Taakbeheer Windows 8 en 10

Taakbeheer was in oude Windows-versies nuttig bij het afsluiten van gecrashte programma’s, En om te controleren welke software uw processorkracht gebruikte. Maar zelfs dat afsluiten ging vaak moeizaam. In Windows 8 en 10 heeft Windows Taakbeheer een flinke upgrade gekregen. Met als resultaat een volwassen programma wat niet weg valt te denken uit het nieuwe Windows.

Taakbeheer Windows 10Start taakbeheer door met de rechter muisknop op de taakbalk te klikken en te kiezen voor taakbeheer. U kunt ook de sneltoets combinatie Ctrl + Shift + Esc of meer bekend Ctrl + Alt + Del te gebruiken en bij deze laatste combinatie voor Taakbeheer te kiezen. In de eenvoudige weergave ziet u duidelijke namen bij de geopende programma’s. U hoeft dus niet te gissen welk proces bij welke applicatie hoort. Dat is gemakkelijker en het verkleint de kans dat u een verkeerd programma afsluit. Om een programma af te sluiten, selecteert u de naam in de lijst met geopende toepassingen en klikt u op beëindigen. Op dezelfde manier kunt u ook een achtergrondproces afsluiten.

Uitgebreid taakbeheer

Wilt u complexere zaken beheren? Klik dan linksonder in taakbeheer op Meer details. U ziet nu een aantal tabbladen, waarvan het eerste de naam Processen (1) heeft. uitgebreid taakbeheerBovenin de lijst ziet u de actieve Toepassingen (2), met daaronder de Achtergrondprocessen (3). In de kolommen (4) ziet u welk deel van de computerbronnen, zoals Processor en Netwerk, worden geclaimd door diverse toepassingen en de achtergrondprocessen. U kunt op elk onderdeel klikken om de programma’s die eronder vallen te sorteren. Wilt u terug naar de oorspronkelijk indeling, klik dan op Naam of Status (5).

 

Taakbeheer kan behalve het beëindigen van een programma nog veel meer

Taakbeheer en handige extra opties

Taakbeheer extra optiesDe extra opties in taakbeheer van Windows 10 bestaan behalve het beëindigen van een programma uit nog veel meer handigheidjes. Een paar waar u zeker wat aan heeft gaan we u dan ook niet onthouden. Klik met de rechtermuisknop op een programma in de lijst op het tabblad Processen. Via Bronwaarden kunt u nu voor het Geheugen, de Schijf en Netwerk omschakelen tussen een vermelding in bits / bytes en percentages. Door vervolgens bovenin op een kolom titel te klikken, kunt u filteren en is het kinderlijk eenvoudig om te achterhalen welke applicaties de grootste processorbelasting veroorzaken. Dit is bijvoorbeeld handig als u er achter wilt komen waarom uw computer plotseling zo traag werkt. Bij onbekende programma’s kan het heel handig zijn om te zien waar ze precies op de computer zijn geïnstalleerd. U achterhaalt dit heel snel door met rechts op het programma te klikken en dan te kiezen voor Bestandslocatie openen. Vervolgens wordt Windows Verkenner geopend, waarbij het programma – en dus ook de map waarin het staat – is geselecteerd. Door op een toepassing of achtergrondproces te gaan staan en met rechts te klikken kunt u op deze manier ook online zoeken en zo uw zoekmachine aan het werk zetten en informatie inwinnen welke toepassing er actief is en of het wel een betrouwbaar programma betreft en geen malware.

Data verbruik en de bandbreedte meten

Een mooi uitgewerkt onderdeel van het nieuwe Taakbeheer is het inzicht dat wordt gegeven in het data verbruik en de bandbreedte van applicaties. Klik op App-geschiedenis en u ziet alle Windows-apps die u in de Metro-omgeving gebruikt, die we van Microsoft overigens de ‘Nieuwe Ul‘ – omgeving moeten noemen. Van elke app ziet u ook hier welk beroep hij op de processor doet, en welk netwerk- en data verbruik het updaten van de informatie op de applicatie tegel kost. Met ‘tegel’ wordt het grote vlak in het nieuwe Windows startscherm bedoeld. Op het moment dat u in de app-geschiedenis kijkt, staan alle tellers overigens stil, maar dat is logisch. Zodra u overschakelt naar Taakbeheer bevriezen de Windows apps namelijk hun status en gaan ze in de ‘slaapmode’. Wilt u zien welke programma’s u (of een andere gebruiker van de computer) het meest gebruikt en hoeveel bronnen van de computer ze vergen, klik dan op het tabblad Gebruikers. U kunt er per gebruiker de programma’s inzien die hij toepast, en welk beslag die programma’s leggen op de processor, het geheugen, de schijf en het netwerkverkeer. Ook hierbij kunt u weer filteren, zoals in de vorige tip uitgelegd.

Heeft u nog vragen omtrent taakbeheer of misschien vragen over andere computer onderwerpen, of zelfs misschien computerproblemen waar u zelf niet meer uit komt, dan kunt vanzelfsprekend onze hulp verwachten. U kunt ons bereiken via het bekende helpdesknummer. Meer informatie vindt u op de pagina Computerhulp op afstand

Taakbeheer Windows 8 en 10
5 (100%) 8 votes

Een gedachte over “Taakbeheer Windows 8 en 10

  1. Pingback: Opstarten programma’s Windows beheren - Windows Helpdesk

Geef een reactie