Bibliotheken in Windows

Bibliotheken Windows


Bibliotheken in Windows, breng structuur aan in onoverzichtelijke data. Met behulp van de bibliotheek mappen in Windows, lijkt het of de door u zelf gespecificeerde bestanden in dezelfde map staan.

Structureer je harde schijf

Op je harde schijf, maar veel meer nog op het bedrijfsnetwerk tref je vaak vele mappen aan met bestanden die dezelfde structuur hebben, die een overeenkomstig onderwerp hebben, of van hetzelfde type zijn. Maar op heel veel verschillende plaatsen op de harde schijf of netwerk staan. Wanneer je bestanden uit deze mappen wilt raadplegen, dan moet je met heel veel muisklikken naar de diverse locaties toe. Hiervoor is in het verleden de snelkoppeling uitgevonden, zodat je op je desktop een aantal snelkoppelingen had naar de mappen waar bovengenoemde bestanden in voorkomen. Stel dat dit vijf mappen zijn, dan moet je toch vijf keer klikken en zoeken naar het bestand dat je nodig hebt. Hiervoor kan je in Windows gebruik maken van bibliotheken, alle gelijkwaardige bestanden overzichtelijk bij elkaar. En supersnel bereikbaar.

Bibliotheken Hoe werk het?

Als je de verkenner opent, dan zie je aan de linkerzijde in het rijtje de titel “Bibliotheken”, met daaronder een aantal voorgedefinieerde bibliotheken.

Bibliotheken weergeven Windows
Bibliotheken weergeven Windows

TIP: Zijn de bibliotheken in Windows 10 niet zichtbaar? De oplossing is om met de muisaanwijzer in het linker rijtje (kolom) gaan staan vervolgens te klikken met de rechtermuisknop en in het menu wat verschijnt Bibliotheken weergeven aanvinken.

Deze bibliotheken zijn toegankelijk via de verkenner, maar ook via het menu “Open” van bijna alle Windows programma’s. Dus wanneer je een bibliotheek aanmaakt van diverse mappen op het netwerk met dezelfde soort documenten, krijg je alle mappen overzichtelijk bij elkaar. Je kunt in een bibliotheek ook een zoekopdracht uitvoeren, hierbij worden de mappen in de bibliotheek allemaal doorzocht. De voorgedefinieerde bibliotheken kan je aanpassen, of je kan wel zelf een bibliotheek aanmaken en vervolgens aan je eigen wensen aanpassen.

Bibliotheek aanmaken

Open de Windows verkenner (sneltoets Windows toetsWin + e) en ga naar de map “Bibliotheken”, in de map bibliotheken klik je op de rechtermuisknop en kies je voor “Nieuw –>Bibliotheek” er wordt een nieuwe bibliotheek gemaakt en die kan je een eigen naam geven. Hier staan standaard geen documenten in, omdat er nog geen map aan gekoppeld is. De volgende stap is het koppelen van een of meerder mappen. Klik met de rechtermuisknop op je bibliotheek en kies voor “Eigenschappen” Nu wordt het eigenschappen scherm getoond van jouw bibliotheek

Map opnemen in Bibliotheek

Je kunt nu een map opnemen door op de knop “Een map opnemen…” te klikken, de verkenner wordt geopend en je kunt nu een keuze maken uit de mappen die je wilt toevoegen. Deze mappen mogen wel vanaf het netwerk komen, maar niet vanaf een verwisselbaar medium, zoals een usb stick, dvd-rom of externe harde schijf. Wanneer de mappen van het netwerk komen, dan moeten ze op de netwerkserver worden geïndexeerd, of je moet de bestanden offline beschikbaar maken. Je krijgt een foutmelding wanneer de bestanden op de fileserver niet geïndexeerd zijn.

Je moet de mappen een voor een toevoegen, de eerste map die je toevoegt krijgt een vinkje naast de map naam te staan. Dit is de standaard opslaglocatie van je bibliotheek, wanneer je vanuit een applicatie klikt op opslaan en je kiest alleen je bibliotheek, dan wordt het bestand in deze map opgeslagen. Wanneer je een andere map selecteert in het “Eigenschappen scherm”, dan kan je die aanwijzen als opslaglocatie door op de knop “Opslaglocatie instellen” te klikken.

Bibliotheek optimaliseren

Je kunt de bibliotheek in Windows optimaliseren voor diverse bestandstypen, zoals muziek, afbeeldingen, video of diverse bestanden. Dit is eigenlijk alleen bedoeld om de opmaak van de bibliotheek aan te passen aan de meta data van je bestanden. Zo krijg je wanneer je voor muziek kiest een kolom voor de naam van de artiest en als je voor afbeeldingen kiest, dan worden de bestanden als tegels weergegeven.

7 reacties op “Bibliotheken in Windows”

 1. Ik zou graag de inhoud van de bibliotheken naar een document, of spreadsheet willen kunnen exporteren, dus alleen de naamsgegevens en niet de bestanden op zich.

  Hoe kan dit?

  1. Hoi Harry, welkom op de Windows Helpdesk. Het alleen exporteren van de bestandsnaam is helaas niet mogelijk. Wat wel mogelijk is de bestandsnaam inclusief pad. Dan zou je naderhand alleen het pad moeten verwijderen. Je doet dit als volgt. Selecteer de bestanden naar keuze met de shift of Ctrl toets. klik vervolgens (met de bestanden geselecteerd en de shift knop ingedrukt) op de rechtermuisknop en kies voor Als pad kopiëren Open aansluitend een word of kladblok bestand en plak de zojuist gekopieerde gegevens in het document.

 2. Een vraag , ik heb een programma de naam is photoscape , daar maak ik creaties mee voor wedstrijden , die creaties worden gemaakt met tubes ping bestanden en jpg bestanden , daar heb ik mappen vol mee . Sinds ik windows 10 heb zie ik die bestanden niet goed meer ze zijn zwart , op het moment dat ik ze gebruik zijn ze wel goed maar om ze te bekijken zijn sommige niet goed te zien . Mijn vraag , kan hier wat aan worden gedaan ? dit is n.l heel lastig

  1. Zou u schijfopruiming eens kunnen uitvoeren en dan vooral miniaturen aanvinken. U komt hier op de volgende manier: op uw toetsenbord druk op de windowstoets, begin direct schijfopruiming te typen, klik op schuifopruiming en voer het uit.

   Succes!

   1. Je klikt met je rechtermuis op het plaatje of tube , dan eigenschappen en onderaan in de lijst staat blokkering opheffen en dan zie je de tube zonder zwarte achtergrond .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button