Zwart computer scherm na opstarten

Computer scherm blijft zwart
Computer scherm blijft zwart

Uw computer scherm blijft zwart, hij gaat niet aan. Maar toch, alle lampjes gaan branden en u hoort de computer wel opstarten. Dit kan gebeuren, zowel met een laptop als met de monitor van een desktop (vaste) computer. In deze tips en trucs behandelen we beide problemen. Dus zowel de notebook of het laptop scherm blijft zwart en lijkt kapot. Zo ook de vaste computer waarvan de lampjes branden en de koeling lijkt te werken. De computer is opgestart maar het scherm blijft zwart.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Zwart scherm laptop

Mogelijkheid 1:

U start de laptop op, de lampjes branden en knipperen en de computer doorloopt netjes de Power On Self Test ook wel Post genoemd. Nu hoort u bij het inlogscherm te komen, maar na verloop van tijd verschijnt er niets op het scherm van de laptop. Er is geen beeld, u staart naar een zwart computer scherm.

Mogelijkheid 2:

Het kan ook zo zijn dat de computer in eerste instantie goed lijkt op te starten. U komt uit bij het inlogscherm waar u uw pincode of wachtwoord invult. maar dan toch nadat u het wachtwoord of pincode heeft ingevoerd verschijnt toch het zwarte scherm. Het lijkt of de computer blijft hangen op het zwarte scherm.

Troubleshooten zwart scherm

Wat kunt u doen om te controleren of het scherm defect is? We gaan ervan uit dat de Windows computer of laptop aan staat.

Windows het scherm laten vernieuwen:

Druk tegelijkertijd op de Windowstoets + CTRL + Shift + B. U hoort een pieptoon en het scherm knippert.

Een extra monitor aansluiten

een oudere VGA monitor aansluiting

Extra monitor aansluiten op uw laptop. U kunt om zeker te zijn nog een tweede test uitvoeren. Heeft u een tweede computermonitor in huis? Controleer dan via dit scherm of het de laptop zelf is die stuk is of dat uw LCD monitor daadwerkelijk defect is. Bij veel laptops bestaat de mogelijkheid om een tweede extra scherm aan te sluiten. Op deze manier kunnen we na het opstarten van de computer ook controleren of het scherm stuk is.

blank
DVI Monitor aansluiting

Op de zijkant van uw laptop of notebook vindt u een VGA of DVI aansluiting voor een externe monitor. Sluit de monitor aan op de laptop. Vergeet niet dat de monitor een externe elektriciteitsbron nodig heeft. Start nu de computer op en controleer of u beeld ziet. Ziet u de computer opstarten op het externe scherm dan is onze eerdere conclusie van een kapot notebookscherm juist. De Inverter of CCFL lamp is stuk. Het scherm zal vervangen moeten worden.

HDMI aansluiting
HDMI monitor aansluiting

Heeft u een HDMI aansluiting op uw laptop? Dan kunt u ook via deze aansluiting controleren of uw scherm kapot is. Mits u natuurlijk beschikt over een monitor met HDMI aansluiting. U kunt desnoods ook een tv met HDMI aansluiting gebruiken voor het aansluiten en controleren van het scherm.

displayport
Displayport

De display poort, lijkt in uiterlijk veel op bovenstaande HDMI aansluiting en wordt daar dan ook vaak voor aangezien. Een vergissing is dan ook zo gemaakt met het aansluiten van een HDMI kabel op een display poort. Er is echter in dit geval een speciale displaypoort kabel nodig om uw scherm te controleren.

blank
USB-C aansluiting

En tenslotte kan uw laptop of computer eventueel ook beschikken over USB-C om een externe monitor op aan te sluiten. Deze aansluiting is de moderne norm en is te vinden op de meeste telefoons en ook op uw computer. U moet dan echter wel een monitor hebben die USB-C ondersteunt. Heeft u deze niet dan kunt u ook gebruik maken van een hub. Er zijn hubs met alle bovenstaande aansluitingen. Het blijft een vreemd idee dat dat kleine poortje van slechts 8mm groot snelheden tot 5 Gbps kan halen. Let er wel op dat niet iedere USB-C kabel video kan overbrengen, mocht u de monitor direct op de monitor willen aansluiten om uw zwarte scherm te controleren.

Geen beeld externe monitor

Nog steeds geen beeld? Dan kunnen we er wel van uit gaan dat er iets hardware matig niet in orde is. Bijvoorbeeld dat de LED of LCD kabel (die de interne videokaart en de monitor met elkaar verbindt) is losgeschoten. Of door het jarenlange openen en sluiten van de laptop deze gewoon kapot en aan vervanging toe is. Een pc-reparatiedienst kan dit eenvoudig repareren. Dit is een relatief goedkope reparatie.

