Systeemherstel Windows 10

systeemherstel Windows 10

Systeemherstel Windows 10 geeft u een optie om problemen met uw computer relatief eenvoudig op te lossen. Windows systeemherstel is vanaf het besturingssysteem Windows ME op alle Windows computers te vinden. Helaas staat in Windows 10 deze handige optie niet automatisch aan. Hier leest u hoe u systeemherstel aanzet.

Geschatte leestijd: 0 minuten

Wat is systeemherstel in Windows 10

Systeemherstel in Windows 10 is een manier om ongewilde aanpassingen of plotseling optredende fouten in te verhelpen. Windows systeemherstel werkt door het terugzetten van systeemherstelpunten die automatisch door het systeem of handmatig door uzelf worden aangemaakt. Wilt u meer weten over systeemherstel en de werking ervan? Dan kunt u dit uitgebreid lezen in het hoofdstuk: Windows Systeemherstel uitgelegd.

Systeemherstel Windows 10 activeren

Om in Windows 10 systeemherstel te activeren gaat u als volgt te werk:

systeemherstel activeren

1.Typ onder op de zoekbalk Configuratiescherm en druk op enter
2.Klik op Systeem en beveiliging en aansluitend op Systeem

Of eventueel via de sneltoets: Systeem openen (sneltoets windowsWin+ break) 

systeemherstel opstarten

3. Klik op systeembeveiliging

systeemherstel activeren

4. Bij meerdere harde schijven selecteert u de harde schijf waarop uw systeem staat.
5. Klik op de button systeemherstel

systeemherstel 10

6. Klik op volgende

herstelpunt selecteren windows 10

7. Herstelpunt selecteren
8. Als je wilt weten welke programma’s er bij een systeemherstel betrokken zijn, klik dan op ‘Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed‘ om duidelijk te maken welke programma’s en of stuurprogramma’s door het terugzetten van het systeemherstelpunt worden geïnstalleerd of verwijderd.
9. Klik op volgende

Systeemherstel niet onderbreken

10. Tenslotte krijgt u nog een waarschuwing dat systeemherstel in Windows niet kan worden onderbroken en als u er zeker van bent dat u Windows 10 wilt herstellen naar een eerder punt klikt u op ja.

Systeemherstel uitgevoerd in de veilige modus kan niet ongedaan worden gemaakt.

Het herstellen van de computer kan enige tijd in beslag nemen. Dit verschilt per computer. Zorg er voor dat als uw computer een laptop is deze tijdens het systeemherstel aangesloten is op het lichtnet. Laat de computer rustig zijn gang gaan en onderbreek hem niet, Gemiddeld duurt systeemherstel ongeveer 10 minuten. Dit kan korter maar ook langer zijn. De computer zal uit zich zelf weer opstarten en een melding geven over het resultaat van het systeemherstel.

Heb geduld. Het onderbreken van een computer tijdens systeemherstel kan schade aan het systeem opleveren, met opstart problemen als mogelijk gevolg.

Foutcode 0x80070005

Wordt u geconfronteerd met de Foutcode 0x80070005 en is systeemherstel niet gelukt? U vindt meer informatie over deze foutcode en andere mogelijke oplossingen om Systeemherstel te repareren via de link.

Systeemherstel op andere Windows versies

Voor het herstellen met hulp van systeemherstel op de andere Windows versies kunt u terecht op de volgende pagina’

Nog vragen? Bel dan voor hulp met de helpdesk

Tot zover dit artikel over hoe u systeemherstel kunt gebruiken bij computerproblemen. Komt u er toch niet helemaal uit, of heeft u misschien nog andere vragen die u op de website niet kunt vinden? Dan kunt u ook bellen met een van onze helpdeskmedewerkers. Een professioneel team zit voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden of te helpen met computerhulp op afstand.

telefonische hulp Windows 10

4.4/5 - (22 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

42 gedachten over “Systeemherstel Windows 10

 1. blankNicoline

  Nadat mijn laptop na 5 uur bezig was met systeemherstel heb ik de laptop uitgezet, de stekker eruit gehaald en geprobeerd opnieuw op te starten, maar helaas er gebeurt niets!
  Wat moet ik nu?

 2. blankAnoniem

  Hey 🙂 Als ik iets zoek op google laat mijn laptop eerst een normale pagina met zoekresultaten zien, maar na een seconde refresht de pagina uit zichzelf en zie ik opeens een hele rij rare reclames bovenaan. Als ik naar google images ga staan die reclames dan over de foto’s heen, super irritant. Ik heb gewoon adblock geïnstalleerd en heb die reclames nooit eerder gehad. Gek genoeg heb ik er geen last van als ik een VPN gebruik met een IP adres uit een ander land. Heb ik een virus of zo of wat zou je denken? Ik heb een scan gedaan met Malwarebytes maar dat hielp niet. Systeemherstel net geprobeerd maar ik had geen herstelpunten erin staan..

