Tips voor het zoeken naar bestanden in Windows

Zoeken naar bestanden in Windows gaat steeds beter. Met iedere grote update van het besturingssysteem wordt de zoekfunctie verbeterd. Met een handige aantal tips is het zoeken en vinden van uw bestanden in Windows 7 en Windows 10 een peulenschil, en kan als u op de juiste manier zoekt een aanzienlijke tijdwinst opleveren. Een vereiste is dat u natuurlijk wel weet hoe dit bestanden zoeken werkt. In twee artikels met handige Windows zoek tips en trucs wordt u uitgelegd hoe u slimmer kunt zoeken naar kwijtgeraakte bestanden.

Bestand zoeken in Windows

Bestanden zoeken in Windows gaat met behulp van zogenaamde zoekfilters. Het zoekveld vindt u rechtboven in de Verkenner (sneltoets win+E) gebruikt u niet alleen om simpel te zoeken naar bestanden, maar ook om bijvoorbeeld naar teksten in een document of bestand te zoeken. Dat maakt het vinden van een bijvoorbeeld specifiek verloren Word document, foto of ieder ander willekeurig bestand een stuk makkelijker.

Voorbeeld: U heeft gesolliciteerd maar u kunt het Word document waarin u uw sollicitatie heeft opgemaakt niet meer terug vinden op de harde schijf van uw computer. U weet dat het woord CV voorkomt heeft in het document. Typ nu in het zoekvenster het volgende: inhoud: cv en druk op Enter

De Windows-zoekfunctie gaat nu op zoek naar bestanden waarin het woord CV voorkomt. Daarbij doorzoekt Windows overigens alle documenten en andere bestandsformaten. Zelfs zip-bestanden worden meegenomen in de zoekactie. Houdt er rekening dat het zoeken geruime tijd in beslag kan nemen. Afhankelijk van de snelheid van uw harde schijf, computer en of het bestand geïndexeerd is of niet.

zoeken in zipbestanden windows 10
Windows 10

In Windows 8 en 10 staat het zoeken in ingepakte zip bestanden niet standaard aan. Dus wilt u dat in deze Windows uitvoeringen ook wordt gezocht in de ingepakte bestanden dan moet u dit aanvinken op het lint onder geavanceerde opties.

De zoekfunctie in Windows 10 gaat nog verder. U kunt namelijk ook bepaalde woorden uitsluiten van de zoekresultaten. Bijvoorbeeld: u bent een fanatieke amateurkok en u heeft al uw menu’s netjes ondergebracht in Excel bestanden. Voor gasten die vanavond langskomen bent op zoek naar een menu zonder varkensvlees. U zoekt een bestand (menu) met daarin het woord menu maar niet het woord varkensvlees. Om bepaalde woorden uit te sluiten, gebruikt u het volgende Boolean-filter woord:

 • inhoud:menu NOT varkensvlees

Let op dat u hoofdletters gebruikt voor de Boolean, in dit geval het woord NOT want anders gebruikt Windows het woord “not” ook als zoekopdracht. Dus:

 • inhoud:not (fout)
 • inhoud:NOT (goed)

Hetzelfde kunt u doen door juist bepaalde trefwoorden toe te voegen: bijvoorbeeld een document, in dit geval een menu, zoeken met daarin de termen menu, kippenvlees en rijst. Gebruik daarvoor dubbele aanhalingstekens, met daartussen de zoekwoorden en de Boolean filter woorden:

 • inhoud:menu AND kippenvlees AND rijst

Zoeken op datum

Om een foto die op een bepaalde datum is genomen te zoeken, geeft u in het zoekveld de volgende opdracht: genomenop: gevolgd door de datum van opname.

Kalender zoeken op datum

Zodra u genomenop: intypt, verschijnt in het zoekveld automatisch een kalender en nog wat extra opties die een zoekperiode opgeven. Het is geen schrijffout, ook hier is het belangrijk om, genomenop:, als één woord te schrijven.

Zoeken naar verloren foto’s

Het zoeken naar foto’s kan een lastig karwei zijn, vooral als u aan de bestandsnaam of in de eigenschappen niet kunt aflezen waar of wanneer een bepaalde foto is gemaakt. Ook hier biedt de zoekfunctie zowel in Windows 7 als in Windows 8 en 10 uitgebreide mogelijkheden, zoals het zoeken op labels bij foto’s, maar ook op EXIF-informatie. Dat is informatie over de foto die door een digitale camera als metadata in de foto is opgeslagen.

Tot zover dit deel over de zoekfunctie in Windows. Heeft u vragen of hulp nodig dan kunt u vanzelfsprekend contact opnemen met de Windows Computerhelpdesk.

