Geluidsprobleem Windows oplossen

Geluidsproblemen in windows oplossen

In het artikel Geluid van de computer werkt niet hebben we al een aantal opties geprobeerd. Wat zouden we nog meer kunnen doen om het geluidsprobleem op te lossen en er voor te zorgen dat het geluid het weer gaat doen op de Windows computer.

In het het andere artikel hebben we dus softwarematig geprobeerd om het probleem op te lossen. Nu gaan we controleren of er iets mis is met de hardware, lees geluidskaart, van de computer.

Kleur van de geluidsplug
De geluidsplug uitgang is de groen

Controlepunten om het geluidsprobleem op te lossen

 1. Heeft u wel een geluidskaart? Het geluid van de computer wordt “gemaakt” in de geluidskaart van Windows. Dat is een hardware onderdeel waarvan u het eindpunt in de vorm van gekleurde aansluitingen kunt zien aan de achterkant van de desktop. Of aan de voor- of zijkant van de laptop. Via deze aansluitingen kunt u verbinding maken met o.a. uw geluidsboxen, microfoon of soms zelfs een subwoofer. Al deze aansluitingen hebben verschillende kleuren om de werking aan de eindgebruiker duidelijk te maken. Degene die wij nodig hebben of waar u uw externe boxen op aangesloten hoort te hebben is de groene aansluiting. Heeft u uw “stekker” in de verkeerde plug dan zal het geluid op uw systeem niet werken.
 2. Heeft u misschien nog een hoofdtelefoon aangesloten op de computer? De werking van het standaard geluidskanaal wordt hierdoor geblokkeerd. Verwijder de hoofdtelefoon.
 3. Als u een externe geluidsset heeft, krijgt deze wel stroom? Zijn de kabels op de juiste manier aangesloten?
 4. De meeste geluidssets hebben een eigen power- en of volumeknop, staat de set wel aan en staat de volumeknop wel open?
 5. Heeft u een hoofdtelefoon plug dan eens de koptelefoon in de groene jack om te controleren of de geluidskaart wel werkt. Hoort u geluid uit de koptelefoon dan is hoogst waarschijnlijk uw luidsprekerset defect.
 6. Geen geluid op uw computer of laptop dan is er ook een kans dat het geluid in de BIOS uitgeschakeld staat. Vooral laptops hebben vaak on-board audio die aan en uit te zetten is in de BIOS. Dit neemt niet weg dat gewone computers ook over deze optie kunnen beschikken. Start de BIOS op en controleer of Sound op enabled staat.
 7. Geluidssets vooral degene met een subwoofer hebben vaak als extra zekerheid een zekering ingebouwd tegen overbelasting. Controleer de zekering en vervang hem desnoods.
 8. Wat u ook nog kunt proberen is met behulp van Windows systeemherstel een herstelpunt te activeren en zo terug gaan naar een datum waarvan u zeker weet dat het geluid op de computer nog goed functioneerde.

Nog steeds geen geluid

Heeft u na het uitvoeren van de voorafgaande punten nog steeds geen geluid dan adviseren we u om contact op te nemen met onze helpdesk. Met behulp van computerhulp op afstand gaan we u assisteren om het vervelende probleem op te lossen.

4 gedachtes op “Geluidsprobleem Windows oplossen”

 1. Het geluid van mijn Windows 7 pc is ineens verdwenen. Heb alle vermelde punten nagelopen maar tevergeefs.
  Kunnen jullie mij helpen?
  Vriendelijke groet,
  André

  1. Ik heb Windows 7 opnieuw geïnstalleerd maar nu krijg ik geen geluid meer. Ik heb alles geprobeerd dat mij aangeraden wordt maar geen resultaat.
   Wat kunnen jullie mij nog adviseren?
   mvg.
   Marcel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button