  Heb niet het gevoel dat ik gekke dingen heb gedownload de laatste tijd. Enig idee? Is google gewoon opeens heel vervelend geworden of ligt het aan mij?

 3. blankIngrid

  Mijn laptop is geheel stil gevallen, bij opstarten zwarte pagina met HP-logo en een’rondje’ dat blijft draaien. Geprobeerd ‘hard’ op te starten, geavanceerd systeemherstel te starten, maar dan wordt om een wachtwoord gevraagd. Dit blijkt niet het wachtwoord/ pincode te zijn waar ik voorheen de laptop mee opstart. Hebben jullie advies voor mij?

  1. blankWindows Helpdesk

   Hoi Ingrid, dat is idd vervelend kan ik mij voorstellen, maar hoelang blijft het rondje draaien? Zolang het draait is de computer bezig met reparatie, dit kan lange tijd duren. Het is namelijk zo als je het onderbreekt de computer alles weer terugzet en weer opnieuw begint. Advies is geduldig wachten totdat de computer klaar is. Over het wachtwoord dat is het ww waar je de computer mee ingesteld hebt voordat je de pincode aanmaakte. Je kan altijd even bellen voor advies dat werkt wat makkelijker er zijn altijd nog wel opties.

 4. blankHans

  Gisteren duurde bij mij een systeemherstel maar liefst 12 uur. Maar daarna werd Windows weer gewoon opgestart. Weliswaar met de melding dat het systeemherstel niet volledig kon worden uitgevoerd, maar Windows draaide gewoon weer.
  Advies: Nooit afbreken…!

  1. blankWindows Helpdesk

   Hoi Hans, de juiste opmerking. Inderdaad gewoon zijn gang laten gaan. De computer niet onderbreken. Gevallen zoals jij hebt meegemaakt komen gelukkig niet heel veel voor maar het kan inderdaad gebeuren. Goed van je dat je gewoon hebt afgewacht totdat systeemherstel klaar was.

 5. blankElena

  Ik heb systeemherstel aangezet, maar hij is nu al bijna een dag (24 uur) bezig. Ik snap dat het lang kan duren, maar dit wordt toch wel heel lang. Kan ik hier iets aan doen of is het afwachten of het nog iets gaat worden?

  Elena

  1. blankWindows Helpdesk

   Hoi Elena, ik bewonder je gevuld en het is altijd goed om af te wachten, en de computer zijn ding te laten doen maar in dit geval, nee dit is extreem lang. Na een aantal uur is het advies om de aan en uit knop ingedrukt te houden. Vervolgens de stroom eraf te halen en de aan en uit knop (zonder stroom) een twintigtal seconden ingedrukt te houden. Is het een laptop en de mogelijkheid bestaat op de accu eruit te halen? Dat dan eerst even doen voordat u de knop ingedrukt houdt.

   1. blankJoost van Rijsbergen

    Beste, ik heb een laptop waarbij er dus ‘geen’ mogelijkheid is om de accu eruit te halen. Inmiddels is systeemherstel al 5u bezig. Kan ik nu gewoon de aan/uitknop indrukken voor +/-20 seconden met het netsnoer erin of netsnoer eruit en 20 sec aan/uit knop indrukken? BVD voor je reactie. Groet Joost

    1. blankWindows Helpdesk

     Het kan inderdaad bij sommige gevallen wat langer duren dan normaal. Dat is een samenloop van omstandigheden waarom dit gebeurt. Heeft te maken van want er terug gezet moet worden en de snelheid van de computer. Vijf uur is inderdaad erg lang, maar toch zou ik nog even afwachten zolang Windows 10 nog activiteit vertoond.

 6. blankAd van Bergen

  Na het uitvoeren van systeemherstel heb ik geen toegang meer tot referentiebeheer, foutcode 0x80070005.
  De wachtwoorden worden niet opgeslagen (ook niet als ik aangeef dit wel te doen) en in Edge worden ook geen wachtwoorden opgeslagen (veld is tenminste leeg).
  Voor de rest is systeemherstel goed gegaan, pc is weer sneller en heb weer goed beeld.
  Zou dus alleen handig zijn als ik ook weer wachtwoorden op kon slaan.

 7. blankdaniel

  ik word helemaal gek ik probeer mijn pc al 5 uur te resetten naar de fabrieksinstellingen maar als hij bezig is komt er een foutmelding dat het niet kan

  1. blankWindows Helpdesk

   Hoi Daniel, ok vervelend. En wat voor foutmelding is dat dan? Probeer alles eens los te koppelen. Wat je ook kan doen is een USB maken met Windows 10 erop en vanaf de USB de installatie uitvoeren. Windows 10 USB maken is veel nog beter ook, want dan heb je een verse schone Windows die niet alle troep aan boord heeft van de fabrieks-partitie. Plus je hebt meteen de meest recente versie dus hoef je ook niet meer te updaten.Op de pagina vindt je uitgebreide hulp en anders eventjes bellen als je vastloopt. Succes!