4/5 - (8 stemmen)

33 gedachten over “Tips voor het zoeken naar bestanden in Windows”

 1. Als ik de Windows (11) verkenner op een HDD in mijn PC laat zoeken, kan hij bestanden vinden, maar als ik op mijn NAS zoek krijg ik steeds “geen zoekresultaten” als resultaat. Ook al zie ik de file die ik zoek gewoon in de betreffende map staan. De NAS is in de verkenner zichtbaar en ik kan de file op de NAS via de verkenner gewoon openen. Als ik “Efective File Search” gebruik kan ik files wel vinden. In het verleden werkte het wel. Het lijkt dus aan de verkenner te liggen.
  Alvast bedankt voor mogelijke oplossingen.

 2. Beste Pro’s,
  De meeste GSM’s laten zoeken op de inhoud van beelden toe via “galerij” (bij Android). ZO kan je bijv. zoeken naar “auto” en krijg je meteen alle foto’s met autos als zoekresultaat.
  Bestaat er een mogelijkheid/Toepassing om dit ook zo te doen op fotobestanden (gif/jpeg etc) op een pc ?
  met dank voor uw antwoord(en)
  C007

  • Beste c007,

   Excuses voor het late antwoorden maar ik was voor je aan het zoeken. Ik heb misschien wat voor je gevonden. Sowieso is het in Windows 10 of 11 niet mogelijk om op de manier te zoeken die je voor ogen hebt. Maar misschien heb je wat aan deze software. https://sourceforge.net/projects/imgseek/ Dit programma zoekt met behulp van een schets die je maakt van de foto die je zoekt. Dus bij voorbeeld je zoekt een rode auto. Teken een rode auto en alle afbeeldingen met een rode auto worden gevonden. Vondt het zelf wel een handig programma. Misschien is het iets voor u.

   Mvg,

   Jan Talens

 3. Het zoeken op datum gaat niet meer zo mooi. De calender-popup is niet meer. )Daarover heb ik mircrosoft gebeld, maar degene die ik sprak wist niet waar ik het over had.)
  Je kunt natuurlijk nog wel zoeken op datum maar je moet zelf de syntax weten. b.v. datum>23-01-2021<01-03-2021; datum:23-01-2021 ; genomenop:23-01-2021 etc.

 4. Als ik zoek in verkenner (rechtsboven) op *.pdf bijvoorbeeld, in een map en onderliggende mappen komen alle bestanden 2x naar voren terwijl ze maar 1x in de map(pen) staan. Voor de actie die ik hiermee wil uitvoeren is dit niet handig. Weet iemand hoe ik dit zo kan instellen dat alle bestanden slechts 1x worden genoemd in de resultaten?

  • Hoi pier,

   Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt. Is het instelling die je zelf hebt aangepast?

   Zo reset je de zoekfunctie in Windows 10

   Open de Register app.

   Ga naar de volgende registersleutel. HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Search.

   Aan de rechterkant; maak een (nieuwe) 32-BIT DWORD value “SetupCompletedSuccessfully”. Volgens de default waardes zou deze op 1 moeten staan

   Herstart Windows 10.

 5. Beste,

  Het zoeken op datum in windows 10 werkt voor geen meter.
  Ik ben ook niet de eerste die hier over klaagt, dus snap ik niet dat hier nog niets aan gedaan is.
  Mijn laptop is factory new van januari 2020 en het gaat niet!!!!!!!!!

  Ik probeer een slideshow te maken van het afgelopen jaar en wil simpelweg alle foto’s filteren per maand.
  Als ik in het zoekveld “genomenop:” intyp komt er GEEN kalender te voorschijn….
  In het verleden, windows 7, werkte dit prima, sinds 10 is dit een dikke klucht. Ik doe echt niets anders dan ik in het verleden gewoon was om te doen.

  Wat werkt wel in windows 10????????

  Merci

 6. Hallo,

  Zojuist ben ik de tip tegen gekomen om bijvoorbeeld op het tweede woord van een file te zoek. Om dit te doen moet ik ~Kringeltje= gebruiken.
  Is dit standaard in te stellen?

  Een maat van mij heeft namelijk dezelfde windows maar hoeft geen ~kringeltje= er voor te typen om op het tweede woord te zoeken.

  Voorbeeld:

  Ik_Woon_in_Nederland.JPG

  Wil ik zoeken op het woord Nederland, dan moet ik ~kringeltje= er voor typen.
  Mijn maat met dezelfde Windows hoeft dat dus niet…. rarara 🙂

 7. Goedendag, we zijn inmiddels bijna een jaar verder, ik heb er nog aardig wat tijd in gestoken maar zoeken in windows werkt echt niet. Ik heb inmiddels ook heel wat mensen gesproken die dat ook zeggen, niemand kan het mij uitleggen. Mijn grootse probleem zit hem in het zoeken van filenames, daarbij is volgens mij de indexering niet nodig. Het lig ook niet aan mijn computer zoals jullie zeggen, het is op alle computers hetzelfde.

