Systeemherstel Windows 8

windows 8 systeemherstelMet systeemherstel worden er iedere dag automatisch herstelpunten gemaakt. Er wordt een virtuele “foto” van de Windows systeembestanden op uw harde schijf genomen en opgeslagen als herstelpunt. U kunt er uitgebreid over lezen op de pagina: Wat is systeemherstel

Systeemherstel Windows 8

Er zijn meerdere manieren om systeemherstel op te starten in Windows 8, zoals met veel functies in Windows leiden er meer wegen naar Rome, we nemen een van de meest eenvoudige.

Met de muisaanwijzer linksonder in de punt van uw scherm klikt u rechts en kiest u voor Systeem, er bestaat ook een sneltoets (Win+break) Het Systeemscherm met informatie over de computer verschijnt.

Systeemherstel opstarten

Systeemherstel opstarten

Op de computer opent zich een soortgelijk scherm als hierboven en u klikt linksboven op systeembeveiliging. Vervolgens verschijnen de systeemeigenschappen van Windows 8.

systeemherstel windows 8

systeemherstel windows 8 opstarten

Klik op Systeemherstel en klik op volgende. Kies een datum uit waarop uw computer nog wel goed functioneerde en selecteer deze.

Is de button systeemherstel lichtgrijs en kunt u er niet op klikken dan is herstel op uw computer niet mogelijk. Op uw computer is Systeemherstel uitgeschakeld, u kunt geen gebruik maken van deze optie.

Standaard staat systeemherstel niet uit maar altijd aan en ingeschakeld, u of iemand die de computer beheert heeft systeemherstel gedeactiveerd.

Bel voor meer informatie of hulp met uw computerprobleem met de Windows Helpdesk u vindt het nummer bovenaan de site.

herstelpunt uitzoeken

herstelpunt uitzoeken

Worden er geen bruikbare herstelpunten zichtbaar omdat de datum niet toereikend is. Dan kunt u proberen om (1) meer herstelpunten weergeven aan te vinken zodat u mogelijk oudere herstelpunten zichtbaar maakt en er inderdaad ook echt herstelpunten tevoorschijn komen die u wel kunt gebruiken. (2) Selecteer een herstelpunt. (3) Klik op volgende.

systeemherstel voltooien

systeemherstel voltooien

Er wordt u gevraagd om het herstelpunt te bevestigen. U krijgt een overzicht met tijd, de beschrijving van het herstelpunt en op welk station het systeemherstel zal plaatsvinden. En u wordt aangeraden dat als u uw wachtwoord onlangs heeft aangepast een wachtwoordherstelschijf te maken. Klik op voltooien.

Systeemherstel kan niet worden onderbroken

Systeemherstel kan niet worden onderbroken

Als laatste krijgt u een melding dat systeemherstel niet onderbroken kan worden. Klik op Ja. Het systeemherstel van uw Windows 8.1 computer is begonnen.

Het herstellen van de computer kan enige tijd in beslag nemen. Dit verschilt per computer. Zorg er voor dat als uw computer een laptop is deze tijdens het systeemherstel aangesloten is op het lichtnet. Laat de computer rustig zijn gang gaan en onderbreek hem niet, Gemiddeld duurt systeemherstel ongeveer 10 minuten. Dit kan korter maar ook langer zijn. De computer zal uit zich zelf weer opstarten en een melding geven over het resultaat van het systeemherstel.

Heb geduld. Het onderbreken van een computer tijdens systeemherstel kan schade aan het systeem opleveren, met als mogelijk gevolg opstart problemen.

Voor het herstellen van de andere Windows systemen kunt u naar de volgende pagina’s:

Systeemherstel Windows 10

Systeemherstel Windows 7

Systeemherstel Windows Vista

Systeemherstel Windows XP

4/5 - (4 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

25 gedachten over “Systeemherstel Windows 8

 1. blankScott

  Hoi! Ik heb een paar dagen geleden een gebruikersaccount verwijderd, maar ik was vergeten om mijn foto’s over te zetten naar een ander gebruikersaccount. Nu heb ik een systeemherstel er in staan, maar kan ik dan die dag weer ‘terughalen’ en de foto’s weer ergens ander opzetten en als het ware vandaag weer terugzetten? Ik hoop dat iemand mij kan helpen 😉

 2. blankVan Thournout

  Hallo

  Ik heb net op Mozilla firefox op YouTube gekeken naar een film maar wou hem op fullscreen dit lukte niet, dis heb ik systeemherstel gedaan waarbij er opstond vernieuwen, kweet nu niet of dat ermee te maken heeft dat mijn office 365 en windows live mail en misschien nog andere weg zijn?

