Verborgen bestanden weergeven

Verborgen bestanden weergeven. Wanneer doe je dat eigenlijk en wat hebben deze verstopte bestanden voor zin?  Waarom zijn ze eigenlijk verborgen. De belangrijkste reden waarom bepaalde bestanden automatisch al verborgen zijn in Windows is om te voorkomen dat belangrijke systeembestanden per ongeluk worden aangepast of weggegooid. Soms is het nodig om de verborgen bestanden zichtbaar te maken. Dit kan zijn bij het troubleshooten of een reparatie van het besturingssysteem. Maar ook bij een back-up kan het belangrijk zijn als u er voor gekozen heeft om bepaalde privé bestanden te verstoppen. Niet alle bestanden zijn via de normale manier dus direct zichtbaar in de verkenner. Om deze verborgen windows bestanden zichtbaar te maken moeten er een aantal handelingen worden uitgevoerd. 

Verborgen bestanden
Verborgen bestanden zichtbaar maken

Verborgen bestanden zichtbaar maken

Er zijn een aantal manieren om bestanden zichtbaar te maken in de Windows Verkenner. We bespreken hier de meest voor de hand liggende manieren. Om de verborgen bestanden zichtbaar te maken in Windows 10 opent u eerst de Windows Verkenner. Dit kan via de sneltoets Windows toets Win + E.

De “Win” = Windows toets. Deze vindt u aan de linkerkant van uw toetsenbord rechts naast de Ctrl knop. Het is de toets met het Windows logo.

Of door de muisaanwijzer in Windows 10 naar de startknop linksonder in uw scherm te bewegen en met de rechtermuisknop te klikken. Er opent een menu, in dat menu klikt u op verkenner.

Nu de verkenner is opgestart klikt u linksboven in het lint op de tab Beeld. Vervolgens gaat u met de muisaanwijzer naar rechts en zet u een vinkje bij Verborgen Items. Vanaf dat moment zijn de verborgen bestanden en mappen zichtbaar op de computer. De verborgen bestanden zijn te onderscheiden van “gewone” bestanden omdat ze iets ‘vager’ staan afgebeeld in uw verkenner.

Via het Configuratiescherm

Iets omslachtiger is via het configuratie scherm. De muisaanwijzer verplaats u weer naar de startbutton linksonder in het scherm en u klikt met rechts. In plaats van verkenner kiezen we dit keer voor Configuratiescherm vervolgens voor Vormgeving en persoonlijke instellingen. Het scherm Opties voor Verkenner is nu zichtbaar. Onder gevanceerde instellingen scrolt u naar beneden. Daar vindt u dan Verborgen bestanden en mappen weergeven. Activeer het het vinkje en klik tenslotte op OK.

Vanaf Windows 10, version 1703 (de makers update) is het configuratiescherm enigzins verstopt, en niet meer via bovenstaande manier bereikbaar. Door configuratiescherm te typen in het zoekvak, rechtermuisknop op start en dan zoeken, kunt u toch nog het “ouderwetse” zo bekende scherm bereiken.

Vergeet niet nadat u klaar bent uw bestanden en mappen weer te verbergen om problemen te voorkomen.

Voor Vista en 7 gebruikers

Verborgen bestanden en mappen in Windows Vista of 7

Computerhulp nodig? Komt u er niet uit? Of heeft u andere computerproblemen? Bijvoorbeeld geluidsproblemen? Het enige wat u hoeft te doen is de telefoon op te pakken, het Windows helpdesk nummer te draaien en er is direct een expert tot uw dienst.

16 reacties op “Verborgen bestanden weergeven”

 1. Hoe krijg ik een verborgen map weer normaal? Dus zo, dat je de map weer helder geel ziet? De map hoeft niet meer verborgen te zijn, dus ik wil het graag herstellen.

  Groet,
  Sjoukje

 2. Mooie verhalen, maar………….. ondanks dat ik “verborgen bestanden” heb aangevinkt blijft ProgramData onzichtbaar. (Win 10)
  Hoe nu verder?
  Groet Freek

  1. Freek, welke versie van Windows 10 heb je dan? Als je de verborgen bestanden hebt aangevinkt moet de map ProgramData te voorschijn komen. Direct in de root van de c schijf en boven program Files.

   Program data map

 3. Ik ben maar een leek op de computer .Ik zie wel dat men op deze site beter wordt geholpen.
  Daarom mijn vraag.Hoe kan ik Google bereiken en behouden?

  1. Door in de de browser van uw keuze de startpagina te veranderen. Ik ga er even vanuit dat u Windows 10 en dus de browser Edge gebruikt.

   Start Edge.
   Klik rechtsboven op de knop met de drie stipjes.
   Klik op Instellingen.
   Hier kiest u bij “Edge openen met” voor een specifieke pagina. Daar vult u in http://www.google.nl en drukt u op enter.

   Uw browser opent nu voortaan met Google.

 4. Mijn excel bestand staat opgeslagen in een map die niet bestaat. Hoe kan dit.? Ik kan hem dus niet meer openen of vinden op de computer. Wat nu? De computer heeft hem waarschijnlijk na een foutmelding/ crash weg geschreven naar het onbekende en niet bestaande bestand waar wij geen toegang toe hebben.

  Enig idee wat te doen?

 5. Het laten zien van de verborgen bestanden werkt niet meer op mijn pc, ook niet na een herstel. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button