  Ik heb nu total commander geïnstalleerd en dat werkt wel geweldig, de meest ingewikkelde zoekacties in maximaal 20 seconden.
  Edward Berbee

 8. het zoeken in windows is volkomen waardeloos geworden, ik ken niemand die dit wel snel kan, tot windows 7 inderdaad 3 seconden (zoals iemand anders al opmerkte) nu minimaal een half uur, bovendien worden heel veel titels die ik gewoon zie staan niet gevonden. Ik begrijp niet dat dit ontkend wordt, want niemand is meer in staat iets te vinden, niet in 7, niet in 8 niet int 10, niet thuis en niet op het werk, nergens dus!

  • Hoi Edward, dan is er iets mis met je computer. Want het zoeken in WIndows 10 gaat megasnel. En als het niet zo zo zijn zou ik het ook zeggen. Ik denk dat bij jou de indexering uit staat of blijft hangen. En dan kan je inderdaad lang wachten. Staat de indexering aan dan uit zetten computer opnieuw opstarten en weer activeren.

 9. Hoe kan een bestand gevonden worden als maar een deel van de bestandsnaam gekend is? Ik heb honderden gescande foto’s met als naam ‘jjj-mm-dd_naam_nummer.jpg’ (bv. 1957-02-24_Gent_42845245.jpg). Als ik alleen het nummer heb, maar niet de datum en stad, kan ik het niet vinden met de functie zoeken. Of doe ik iets verkeerd? Ik heb ook jokers (* of ???) geprobeerd, maar geen resultaat. Als ik een onvolledige bestandsnaam intik beginnend met de eerste tekens, dan gaat het wel. Het probleem bestaat dus voor een gedeelte binnen de bestandsnaam.

   • Dankjewel Jan !!
    Ik was zelf nl bezorgd dat ik ALLE files (7 Tera!) moest gaan hernoemen omdat ik bv bij een file als 1985-06jun23-HvBMvBKvB-GekkeBekken-ZittenOpPotje niet kon vinden omdat ik zocht naar Potje maar dan die file niet vond omdat er geen spaties noch streepjes (- of _) om/voor het woord Potje stonden ! Nu met die golfjeIS (~=) ervoor vind ik super ALLE files. Ben meteen gaan zoeken naar alle andere zoek-opties (NOT en AND kende ik bv al…). Dank u dank u !
    Ik was nl al bezorgd dat ik 7 TeraByte aan foto’s/files/filmpjes moest gaan hernoemen met allemaal spaties/streepjes tussen elk woord…. Mammie !
    Wel lachen; ik vind zoals ik hoopte nu echt van alles terug bv zoeken op HvB AND idio (deel van idioot of idiote)… Lachen !

    groeten van Han van Bakel
    Beneden-Leeuwen

 10. L.S.

  Graag wil ik in mijn windows verkenner het aantal bestanden, enz. zoeken die kleiner of gelijk zijn aan de datum van 31-12-2010. Het resultaat moet zijn dat ik een aantal bestanden zie die voor deze datum aangemaakt zijn. De vraag is hoe doe ik dat en het moet ook laten zien om hoeveel bestanden gaat die in een map zitten

 11. Sinds windows 8 is dat zoeken gewoon ongelofelijk traag. In win 8.1 en 10 ook. Schijf van 180 Gb doorzoeken – op een programmanaam!!! – duurt > een half uur! Dat was in windows 7 < 3 seconden!

 12. Ik wil graag zoeken naar oude fotos, echter het is niet goed mogelijk om een datumbereik in te voeren, zeker niet als het meer als een jaar geleden is. Ik weet alleen nog in welk jaar ongeveer de foto genomen is, maar voor b.v. 2005 is ver weg in de opties en dan kan ik alleen één specifieke maand opgeven. Invoeren van het jaar werkt niet en van 2 jaren b.v. 2004-2005 kan ik al helemaal niet opgeven. Waarom gaat verkenner ervan uit dat ik alleen vorig jaar wil kunnen zoeken?

 13. Zelfde probleem. Een woord zoeken in brieven. ‘Deze PC of alle onderliggende mappen. Ondanks dat alles aan staat op geavanceerd, toch niet te vinden. Ook zoeken op een NAS werkt niet.

 14. Hoe kan ik woorden vinden in bestanden, wanneer ik de bestandsnaam niet meer weet bij Windows 10. Ik weet wat er in het bestand staat, maar niet waar het bestand staat. Ik kan namelijk bij zoeken bij mappen niet op woorden zoeken die in het bestand staan.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.