Computer start niet op, wat kan ik er aan doen

Computer start niet op, dit kan een Windows laptop, desktop of tablet zijn, hij vertikt het. De laatste keer heeft u hem op de gebruikelijke manier afgesloten en nu u de computer weer wilt opstarten doet hij het niet. Wat is er aan de hand?

Geschatte leestijd: 6 minuten

Er zijn diverse redenen waarom een computer niet meer wil opstarten, en het komt altijd op een moment dat het absoluut niet uitkomt. Wat kunt u doen aan dit opstartprobleem?

Software of hardware wat is het probleem?

In de meeste gevallen zal het een softwarematig probleem zijn dat vaak optreedt omdat een computer niet goed onderhouden wordt. De keren dat de computer niet meer wil opstarten omdat Windows in aanraking is geweest met een virus of malware komt ook voor, maar in veel mindere mate. De bedoeling van malware is namelijk om heimelijk op de achtergrond mee te draaien op uw systeem. Niet om ervoor te zorgen dat de computer niet meer opstart.

In dit artikel gaan we er echter van uit dat een hardwarematig probleem de onderliggende oorzaak is waarom onze computer plotseling en geheel onverwachts niet meer wil opstarten.

aanbieding-office
Tijdelijke actie

Geen stroom is niet opstarten

Laten we beginnen bij de basis, u zult verbaast staan van de keren dat wij bij de helpdesk meemaken dat de desktop computer niet is aangesloten op het stroom netwerk, gewoon omdat de stekker van de computer niet in het stopcontact zit. Dus ook dit toch even controleren.

Computer start niet op, schakelaar voeding aan?
Computer start niet op, schakelaar voeding aan?

Wat echter nog vaker voorkomt is dat de schakelaar, die u kunt vinden achterop de voeding van de desktop computer, uitgeschakeld staat. Misschien net even met het afstoffen de schakelaar per ongeluk aangeraakt en zo uitgezet. Controleer of de schakelaar op “1” staat. Ditzelfde geldt als u een stekkerdoos gebruikt, ook hier zit een schakelaar die per ongeluk nog wel eens uitgeschakeld wordt.

Geen resultaat? Een goede tip nog is om tijdens het troubleshooten de computer direct op de wandcontactdoos aan te sluiten. Dit om uit te sluiten dat de multistekkerdoos kapot is. Een andere manier om te controleren dat het niet aan uw stroomtoevoer ligt is het testen van een gewone huis lamp op de stekkerdoos.

Powerdrain

Nadat we er zeker van zijn dat het niet ligt aan de stroomtoevoer gaan we als eerste beginnen met een power drain. Dit houdt in dat we alle reststroom, die mogelijk de veroorzaker is van ons opstartprobleem, uit de computer en het geheugen verwijderen. Dit doet u door bij een desktop alle kabels los te koppelen inclusief USB en toetsenbord. Bij een laptop verwijdert u de accu als dit mogelijk is. Vervolgens houdt u de aan en uit knop van de computer twintig seconden ingedrukt. Na twintig seconden laat u de knop weer los en sluit u de de stroomkabel weer aan. Controleer of de computer weer wil opstarten.

Iets wat minder vaak voorkomt is een defecte stroomkabel. Maar voor dat u naar de winkel rent en een nieuwe koopt. Dit kunt u eenvoudig controleren door de stroomkabel te gebruiken van de monitor. Deze heeft over het algemeen dezelfde aansluiting als uw desktop computer.

Eigenbouw computer

Heeft u de opstartproblemen bij een computer die u net zelf gebouwd of samengesteld heeft? Ga dan nogmaals stap voor stap rustig controleren of u toch niet een fout heeft gemaakt tijdens het samenstelling of de configuratie. Ook bv een fout bij het instellen van de juiste frequentie voor het interne geheugen kan ervoor zorgen dat uw computer niet opstart. Of wat vaker voorkomt, heeft u misschien toch een fout gemaakt bij het aansluiten van de kabeltjes van de aan en uit knop. 