Heeft u nu nog steeds geen beeld op de externe monitor of uw TV?Ā Dan bestaat de kans dat dan iets mis met het hardware van uw computer. De videokaart of videochip kan defect zijn. Voor een laptop is dit een prijzige reparatie en kan al gauw oplopen tot een honderden euro’s. Dit is vooral afhankelijk welk merk en chip er in uw laptop zit. Dit is veel geld, maar de aanschaf van een nieuwe laptop is waarschijnlijk duurder. Het is maar net hoe oud de laptop is. En natuurlijk vooral of de laptop het nog waard is om te repareren. Vandaag de dag in onze consumptiemaatschappij kan het een goed idee zijn om niet direct een nieuwe computer te kopen. Misschien bent u met een herinstallatie van een nieuw besturingsysteem ook klaar. Ook voor dit soort vragen kunt u contact opnemen met de helpdesk. Wij geven u onafhankelijk advies en helpen u met het maken van een beslissing.

blank
Eigen advertentie: Office kopen zonder abbonement

Geen beeld vaste computer

Bij een desktop computer controleert u in eerste instantie of de lampjes op het computerscherm nog branden. Krijgt het scherm wel stroom? Zit de stekkers er goed in? Soms wil de datakabel (VGA) van de monitor niet goed vastgeschroefd zitten. Met het schoonmaken kan de monitor verplaatst zijn en de kabel losgeraakt. Ook zie je vaak dat de monitor via een knipperend donkergeel ledje aangeeft dat er dan geen verbinding is.

Brand het groene lampje op de monitor? Zo ja, staan de instellingen van de monitor wel goed? Misschien staan uw contrast en helderheids instellingen wel helemaal uit. Dit zijn vaak draai- of drukknopjes direct onder het LCD scherm van de monitor. Of een sneltoets op de monitor zelf.

Nog steeds geen beeld? Dan even met de Computer helpdesk bellen. Gaan we samen met u een aantal controles uitvoeren om dit vervelende computerprobleem zo snel als mogelijk te verhelpen.

4.4/5 - (42 stemmen)
Deel met je vrienden šŸ‘
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

58 gedachten over “Zwart computer scherm na opstarten

 1. blankritiere patrice

  Inheb een laptop Packard Bell bij het afleggen vande laptop komt er op afsluiten na updaet en ging uit nu leg ik hĆØm aan en beeld blijft zwart branden wel twee licht jes blauw en rood hoe kan ik dat weer doen werken

 2. blankLyana

  Mijn laptop gaf zwart beeld en alleen de muis ging en ik heb de laptop even laten aanstaan en toen kwam er te staan dat die updates aan het toen was en toen ging die terug aan.

 3. blankArthur Wouters

  Ik heb een Asus computer en Iiyama Pro lite E2208HDD monitor. Bij het Opstarten krijg ik geen beeld. Het blauwe lampje van de monitor knippert. Soms krijg ik het pijltje van de muis in beeld. Ik start de computer soms 3 keer op. Dan is er ineens beeld en werkt alles zonder problemen. Alle kabels en aansluitingen gecontroleerd.

  A. Wouters

  1. blankc.a. van schaik

   Ik heb na heel lang zoeken, vandaag gevonden wat het probleem is ik heb de firmware van de monitor een update gegeven in mijn geval bij samsung en ik heb nu nergens geen last meer van, windows 10 had de monitor niet geistalleerd.

  2. blankishaja

   ik heb net 4 maanden mijn eigen nieuwe pc in elkaar gegooit waterkoeling alles 2 monitors vandaag na avondje pubg spelen en was 10 min gestopt opeens viel mijn pc random uit opnieuw opstarte vanzelf beeld bleef zwart ik heb redelijk veel ervaring met pc’s maar monitors werken op een andere pc wel mijn led van mijn muis gaan aan van mijn razer toetsenbord niet werkt wel op andere monitors via het moederbord werkt ook niet dus de videokaart is niet overhit de pc is laatste paar dage wel vaker vanzelf uitgegaan terwijl er geen optie van na half uur uit bijv in geprogrameert staat alles op oneindig gezet

  3. blankCindy

   Ik heb al meerdere keren dit probleem gehad met Asus. Uiteindelijk lukte het dan wel weer. Ik krijg geen seintjes over het upgraden oid van de videokaart. Echt vervelend! Ik heb destijds een zogenaamde snelle laptop gekocht om meerdere creatieve programma’s op te kunnen draaien. Hij is behoorlijk traag en opstarten werkt niet snel, en nu helemaal niet meer. Op internet heb ik vaker over dit probleem met Asus laptops gelezen. Jammer genoeg te laat.

