Harde schijf partitioneren

Harde schijf verkleinen

Allereerst moet u ervoor zorgen dat de nodige schijfruimte wordt vrijgemaakt voor uw extra partitie. Er zit dus weinig anders op dan uw bestaande partitie op uw harde schijf (waarschijnlijk C:) te verkleinen. Klik hem in het grafische overzicht aan met de rechtermuisknop en kies Volume verkleinen. Windows berekent met hoeveel MB u het volume maximaal kunt verkleinen. Kies er daarbij uiteraard niet voor om alle beschikbare ruimte vrij te maken: Windows en andere programma’s hebben zelf ook nog schijfruimte nodig. Houd daarom minstens een paar GB vrije ruimte over op uw bestaande partitie. Lukt dat niet dan zit er weinig anders op dan een tweede schijf aan te sluiten. Bevestig met Verkleinen. Even Later merkt u dat Windows de niet toegewezen ruimte in een apart blok met een zwarte balk heeft onder gebracht. Dat blok zet u nu om in een nieuwe partitie. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Nieuw eenvoudig volume. Volg de stappen van de wizard. In principe volstaat het nu om vier keer achter elkaar op volgende te drukken en eenmaal op voltooien. Halverwege krijgt u nog de gelegenheid om een naam aan het nieuw gemaakte volume te geven. En even later is het nieuw partitie op uw harde schijf klaar voor gebruik.

Windows berekent zelf met hoeveel MB u het volume maximaal kunt Verkleinen

Niet toegewezen ruimte toekennen

Een ander scenario: stel dat u zelf al in twee partities had voorzien; een voor Windows en een voor uw data. Na verloop van tijd blijkt echter dat u een van beide partities wil verkleinen ten gunste van de andere partitie. Jammer genoeg is dat een klusje dat de mogelijkheden van het ingebouwde schijfbeheer overstijgt. Het schijfbeheer van Windows  kan namelijk alleen niet toegewezen ruimte (non-allocated) aan een partitie toekennen als die vrije ruimte zich onmiddellijk rechts van de partitie bevindt. Gelukkig is er gratis partitionerings software op de markt waarmee deze en andere scenario’s wel mogelijk zijn.

Minitool Partition Wizard home Edition

Een programma waarmee u (non-allocated) niet toegewezen ruimte aan een harde schijf altijd kunt toekennen is Minitool Partition Wizard home Edition. U download het gratis op partitionwizard.com en installeert het binnen enkele muisklikken op elke versie van Windows tot en met Windows 10, 32 of 64 bit het maakt niet uit. Er is tevens een commerciële versie te verkrijgen van deze tool die iets meer mogelijkheden biedt, maar u heeft hoogst waarschijnlijk aan de gratis versie meer dan genoeg.

Minitool Partition Wizard
Minitool Partition Wizard

Let op: Minitool Partition Wizard is handige software maar zoals bijna alles, niets op het Internet is echt gratis. Tijdens de set-up wordt er dan ook op een slinkse manier geprobeerd om extra software op uw computer te installeren waar u niet op zit te wachten. Op het moment van schrijven is het de antivirus software van Avast. Op zich geen slecht programma maar niet nodig. U heeft al een uitstekend antivirus programma op uw computer. Wilt u helemaal af van software wat zich enigszins stiekem laat mee-installeren gebruik dan unchecky. En anders goed opletten tijdens de installatie en overbodige vinkjes verwijderen.

Onvoldoende ruimte op de C: schijf

Er is onvoldoende ruimte op de C: schijf. Dit kan een vervelende mededeling worden, vooral als u ook na schijfopruiming nog steeds niet genoeg ruimte heeft kunnen vrijmaken. Met Minitool Partition Wizard kunnen we zelfs de schijf vergroten. ook als het met het schijfbeheer van Windows zelf niet lukt en u een foutmelding krijgt.

