Opstarten programma’s Windows beheren

Het is niet moeilijk om programma’s zodanig in te stellen dat ze automatisch opstarten wanneer u uw Windows computer start. Als het installatieprogramma niet aanbiedt om dit voor u te doen en u het programma wilt laten starten wanneer u aan een Windows-sessie begint, dan zou u een snelkoppeling kunnen maken naar het programma in de map Opstarten van het menu Start. U kunt dat op bijvoorbeeld de volgende manier doen:

 1. Start de Windows verkenner. Dit kunt u o.a. doen door op uw toetsenbord tegelijkertijd de Windowsknop en de letter E in te drukken. Dus Windows toetsWIN+E. Dit noemt men een sneltoets.
 2. Ga vervolgens naar: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup. en laat dit scherm open staan. Een snelle manier is om de bovenstaande schuine tekst te kopiëren en te plakken in de adresbalk van de verkenner.(Windows toetsWin+E)
 3. Zoek in een tweede verkenner scherm het programma of bestand wat u automatisch wilt starten wanneer Windows opstart.
 4. Sleep het item naar de eerder geopende map Opstarten. Vanaf nu zal het bewuste item laden als u de Windows computer activeert.

Toegang tot de doelmap geweigerd.

Het lukt niet om in de Windows map Opstarten een snelkoppeling te maken.

Hoogst waarschijnlijk bevindt u zich in de map Opstarten van een andere gebruiker in plaats van in uw eigen map Opstarten. De map Gebruikers bevat snelkoppelingen voor iedereen die op de computer een gebruikersaccount heeft.

administrator machtiging

Installatieprogramma’s doen hun werk met de account Trustedinstaller en kunnen daar snelkoppelingen maken, maar u mag dat niet zonder de toegangscontrole-items voor die map te wijzigen.

Automatisch opstarten programma uitzetten

Het automatisch opstarten uitzetten of de-activeren is helaas niet zo simpel als u wellicht denkt. Om programma’s op te sporen die automatisch starten kan een flinke zoektocht zijn. Een programma kan namelijk op een heleboel manieren voor automatisch opstarten zijn geconfigureerd, niet alleen via een snelkoppeling in een opstartmap.

Doorgewinterde Windows gebruikers zijn wellicht vertrouwd met het gereedschap Systeemconfiguratie (Msconfig.exe), waarmee ze de meeste programma’s kunnen bekijken die tijdens het opstarten worden uitgevoerd en bepaalde programma’s desgewenst kunnen uitschakelen.

msconfig

Ook in Windows 8 en 10 is het gereedschap systeemconfiguratie nog aanwezig al is het tabblad opstarten een snelkoppeling geworden naar taakbeheer. Het is een misverstand dat met Msconfig of nu in Windows 8.1 en Windows 10 taakbeheer alle opstartitems zijn te configureren.

Lees verder op de volgende pagina.

Opstarten programma’s Windows beheren
3.96 (79.13%) 23 votes

29 gedachten over “Opstarten programma’s Windows beheren

 1. Rinie

  Sinds kort wil mijn computer iedere keer bij het opstarten een bestand openen en vraagt met welk programma ik dit wil doen. Ik kan echter nergens in de opstartbestanden of processen een BESTAND vinden dat opgestart wil worden. Waar moet ik dit zoeken?

  Reageren
 2. Pingback: Windows 10 wil niet opstarten - Windows Helpdesk

 3. Stef Joosten

  Ik lees hier WAT ik kan doen, terwijl ik behoefte heb aan het WAAROM….
  Ik wil kunnen beoordelen welke dingen ik wel en niet automatisch wil opstarten, maar als ik niet weet waarom, hoe moet ik dat dan beoordelen?

  Reageren
  1. Windows Helpdesk Bericht auteur

   Hoi Stef, maar dat is onmogelijk. Je zal een search moeten doen op de programma’s waar je geïnteresseerd in bent en zo moeten kijken of het schadelijk of erg belastend is voor je computer. En hoe je ze dan kan uitzetten lees je hier op deze pagina. Bedankt voor je ene ster 🙂

   Reageren
 4. WH

  Heb de 2e harddisk uitgeschakeld in het opstarten Via msc door iets aan te vinken. Nu wil ik de schijf weer laten starten maar hoe werkt het? Is niet te zien in de bios of schijfbeheer.

  Reageren
 5. Erik Steenvis

  Het lijkt wel alsof Microsoft zijn inspiratie verloren is.
  Het is iedere keer weer het herkauwen van hetzelfde met een mooier grafisch jasje.
  Waarom wordt iedere keer weer alles veranderd?
  En eenvoudige dingen lastiger gemaakt?
  Het wordt tijd voor iets nieuws.
  Zit hier al 15 jaar op te wachten.

  Reageren
 6. wouter

  Als ik op mijn computer naar google of minecraft wil gaan staat er dat het niet geschikt is voor windows of het bevat een fout,

  gister deed alles het nog prima.

  Ik heb dit geschreven met mijn tablet

  Reageren
 7. Pingback: Taakbeheer Windows 8 en 10 - Windows Helpdesk

  1. J. Talens Bericht auteur

   Hoi Rienk, beetje later reactie maar ik zou de app in de start up map zetten. Dat is de kortste klap. Gebruik de zoekfunctie om de precieze plek van de app te vinden. En sleep de app in de startup map.

   C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup. en laat dit scherm open staan.

   Zoek in een tweede verkenner scherm het programma of bestand wat je automatisch wilt starten wanneer Windows opstart.

   Sleep het item naar de eerder geopende map Opstarten. Vanaf nu zal het bewuste item laden als je de Windows computer start.

   Reageren
    1. Rienk Kroese

     Het gaat wel aardig. Heb mijn boek af en wil het graag uitbrengen. Als ik morgen of overmorgen mijn internetbankier spulletjes krijg, kan ik eindelijk aan de slag! =)
     Doe je moeder de groeten van mij! xD

     Reageren
 8. Armando

  Hallo, ik had een vraagje…

  Ik heb sinds kort elke keer als ik mijn pc opstart dat firefox een website opstart, voordat dit gebeurd zie je heel even .cmd geopend worden en vervolgends de website …
  Enig idee hoe ik dit precies kan stoppen ? het is heel irritant :s

  – Armando

  Reageren
  1. Peter

   Met rechts op de snelkoppeling en kies voor eigenschappen.
   Waarschijnlijk staat het adres van de website achter firefox ingevuld.

   Reageren
 9. Pingback: Opnieuw indexeren van Windows - Windows Helpdesk

 10. Pingback: Harde schijf op fouten controleren - Windows Helpdesk

 11. Dolf Dietz

  Opstarten programma’s Windows beheren werkt niet zoals omschreven. Ik krijg het volgende bericht: “Er kan hier geen snelkoppeling worden gemaakt. Wilt u de snelkoppeling op het bureaublad plaatsen?”
  Wat nu?

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   Geachte heer Dietz,

   Wat voor programma en op welke manier en waar probeert u dit te doen?

   Reageren
   1. JGK

    Zelfde probleem met het .exe bestand van Windows Live Mail

    Onbegrijpelijk dat standaard opstarten zo lastig is. Al decennia was het een makkie…

    Reageren
 12. Pingback: XP programma wil niet opstarten in Windows 7 of 8.1 | Windows Helpdesk

 13. Pingback: Zwart computer scherm na opstarten | Windows Helpdesk

 14. Pingback: Sneller opstarten programma's | Windows Helpdesk

Geef een reactie