 4. blankDebby

  Mijn laptop kan geen verbinding maken met draadloos wifi. Echter staat er aangegeven dat er wel verbinding is.
  Het probleem kan niet worden opgelost met probleemoplossing.
  Via mijn mobiel heb ik wel wifi.

 5. blankRene

  Heb vista en nu ook zwart beeld bij het opstarten geeft ie eerst aan een ogenblikje geduld na 2 min welkom dan na 3 min zwart beeld en geef soms ook aan buroblad voorbereiden en dan ook zwart beeld

  1. blankGiniRay

   Beste, pc opstarten en terwijl deze opstart op toets f8 klikken, je krijgt een lijst met 3 opstartmodussen, echter verder in de lijst heb je ook nog andere keuzes, klik daar op ” laatste juiste configuratie ” en laat begaan. Normaal is het probleem dan opgelost.

 6. blankpaula

  Ik heb ook een acer die zwart beeld bleef.
  Maar inderdaad het aan en uit knopje net zo lang indrukken tot je een klikje hoort! Daarna opstarten en hij deed t weer!

  1. blankPeter Weidema

   Bij mij was dat ook op die manier op te lossen maar dat vond ik geen oplossing. Verder gezocht en bleek heel simpel te zijn.
   Als beeld zwart blijft is het licht niet aan. Op toetsenbord zitten knopjes om de sterkte van het licht aan te passen (bij mij met een soort zonnetje er op) Even op drukken en het licht gaat aan. Simpelere, beter en sneller dan opstarten.

   1. blankWindows Helpdesk Bericht auteur

    Hoi Peter, inderdaad soms kan het gewoon zo eenvoudig zijn, vaak is die toets waar je het over hebt te activeren in combinatie met een functietoets op je toetsenbord. Meestal is dit een Fn toets links onderaan.

 7. blankDannie

  ik heb sinds een week windows 10 geĆÆnstalleerd en nu zie ik het windows blokje bij opstarten en daarna valt alles op zwart, ik hoor ook alle geluiden, maar hij doet niets. als ik hem dan met rust laat en hem na ongeveer een uur uit slaapstand haal heb ik ineens weer beeld. durf de laptop nu niet meer uit te zetten

 8. blankIetje

  Ik heb ook last gehad van een zwart scherm bij het opstarten op mijn laptop (Acer). Alleen het cursorlichtje knipperde. Heb was uiteindelijk opgelost door de powerknop lang in te drukken, tot ik een soort klikje hoorde. Daarna opnieuw opgestart en… Het werkte weer!

  Vind t vreemd, en hoop dat t niet een achterliggend structureel probleem is.

 9. blankhester

  Ik moest mijn laptop opnieuw opstarten en toen was alles er vanaf en ik had nieuwe foto’s die heb ik er op gezet en nu is de oude versie terug en zijn al mijn nieuwe foto’s weg, wat moet ik doen?

  1. blankJ. Talens Bericht auteur

   Hoi Hester,

   Daar is iets niet goed gegaan, misschien heb je geluk en vind je in de root van de c schijf nog een map “windows.old” daar staan dan al je documenten in. Als je het niet kan vinden dan even bellen en we helpen je verder op afstand.

 10. blankJeff

  Leuke tips en trucs. Ik had ook wat raars zo net. Ik heb een Acer Aspire met Windows 8. Ik drukte de computer aan en zag heel netjes t opstart scherm “Acer, beyond limits” vervolgens ging hij Door naar t volgende scherm (inlogscherm) maar beeld bleef zwart! Paar keer geprobeerd en steeds t zelfde. Op een gegeven moment blind mn wachtwoord ingevuld en toen kon ik via mn telefoon en teamviewer verbinding maken met mn laptop, maar ook met zwart scherm.
  Op dit moment doet hij t gelukkig, maar enig idee wat dit kan zijn?

  1. blankElke

   Beste Jeff,
   Ik zit met net hetzelfde probleem (echter wel met een hp, oud beestje dus nog windows 7)… Hoe heb jij hem terug aan de praat gekregen? Wanneer ik blind mijn wachtwoord intyp, hoor ik doodleuk het opstartgeluidje, maar verder blijft het scherm zwart (beeldscherm werkt nog aangezien het hp-logo vooraf wel te zien is…)
   Alvast bedankt!