 8. blankMV

  Ik wil een systeemherstel doen maar de optie blijft grijs zodat ik dit niet kan aanklikken ondanks dat ik de systeemschijf heb aangeklikt. Hoe kan ik nu de systeemherstel nu doen?

   1. blankWindows Helpdesk

    Hoi Pien,

    Fijn dat het gelukt is. Inderdaad kan het wel eens gebeuren dat ondanks de foutmelding dat systeemherstel niet is gelukt het doel toch berijkt wordt. Systeemherstel kijkt of alles is gelukt is dat niet zo dan geeft hij een foutmelding. Nog even je andere vraag zolang de computer bezig is en niet “vast” staat de computer ten alle tijd gewoon zijn gang laten gaan. Hij komt er vanzelf wel uit. Vooral bij bv een update of installatie is dit erg belangrijk.

    Mvg,

    Jan Talens

 9. blankRintse

  Ik lees hier dat het ongeveer 10min duurt en mijn computer is nu al ruim 30min bezig en ik wil het niet onderbreken, wat kan ik doen?

 10. blankRyan R

  Ik moet bij stap 3 op systeem beveiliging klikken, deze staat er bij mij niet tussen. Kan dat komen omdat ik hem in veilige modus heb opgestart? Of heeft dit een andere oorzaak?

 11. blankFrits

  Sinds afgelopen zaterdafg kan ik Windows 10 niet meer opstarten.Systeem herstel werkt niet ( foutcode 0x80070091) Wat ik ook doe het wil niet lukken om windows 10 terug te zetten naar een vorige datum.

  Hebben jullie voor mij een oplossing? Ik heb wel iets in het engels gelezen maar mijn engels is verder onder maat.

  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!

  1. blankWindows Helpdesk

   Hoi Thijs, dat kan. Wat je ook kan doen in plaats van systeemherstel is de browser resetten en de standaard instellingen opnieuw instellen.

   Open Chrome op uw computer.
   Klik in de rechterbovenhoek op Meer Meer en vervolgens Instellingen.
   Klik onderaan het scherm op Geavanceerde instellingen weergeven.
   Klik onder het gedeelte ‘Instellingen resetten’ op Instellingen resetten.
   Klik op Resetten in het dialoogvenster dat wordt weergegeven.

   Bron: https://support.google.com/chrome/answer/3296214?hl=nl

 12. blankK M

  Windows systeem hrrstel duurt nu al 4 dagen ik ben beteid om een apple mac te nemen. Die bieden betere kwaliteit ik gooi mijn windows laptop in de vuilnis!

  1. blankWindows Helpdesk

   4 dagen? Ik bewonder uw geduld. En inderdaad is het goed om de computer zijn gang te laten gaan maar 4 dagen is wat teveel van het goede. Ik zou de computer:

   1. Loskoppelen van de stroom
   2. Aan en uit knop zonder stroom 10 seconden vast houden
   3. Stroom weer aansluiten en opnieuw opstarten.
   4. Herstel opnieuw uitvoeren

   Succes!

 13. blankfred

  wil terug van w 10 naar windows 8
  heb geen icoontje bij herstel om terug te gaan naar windows 8
  heb wel recovery cd
  dus mijn vraag is kan het dan?
  hoor het graag grt fred

  1. blankWindows Helpdesk Bericht auteur

   Hoi Fred,

   Als je een recovery DVD van Windows 8 hebt dan kan je inderdaad terug. Is het langer of korter dan 30 dagen dat je Windows 10 geïnstalleerd hebt? Als het korter is dan kan je ook terug via systeemherstel. En anders Shift knop ingedrukt houden kiezen voor herstart. In de geavanceerde opties kan je kiezen voor een herinstallatie of het terugzetten van een systeemkopie. Mogelijkheden genoeg 🙂

 14. blankJan

  Sinds kort kan ik Systeemherstel niet meer activeren. Het betreft hier de foutmelding
  0X80070091. Als ik Google schijnt dat redelijk veel voor te komen. Helaas kan ik er geen oplossing voor vinden. Kunnen jullie mij helpen?

  Vast bedankt!

 15. blankKees de Groot

  Systeem herstel werkt niet ( foutcode 0x80070091) Wat ik ook doe het wil niet lukken om windows 10 terug te zetten naar een vorige datum.

 16. blankPieter E. van IJsendoorn

  Ik heb mijn laptop hersteld maar nu is Windows 10 ook weg, ik ben terug naar Windows 8.
  Hoe krijg ik Windows 10 weer terug?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.