BIOS opstartvolgorde aanpassen

We krijgen nog wel eens vragen over het veranderen cq aanpassen van de opstartvolgorde in de BIOS. Dit kan voorkomen op het moment dat u beslist om bijvoorbeeld Windows te installeren vanaf de DVD. Het is dan nodig dat u uw computer opstart vanaf de DVD/CDROM om de installatie te kunnen starten. 

Bios opstarten

Om te kunnen opstarten vanaf de CDROM/DVD moeten we eerst in de BIOS zien te komen. Dit doen we als volgt: Tijdens het opstarten van de computer ziet u een aantal schermen. Een van de eerste schermen is het POST scherm. Ergens op dit scherm meestal beneden ziet u de mededeling: Press Del to enter Setup. Op het moment dat u deze opdrachtregel ziet drukt u op de Delete toets van het toetsenbord.

In deze tutorial is het de delete toets maar het is afhankelijk van het merk BIOS welke toets of toetscombinatie toegang geeft.
De laatste jaren worden over het algemeen de toetsen F1, F2, DEL, ESC, of de F10 toets gebruikt.
Dus inplaats van de DEL toets zou het ook een van deze toetsen kunnen zijn.
Een soortgelijk scherm opent zich nu op uw computer:

Opstarten vanaf de DVD/CDROM
In ons voorbeeld gaan we uit van een ASUS moederbord. Deze moederborden gebruiken vaak een BIOS van American Megatrends. Maar het principe van bediening blijft hetzelfde bij ieder ander merk moederbord of computer.

Opstarten vanaf USB, CD of DVD

Met behulp van o.a. de pijltjestoeten op uw toetsenbord beheert u de functies van de bios. Rechts onder op het scherm vindt u de uitgebreidere besturingsmogelijkheden van het BIOS.

1. Als eerste selecteert u met behulp van de pijltjestoetsen de Boot tab van het BIOS en drukt u op de enter toets.

instellen voor opstarten DVD/CD bios

2. In het opstartscherm (boot) manoeuvreert u met behulp van de pijltjestoetsen naar “Boot Device Priority” om vervolgens weer op Enter te drukken.

opstartvolgorde veranderen

3. Nu gaan we doen waarvoor we gekomen zijn en dat is het aanpassen van de opstartvolgorde van onze computer. In het options scherm wat nu geopend is selecteren we de hardware die als eerste moet opstarten, in ons geval is dat de CDROM, en drukken we vervolgens weer op de enter toets.

opstartvolgorde aangepast

4. Het enige wat nog rest om de opstartvolgorde voor onze computer blijvend te veranderen is het accepteren van OK en het indrukken van de F10 toets op het toetsenbord. Door op de F10 toets te drukken worden de veranderingen opgeslagen en verlaat u de BIOS. De computer zal nu opstarten vanaf de CDROM of DVD speler.

Meer informatie over de BIOS? Een uitgebreide uitleg over de BIOS en hoe u de BIOS kunt updaten leest u via de volgende link: Bios Updaten Voor al uw andere vragen kunt u bellen met computerhulp op afstand.

5 reacties op “BIOS opstartvolgorde aanpassen”

  1. Ik krijg de optie “boot device priority” helemaal niet.
    Er staat “boot configuration.. fast boot disabled”
    Boot option priorities “windows boot manager” en kan hierin niks veranderen, hooguit dit uitzetten, maar dan kom ik uiteindelijk weer in de bios terecht..

  2. Probeer eens direct na het aanzetten de delete-toets herhaald in te drukken.
    Niet vasthouden, dan krijg je waarschijnlijk een keyboard-error, maar tik-tik-tik.
    Als het niet de del-toets is dan even googlen op de handleiding voor jouw merk pc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button