Problemen met de WiFi verbinding oplossen

Problemen met de WiFi verbinding komen soms zonder aanwijsbare reden ineens voor. Na het opstarten van de computer wil Windows geen Internet verbinding meer maken met het draadloze WiFi netwerk. Wat je kan doen om problemen met het wegvallen van de Internet verbinding op te lossen lees je stap voor stap in onderstaande tutorial.

Slecht bereik Wifi

Er is een verschil tussen geen verbinding met het Internet of een soms wegvallende, trage verbinding. Als u wel verbonden bent met het modem maar het Internet ontzettend traag is en soms zelfs helemaal wegvalt zijn er wel een aantal mogelijkheden die u zelf kunt uitvoeren om het Internet sneller te maken. U zou bijvoorbeeld de positie van het modem kunnen veranderen of achter het modem een access point kunnen plaatsen die het signaal van uw draadloze Internet versterkt. Andere tips om uw signaal te verbeteren vindt u op de pagina:

10 tips bereik verbeteren draadloze WiFi ontvangst

Geen verbinding draadloze netwerk

Wanneer Windows geen verbinding met het draadloze netwerk (meer) kan maken, voer je de volgende stappen één voor één uit en test je na elke stap of Windows de verbroken WiFi-verbinding kan herstellen of heeft hersteld.

Problemen met de WiFi verbinding oplossen   Stap 1

Probleem oplossen wifi verbinding  Stap 2

Klik als eerste met de rechtermuisknop op het netwerkpictogram met het uitroepteken of rode kruis in de taakbalk en klik op Problemen oplossen

Volg de aanwijzingen van de wizard Windows Netwerkcontrole die opent en controleer of het probleem verholpen is.

Verbinding herstellen

Lukt het niet om de WiFi verbinding te herstellen, haal dan de WiFi-stick uit de computer wacht een seconde of 20 en stop de stick weer terug in de pc. Als u geen WiFi stick heeft maar een vaste computer met een draadloze netwerkkaart dan schakelt u deze draadloze netwerkkaart voor 20 seconden uit en vervolgens weer aan. Dit aan en uit zetten van de draadloze netwerkkaart kunt u doen in apparaatbeheer. Windows 8 en 10, Rechtermuisknop startbutton en klikken op apparaatbeheer. In Windows 7 –> startbutton –> rechtermuisknop computer –> eigenschappen –> apparaatbeheer.

wifi adapter uitschakelen

wifi adapter uitschakelen

Ziet u een rood kruis in het apparaatbeheer onder netwerkadapters dan kan het zijn dat Windows de draadloze wifi stick of de netwerkadapter niet herkent, een reden kan zijn dat de juiste drivers niet zijn geïnstalleerd. In het ergste geval is uw netwerkkaart defect. Heeft u net een upgrade uitgevoerd naar Windows 10 dan kan het zijn dat uw netwerk adapter niet geschikt is voor Windows 10 of dat Windows 10 niet beschikt over de juiste drivers. Check in het geval van een WiFi stick de stick zekerheidshalve in een andere pc of laptop voordat u hem vervangt. Download de nieuwste drivers voor de WiFi-stick op de site van de fabrikant en installeer deze. Geen rode kruizen in het apparaatbeheer? Functioneert het apparaat correct? Ga dan naar de volgende stap.

Router resetten

De router resetten is de volgende stap. Trek de stroomstekker uit de router en wacht een minuut voordat je het apparaat weer aanzet. Wacht tot alle lampjes, zoals het DSL lampje bij een adsl router van Tele2 of het online lampje bij de Ziggo modem weer aangaan. Herstart de computer en schakel de firewall tijdelijk uit. Omdat sommige virusscanners het netwerk blokkeren, schakel je de auto-protect van de virusscanner eveneens tijdelijk uit en check je of de problemen met de WiFi verbinding opgelost zijn.

wifi knop laptop

Wifi knop laptop

Tip: Controleer of er een schakelaar op uw laptop zit waarmee u uw draadloze Wifi netwerk adapter aan en uit kan zetten. Vaak zit die aan de zijkant, boven het toetsenbord of via een toetsencombinatie op de laptop.

