Spam blokkeren tegenhouden

Spam tegenhouden, blokkeren of zelfs verhinderen hoe krijg je dit voor elkaar? Want als iets vervelend kan zijn is het die ongewenste mail. Het vervuilt je mailbox, bevat mogelijk gevaarlijke inhoud én haalt de vaart uit het wegwerken van je mail. Helemaal tegenhouden kan bijna niet, maar je kunt wel een aantal stappen zetten waarmee je de hoeveelheid spam drastisch kunt verminderen.

Spam in Office Outlook

Hoe de bescherming van de Office versie Outlook is ingesteld, bepaal je helemaal zelf.   

  1. Klik op: Start in het lint en 
  2. Vervolgens bij het kopje Verwijderen op de optie Ongewenste mail (pictogram met een poppetje en een rondje met een streep erdoor)
  3. Opties voor ongewenste e-mail.

Hier geef je aan welk beschermingsniveau Outlook moet gebruiken, je kunt ook zelf al afzenders blokkeren of juist als veilig bestempelen. Ook bestaat er de mogelijkheid om alle mail toplevel domeinen te blokkeren onder de tab internationaal. Dus bijvoorbeeld .ru of .tv zodat alle mail van deze domeinnaam standaard wordt tegengehouden door het spamfilter. 

Het spamfilter in Outlook heeft mogelijk wat tijd nodig om goed te functioneren. Het filter zal u als het ware moeten leren kennen. Komt er dus toch een spammail door dan voldoet het om in Office Outlook met de rechtermuis te klikken op de mail en deze als ongewenst te verklaren.

Ongewenste mail melden

Er zijn in principe twee soorten spam of ongewenste mail: Gevaarlijke spam afkomstig van internetcriminelen die proberen om je gegevens te achterhalen en voor vreselijke problemen kunnen zorgen. En de irritante spam, afkomstig van winkels en bedrijven die het niet zo nauw nemen met je privacy en je ongewenst berichten sturen in de hoop dat ze wat aan je kunnen verkopen. Aan de eerste partij kan de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt weinig doen. Maar partijen die ongewenste mail versturen vanuit Nederland, kunnen wél worden aangepakt met fikse boetes. Daar moet de ACM dan wel voldoende klachten voor ontvangen en daarom is het belangrijk dat je de ongewenste mail meldt via www.spamklacht.nl.

Spam in Gmail

Als het gaat om spam en filteren is er geen e-mailprovider die het beter doet dan Gmail. Het filter werkt zelfs zó goed dat je spam vrijwel nooit in je inbox zult zien verschijnen, hoogstens wanneer je klikt op het tabblad Reclame. De rest wordt keurig opgevangen in het mapje Spam. Dus hier geen zorgen of instellen. Mocht u toch een spammail krijgen dan voldoet het door met u rechtermuisknop op het mailtje te kikken en het te kwalificeren als spam. 

Spam in Outlook.com

Spam blokkeren in outlook.com werkt minder goed dan in Gmail maar gaat als volgt. Log in op Outlook.com en open het mailtje van de gebruiker of het bedrijf van wie je nooit meer een e-mail wilt ontvangen. Klik op het pictogram met de drie puntjes aan de rechterkant van het bericht en vervolgens op blokkeren.

Wat u zelf kunt doen aan ongewenste mail

Wees zuinig op uw email-adres. We zeiden het al maar er bestaan computers die volledig geautomatiseerd het Internet afstruinen op zoek naar namen en email-adressen. Gevonden adressen worden verzameld en doorverkocht aan advertentienetwerken. 

Niet reageren op vreemde e-mails. Klik nergens op maar gooi ze direct weg hoe verleidelijk de mails ook zijn. Dit geldt ook voor de unsubscribe link vaak onderaan in deze mails. Als u wel reageert weet de andere kant direct dat het een adres is wat gebruikt kan worden voor het toezenden van spam.

Veel Internet providers hebben een eigen spamfilter. Deze is vaak al actief maar een controle telefoontje kan geen kwaad. Zoniet kunt eventueel ook nog een extern spamfilter inschakelen. Duurdere virusscanner zoals Norton of McAfee hebben deze al aan boord. En anders is Spamfighter een uitstekend spamfilter. Een waarschuwing is echter op zijn plaats, let er goed op dat u geen ongewenste software mee installeert met de anti spam.

Telefonische computerhulp

telefonische hulp Windows 10

Wij proberen altijd duidelijke en informatieve artikelen voor u te schrijven. Artikelen waar u wat aan heeft en eventueel een oplossing bieden voor uw vraagstuk. Mocht dit nou toch niet het geval zijn en kunt u het antwoord niet vinden, dan kunnen wij u eventueel telefonisch helpen. Meer informatie over het bellen met de helpdesk en hoe dit in zijn werk gaat leest u op de pagina: Telefonische computerhulp. Wij helpen u graag weer verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button