Laptop start niet op

Heeft u een laptop of tablet die niet wil opstarten? Controleer dan of de stekker van de adapter nog in goede staat is. Hoe zit het met de stroom connectie van de laptop zelf? De zogenaamde power jack. Vooral na veelvuldig gebruik is het een bekend probleem bij laptops dat deze “jack” kapot gaat, Met als gevolg dat de batterij / accu van de laptop niet meer oplaadt en na verloop van tijd de laptop uitvalt (lees, als de accu leeg is) en niet meer wil opstarten. Het vervangen van deze power jack is specialistisch werk en kost gemiddeld tussen de 50 en 100 euro afhankelijk van het merk laptop.

Defecte doorgebrande voeding

Wat helaas vaker voorkomt bij desktop computers is een defecte of doorgebrande voeding. Is de voeding inderdaad doorgebrand dan kan dit gepaard gaan met een ongewone scherpe brandlucht. In dit geval dan is het van belang dat u de computer direct loskoppelt van het stroomnetwerk om verdere schade aan uw apparatuur te voorkomen. Neem in dit geval contact op met een computer reparateur om uw voeding te vervangen. Let daarbij, met het oog op stroomverbruik, op welke voeding u laat plaatsen. Er zijn namelijk verschillende stroomsterktes te verkrijgen. Een gamer heeft bv een veel sterkere voeding nodig dan een “normale” computer gebruiker.

Geen brandlucht en de lampjes op de PC of voeding gaan gewoon aan? Ook in dit geval kan de voeding evengoed kapot zijn en geen correcte spanning meer doorgeven aan de computer. Sommige high-end voedingen zijn voorzien van een vervangbare zekering, deze vindt u gewoonlijk op de achterzijde van de voeding. Controleer of dit bij uw voeding het geval is. Geen zekering of niet defect? Ook in dit geval heeft u de hulp nodig van een specialist om de voeding in uw computer te vervangen.

Windows 10 start niet op

Windows 10 fabrieksherstel

Zwart scherm de computer start niet door

Snel opstarten uitschakelen

Hulp met computer opstartproblemen

Heeft u echter nog vragen of advies nodig over het niet opstarten van uw computer, dan staan wij vanzelfsprekend voor u klaar. U kunt dit doen via onze Facebook pagina, of als reactie onder dit bericht. Heeft u een snelle vraag of uitgebreid advies nodig? Dan kunt u ons tot 12 uur s’nachts bereiken via het helpdesknummer. Onze medewerkers zijn direct bereikbaar, om u te helpen met het opstartprobleem of alle andere computerproblemen.

4.5/5 - (30 stemmen)

25 gedachten over “Computer start niet op, wat kan ik er aan doen”

 1. Beste,
  Ik ga vanavond de tip met de powerdrain eens proberen, misschien is daarmee mijn probleem opgelost…?
  Toch wil ik even schetsen wat mijn probleem juist is.
  Het gaat om een desktop met Windows 10 die al een geruime tijd niet meer gebruikt geweest is, en bij het indrukken van de aan-uitknop begint hij op te starten (ventilators ed) maar na enkele seconden valt alles uit. Weer een paar seconden later begint hij opnieuw om dan weer na enkele seconden uit te vallen. Zo gaat dit door -soms hele nachten lang- tot ik de stroomkabel uittrek.
  Is dit een gekend probleem en is hiervoor een directe oplossing gekend? Of probeer ik eerst idd de power drain…?

  • Hoi Ken,

   Mestaal is dat een probleem met de koeling van de computer. Als deze te heet word dan schakelt de pc zich zelf uit om de processor te beschermen tegen oververhitting en doorbranden. Even controleren of de koelingvin(nen) werken of niet vol met stof zitten.

 2. Heb een Asus laptop Serie N76V. Windows 10.. Als ik hem heb uitgezet moeten we soms wel 30 tot 40 x op startknop drukken om hem weer aan te krijgen. Diverse malen alles afgesloten en accu eruit gehaald en startknop meer dan 20 sec ingedrukt om de reststroom eruit te krijgen. Help niet.
  Wat kan dat zijn?

 3. Hallo,

  Ik heb een medion computer gekocht in 2015 en ik denk dat ik er windows 10 op heb staan.
  De computer start wel op lijkt het maar hij blijft hangen op een zwart beeld met de merknaam en daaronder verschijnt soms; automatisch herstel voorbereiden.