Systeemherstel

Soms wordt het probleem veroorzaakt door het installeren van een programma of door problemen met de installatie van een update van Windows. Voer systeemherstel uit als de vorige stappen de WiFi verbinding niet hebben hersteld. Voordat je dat doet, maak je eerst een back-up. Open het Configuratiescherm, klik in de weergave Grote pictogrammen op Back-up maken en terugzetten en daarna op Systeeminstellingen of de computer herstellen gevolgd door Systeemherstel starten. Vink de optie Meer herstelpunten weergeven aan, selecteer een datum van het herstelpunt waarvan u weet dat de draadloze WiFi verbinding nog wel werkte en klik op Volgende. Start het systeemherstel met een klik op Voltooien.

Problemen met de WiFi verbinding oplossen kan ook via hulp op afstand. Wij staan u dan bij en bieden u hulp om de Internet verbinding weer te herstellen.

Problemen met de WiFi verbinding oplossen
4.38 (87.5%) 16 votes

21 gedachten over “Problemen met de WiFi verbinding oplossen

 1. franje

  Sinds enige tijd kan ik met mijn windows 10 (microsoft lumia 650) niet meer op internet. De router wordt herkend, maar ik kan toch niet op internet. Waar moet ik beginnen om dit te herstellen?

  Reageren
  1. Bart-Jan Boot

   Beste meneer Franje,

   Ik heb hetzelfde probleem gehad.
   Bij mij was dit de oplossing:
   -er is een mogelijkheid dat een ander netwerk uw wifi leeg trekt,
   Hoe op te lossen:
   1. Klik rechts onder op je taakbalk op “verborgen pictogrammen weergeven
   2. Zet je muis op het wifi-pictogrammetje maar klik hier niet op.
   3. Staan er 2 netwerken weergegeven? (bijvoorbeeld netwerk 1, internettoegang en netwerk 2 geen internet toegang.
   -zo nee? Dit stappenplan lost uw probleem niet op
   4. Zoja, klik op de pictogram van de wifi.
   5. klik op “netwerkinstellingen”
   6. Klik op netwerkcentrum (scrol naar beneden)
   -Nu ziet u de twee/(of meer) netwerken
   7. klikt u nu op het woord achter het kopje “verbinding” van het Laatste of tweede netwerk, waar achter “verbindingen” GEEN Lan-verbinding staat, maar een ander netwerktype, dat dus uw wifi leegtrekt.
   8. Klik nu op (midden onder), uitschakelen.
   Uw probleem is dan als het goed is verholpen.
   Dit stappenplan is nogal uitgebreid omdat ik niet weet hoe vaardig u bent met ict.

   Hopelijk heb ik u hiermee geholpen,
   Hgr Bart-Jan Boot

   Reageren
  2. Ruud van Duijne

   Soort gelijk probleem. “De proxyinstellingen van dit netwerk kunnen niet automatisch worden gedetecteerd”. Wat is een oplossing?

   Reageren
 2. Bart-Jan Boot

  Mensen die Hamachi of vergelijkbare programma’s gebruiken LET OP!

  Hallo,
  Ik heb het zelfde probleem gehad…
  Maar gelukkig wist ik het op te lossen zonder 1 van deze mogelijkheden te gebruiken.
  Feit is namelijk dat ik Hamachi, een programma waarmee u netwerken kunt genereren e.d, gebruik. Als je 1 zo’n netwerk creëert, en gebruikt hebt kunt u (natuurlijk) dit programma afsluiten. Maar hier zit het probleem. Ondanks dat u op “uitloggen” hebt gedrukt en daadwerkelijk uitgelogd bent, staat uw gecreëerde nog steeds op de achtergrond!
  Deze probeert namelijk steeds verbinding te maken met daadwerkelijke wifi.
  Hierdoor ga ik er van uit dat hij mijn wifi “leeg trekt”.

  Oplossing:
  Ga naar uw “netwerk instellingen”
  Dan, Network and sharing centre (netwerk en deel centrum L.)
  U ziet een tabel met “actieve netwerken”, indien er een netwerk bij staat dat door Hamachi bestuurt word–) klik op de wifi naam (achter “connections”)
  Klik op “disable”

  Bij mij werkte het! Mail me als het bij u niet lukt of andere vragen heeft.

