Opstarten programma’s Windows beheren

Het is niet moeilijk om programma’s zodanig in te stellen dat ze automatisch opstarten wanneer u uw Windows computer start. Als het installatieprogramma niet aanbiedt om dit voor u te doen en u het programma toch wilt laten starten wanneer u aan een Windows-sessie begint, dan zou u een snelkoppeling kunnen maken naar het programma in de map Opstarten van het menu Start. U kunt dat op bijvoorbeeld de volgende manier doen:

  1. Start de Windows verkenner. Dit kunt u o.a. doen door op uw toetsenbord tegelijkertijd de Windowsknop en de letter E in te drukken. Dus  Win + E. Dit noemt men een sneltoets.
  2. Ga vervolgens naar:

    C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

    Laat dit scherm open staan. (Let op de spatie tussen de woorden Start en Menu) Een snelle manier is om de bovenstaande schuine tekst te kopiëren en te plakken in de adresbalk van uw eigen verkenner.

  3.  Open een tweede verkenner opnieuw met de sneltoets  blank Win + E
  4. (Zoek in een nieuw tweede verkenner scherm het programma of bestand wat u automatisch wilt starten wanneer Windows opstart. Let erop dat dit wel een exe bestand is uit een program files map.
  5. Maak een snelkoppeling van het exe-bestand (rechter muisknop -> snelkoppeling maken)
  6. Sleep de zojuist gemaakte snelkoppeling naar C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

Toegang tot de doelmap geweigerd.

Het lukt niet om in de Windows map Opstarten een snelkoppeling te maken.

Hoogst waarschijnlijk bevindt u zich in de map Opstarten van een andere gebruiker in plaats van in uw eigen map Opstarten. De map Gebruikers bevat snelkoppelingen voor iedereen die op de computer een gebruikersaccount heeft.

administrator machtiging

Installatieprogramma’s doen hun werk met de account Trustedinstaller en kunnen daar snelkoppelingen maken, maar u mag dat niet zonder de toegangscontrole-items voor die map te wijzigen.

Automatisch opstarten programma uitzetten

Het automatisch opstarten uitzetten of de-activeren is helaas niet zo simpel als u wellicht denkt. Om programma’s op te sporen die automatisch starten kan een flinke zoektocht zijn. Een programma kan namelijk op een heleboel manieren voor automatisch opstarten zijn geconfigureerd, niet alleen via een snelkoppeling in een opstartmap. Of een vinkje bij MSconfig. Het taakbeheer heeft tegenwoordig een redelijk makkelijke manier om programma’s uit te zetten maar ook dan blijft er nog genoeg over wat verborgen opstart.

Systeemconfiguratie (Msconfig.exe)

Doorgewinterde Windows gebruikers zijn wellicht vertrouwd met het gereedschap Systeemconfiguratie (Msconfig.exe). Met dit programma kunt u o.a. bekijken welke software tijdens het opstarten wordt uitgevoerd en bepaalde programma’s desgewenst uitschakelen.

msconfig

Ook in Windows 10 is het gereedschap Systeemconfiguratie nog aanwezig al is het tabblad opstarten een snelkoppeling geworden naar taakbeheer. Maar het is een misverstand dat met Msconfig (Windows 8.1 en Windows 10 taakbeheer) alle opstartitems zijn te configureren.

Opstarten van items in het register

Let op: Het register aanpassen is niet zonder risico’s en is voor de gevorderde computergebruiker. Maak eerst een back-up van uw register voor dat u gegevens gaat aanpassen.

In het register zijn tal van sleutels te vinden die te maken hebben met het opstarten van uw computer en de diverse software die daar aan gekoppeld zit.

HKCU = HKEY_CURRENT_USER
HKLM = HKEY_LOCAL_MACHINE

Registersleutel Run (machine). Programma’s die in de registersleutel:

HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

staan vermeld, zijn bij het opstarten voor alle gebruikers beschikbaar.

