Systeemherstel wat is het, en wat kan je ermee?

systeemherstel uitgelegd

Systeemherstel, een belangrijke optie in alle versies van Windows. Systeemherstel, de naam zegt het al, maakt het mogelijk om uw Windows computer (systeem) in noodgevallen te herstellen. De computer wordt met behulp van een herstelpunt teruggezet naar een datum waarop de pc nog zonder problemen functioneerde. En dit alles met behoud van al uw geinstalleerde apps en persoonlijke bestanden. Dus niet te verwarren met het opnieuw instellen van uw computer ook wel fabrieksherstel genoemd.

Geschatte leestijd: 0 minuten

Mits systeemherstel is geactiveerd worden systeemherstelpunten automatisch aangemaakt bij belangrijke gebeurtenissen en aanpassingen van het systeem. Bijvoorbeeld bij het installeren van nieuwe updates, installatie van nieuwe software of het vervangen van een driver. Het is ook mogelijk om handmatig een herstelpunt te maken.

Systeemherstel wordt nog wel eens verward met het terugzetten van een backup maar heeft daar niets mee te maken.

Herstelpunten Windows

Een Windows herstelpunt is een prominent onderdeel van Windows systeemherstel. Deze punten worden automatisch door Windows aangemaakt mits systeemherstel is geactiveerd en dus aanstaat op uw computer. Het is ook mogelijk om zelf een herstelpunt aan te maken.

Herstelpunt aanmaken

Systeemherstel aanzetten

Is systeemherstel echter uitgeschakeld dan geldt dit niet en worden er geen herstelpunten aangemaakt. Het is dan ook aan te raden om te controleren of dit bij uw computer het geval is. Systeemherstel is om schijfruimte te besparen namelijk niet geactiveerd bij nieuwe computers. Lees hier hoe u systeemherstel aanzet op een Windows 10 of 11 computer. Ik garandeer u, er komt een moment dat u er heel blij mee bent dat u deze kleine moeite heeft genomen.

Met welke computerproblemen kan je systeemherstel gebruiken

Systeemherstel kan eigenlijk voor alle computerproblemen gebruikt worden. Met systeemherstel zet u met behulp van een herstelpunt belangrijke systeembestanden en instellingen terug. Voorbeelden hiervan zijn: geïnstalleerde programma’s, register bestanden en drivers. Deze kunnen eenvoudig worden teruggezet via een door u geselecteerd herstelpunt.

Systeemherstel heeft geen invloed op uw privé bestanden zoals documenten, afbeeldingen en uw mail. Deze blijven onaangetast. Het is echter niet zo dat documenten of mail teruggehaald kunnen worden met systeemherstel. Daar is echt een backup voor nodig.

Virussen, systeemherstel en computerhulp

Is uw Windows installatie echter beschadigd door een virus of malware dan zijn uw herstelpunten ook geïnfecteerd en het herstel mislukt. Dit komt omdat virussen ook de herstelpunten in uw computer besmetten en deze hierdoor onbruikbaar worden. Het herstel zal vervolgens mislukken. Is dit het geval en heeft u computerhulp nodig dan kunt u telefonisch contact opnemen met onze helpdesk voor professionele hulp bij het verwijderen van het virus.

Hoeveel schijfruimte gebruikt systeemherstel?

schijf ruimte systeemherstel

Dat ligt er maar net aan hoe groot uw harde schijf is. Standaard gebruikt systeemherstel 15 procent van de harde schijf. De recentste herstelpunten worden opgeslagen en vervangen de oudste punten. Als u echter de ruimte die de harde schijf gebruikt teveel vindt of misschien juist te weinig, dan kunt u de schijfruimte die systeemherstel verbruikt ook handmatig instellen, Respectievelijk vergroten of verkleinen. U kunt er ook voor kiezen om zelf de herstelpunten aan te maken, die worden wel altijd bewaard en niet overschreven zoals dit wel gebeurd met de automatische herstelpunten.

Systeemherstel gebruiken

Systeemherstel kunt u gebruiken in Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 en natuurlijk Windows 10 en 11. De verwijzingen brengen u naar de voor u juiste pagina.

4.3/5 - (6 stemmen)

2 gedachten over “Systeemherstel wat is het, en wat kan je ermee?”

  1. ik heb het volgende probleem wanneer ik systeemherstel druk heb ik enkel herstelpunten van vandaag en natuurlijk wil ik niet vandaag gezien ik nu problemen ervaar. ook wanneer ik op meer herstelpunten weergeven druk zie ik nog steeds alleen punten van vandaag. ik heb een legitime versie maar ik heb geen cd dus ik weet echt niet wat ik nu nog kan doen gezien avg,spybot of ccleaner niets helpen. weet u mischien hoe ik dit op kan lossen?

    • Waarschijnlijk is de ruimte die u gebruikt voor uw herstelpunten te klein ingesteld. Op deze manier worden de herstelpunten steeds vervangen door nieuwe. Als u genoeg ruimte heeft zou u deze ruimte kunnen vergroten en zo meerdere herstelpunten kunnen bewaren.

      Dit gaat als volgt: Rechtermuisknop op de Startbutton – Systeem – dan helemaal beneden op systeembeveiliging – configureren. Hier kunt u schijfruimtegebruik aanpassen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.