  Reageren
 3. Erwin

  Ik heb een nieuwe computer en die wilt niet verbinden met mijn draadloze internet ik zit wel boven op mijn kamer maar ik denk dat dat niet veel uit maakt en we hebben houten vloer dus ik denk niet dat het aan de afstand legd alsjeblieft help me

  Reageren
 4. niels

  op alle windows 10 laptops wifi problemen, gateway niet beschikbaar of dns error, ik heb nu in geavanceerde instellingen van de adaptor, de 2,4 en 5,2 de “channel width” op 20 ipv auto gezet. geen problemen meer al 24 uur gewoon wifi. werk met vigor router voor vodafone glas.

  Reageren
 5. Maximus

  Hallo, ik heb een hp pavilion g7 laptop. Ik heb een update van windows 7 naar windows 10 gedaan. Ik heb nu geen wifi verbinding en geen verbinding via kabel. Ik heb via probleem oplossing als van alles geprobeerd. Krijg dan de meldingen: “Er is mogelijk een probleem met het stuurprogramma voor de adapter voor Wi-Fi” en “Er is mogelijk een probleem met het stuurprogramma voor de adapter voor LAN-verbinding” ik klik dan op “Deze reparaties als administrator uitvoeren”. Hij gaat dan “Probleem oplossen” en zegt “Probleemoplossing is voltooid” en geeft dan aan dat de eerder genoemde gevonden problemen niet opgelost zijn. Ik heb mijn netwerkadapters al uitgeschakeld en ingeschakeld maar niets lijkt te werken. Ik hoorde dat ik dan een nieuwe netwerkadapter voor windows 10 moet downloaden, maar ik kan deze nergens vinden.

  Kan iemand mij helpen? Wordt er rampgek van.

  Reageren
  1. J. Talens Bericht auteur

   Hi Maximus,

   U zou even op de website van HP kunnen kijken of er een driver is voor uw laptop,het kan ook zijn dat er geen driver beschikbaar is voor uw laptop en Windows 10. Maar ook dit kunt u uitvinden op de website van HP. Een tip, mocht het niet lukken om de juiste driver te vinden, tegenwoordig zijn er o.a. bij bv de Mediamarkt hele kleine USB WiFi adapters. Die zou u ook nog kunnen gebruiken.

   Reageren
  2. Jan Bartels

   Hallo Nog een hulpvraag Heb sinds een paar weken erg onregelmatig wifi verbinding
   Bel ook met vaste telefoon via voip en dat lukt dan ook niet…
   Krijg ook al dagen geen mail binnen Wat te doen?
   Jan B

   Reageren
  3. Chris

   Hallo Maximus. Ik herken dit probleem. Eerst was daar de ongevraagde installatie van Windows 10 op de laptop (HP Pavilion g6). Dat veroorzaakte problemen met Outlook 2003 en Word 2003. Daarom op tijd teruggezet naar Windows 7 (64-bit). Dat ging blijkbaar niet goed, want geen internetverbinding meer, zowel wifi als Lan, met dezelfde foutmeldingen als bij jou.
   Met andere laptop de juiste stuurprogramma’s (drivers) gedownload, op stick gezet en op de HP geïnstalleerd. Helaas geen resultaat. Het lijkt wel alsof er geen IP adres kan worden aangemaakt. Nu ligt de laptop in een computerzaak, die moeten het maar oplossen.

   Reageren
 6. martien van der Heijden

  ik krijg met mijn windows 10 machine (een ockel sirius b) de melding: kan geen verbinding maken met dit netwerk. ontvangst is goed, wachtwoord is goed. wat doe ik fout of is het een instellingsprobleem van de computer?

  Reageren
  1. J. Talens Bericht auteur

   Als er verder geen problemen zijn met andere apparaten op het netwerk dan moet het lukken, zo niet dan zit het hem in de de Ockel. Het kan ook een instelling zijn in de router. Het kan zoveel zijn, je zou beter even kunnen bellen en dan kunnen we de mogelijkheden afgaan.

   Reageren
 7. Antoinette

  Hallo, Mijn buurvrouw werkt op een computer met systeem kast.met windows 7 , omdat we in een woonunit wonen mogen er geen internet kabels rondslingeren. onze vraag is ze zit op 25 meter van de router en we willen proberen of we via de wifi kunnen . Maar elke keer geeft deze not conecting . hoe lossen we dit op aub help ons . mijn buurvrouw is 72 jaar en elke keer geeft onze huisbaas nul op rekest . met een hoop stressen en verdriet.

  Reageren
 8. Pingback: 10 tips bereik verbeteren draadloze WiFi ontvangst - Windows Helpdesk

Geef een reactie