Wanneer u Minitool Partition Wizard opstart, krijgt u een schijf en partitie overzicht te zien dat vergelijkbaar is met dat van Windows Schijfbeheer. We gaan er hier even van uit dat uw te weinig ruimte hebt op de Windows partitie en dat u de C: partitie dus wilt vergroten ten nadele van uw data partitie (meestal de D: schijf) waar nog genoeg ruimte beschikbaar is. Met Minitool Partition Wizard kan dit in één beweging. Rechtsklik op de C: partitie en kies Extend (Uitbreiden). Minitool Partition Wizard vraagt u nu van welk blok u ruimte wilt afnemen. In ons voorbeeld is dat dus van de partitie D:. Met de schuifknop geeft u aan met hoeveel ruimte u de data partitie precies wilt verkleinen, ruimte die dan automatisch aan C: wordt toegekend. Ga na of alles klopt en klik op OK. Wanneer u vervolgens helemaal onderaan links kijkt, zult u bij Pending operations de door u gevraagde acties zien staan. Met de knoppen Apply en Yes voert Minitool Partition Wizard de handelingen effectief uit. Let er veiligheidshalve wel op dat de pc niet ongewild in slaapstand gaat tijdens de operatie en zorg ervoor dat alle andere toepassingen afsluiten. Als alles goed gaat, toont Minitool Partition Wizard na afloop netjes de nieuwe situatie: een grotere C:, en een kleinere D: partitie. Uw ruimtegebrek op de C: schijf behoort tot het verleden.

18 reacties op “Harde schijf partitioneren”

  1. Pingback: Persoonlijke mappen en bestanden verplaatsen - Windows Helpdesk

  2. Pingback: Windows installeren vanaf usb stick - Windows Helpdesk

  3. Hallo, ik wil W10 installeren op een laptop met W7 met MBR. Ik krijg de foutmelding dat die vol is en dat ik 15 MB moet vrijmaken. De oplossingen die ik lees (veel ingewikkelde instructies via de opdracht prompt) geven aan dat er alleen beperkt ruimte gecreëerd wordt.
    Kan ik met de genoemde tool ook de MBR groter maken? Hij is nu 25 MB.

    1. Hoi Caroline, opstarten vanaf het installatie medium en gewoon de Windows 10 installatie uitvoeren. Op het moment dat je bij de schijfindeling aankomt vervolgens de harde schijven verwijderen en weer opnieuw aanmaken. Geen gedoe met ingewikkelde instructies 🙂 Lukt het niet even bellen met de helpdesk dan helpt Jan Talens je wel verder.

  4. Frans van Koppen

    Bij mij is het probleem dat de c partitie begint vol te lopen. Deze is gepartitioneerd op 99 GB.
    De d partitie is 133 GB groot, maar daar heb ik nog 96 GB van over. Daar kan ik dus nog makkelijk 50 GB van kwijt.

    1. Ik kan alleen maar kiezen om van de E recovery en niet van D schijf te kopieren.!
      D schijf heeft 99 gb over. Begrijp er niets meer van

  5. Na de implementatie van Windows Server 2016 vier disk 2 Tb ata aangemaakt: Raid 10 dell t110 ii h310 System Reserved (500 MB), C: (2047,51 GB) en niet-toegewezen (1677,00 GB). Ik ben niet in staat om de 1677,00 GB uit te breiden tot de niet-toegewezen ruimte (unallocated). En er is geen mogelijkheid om de niet-toegewezen ruimte te verwijderen en om te zetten naar GPT met behulp van de GUI. Bij het gebruik van diskpart via command prompt, (3725 GB), maar deze fout

  6. Ik wil mijn D schijf vergroten want die is maar 50 GB met nog maar 2 GB ruimte aan over en de C schijf heb ik nog 1,1 TB over ik heb al een 300 GB er af gehaald maar ik kan die niet toevoegen aan mijn D schijf wat moet ik nu?

    1. Die d schijf is wel erg klein idd. Je zou een nieuwe externe schijf kunnen kopen. Of anders de c opdelen in twee gedeeltes. Fysiek is het dan nog wel één schijf maar bv de documenten kan je dan wel op een aparte partitie kwijt.

  7. kan de C schijf in windows 10 niet vergroten want de mini tool geval selecteerd alleen de Recovery disc van 14 GB en de D:/ kan ik niet selecteren zelfs niet als ik de D in 2e splits en dan de G aan de C wil toevoegen. kan alleen de Recover disc toevoegen. dat wil ik nou net niet. en op google word ik niet wijzer. is alleen voor windows 7. nadeel is dat mijn C schijf 222 GB is en de D schijf 900 GB en de c staat om de have klap bom vol alleen al 150 GB aan windows updates. ellende

  8. Mijn broer heeft mijn schijf ooit in 4 gedeeld. Echter is de c nu vol waardoor de pc te traag is en heel de tijd zegt dat deze vol is. Kan ik van een ander deel van de schijf aan de c toevoegen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button