   1. blankmichiel

    Een paar keer opnieuw laten opstarten door de startknop ingedrukt te houden, en na 4 x verscheen gelukkig mijn acer welkomstscherm, bij de eerste 3 pogingen hoorde ik alleen de ventilator aanslaan…

 11. blankAndries

  Bovenstaand tekstje van Windows-helpdesk behandelt zo wat alles (zelfs een kleine kosten-batenanalyse mbt de apparatuur), behalve het bewuste veelvoorkomende probleem zelf. Gelukkig kan ook ik nog via Vaiocare op het internet. Het probleem ligt dus zeker niet bij de apparatuur maar eerder bij Winows 8.

 12. blankkevin

  ik krijg na het invullen van mijn wachtwoord zwart scherm waar ik wel de muis kan bewegen hoe kan ik mijn laptop weer naar de oude brengen?

 13. blankKurt Toelen

  Heb een laptop HP ENVY dv6. Werkte tot vandaag zeer goed. Echter bij opstarten vanmorgen kreeg ik het beruchte ‘zwart scherm met witte pijl’. Vreemd genoeg kan ik wel op internet. Na lang wachten, tandengeknars, enz, gebeurt er niets. Zoals in velerlei oplossingen wordt voorgesteld: laptop volledig uit gezet, batterij uitgehaald,opnieuw starten. Helaas, probleem blijft. Weet iemand raad ? Heb nog veel werk te verrichten, verlies dus waardevolle tijd met “technisch geknoei”.

 14. blankfran

  grrrrr update gedaan w8.1 kan niet meer scrollen op de laptap mousepad erger me dood eraan moet ik nu echt drivers kopen ..ik doe nooit meer n update op deze manier !

 15. blankSvartvatten

  De tip van Geelhoed werkt. De Laptop van m’n egaa doet het weer zonder zwart scherm na een sluimerstand.
  Ik vraag mij steeds opnieuw, bij elke WindowsPuzzle, af waarom dit soort ge-emmer dat je door de jaren heen steeds opnieuw hebt met MicroSoft (weet u het eeuwige blauwe scherm nog?) door MS niet eens structureel wordt opgelost.
  Ik ga weer terug naar m’n Appel. Daarmee heb je ook wel eens wat, maar nog geen 10% van wat je met MS / Windows meemaakt.

  1. blankDorette

   Hoe weet je waar dat zit als je een zwart scherm hebt? Bij mij is mijn laptop ook op zwart gegaan na slaapstand, maar ook een tweede monitor aansluiten werkt niet :/

 16. blankRoger Dinjens

  Waardeloos die update want nu zwarts scherm en kom ook niet in veilige modus, zie wel cursor op het scherm maar er gebeurt niets. lenovo U410 ultrabook.
  Iemand een oplossing..

 17. blankJelmer

  Ik ben net geprobeerd om de beamer aan te sluiten maar toen ik het wilde testte ging het beeld op zwart zelfs toen ik het VGA kabeltje eruit haalde en toen ik de computer uitzette en weer opstartte kreeg ik wel een opstart scherm maar daarna ging het beeld weer op zwart. Weten jullie een oplossing hiervoor?

 18. blankAmanda

  Beste,

  Ik was bezig met mijn laptop, maar doordat ie ineens traag werd heb ik via taakbeheer een aantal processen beƫindigd. Toen ik het proces van Windows Verkenner beƫindigde (niet slim blijkt wel) sloeg de laptop ineens vast. Ik heb hem toen uitgedrukt, maar nu krijg ik bij het opstarten een zwart scherm die zwart blijft.
  Ik heb al geprobeerd alles los te halen, inclusief de batterij en vervolgens de on/of knop 30 seconde in te drukken, aankoppelen en opnieuw opstarten. Maar ook dit helpt niet. Kunnen jullie mij helpen of is het einde laptop?

 19. blankTibeau Janssens

  Beste
  Mijn laptop PB easynoteTJ61 is sinds een week defect. Ik krijg een zwart scherm terwijl alles werkt. Maar nu het rare is dat hij ongeveer 1 keer op de 10 wel terug volledig werkt (na op en af zetten, accu eruit/erin,.. En dit doe ik nu al een week.

 20. blankAns van Buuren

  zelfde probleem hier, ook met dezelfde lenovo als in de eerste post. Ik wil perse de 8.1 kunnen installeren, omdat die computer voor mijn vader is en ik 8.1 kan instellen op de “oude” manier, waar hij aan gewend is. Maar inmiddels wordt ik er wanhopig van. De foutcode die ik krijg is niet eens te vinden op de site van microsoft. 0xC19900101 – 0x40019 is er misschien iemadn die weet wat dit zou moeten betekenen?

