Schijfruimte vrijmaken Windows 10

blank

Schijfruimte vrijmaken. Voorbeeld: Bij het controleren en schoonmaken van de computer constateert u dat er nieuwe updates zijn. Vervolgens geeft u opdracht om deze te installeren. Onverwacht verschijnt de melding: Er is onvoldoende schijfruimte. Hoe is dit mogelijk maar nog belangrijker: Hoe lost u dit op. En zorgt u dat deze melding niet meer terug komt.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Slim opslaan

Klik op de Start -> Instellingen -> Systeem -> Opslag

slim opslaan
Opslaginzicht inschakelen

In het scherm Opslag is Slim opslaan de eerste optie die we zien staan. In Windows 10 kunt u met deze optie geautomatiseerd schijfruimte vrijmaken. Bestanden in de prullenbak of temp map worden na het instellen automatisch verwijderd in een door u op te geven tijdsduur. Schuif het balkje naar aan en klik op Slim opslaan configureren of nu uitvoeren.

blank
Schijfruimte vrijmaken

Opslaginzicht

  1. Onder Opslaginzicht heeft u een viertal keuzes. Kies hier hoe vaak schijfopruiming moet worden uitgevoerd.
  2. Onder tijdelijke bestanden kunt u kiezen voor het automatisch verwijderen van bestanden die niet worden gebruikt door uw apps. Onder bestanden in de prullenbak heeft u ook de keuze om bestanden in de prullenbak automatisch na een in te stellen tijd te verwijderen. Dit kunt u dus ook uit zetten, als u dit niet wil. Speciaal voor de mensen die hun prullenbak niet willen legen. De andere tijdelijke bestanden zijn die in de downloadmap, ook deze zijn na een in te stellen tijd automatisch te verwijderen of in zijn geheel uitzetten
  3. Lokaal beschikbare cloudinhoud is de derde optie. Hierbij kijkt Windows naar de bestanden die zowel op de computer staan als in uw cloud (Onedrive). Staan er cloudbestanden op uw computer (lokaal) die u een (in te stellen) tijd niet heeft gebruikt? Deze worden automatisch verwijderd van Windows 10 maar blijven online in uw Onedrive bestaan. Dit is niet van toepassing op bestanden waar u de optie Altijd behouden op dit apparaat heeft geactiveerd. (Rechtermuisklik op een willekeurig cloudbestand in verkenner) 
  4. Als er direct schijfruimte nodig is gaat u voor de laatste optie. Heeft uw computer recent een feature update gehad naar een nieuwe Windows 10 versie? Selecteer dan Eerdere versies van Windows verwijderen. Klik op Nu opruimen en laat Windows 10 zijn werk doen. Met wat geluk zult u heel wat schijfruimte vrijmaken.

Misschien heeft u ook baat bij de volgende links:

Is uw harde schijf vol? 

Harde schijf wissen

En zoals altijd, voor vragen of computerhulp op afstand staan wij dagelijks voor u klaar.