instantie eerst proberen met de standaard Windows Uninstallers. In Windows 7 gaat u hiervoor naar het Configuratiescherm en kiest u een programma verwijderen. In Windows 10 klikt u rechts op Startbutton (1) en aansluitend klikt u vervolgens bovenin het geopende menu op Apps en onderdelen (2). Kies nu de apps die u wilt verwijderen. U krijgt op deze manier veel apps (troep) verwijderd maar de meest hardnekkige crapware laat zich langs deze weg vaak niet (geheel) verwijderen.

Weet u niet wat u kunt verwijderen en twijfelt u, even bellen en dan helpen wij u graag met het schoonmaken van uw computer. 09000 3300003 (90 ct p/m)

Commerciële Virusscanner verwijderen

Er zit standaard een uitstekende virusscanner in Windows 10 zelf. De Windows Defender. Bij normaal gebruik heeft u hier meer dan genoeg aan. Meer informatie over het testen van virusscanners en dus ook de Defender vindt u op de pagina van AV-test. Wat betreft de andere voorgeïnstalleerde commerciële Virusscanners die hebben vaak een eigen verwijdertool. Mocht het verwijderen via Windows niet lukken, dan adviseren wij u het via de uninstaller te doen die de meeste antivirus producenten speciaal voor dit doel vervaardigd hebben. Zoek in Google op: De naam van uw virusscanner inclusief removal tool. Dus bv Norton removal toolAVG verwijdertool of de McAfee Consumer Product Removal-tool

Revo Uninstaller

Een grondiger methode is dan Revo Uninstaller free. Download en installeer het programma en start het vervolgens op. Selecteer de app of het programma dat u niet langer wilt en druk op de knop de-installeren. Probeer het eerst met de optie gemiddeld lukt het daarmee niet, kies dan pas voor de sterke optie gevorderd

Should I remove it of Decrap

Vindt u het te veel werk, en wilt u uw computer sneller schoon maken en verschillende crap- of bloatware programma’s tegelijk verwijderen, dan is de kans groot dat het met een van de volgende tools gaat lukken: de website Should I remove it om te controleren wat er op uw comuter staat en of het crap is. En de tool Decrap. Kwestie van aanvinken en achterover gaan zitten en de software uw computer laten schoonmaken.

ADW Cleaner

adwcleaner

Vaak worden er na verloop van tijd  allerlei vertragende extensies en toolbars op uw systeem geïnstalleerd en die laten zich niet altijd zomaar verwijderen. Met de software AdwCleaner van Malwarebytes lukt dat hoogstwaarschijnlijk wel. Download het programma en start het op. Druk op de knop Scannen, plaats op de diverse tabbladen een vinkje bij de items die u overbodig acht en bevestig met verwijderen. Laat Windows herstarten. Via Tools, Quarantaine beheer kunt u verwijderingen alsnog ongedaan maken.

Tip: Het beste resultaat krijgt u als u het schoonmaken van de computer in de veilige modus uitvoert. Dan zijn de resultaten nog beter. Veilige modus starten: Voor Windows 10 en voor Windows 7 en Vista

Computer sneller maken en houden

Is uw computer aanzienlijk sneller nadat het schoonmaken is gelukt? Dan wilt u uiteraard in de toekomst de crap- en bloatware vermijden en de computer zo snel als mogelijk houden. Download programma’s voor zover mogelijk uitsluitend van de fabrikant van de app. Dus van de originele homepage. Let bij gratis programma’s op voor verstopte vinkjes die ongemerkt de startpagina aanpassen van uw browser of stiekem extra software installeren. Beter nog installeer het programma Unchecky. Dit programma is een van de eerste apps die ik installeer na een schone installatie. Het attendeert u op de verborgen vinkjes zodat u niet per ongeluk allerlei bloatware mee installeert. Kies voor zover beschikbaar altijd een custom installatie, en (in ieder geval probeer) nooit zomaar op ‘I Agree’ te klikken zonder precies te weten waarmee u zich akkoord verklaart.

SSD schijf of Geheugen installeren

Een andere Windows supertip om uw computer sneller te maken: een hardware upgrade. Het installeren van een nieuwe SSD schijf of wat extra intern geheugen Vooral de eerste optie, een SSD schijf, en dan het liefst in combinatie met Windows 10 zorgt voor een flitsend snelle computer. 

Is uw Windows 10 computer nog steeds traag na al deze schoonmaakacties dan is het tijd om uw computer te verversen. Dit doet u met de Windows 10 refresh tool. 

U kunt natuurlijk ook bellen naar de helpdesk

Ziet u door de bomen het bos niet meer en/of heeft u advies nodig bij het schoonmaken van uw computer? Twijfelt u bij het verwijderen van bepaalde programma’s? U kunt bellen met de helpdesk voor computerhulp. Wij beantwoorden graag u vragen en eventueel helpen wij u op afstand met het schoonmaken en versnellen van uw computer.

3 reacties op “Computer sneller maken”

  1. Pingback: Svchost.exe proces uitgelegd - Windows Helpdesk

  2. Pingback: Microsoft Office repareren of verwijderen met de verwijdertool - Windows Helpdesk

  3. Evelien Dingemans

    Heel nuttig artikel is dit! Het komt heel vaak, als niet altijd,voor dat er apps geinstalleerd zijn, maar waarvan je zoiets hebt van dat je die nooit zal gebruiken. Het lastige ervan is, zoals aangegeven in het artikel dat indien je zulke apps wil verwijderen het niet helemaal eruit gaat, het blijft op het een of andere manier hangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button