 21. blankM.Geelhoed

  Ga naar de charm Instellingen dan naar PC instellingen dan Toegankelijkheid dan Meer Opties
  dan Windows Achtergrond Weergeven op Aan zetten.
  Probleem opgelost

  1. blankA3aan v.d.B.

   Dat klinkt leuk echter, “meer opties” is er niet derhalve valt dat niet te selecteren. Tenminste, bij Windows 8. Over Windows 8.1 kan ik niet oordelen, gaat wat moeilijk met een “zwart” scherm.

 22. blankAdriaan P.J. van den Broek

  LS,
  Heb mij bij de 69 abonnees, poeh hƩ, gevoegd die op de hoogte willen blijven naar oplossingen m.b.t. Windows 8.1. MS gaat er van uit dat of de pc, beeldscherm, is defect of er is sprake van een virus. Mijn ervaring:

  Mijn eega neemt een laptop, Lenovo G700 mee, Windows 8 installed. Werkt prima. Na enkele updates kan Windows 8.1 gedownload worden, duurt een paar uur, trage verbinding. Werkt prima. er vinden diverse downloads plaats, totdat na de laatste download, incl. een download van Intel, het beeld “zwart” is en blijft. De pc werkt, de lampjes branden, de speaker is stil. (als de pc uit is maken de speakers een pokkeherrie) Dan maar uit/aan, de pc raakt niet uit een “loop”, Het activiteitledje knppert.

  Verdomme, alles uit, stekker er uit, accu er uit, overnieuw beginnen. Gaat met “onekey” systeem makkelijk. Wachten op de juiste downloads zijn geweest om Windows 8.1 te downloaden, duurt weer een paar uur, verdorie stekker vergeten, accu leeg, upgrade mislukt, wĆ©Ć©r overnieuw, download Windows 8.1, geklokt, 4 uur 50 min.

  Al met al uren bezig geweest met als resultaat, Windows 8, en verder, vergeet het maar. Er is niets mis met mijn laptop, de upgrade van Windows 8.1 heeft m.i. een reuze bug.

  Niet te vergeten dat bellen vanuit PT naar NL een crime is.

  MS, doe er wat aan!!!!!!!!!!

  Vriendelijke Groet A3aan v.d.B.

  1. blankErwin van der Weij

   Ik heb het zelfde probleem laptop met 8.1 hierop office 2007 geĆÆnstalleerd volgends de winkel nauwelijks verschil met office 2010 of hoger.
   Daarna de laatste updates aangeklikt. met als gevolg geen beeld en laptop blijft aan moeilijk uit te zetten maar wel een zwart scherm mooi klote. Laat bij opstart wel het HP icoontje zien dus het scherm is niet kapot denk ik zo wie heeft er een oplossing??

  2. blankmegan

   Hoi ik heb het zelfde probleem wilde vragen hoe jij je laptop Ć¼berhaupt aan de praat heb gekregen die van mij gaat aan en dan zwart beeld en niks lukt.

   Mvg megan van es

   1. blankA3aan v.d.B.

    Megan,
    Wat heb je voor een PC? In het geval van de Lenovo is het een kwestie van netspanning er af, batterij voor 30 sec losmaken. Batterij weer bevestigen en op de “onekey rescue” knop drukken. De PC start dan op en vraagt waar je van wilt repareren. Heb je geen (ext.) backup, dan repareren van de “D” partitie van de harde schijf (C). Je hebt dan weer het oorspronkelijke OS werkend. Om te upgraden naar 8.1 moet je wachten tot een aantal updates geĆÆnstalleerd zijn alvorens je die mogelijkheid in de store ziet. Maak, als de zaak werkt zoals jij dat wilt, zeker een backup, kan op de C schijf, een ext. disk of ssd is aan te bevelen.

    Windows 8 werkt goed, ik wacht met upgraden naar 8.1 tot MS zijn zaakjes voor elkaar heeft.

    Vr. Gr. Adriaan.

 23. blankP. Molenaar

  Geachte, sinds ik de update naar Windows 8.1 heb uitgevoerd, kan mijn printer Epson Stylus Office BX300F alleen nog aangestuurd worden om te scannen. Het printen lukt niet meer. Erg onhandig en zeer frustrerend. Op de site van Epson de meest recente update gezocht en die dateert van nog voor de update van Windows 8.1. Dus daar kun je niets mee, want dat installeerde ik al. Komt er iemand met een oplossing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.