————————————————-

Registersleutel Run (gebruiker). Programma’s die in de registersleutel:

HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

staan vermeld, worden uitgevoerd wanneer de huidige gebruiker zich aanmeldt. Een soortgelijke sleutel:

HKCU\Software\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Run

kan ook worden gebruikt.

————————————————-

Registerwaarde Load. Programma’s die in de waarde Load en Run van de registersleutel

HKCU\Software\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Windows

staan vermeld, worden uitgevoerd wanneer een willekeurige gebruiker zich aanmeldt.

————————————————-

Geplande taken. De Windows Taakplanner kan taken aangeven die tijdens het opstarten moeten worden uitgevoerd. Bovendien kan een administrator taken instellen die tijdens het opstarten op uw computer moeten worden uitgevoerd, maar die uitsluitend in de Taakplanner van de administrator staan vermeld, niet perse in de Taakplanner op uw systeem.

————————————————-

Win.ini . Programma’s die voor 16-bits versies van Windows zijn geschreven, kunnen opdrachten toevoegen aan de regels Load= en Run= in de sectie [Windows] van het opstartbestand, dat opgeslagen is in %SystemRoot%. Het bestand Win.ini dateert nog uit het Windows 3.1 tijdperk.

————————————————-

Registersleutels RunOnce en RunOnceEx . Deze groep registersleutels duiden programma’s aan die slechts eenmaal bij het opstarten worden uitgevoerd. Deze sleutels kunnen aan een specifieke gebruikersaccount op de computer zijn toegewezen.

HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce

HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnceEx

HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce

HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnceEx

————————————————-

Registersleutels RunServices en RunServicesOnce. Deze zelden gebruikte sleutels kunnen het automatisch opstarten van services regelen. Ze kunnen aan een specifieke gebruikersaccount of aan de computer zijn toegewezen.

————————————————-

Registersleutel Winlogon . De sleutel Winlogon regelt acties die plaatsvinden wanneer u zich op een Windows computer aanmeldt. Het besturingssysteem regelt de meeste acties, maar u kunt hier aangepaste actie toevoegen. De subsleutels:

HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Winlogon\Userinit

HKLM\Software\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Winlogon\Shell

kunnen programma’s automatisch starten.

————————————————-

Groepsbeleid . De console Groepsbeleid bevat twee beleidsvormen die “Deze programma’s uitvoeren wanneer de gebruiker zich aanmeldt” heten en een lijst specificeren van programma’s die moeten worden uitgevoerd wanneer de gebruiker zich aanmeldt.

————————————————-

De sleutels Policies\Explorer\Run. Wanneer opstartprogramma’s via beleid worden gespecificeerd, worden er dienovereenkomstige waarden gemaakt in:

HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer\Run

HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer\Run.

————————————————-

Waarde van BootExecute. Standaard is de multistringwaarde BootExecute van de registersleutel:

HKLM\System\CurrentControl\SessionManager

ingesteld op autocheck autochk *. Deze waarde zorgt ervoor dat Windows bij het opstarten de bestandssysteemintegriteit van uw harde schijf op fouten controleert als het systeem abnormaal werd afgesloten. Andere programma’s of processen kunnen aan deze registerwaarde worden toegevoegd. (Opmerking: Microsoft waarschuwt tegen het wissen van de standaardwaarde van BootExecute)

————————————————-

Shellserviceobjecten. Windows laadt een aantal hulp-DLL’s om de functionaliteit van de Windows-shell te vergroten.

————————————————-

Aanmeldingsscripts. Tijdens het opstarten kunnen automatisch uitgevoerde scripts andere programma’s openen. Aanmeldingsscripts worden gespecificeerd in Groepsbeleid onder:

Computerconfiguratie\Windows-instellingen\Scripts (Opstarten/Afsluiten)

Gebruikersconfiguratie\Windows-instellingen\Scripts (Aanmelden/Afmelden).