  Wat kan ik doen?

 4. De powerdrainactie is gelukt! pfff…. ik heb weer windows op mijn laptop van zo’n 2 jaar oud.
  Dit betekent niet naar de winkel rennen voor een nieuwe.
  1000 x dank voor de hulp.

 5. met Simon;
  Als ik de computer van mijn vrouw opstart krijg ik alleen een foto te zien maar kan niet bij het wachtwoord komen om de computer verder op te starten ,wat kanik daar aan doen??

 6. Hoi
  Ik heb een oudere pc van Packard Bell, altijd heel tevreden van geweest, maar de laatste tijd werd die niet veel meer gebruikt omdat ik een iPad heb . Deze morgen wou ik mijn pc opstarten en hij doet niks meer, heb stekkers uitgetrokken, lampje van voeding gaf groen lichtje, eerst normaal daarna flikkerend, andere stekkers in huis geprobeerd, maar geeft geen teken van leven meer, mijn grote probleem is dat er nog veel foto’s opstaan en die wou ik op mijn externe harde schijf zetten, hoe geraak ik nu aan mijn foto’s?

  Els

  • Hoi Els, als de computer geen teken van leven meer geeft dan ben je genoodzaakt om de harde schijf uit de laptop te halen en deze vervolgens op een andere computer aan te sluiten dan zou je de foto’s en bestanden eraf kunnen halen. Het lampje op de voeding flikkert zeg je? Het kan natuurlijk ook dat deze kapot is. Je zou even kunnen kijken via je IPAD om een goedkope universele voeding aan te schaffen. Deze zijn voor rond de tien euro al op het Internet te vinden.

 7. hallo
  ik heb een medion akoya E1318T laptop met windows 8. een paar jaar geleden is ie vastgelopen tijdens herstarten en wilde die niet meer normaal opstarten. de laptop verdween in de kast en nu heb ik m terug gevonden en wil m weer aan de praat krijgen. als ik de laptop aanzet gaan de lampjes branden en hoor ik de ventilator in de laptop. hij geeft telkens 3 schermen: 1 staat heel groot Medion en daaronder in het klein automatisch herstel met een laad cirkel die draait. 2 is een een donker scherm, maar staat nog wel aan. 3 is blauw scherm waarop staat dat er iets fout is gegaan, gegevens worden verzameld en de laptop opnieuw opstart (is maar 1 of 2 seconde te zien). deze volgorde herhaalt zich eindeloos. in de handleiding stond druk op F8 om een menu te openen om de laptop terug naar fabrieksinstelling te zetten, maar doet het niet. de bestanden van de bijgeleverde herstel dvd die ik op een usb stick heb gezet om er geen dvd lezer op de laptop zit werken ook niet. en ik heb geloof ik niet de productcode dus ik kan windows niet vanaf de website opnieuw installeren. wat kan ik nu doen of wat is er nog te doen?

  • Hoi DB, wat je kan doen is een USB maken met de de Windows Media Creator en dan de installatie uitvoeren; Op het moment dat je de code moet invoeren dan kies je ervoor om de installatie voort te zetten zonder de productcode en om die later toe te voegen, zo kan je in ieder geval controleren of de computer werkt zoals je het graag wilt. Als dat zo is dan zou je kunnen overwegen om een licentie te kopen. Op dit moment hebben wij een aantrekkelijke aanbieding met 50 procent korting.

 8. Hallo,
  Gister herstelprogramma opgestart in Windows 10 heeft uren lang melding
  Over register bijwerken getoond toen heb ik ( misschien dom ) computer uitgedaan met in gedachte
  herstel stopt dan.
  Maar nee nu kan ik m,n pc aanzetten naast startknop knippert klein lampje maar verder doet ie niets meer.
  Opa is ten einde raad graag advies liefst per email bvb heel veel dank voor hulp.

  • Hallo,

   Ik heb een medion computer gekocht in 2015 en ik denk dat ik er windows 10 op heb staan.
   De computer start wel op lijkt het maar hij blijft hangen op een zwart beeld met de merknaam.

   Wat kan ik doen?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.