Dual-boot configuratie, Windows naast elkaar installeren

Dual-boot configuratie, Windows naast elkaar installeren. Je hebt Windows 7 op je pc geïnstalleerd en je denkt eraan over te stappen naar Windows 8, of je wilt de nieuwe Windows 10 downloaden en installeren om deze eens flink te testen. Maar Windows 7 compleet opzijschuiven is voor jou (nog) geen optie. Of andersom kan natuurlijk ook: je hebt een nieuwe pc met Windows 8 gekocht, maar je wilt af en toe nog naar Windows 7 kunnen uitwijken. Dit hoeven geen grote dilemma’s te zijn, aangezien de beide besturingssystemen netjes naast elkaar op dezelfde pc kunt installeren. We tonen je hoe je zo’n dual-boot configuratie kan maken.

Dual-boot-met-Windows-10

 

Twee maal Windows

Wanneer je Windows wilt installeren op een pc waarop een andere Windows-installatie staat, is het wel zaak dat je goed oplet. Wanneer je namelijk voor een upgrade kiest, zal de ‘nieuwe’ Windows-installatie de oude installatie zonder meer vervangen, waardoor je die kwijt bent. Wil je beide besturingssystemen behouden, dan zal je dus anders te werk moeten gaan. Je zou binnen je primaire besturingssysteem een virtuele installatie van een ander besturingssysteem kunnen overwegen, bijvoorbeeld met het gratis programma VirtualBox. Er is echter nog een andere mogelijkheid: een zogenoemde dual- of multi boot configuratie.

Dual- of multi boot configuratie

Elk van beide besturingssystemen installeer je op een andere schijf of partitie, het is op deze manier zelfs mogelijk drie of meer besturingssystemen te installeren; een zogeheten multi-boot configuratie. Naast de complexiteit heeft zo’n opzet wel het nadeel dat je de pc telkens opnieuw moet opstarten als je van Windows wilt wisselen. Bovendien moet je de programma’s dubbel installeren wil je die ook op je andere besturingssysteem kunnen gebruiken. Maar als deze argumenten je niet tegenhouden, kan zo’n configuratie een prima oplossing zijn. Bijvoorbeeld in een gezinssituatie met meerdere gezinsleden.

Back-up maken

EaseUS Todo Backup FreeWe gaan als eerste uit van het scenario waarbij je een nieuwere Windows 8 of misschien wel Windows 10 installeert op een pc waarop Windows 7 al is voor geïnstalleerd. Hoewel de ingrepen die we gaan uitvoeren je bestaande Windows 7 installatie niet horen te verstoren, spelen we liever op safe en maken we eerst een complete back-up van die installatie. Dit kan ook vanuit Windows zelf, maar een andere misschien zelfs snellere gebruiksvriendelijke oplossing zoals de gratis tool EaseUS Todo Backup Free. Installeer en start het programma, en klik op System backup.

De back-up tool selecteert automatisch de juiste partitie(s) en een geschikte doellocatie, waarna je slechts op Proceed hoeft te drukken. Je kunt uiteraard nog wel de doellocatie aanpassen en eventueel extra opties zoals encryption of compressie instellen. Dat laatste doe je via Back-up options. Na afloop keer je terug naar het tabblad Home en kies je Tools / Create emergency disk. Je kunt nu een opstartbare usb-stick of cd/dvd maken waarmee je de pc in geval van nood kunt opstarten, waarna je Todo Backup opstart en de systeemkopie terugzet vanuit de rubriek Recovery.

Lees verder op de volgende pagina:

 

Dual-boot configuratie, Windows naast elkaar installeren
4 (80%) 7 votes

7 gedachten over “Dual-boot configuratie, Windows naast elkaar installeren

 1. Jack Marotick

  2 partities met WinXP. De eerste partitie is WinXP verwijderd en is W7 geinstalleerd. Bij opstarten heb ik alleen W7. Hoe krijg ik het nu voor elkaar dat in een dual boot krijg?

  Reageren
 2. Fred Jansen

  En nu het vervolg.
  Windows 7 was geïnstalleerd. Windows 10 is er via dual-boot bijgekomen. De software die bij windows 7 gebruikt werd is overgezet naar windows 10 of vervangen door andere. Windows 10 werkt nu zoals ik wil.
  Hoe raak ik nu windows 7 kwijt en maak ik dual-boot ongedaan.

  Reageren
  1. PCNERD-WIN

   Ga naar schijfbeheer > druk met rechtermuisknop op de partitie met windows 7 en druk op partitie verwijderen. Als de windows 7 partitie weg is en er staat “niet toegewezen ruimte”, druk dan met rechtermuisknop op win10 partitie en druk op partitie vergroten(of iets vergelijkbaars) en kies in dit venster de win 7 partitie. Nu is de win10 partitie weer 1 geheel en heb je alleen win10.

   Reageren
 3. Pingback: Unchecky voorkom installatie van ongewenste software

 4. Pingback: Windows 10 downloaden - Windows Helpdesk

 5. Pingback: Windows installeren vanaf usb stick - Windows Helpdesk

Geef een reactie