Stroomverbruik computer

“Ik ben benieuwd naar het stroomverbruik van mijn computer. Ik heb een Windows 10 computer met een voeding van 400 Watt. Is het stroomverbruik dan ook 400 Watt per uur als hij alleen maar aan staat?”

Vermogen van de voeding

Een voeding of een power supply unit (psu) zorgt er onder andere voor dat je harde schijf, de processor, moederbord en het interne geheugen van de computer van de juiste spanningen worden voorzien.

computer voeding

De voeding voor een computer

Tegenwoordig loopt het vermogen van voedingen voor desktop computers uiteen van 400 tot 1200 Watt. Met vierhonderd watt voor een simpele huis tuin en keuken computer, tot een 1200 watt voeding voor een uitgebreide computer om games op te spelen of om zeer zware applicaties in de grafische industrie aan te kunnen. Dit vermogen zal hoofdzakelijk worden verbruikt door de videokaart(en), ook wel grafische kaart (GPU) genoemd en de processor (CPU). Bij een voeding van 1200 watt praat je over meerdere videokaarten en een zware processor en chipset. Met een configuratie van een enkele videokaart is 750 watt meer dan voldoende voor een luxe game computer. Voor huis tuin en keuken gebruik volstaat een voeding van 400 watt. Wilt u weten aan hoeveel watt voeding uw computer nodig heeft? Bereken het met de Power Supply Calculator

Waar staat Watt voor?

Om terug te komen op de vraag: Is het stroomverbruik van mijn computer altijd 400 Watt? Er staat tenslotte 400 Watt op de voeding aangegeven.

Deze aanduiding van 400 Watt die je terug kunt vinden op de voeding staat voor het maximaal te leveren netto vermogen, het stroomverbruik is iets anders. Het daadwerkelijk geleverde netto vermogen hangt af van de hoeveelheid vermogen die de hardware nodig heeft en in welke mate deze hardware wordt aangesproken. Daarnaast wordt een deel van het vermogen dat aan de voeding wordt geleverd, omgezet in warmte-energie. Dit heet gedissipeerd vermogen.

Het totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte).

Gemiddeld stroomverbruik computer

De Consumentenbond berekende een paar jaar geleden dat het stroomverbruik van een nieuwe consumenten pc ongeveer 200 kWh is. Dat is dan nog zonder het verbruik van je monitor en andere randapparatuur die een eigen stekker hebben. Gemiddeld gebruikt een gezin in totaal (dus voor licht, wasmachines en computers etc.) zo’n 3000 kWh op jaarbasis.

Uitgaande van een jaarverbruik van 200 kWh voor – alleen – je pc en een stroomtarief van 20 eurocent kWh (incl. belastingen) kost je pc op jaarbasis 40 euro.

Energiemeters

Stroomverbruik meten

Stroomverbruik meten met een energiemeter.

Meten is weten. Wilt u precies weten wat uw computer aan stroom verbruikt dan zou u voor rond de tien euro een energiemeter kunnen kopen. Deze energiemeters zijn eenvoudig aan te sluiten en te gebruiken. Het aansluiten is een kwestie van een stekker inpluggen. Daarna kunt u op het display o.a. uitgebreid het stroomverbruik van uw apparaat gaan meten. Plus andere functies zoals de stroomsterkte, de spanning en het minimum en maximum vermogen.

Slaapstand (Hibernate)

Het beste voor de portemonnee is nog om uw computer uit of in de slaapstand te zetten als u hem niet gebruikt. Er zijn een aantal mogelijkheden. U kunt kiezen voor de gewone slaapstand. Of u kunt kiezen voor de Hibernate slaapstand. Het verschil is dat bij de laatste de gegevens worden weggeschreven en de computer echt uit gaat. Een handige tip daarvoor is om dit te doen via een snelkoppeling op het bureaublad. Dit doet u als volgt:

1. Kopieer de volgende tekst:

Rundll32.exe Powrprof.dll,SetSuspendState Sleep

2. Ga vervolgens met uw muisaanwijzer op een lege plek op uw bureaublad staan.
3. Klik met de rechtermuisknop en kies: Nieuw –> Snelkoppeling
4. Plak de gekopieerde code in het vak onder: Geef de locatie van het item op
5. Klik op volgende, geef de snelkoppeling een naam bijvoorbeeld slaapstand en klik op voltooien.

U zou de snelkoppeling een eigen afbeelding kunnen geven. Dit doet u onder de eigenschappen van de snelkoppeling (rechtermuisknop op de snelkoppeling) en dan te klikken op ander pictogram u kunt dan vervolgens naar een willekeurige afbeelding toe bladeren en die koppelen aan uw nieuwe snelkoppeling.

Nu kunt u door op deze koppeling te klikken razendsnel de computer in de slaapstand zetten. Het voordeel is dat een computer uit de hibernate slaapstand sneller opstart omdat de gegevens bewaard worden in het geheugen. Zodra u de computer activeert worden die gegevens weer teruggeschreven met als gevolg een snel opstartende computer,

Meer handige besparings tips vindt u op de website van NUON: Zuiniger computeren

Stroomverbruik computer
5 (100%) 3 votes

2 gedachten over “Stroomverbruik computer

  1. JJ Dooper

    Wat een fantastische tip voor het stapsgewijs maken van een snelkoppeling naar slaapstand (“Hibernate”). Ik heb hem gemaakt en het werkt perfect! Hij start ook heel snel op vanuit deze slaapstand. Het scheelt enorm in het stroomverbruik terwijl je de computer niet gebruikt. Bedankt!

    Reageren
  2. Pingback: Website blokkeren via het hostbestand - Windows Helpdesk

Geef een reactie