Probleemoplosser in Windows

Windows probleemoplosserIn het artikel over Windows Taakbeheer kunt u lezen hoe u taakbeheer kunt inzetten wanneer uw computervreemd gedrag vertoont. Taakbeheer, dat u het snelst bereikt via de sneltoetscombinatie Ctrl+Shift+Esc of vanuit het contextmenu van de Windows startknop, is vooral handig om snel overzicht te krijgen van welke processen en toepassingen de meeste systeembronnen in beslag nemen. Lees: de meeste processorkracht, geheugen, netwerkbandbreedte en/of schijfactiviteit vereisen. Verder krijgt u op het tabblad Opstarten ook een mooi overzicht van de ‘autostarters’, oftewel programma’s die automatisch met Windows mee opstarten. En u kunt hier vanuit het context menu ongewenste items ook tijdelijk of geheel uitschakelen.

Windows bevat nog allerlei andere tools waarmee u de goede werking van uw systeem kunt checken en problemen mee kunt oplossen. In deze en komende 3 artikels laten we u kennismaken met een aantal wellicht wat minder bekende toepassingen die u kunnen helpen met het reparereren van een computer. Dit zijn ze:

Probleemoplossers, Systeemdiagnose, Betrouwbaarheidscontrole, Probleemrapporten, Logboeken, Broncontrole en de Prestatiemeter.

Genoeg mogelijkheden om meer over een niet goed werkende computer te weten te komen!

Probleemoplosser starten Windows 10

Gevorderde gebruikers doen weleens smalend over de ‘probleemoplossers’ die in Windows zitten ingebouwd, maar soms kunnen ze best wel nuttig zijn. U bereikt ze in Windows 10 als volgt.

instellingen Windows 10

instellingen Windows 10 openen

 1. Klik op de Windows startknop en klik in het startmenu op Instellingen. Ziet u geen instellingen staan dan klikt u op het instellingen symbool. (radartje)
probleemoplosser starten windows 10

problemen oplossen windows 10

Het menu Windows instellingen opent. In het zoekmenu typt u:

 1. Probleem oplossen. waarna u
 2. Probleem oplossen aanklikt.

Het instellingen menu probleem oplossen is nu opgestart.  De bovenste vier zijn de meest gebruikelijke oplossers.

 • Problemen met de Audio vinden en oplossen
 • Internetverbinding, problemen met websites of andere verbindingen oplossen,
 • Printer probleemoplossing
 • Probleemoplosser voor Windows update.

Verder vindt u op de pagina nog probleemoplossers voor specifieke problemen zoals voor de gedeelde mappen, Windows Update en het blauwe scherm om er een paar te noemen. Het is een goed idee om bij het troubleshooten van uw systeem te beginnen met een van deze probleemoplossers van Windows.

Windows 7 probleemoplossing starten

In Windows 7 klikt u op de startbutton en kiest u voor het configuratiescherm. In het configuratiescherm typt u Probleemoplossing in het zoekmenu. Klik aansluitend op Problemen detecteren en oplossen.

Er verschijnen vier probleemcategorieën. Afhankelijk van uw probleem, klikt u een van deze categorieën aan: Programma’s, Hardware en geluiden, Netwerken en Internet en tenslotte Systeem en beveiliging. Windows gaat nu op zoek naar de bijhorende probleemoplossers. Die krijgt u overzichtelijk voorgeschoteld, samen met enige toelichting. We lichten er één voorbeeld uit: Netwerk en Internet. Hier treft u zeven probleemgevallen aan, waaronder Internetverbindingen, Gedeelde mappen, Netwerkadapter, Binnenkomende verbindingen en Printer. U hoeft slechts het toepasselijke item aan te klikken en de instructies van de bijhorende wizard te volgen. Met wat geluk lost die het euvel voor u op. Zo niet dan kunt u natuurlijk altijd de computerhelpdesk bellen voor ondersteuning met uw Windows probleem.

Lees verder over het onderwerp problemen oplossen in Windows, Systeemdiagnose en wat u er mee kunt doen.

5 gedachten over “Probleemoplosser in Windows

 1. Pingback: USB poorten werken niet - Windows Helpdesk

 2. Pingback: Windows 10 kopen voor een oudere computer - Windows Helpdesk

 3. Pingback: XP programma wil niet opstarten in Windows 7, 8 of 10 - Windows Helpdesk

 4. Pingback: Prestatiemeter in Windows - Windows Helpdesk

 5. Pingback: Geluid van de computer werkt niet - Windows Helpdesk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *