Dual-boot configuratie, Windows naast elkaar installeren

Dual-boot configuratie, Windows naast elkaar installeren. Je hebt Windows 7 op je pc geïnstalleerd en je denkt eraan om over te stappen naar Windows 10 om deze eens flink te testen. Maar Windows 7 compleet opzij schuiven is voor jou (nog) geen optie. Of andersom kan natuurlijk ook: je hebt een nieuwe pc met Windows 10 gekocht, maar je wilt af en toe nog naar Windows 7 kunnen uitwijken. Maar gewoon twee maal windows 10 is natuurlijk ook mogelijk. Dit hoeven geen grote dilemma’s te zijn, aangezien je zonder problemen twee of meer besturingssystemen naast elkaar op dezelfde pc kunt installeren. We tonen je hoe je zo’n dual-boot configuratie kan maken.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Twee maal Windows

Wanneer je Windows wilt installeren op een pc waarop een andere Windows-installatie staat, is het wel zaak dat je goed oplet. Wanneer je namelijk voor een upgrade kiest, zal de ‘nieuwe’ Windows-installatie de oude installatie zonder meer vervangen, waardoor je die kwijt bent. Wil je beide besturingssystemen behouden, dan zal je dus anders te werk moeten gaan. Je zou binnen je primaire besturingssysteem een virtuele installatie van een ander besturingssysteem kunnen overwegen, bijvoorbeeld met het gratis programma VirtualBox. Er is echter nog een andere mogelijkheid: een zogenoemde dual- of multi boot configuratie.

Dual- of multi boot configuratie

Elk van beide besturingssystemen installeer je op een andere schijf of partitie, het is op deze manier zelfs mogelijk drie of meer besturingssystemen te installeren; een zogeheten multi-boot configuratie. Naast de complexiteit heeft zo’n opzet wel het nadeel dat je de pc telkens opnieuw moet opstarten als je van Windows wilt wisselen. Bovendien moet je de programma’s dubbel installeren wil je die ook op je andere besturingssysteem kunnen gebruiken. Maar als deze argumenten je niet tegenhouden, kan zo’n configuratie een prima oplossing zijn. Bijvoorbeeld in een gezinssituatie met meerdere gezinsleden.

Back-up maken

EaseUS Todo Backup Free

We gaan als eerste uit van het scenario waarbij je Windows 10 installeert op een pc waarop Windows 7 al is voor geïnstalleerd. Hoewel de ingrepen die we gaan uitvoeren je bestaande Windows 7 installatie niet horen te verstoren, spelen we liever op safe en maken we eerst een complete back-up van die installatie. Dit kan ook vanuit Windows zelf, maar een andere misschien zelfs snellere gebruiksvriendelijke oplossing zoals de gratis tool EaseUS Todo Backup Free. Installeer en start het programma, en klik op System backup. De download link vindt u onder op de pagina van EaseUS.

De back-up tool selecteert automatisch de juiste partitie(s) en een geschikte doellocatie, waarna je slechts op Proceed hoeft te drukken. Je kunt uiteraard nog wel de doellocatie aanpassen en eventueel extra opties zoals encryption of compressie instellen. Dat laatste doe je via Back-up options. Na afloop keer je terug naar het tabblad Home en kies je Tools / Create emergency disk. Je kunt nu een opstartbare usb-stick of cd/dvd maken waarmee je de pc in geval van nood kunt opstarten, waarna je Todo Backup opstart en de systeemkopie terugzet vanuit de rubriek Recovery.

Partitie instellen

idealiter beschik je voor een dual-boot-configuratie over twee Fysieke, interne schijven (harde schijf en/of ssd), waarbij je dan elk besturingssysteem op een andere schijf installeert. Dit is echter niet noodzakelijk. Je kunt een extra besturingssysteem ook in een andere partitie op dezelfde schijf installeren. Deze harde schijf moet je natuurlijk wel over een vrije en voldoende grote partitie beschikken. Om dat te controleren, start je het Schijfbeheer in Windows op: bijvoorbeeld door de toetsencombinatie Windowstoets + R in te drukken en de opdracht diskmgmt.msc (gevolgd door een Enter) in te tikken. De kans bestaat dat je bestaande Windows partitie alle schijfruimte in beslag neemt, maar het kan ook zijn dat je naast je huidige Windows partitie nog een extra partitie voor je data kan instellen. Heb je op een partitie voldoende vrije ruimte over, bij voorkeur minimaal 20 GB, dan kun je aan de slag. Dit is echter wel een minimum. Beter is om voor 30 GB vrij partitie-ruimte te gaan. Het is de bedoeling om de bestaande partitie in te krimpen en de vrijgekomen ruimte in een aparte partitie om te zetten voor het extra besturingssysteem.

De kans bestaat dat je ook een kleine partitie van zo’n 100 MB ontdekt: die is door en voor het systeem gereserveerd en die moet absoluut ongemoeid gelaten worden.

Partitie verkleinen

Een partitie verkleinen doe je als volgt: klik in de grafische weergave van het Windows-onderdeel Schijfbeheer met je rechtermuisknop op de partitie die je wilt verkleinen en kies de optie Volume verkleinen. Geef aan met hoeveel MB je het volume wilt inkrimpen (vul bijvoorbeeld 40000 MB in) en bevestig dit met Volume verkleinen. Windows gaat aan de slag en als het goed is, verschijnt nu een zwartgekleurd blok met de tekst Niet toegewezen ruimte. Dit blok gaan we gebruiken voor de installatie van Windows 10. Eigenlijk kun je het Schijfbeheer nu al sluiten, maar het is geen slecht idee dat blok met niet toegewezen schijfruimte van hieruit al in een NTFS-partitie om te zetten en die een duidelijke naam te geven. Klik het daarom aan met de rechtermuisknop, selecteer vervolgens Nieuw eenvoudig volume en klik driemaal op Volgende. Vul een geschikte volumenaam in (bijvoorbeeld Windows 10), bevestig met Volgende en klik tenslotte op Voltooien. Nu mag je Schíjfbeheer echt afsluiten.

Opstartbaar maken USB of DVD

USB-stick-installatie-windows

Beschik je over een installatie dvd van Windows 7, dan kun je Windows en de pc nu afsluiten, en doorgaan naar het volgende hoofdstuk. Heb je Windows 10 echter in de vorm van een iso-bestand gedownload, dan moet je deze ISO eerst nog omzetten in een opstartbare dvd of usb-stick. Dat kun je bijvoorbeeld doen met de gratis tool Windows 7 USB/DVD download. Na de eenvoudige installatie start je de tool. Verwijs naar naar het ISO-bestand, klik op Next en kies tussen USB device of DVD. Afhankelijk van je keuze klik je in het volgende venster op Begin Copying of op Begin burning. Na afloop als de USB of DVD opstartbaar is gemaakt kun je de tool afsluiten.

Of nog eenvoudiger, via de Windows Media Creator een Windows 10 USB maken. Klik op hulpprogramma nu downloaden en voer het programma uit. De meest recente versie van Windows 10 wordt nu voor u op een opstartbare USB gemaakt.

Tweede besturingssysteem Windows installeren

Je beschikt nu over een opstartbaar medium. Dat kan dus zijn een USB stick of een DVD, met daarop de installatiebestanden van de Windows versie die je wilt installeren. Het is nu bedoeling dat je de computer gaat opstarten met behulp van deze DVD of USB. De kans is aanwezig dat je daarvoor kort na het aanzetten van de computer even een speciale toets moet indrukken. Zoals Esc, F8, F10 of F12. Je krijgt dan een bootmenu te zien waar je het medium selecteert waarvan je wilt opstarten. ln het slechtste geval moet je eerst het setup-venster van het BIOS starten (vaak doe je dat met Del, F2 of F10). Hier pas je dan de opstartvolgorde (oftewel de boot sequence) zodanig aan dat je pc eerst van usb-stick of dvd laat opstarten. Bij moderne toestellen met een BIOS/UEFI-interface is mogelijk de optie Fast Boot of legacy Mode activeren. Wellicht moet je die eerst activeren voor je Überhaupt van usb-stick of dvd kunt opstarten. Raadpleeg indien nodig de handleiding van je computer. Deze vind je terug op de site van de fabrikant.

De installatie

Als de pc succesvol van het Windows installatiemedium is opgestart, verschijnt het Windows-installatievenster op je scherm. Hier stel je de gewenste taal, indeling voor tijd en valuta en toetsenbord in. Klik op Volgende / Nu installeren. Wordt er om de productcode voor Windows gevraagd, vul die dan in. Verklaar je akkoord met de licentievoorwaarden en druk op Volgende. Nu is het even opletten geblazen. Hier mag je pertinent niet kiezen voor Upgrade, maar moet je kiezen voor Aangepast: alleen Windows installeren (geavanceerd). ln het volgende venster duid je de partitie aan waar Windows terecht hoort te komen. Dat is dus de nieuwe partitie die je zojuist hebt aangemaakt. Dubbelcheck je keuze! Had je zelf nog geen partitie gecreëerd in de niet-toegewezen ruimte, dan kun je hier gewoon de optie niet toegewezen ruimte van station <x> selecteren. Bevestig met Volgende: de installatie gaat van start en na een paar keer opnieuw opstarten zal Windows naar enkele voorkeursinstellingen en om een account vragen. Hierna staan er twee besturingssystemen op je pc. Je kan vanaf nu kiezen welke Windows je wilt opstarten. Je hebt een dual-boot configuratie gemaakt. Ben je helemaal klaar en wilt je ook nog een Office pakket, met Word, Outlook, Powerpoint etc. etc. dan heeft de Windows Helpdesk ook nog een heel aantrekkelijke aanbieding voor je. Office kopen zonder abonnement.

Kom je problemen tegen met het installeren van twee Windows installaties op een computer kan je altijd bellen voor computerhulp op afstand. Ook dit is een onderwerp waarbij we u goed kunnen bijstaan.

17 reacties op “Dual-boot configuratie, Windows naast elkaar installeren”

 1. Mikel jitbahadoer

  Wat een goeie tutorial. Een voor de minder computer vaardigen zoals een virtual machine, maar er zijn ook experts die weten dat w7 op een andere partitie sneller draait dan wanneer je een VM (ik zie het als een geheugen en processor vermogens-vretende achtergrondproces) gebruikt om w7 op een w10 besturing systeem te emuleren. Wat mij betreft zou ik als “minder vaardige” pc gebruiker die om wat voor reden dan ook een tweede besturing systeem willen draaien, toch adviseren om zich meer te verdiepen in de beschreven manier om dual-boot te activeren door te partitioneren.

 2. Nog een uitdaging… Ik heb twee harde schijven die al geinstalleerd zijn met windows 10 en ingericht met programma’s. Is het nu nog mogelijk om beide schijven in 1 systeem in te bouwen en daar dan een dualboot systeem van te maken zonder alles opnieuw te moeten installeren??

 3. Hallo,
  Ik heb al jaren dual-boot op mijn PC, maar gebruik nog maar weinig de andere partitie. Nu is mij
  sinds enige tijd gebleken dat mijn toetsenbord niks meer doet en ik dus geen keuze kan maken
  voor W7 premium 64b (standaard) en W7 ultimate (32b). Totdat ik mijn wachtwoord moet intoetsen. Dan
  blijkt mijn toetsenbord weer te werken. Bootgegevens wijzigen (F8) kan dus ook niet meer.
  Is dit een software-probleem of een hardware(toetsenbord) probleem? En wat hieraan te doen?

  1. Hoi Fred, daar zou ik geen antwoord op kunnen geven. Aangezien je keyboard later wel werkt zou je zeggen dat er iets niet goed staat misschien in de bios. Om het een en ander te controleren zou ik een ander keyboard proberen dan weet je heel snel waar het probleem ligt.

  1. mikel jitbahadoer

   Windows xp wordt niet meer geUpdatet, dus je zal dan waarschijnlijk een nieuwere pc hebben. Windows xp is dan zo licht dat je het besturing systeem makkelijk in een Virtual Machine kan draaien. Je kan volgens mij toch gewoon de w10 drivers in een vm omgeving op wxp gebruiken? (geen idee trouwens ik doe een suggestie)

 4. Als ik een dualboot maak met windows 7 en-10, kan ik dan onder 7 mijn internet uitschakelen, en op 10 ingeschakeld laten?

 5. 2 partities met WinXP. De eerste partitie is WinXP verwijderd en is W7 geinstalleerd. Bij opstarten heb ik alleen W7. Hoe krijg ik het nu voor elkaar dat in een dual boot krijg?

 6. En nu het vervolg.
  Windows 7 was geïnstalleerd. Windows 10 is er via dual-boot bijgekomen. De software die bij windows 7 gebruikt werd is overgezet naar windows 10 of vervangen door andere. Windows 10 werkt nu zoals ik wil.
  Hoe raak ik nu windows 7 kwijt en maak ik dual-boot ongedaan.

  1. Ga naar schijfbeheer > druk met rechtermuisknop op de partitie met windows 7 en druk op partitie verwijderen. Als de windows 7 partitie weg is en er staat “niet toegewezen ruimte”, druk dan met rechtermuisknop op win10 partitie en druk op partitie vergroten(of iets vergelijkbaars) en kies in dit venster de win 7 partitie. Nu is de win10 partitie weer 1 geheel en heb je alleen win10.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button