Computer sneller maken

computer sneller maken

Wanneer u een mooie, nieuwe, maar vooral snelle computer koopt is Windows 10 al voor u geïnstalleerd. U hoeft de installatie alleen nog maar af te maken met het ingeven van wat gegevens. Helaas blijft het daar meestal niet bij. Want de fabrikant van uw nieuwe computer, en dat kan zijn HP, Acer, Asus, Samsung, maar ook Microsoft heeft tevens (meestal ongewenste) software zoals programma’s en spelletjes op uw harde schijf geinstalleerd. Met als resultaat vervelende computerproblemen zoals langzaam opstarten, en sloom reageren op uw commando’s. Software waar u niet om gevraagd heeft en die uw eerst zo snelle computer na verloop van tijd traag maakt. Deze software wordt dan ook wel crap- of bloatware genoemd. Als voorbeeld nemen we de Norton of McAfee virusscanners die u drie maanden mag uitproberen. Software die u hoogst waarschijnlijk nooit gaat kopen maar toch ervoor zorgen dat uw computer vervuilt en daardoor mogelijk langzamer opstart. Met behulp van de volgende tips kunt u zelf het heft in handen nemen en uw computer sneller maken en ook houden. Dit doet u onder andere door op een veilige en verantwoorde manier vertragende programma’s of apps te verwijderen.

Apps en onderdelen

apps en onderdelen Het schoonmaken van uw computer kunt u in eerste instantie eerst proberen met de standaard Windows Un-installers. In Windows 7 gaat u hiervoor naar het Configuratiescherm en kiest u een programma verwijderen. In Windows 10 klikt u rechts op startbutton en gaat u naar Apps en onderdelen, bovenin het menu. Kies nu de apps die u wilt verwijderen. U krijgt op deze manier veel apps (troep) verwijderd maar de meest hardnekkige crapware laat zich langs deze weg vaak niet (geheel) verwijderen.

Weet u niet wat u kunt verwijderen en twijfelt u, even bellen en dan helpen wij u graag met het schoonmaken van uw computer. 09000 3300003 (90 ct p/m)

Revo Uninstaller

Een grondiger methode is dan Revo Uninstaller free. Download en installeer het programma en start het vervolgens op. Selecteer de app of het programma dat u niet langer wilt en druk op de knop de-installeren. Probeer het eerst met de optie gemiddeld lukt het daarmee niet, kies dan pas voor de sterke optie gevorderd

Virusscanner verwijderen

Wat betreft Virusscanners die hebben vaak een eigen verwijdertool. Mocht het verwijderen via Windows niet lukken, dan adviseren wij u het via de uninstaller te doen die de meeste antivirus producenten speciaal voor dit doel vervaardigd hebben. Zoek in Google op: De naam van uw virusscanner inclusief removal tool. Dus bv Norton removal tool of de AVG verwijdertool

The PC Decrapifier of Decrap

Vindt u het te veel werk, en wilt u uw computer sneller schoon maken en verschillende crap- of bloatware programma’s tegelijk verwijderen, dan is de kans groot dat het met een van de volgende tools gaat lukken: De PC Decrapifier of Decrap. Kwestie van aanvinken en achterover gaan zitten en de software uw computer laten schoonmaken.

Toolbars verwijderen met ADW Cleaner

adwcleaner Vaak worden er na verloop van tijd  allerlei vertragende extensies en toolbars op uw systeem geïnstalleerd en die laten zich niet altijd zomaar verwijderen. Met de software AdwCleaner van Malwarebytes lukt dat hoogstwaarschijnlijk wel. Download het programma en start het op. Druk op de knop Scannen, plaats op de diverse tabbladen een vinkje bij de items die u overbodig acht en bevestig met verwijderen. Laat Windows herstarten. Via Tools, Quarantaine beheer kunt u verwijderingen alsnog ongedaan maken.

Tip: Het beste resultaat krijgt u als u het schoonmaken van de computer in de veilige modus uitvoert. Dan zijn de resultaten nog beter. Veilige modus starten: Voor Windows 10 en voor Windows 7 en Vista

Computer sneller maken en houden

Is uw computer aanzienlijk sneller nadat het schoonmaken is gelukt? Dan wilt u uiteraard in de toekomst de crap- en bloatware vermijden en de computer zo snel als mogelijk houden. Download programma’s voor zover mogelijk uitsluitend van de fabrikant van de app. Dus van de orginele homepage. Let bij gratis programma’s op voor verstopte vinkjes die ongemerkt de startpagina aanpassen van uw browser of stiekem extra software installeren. Beter nog installeer het programma Unchecky. Dit programma is een van de eerste apps die ik installeer na een schone installatie. Het attendeert u op de verborgen vinkjes zodat u niet per ongeluk allerlei bloatware mee installeert. Kies voor zover beschikbaar altijd een custom installatie, en (in ieder geval probeer) nooit zomaar op ‘I Agree’ te klikken zonder precies te weten waarmee u zich akkoord verklaart.

Is uw Windows 10 computer nog steeds traag na al deze schoonmaakacties dan is het tijd om uw computer te verversen. Dit doet u met de Windows 10 refresh tool. 

SSD schijf of Geheugen installeren

Een andere Windows supertip om uw computer sneller te maken: een hardware upgrade. Het installeren van een nieuwe SSD schijf of wat extra intern geheugen Vooral de eerste optie, een SSD schijf, en dan het liefst in combinatie met Windows 10 zorgt voor een flitsend snelle computer. 

2 reacties op “Computer sneller maken”

  1. Pingback: Microsoft Office repareren of verwijderen met de verwijdertool - Windows Helpdesk

  2. Evelien Dingemans

    Heel nuttig artikel is dit! Het komt heel vaak, als niet altijd,voor dat er apps geinstalleerd zijn, maar waarvan je zoiets hebt van dat je die nooit zal gebruiken. Het lastige ervan is, zoals aangegeven in het artikel dat indien je zulke apps wil verwijderen het niet helemaal eruit gaat, het blijft op het een of andere manier hangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button