Geluidsprobleem Windows oplossen

Geluidsproblemen in windows oplossen

In het artikel Geluid van de computer werkt niet hebben we al een aantal opties geprobeerd. Wat zouden we nog meer kunnen doen om het geluidsprobleem op te lossen en er voor te zorgen dat het geluid het weer gaat doen op de Windows computer.

In het het andere artikel hebben we dus softwarematig geprobeerd om het probleem op te lossen. Nu gaan we controleren of er iets mis is met de hardware, lees geluidskaart, van de computer.

Kleur van de geluidsplug

Controlepunten om het geluidsprobleem op te lossen

Het geluid van de computer wordt “gemaakt” in de geluidskaart van Windows. Dat is een hardware onderdeel waarvan u het eindpunt in de vorm van gekleurde aansluitingen kunt zien aan de achterkant van de desktop. Of aan de voor- of zijkant van de laptop. Via deze aansluitingen kunt u verbinding maken met o.a. uw geluidsboxen, microfoon of soms zelfs een subwoofer. Al deze aansluitingen hebben verschillende kleuren om de werking aan de eindgebruiker duidelijk te maken. Degene die wij zoeken en waar de externe boxen op aangesloten horen te zijn is de groene aansluiting. Heeft u uw “stekker” in de verkeerde plug dan zal het geluid op uw systeem niet werken. Haal de plug uit de verkeerde aansluiting mocht dit het geval zijn en steek deze in de groene Line out van de geluidskaart.

Heeft u misschien nog een hoofdtelefoon aangesloten op de computer? De werking van het standaard geluidskanaal kan hierdoor worden geblokkeerd. Verwijder de hoofdtelefoon.

Als u een externe geluidsset (boxjes) heeft aangesloten, krijgt deze wel stroom? Zijn de kabels op de juiste manier aangesloten?

Controleer via Windows Update of er misschien optionele drivers klaar staan voor uw geluidskaart. Hoe u dit doet leest u op de pagina: Windows 10 Updates controleren

De meeste geluidssets hebben een eigen power- en of volumeknop, staat de set wel aan en staat de volumeknop wel open? 

Heeft u een koptelefoon? Plug deze dan eens in de groene aansluiting om te controleren of de geluidskaart wel werkt. Hoort u nu wel geluid uit de koptelefoon? Dan is hoogst waarschijnlijk uw luidspreker set defect.

Geen geluid op uw computer of laptop dan is er ook een kans dat het geluid in de BIOS of UEFI uitgeschakeld staat. Vooral laptops hebben vaak on-board audio die aan en uit te zetten is in de BIOS. Dit neemt niet weg dat gewone computers ook over deze optie kunnen beschikken. Start de BIOS op en controleer of Sound op enabled staat.

Geluidssets, vooral de wat duurdere, die beschikken over een losse subwoofer hebben vaak als extra zekerheid een zekering ingebouwd tegen overbelasting. Controleer de zekering en vervang hem desnoods.

audio service controlerenKlik op het vergrootglas linksonder of typ direct in het zoekvak Services, klik er met de rechtermuisknop op en kies voor als administrator uitvoeren

Ga nu op zoek naar de volgende services:

 

 • Windows Audio
 • Windows Audio Endpoint Builder
 • RPC (Remote Procedure Call)

audio service opnieuw opstartenKlik met de rechtermuisknop op de drie bovenstaande services en kies voor opnieuw opstarten.

 Microfoon werkt niet

Een ander onderdeel van het geluid is de Microfoon. Sommige laptops hebben een ingebouwde of u gebruikt bij uw desktop een externe Microfoon. Werkt hij niet? Controleer dan eerst of u de microfoon in de juiste jack heeft aangesloten. Dit is de roze aansluiting op uw geluidskaart. Deze vindt u op de achterkant van de computer of op de zijkant van de laptop. Het niet werken van de microfoon kan eventueel ook te maken hebben met de privacy instellingen van uw Windows 10 computer.

Om dit te controleren openen we de Windows-instellingen (rechtermuisknop Startbutton –> Instellingen). Kies nu Privacy –> Microfoon. Microfoon inschakelenKlik op Wijzigen en ga nu na of de toegang tot de microfoon is ingeschakeld. Zorg ervoor dat de schuifknop op Aan staat bij Apps toegang verlenen tot uw microfoon. Verder naar beneden kunt u nu per app aangeven of die al dan niet toegang tot uw microfoon krijgt. Gaat het bijvoorbeeld om een niet werkende Microfoon bij Skype zorg dan dat de schakelknop bij Skype op Aan staat.

Nog steeds problemen met het geluid

Heeft u na het uitvoeren van de voorafgaande punten nog steeds geen geluid dan adviseren we u om contact op te nemen met onze helpdesk. Met behulp van computerhulp op afstand gaan we u assisteren om het vervelende probleem op te lossen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

4 reacties op “Geluidsprobleem Windows oplossen”

 1. Het geluid van mijn Windows 7 pc is ineens verdwenen. Heb alle vermelde punten nagelopen maar tevergeefs.
  Kunnen jullie mij helpen?
  Vriendelijke groet,
  André

  1. Ik heb Windows 7 opnieuw geïnstalleerd maar nu krijg ik geen geluid meer. Ik heb alles geprobeerd dat mij aangeraden wordt maar geen resultaat.
   Wat kunnen jullie mij nog adviseren?
   mvg.
   Marcel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button