Bestanden delen in Windows

bestanden delen in Windows

Een bestand delen via e-mail. Het lijkt heel makkelijk, maar dat is het niet altijd. Gelukkig kunnen we in Windows bestanden op meerdere manieren delen. Het is dus tijd voor een handig overzicht, zodat u elk bestand altijd op de makkelijkste en snelste manier kunt delen. En dan niet alleen met anderen, maar ook met uw eigen hardware zoals telefoon al dan niet de IPhone, of Android maar ook uw werklaptop. Handig en snel.

Manieren van bestanden delen

Hoe je een bestand het beste deelt, wordt grotendeels bepaald door het type en de grootte van het bestand. Windows 10 en 11 hebben hiervoor verschillende manieren in huis. Zo kunt u bestanden delen via het netwerk, maar ook met gebruikers die in de buurt zijn en waarmee u nog geen verbinding heeft. Ook kunt u bestanden via fysieke media delen, zoals een usb-stick, en daarbij rekening houden met eventuele capaciteitslimieten. 

Deze opties zijn beschikbaar vanaf Windows 10 versie 1803. Hoe weet ik welke versie van Windows 10 ik gebruik?

Delen in directe omgeving

De gebruikers van Android, iPhone en de iPad komt het vast bekend voor: het delen van een bestand met apparaten in de nabije omgeving. Handig, omdat u hiermee niet gebonden bent aan een specifiek netwerk en snel bestanden kunt delen met personen waarmee u niet regelmatig bestanden uitwisselt. Apple noemt het AirDrop, in Windows heet deze functie Delen in directe omgeving. Met behulp van Bluetooth en WiFi kan bijvoorbeeld een office bestand eenvoudig en snel worden gedeeld.

Als aanvullende veiligheidsmaatregel kunt u aangeven met wie u bestanden wilt uitwisselen. Bij de optie: Inhoud delen met een apparaat in de buurt via Bluetooth of WiFi kiest u tussen iedereen in de buurt of juist het meer striktere Alleen mijn apparaten

U ziet het pictogram niet?
Dan moet u deze waarschijnlijk nog toevoegen. Klik met de rechtermuisknop in een leeg gedeelte van het actiecentrum. Klik op nu bewerken –> toevoegen en selecteer: Delen in een directe omgeving.

Klik op het pictogram van het Actiecentrum actiecentrum openen (rechts naast de klok in de Windows Taakbalk) en klik aansluitend op de knop Delen in directe omgeving. Hiermee schakelt u de optie in en uit. Uiteraard configureren we de optie eerst. 

  1. Klik met rechts op de knop: Delen in directe omgeving
  2.  kies nu voor: Ga naar Instellingen  -> Gedeelde ervaringen -> Delen in een directe omgeving.
  3. Zet de schuif op Aan bij Inhoud delen met een apparaat in de buurt via Bluetooth en wifi.

Geen Delen in directe omgeving? Controleer en installeer alle updates. Heeft u de juiste Windows versie (10 of 11) dan vindt u deze handige optie in het Actiecentrum.

Locatie aanpassen ontvangen bestanden

Standaard worden ontvangen bestanden opgeslagen in de gebruikersmap Downloads, maar u kunt u deze locatie ook aanpassen naar een plek die voor u beter voldoet. In het zojuist geopende instellingenvenster klikt u op de knop Wijzigen bij de optie Ontvangen bestanden hier opslaan. Open de gewenste map en klik op Map selecteren. Om een bestand vervolgens te delen, opent u de Windows Verkenner met de Windows-sneltoets blank +E. Boven in de balk of lint van de verkenner Klikt u op de tab Delen. Kies het apparaat waarmee u het bestand wilt delen.

Computerhulp nodig? Vragen over delen?

Dit was het eerste artikel over het delen van bestanden in Windows 10, er komen er meer. Mocht u misschien een brandende vraag hebben over het delen van bestanden in Windows 10? Dan kan dat gewoon via de telefoon. U krijgt dan een van onze Windows 10 helpdesk medewerkers aan de lijn die u helpt met al uw vragen over windows 10. Dus niet alleen over het delen van bestanden. Ook als uw computer niet meer opstart of als u uw wachtwoord vergeten bent of gewoon kwijt bent en niet meer in uw computer kan staan ze voor u klaar. 

4.7/5 - (3 stemmen)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.