Verborgen bestanden weergeven

Verborgen bestanden weergeven. Wanneer doe je dat eigenlijk en wat hebben deze verstopte bestanden voor zin? Waarom zijn ze eigenlijk verborgen. De belangrijkste reden waarom bepaalde bestanden al verborgen zijn in Windows is om te voorkomen dat belangrijke systeembestanden per ongeluk worden aangepast of weggegooid. Toch kan het soms handig of nodig zijn om de verborgen bestanden zichtbaar te maken. Om deze verborgen windows bestanden zichtbaar te maken moeten er een aantal handelingen worden uitgevoerd.

Verborgen bestanden
Verborgen bestanden zichtbaar maken

Geschatte leestijd: 4 minuten

Verborgen bestanden zichtbaar maken

Er zijn een aantal manieren om bestanden zichtbaar te maken in de Windows Verkenner. We bespreken hier de meest voor de hand liggende manieren. Om de verborgen bestanden zichtbaar te maken in Windows 10 opent u eerst de Windows Verkenner. Dit kan via de taakbalk of sneltoets Win + E.

De “Win” = Windows toets. Deze vindt u aan de linkerkant van uw toetsenbord rechts naast de Ctrl knop. Het is de sneltoets met het Windows logo.

Een andere manier om in Windows 10 de verkenner op te starten is door met uw muisaanwijzer naar de startknop linksonder in uw scherm te bewegen en daar met de rechtermuisknop te klikken. Er opent een menu, in dat menu klikt u op Verkenner.

Nu de verkenner is opgestart klikt u linksboven in het lint op de tab Beeld. Vervolgens gaat u met de muisaanwijzer naar rechts en zet u een vinkje bij Verborgen Items. Vanaf dat moment zijn de verborgen bestanden en mappen zichtbaar op de computer. De verborgen bestanden zijn te onderscheiden van “gewone” bestanden omdat ze iets ‘vager’ staan afgebeeld in uw verkenner.

Windows 11 Verborgen bestanden weergeven

Open Verkenner door op het pictogram te klikken op de taakbalk of gebruik de sneltoets blank Win + E.

Vervolgens selecteert u boven in het menu WeergaveWeergeven > en zet u een vinkje bij Verborgen items.

Via het Configuratiescherm

Iets omslachtiger is via het configuratie scherm. De muisaanwijzer verplaats u weer naar de startbutton linksonder in het scherm en u klikt met rechts. In plaats van verkenner kiezen we dit keer voor Configuratiescherm vervolgens voor Vormgeving en persoonlijke instellingen. Het scherm Opties voor Verkenner is nu zichtbaar. Onder de geavanceerde instellingen scrolt u naar beneden. Daar vindt u dan Verborgen bestanden en mappen weergeven. Activeer het het vinkje en klik tenslotte op OK.

Vanaf Windows 10, versie 1703 (de makers update) is het configuratiescherm enigszins verstopt, en niet meer via bovenstaande manier bereikbaar. Door configuratiescherm te typen in het zoekvak (rechtermuisknop op de Startbutton en dan zoeken) kunt u toch nog het “ouderwetse” zo bekende scherm bereiken. 

Vergeet niet nadat u klaar bent uw bestanden en mappen weer te verbergen om problemen te voorkomen. En mocht u nog een oudere Windows versie op uw computer geïnstalleerd hebben? Dan zou ik zeker meteen even op updates controleren.

Computerhulp nodig? Komt u er niet uit? Of heeft u andere computerproblemen? Bijvoorbeeld geluidsproblemen? Wordt uw harde schijf niet herkend? Het enige wat u hoeft te doen is de telefoon op te pakken, het Windows helpdesk nummer te draaien en er is een helpdeskmedewerker tot uw dienst. Echter op bepaalde tijdstippen gedurende de dag kan het erg druk zijn. Omdat wij u niet in de telefonische wachtstand willen zetten kunt u eventueel  een bericht in spreken. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.