Windows installeren

Windows opnieuw installeren is niet nodig bij een nieuwe computer. De computer is vanuit de winkel al voorzien met Windows. Het enige wat u hoeft te doen is de aan en uit knop in te drukken en de gebruikersaccounts in te stellen en zo de set-up af te maken. Is opnieuw installeren van Windows bijvoorbeeld door vervuiling van virussen of spyware wel nodig dan kan deze tutorial u daarbij helpen.

Waarom opnieuw installeren

Opnieuw Windows installeren kan om uiteen lopende redenen noodzakelijk zijn. Een aantal van die redenen tot herinstallatie van Windows kunnen zijn: een trage computer, een virus of malware besmetting. Of wat dacht u van een computer die constant vastloopt en steeds een zwarte scherm vertoond. Een andere reden om Windows opnieuw te installeren kan de verkoop van uw computer zijn. U wilt al uw oude gebruikersgegevens en data wissen van de harde schijf. Zodat niemand uw oude privé gegevens meer kan inzien.

Opmerking: een vastlopende computer kan ook wijzen op een hardware probleem. Voer voor dat u Windows gaat installeren een controle uit of uw hardware in orde is. Dus intern geheugen, harde schijf, moederbord enz

Diverse manieren installatie Windows

Er zijn een aantal manieren om uw computer opnieuw te installeren met Windows. U kunt dit doen met een Windows DVD of via de verborgen partitie op uw harde schijf.

TIP: Een andere erg makkelijke manier is het installeren vanaf USB

Geen Windows installatie DVD

Regelmatig worden we gebeld met de opmerking: Ik heb geen Windows installatie DVD bij de computer gekregen, hoe moet ik nu Windows opnieuw installeren? Kunnen jullie een Windows DVD opsturen? Dat kan, maar voor dat u belt voor een DVD zijn er nog meer mogelijkheden die u kunt proberen.

Op de meeste computers die tegenwoordig verkocht worden, laptop of desktop computer, wordt sinds een aantal jaren al geen Windows DVD meer geleverd. Virtueel is die DVD er wel, maar zit als het ware verstopt op een verborgen gedeelte van de harde schijf. Dit gedeelte van de schijf wordt recovery of herstel partitie genoemd. U kunt deze recovery of herstel partitie activeren door een bepaalde toetsencombinatie in te drukken tijdens de POST van de computer. Voor de bewuste toets verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van uw computer.

En dan is er nog de actie van Microsoft om uw Windows 7  of Windows 8 computer gratis de upgraden naar Windows 10. Meer informatie over het downloaden van de upgrade vindt u via de volgende link: Windows 10 downloaden

U kunt natuurlijk ook bellen met de helpdesk, dan zoeken wij dit voor u op, en helpen u als u dit wilt verder met het installeren van Windows.

Windows OEM installatie

De Windows installatie vanaf een partitie is een zogenaamde OEM installatie. Dit is een afkorting voor “Original Equipment Manufactorer licentie ” Dit houdt kort gezegd in dat de Windows die op uw computer geïnstalleerd is alleen voor uw computer gebruikt mag worden. De installatie is hardware gebonden en kan niet worden geactiveerd op een andere computer. Meer informatie over deze herstel partitie vindt u op de site van uw hardware leverancier.

TIP: Bij ruimtegebrek op uw harde schijf is het mogelijk om deze herstelpartitie naar een USB of flashdrive te verplaatsen.

Windows Herinstalleren? Denk aan uw data!

Voor dat u overgaat tot een nieuwe Windows installatie is het van belang dat u rekening houdt met alle persoonlijke gegevens die op de computer staan en wilt bewaren. Dit omdat als u de computer opnieuw gaat installeren met Windows 10 of welke Windows dan ook uw persoonlijke bestanden niet kwijt wilt raken. Voor dat u van start gaat met het verzamelen van deze bestanden zorgt u er eerst voor dat uw verborgen bestanden zichtbaar worden. Dit doen we omdat bestanden die te maken hebben met de instellingen op uw computer over het algemeen verborgen zijn. Denk hierbij aan uw mail programma. Linksboven in de verkenner (sneltoets Win + E)  klikt u in de werkbalk op Beeld en aansluitend zet u een vinkje bij verborgen items. Op deze manier worden de verborgen bestanden zichtbaar in de verkenner.

back-up persoonljke bestanden

back-up persoonljke bestanden

Denk bij een Windows herinstallatie aan de back-up van uw persoonlijke bestanden:

  • De User map met daarin De map Documenten, afbeeldingen, Muziek enz.
  • Andere mappen op uw computer met bv foto’s,
  • De map Favorieten van al uw verzamelde websites.
  • Uw mail inclusief contactpersonen en inloggegevens van uw mail server(s)
  • Al uw wachtwoorden
  • Instellingen van diverse software
  • Heeft u alle productcodes van uw software nog?
  • De instellingen van uw draadloze netwerk
  • Speciale zeldzame drivers van oude hardware

Een back-up van de mail en de contactpersonen in combinatie met de inloggegevens van het e-mailaccount.

Windows is het over het algemeen niet nodig om van de drivers van uw hardware een back-up te maken. Dit omdat Windows 99 procent van de drivers al in de Windows installatie image verwerkt zitten.

Uitzondering op de regel daargelaten. Bijvoorbeeld u heeft speciale oudere hardware in uw computer, dan is het wel aan te raden om een back-up van de drivers te maken. Hier bestaan speciale programma’s voor.

Tot zover. Succes met het opnieuw installeren van uw Windows. Gaat vast lukken. Loopt u tegen problemen aan en lukt het niet, dan kunt u altijd bellen met de helpdesk. Wij helpen u graag verder.

Windows installeren
5 (100%) 2 votes