  Alvast bedankt

 3. blankRob Douze

  Hallo,
  systeemherstel werkt niet goed,na een dag ben ik alles weer kwijt wat opgeslagen was.
  alles staat ingeschakeld en heb genoeg vrije ruimte.ik heb niks veranderd of geen cc cleaner laten draaien. weet iemand hoe dit kan ( windows 8.1)

  grt Rob

 4. blankVincent

  Ik heb windows 8.1 en wil systeemherstel starten. Het eerste dat opvalt is dat ik maar uit drie data kan kiezen (bij meerdere data). Desondanks maar de oudste (6 dagen geleden) gekozen. Alles lijkt te werken maar na herstart krijg ik de melding dat het bestand waar systeemherstel in staat beschadigd is. Alweer. Hoe kan dat?
  Nu maak ik regelmatig een backup. ZIt dit bestand daar ook in?

 5. blankDeniz

  Ik heb per ongeluk me map ‘gebruikers’ verwijderd en nu ben ik letterlijk alles kwijt op me laptop. Ik kwam bij de optie ‘systeemherstel’, maar ik kan daar jammer genoeg niet op klikken (grijs balk). Wat kan ik doen?

 6. blankBert

  normaliter werkt systeemherstel, althans op andere laptop asus windows 7 prima, in verleden regelmatig profijt van gehad.
  Mijn probleem is nu dat er geen opstartdisk bij machine is geleverd en door shell lenovo niet via de veilige modus systeemherstel te bereiken en ook niet de dos mode.

 7. blankBert

  ik heb dezelfde problemen met laptop lenovo g500 na een spontane update naar windows 8.1.
  Allemaal leuk die optie van systeemherstel moet je er wel bij kunnen, ik ga er vanuit dat er een herstelpunt is aangemaakt.

  Indien apparaat weer aan de praat is, als een raket eerst de automatische update optie uitschakelen, altijd gedonder als updates te vroeg op de markt worden gebracht met alle ellende van dien.

 8. blankheidy

  ik kan alleen programma’s open met behulp van taakbeheer…vanwege het zwarte scherm…zo kan ik dus nu ook op internet komen…maar hoe krijg ik dit probleem verholpen zodat ik weer gewoon mijn opstart scherm zie. (Windows 8)

  1. blankJohan Boonstra

   Als je via taakbeheer de taak ‘msconfig’ gaat uitvoeren kun je de instellingen aanpassen en de computer opstarten in ‘veilige modus’. Zodra dat gebeurd is kun je via systeemherstel een oud herstelpunt, van voor de laatste update selecteren en die situatie herstellen. Bij mij werkte dat perfect.

 9. blankPatoSRW

  Beste,

  Ik ben veel bestanden kwijtgeraakt.. Ik probeerde namelijk om bestanden naar mijn usb te knippen en plakken, maar dat is gedeeltelijk gelukt om een of andere reden. Nu zijn de meeste data verloren gegaan (denk ik) want deze waren mappen met circa 2 gb aan bestanden, en nu zijn het (systeemloze?) bestanden. Dus als je op de bestanden klikt zie je enkel een overzicht met programmas waaruit je kunt kiezen om het bestand te openen..

  Dus nu probeer ik systeemherstel te doen, maar elke keer lijkt het herstel het te doen, maar dan zodra die klaar is krijg ik de melding dat er bepaalde bestanden ontbreken om het herstel goed te laten verlopen (oid).

  Help please?

  1. blankJan Talens Bericht auteur

   Systeemherstel zal je niet helpen met het terugkrijgen van de bestanden. In het geval van Systeemherstel worden alleen systeembestanden teruggezet. Als je herstelpunten corrupt zijn geraakt, bv door een virus, dan krijg je vaak soortgelijke meldingen zoals in je vraag. Wat je nog zou kunnen proberen is een herstelprogramma speciaal geschreven voor dit soort doeleinden. Houdt er rekening mee dat hoelanger je hier mee wacht (en de computer gebruikt) des te kleiner de kans is dat je de bestanden kan recoveren. Dit omdat de computer de ruimte waar de bestanden op staan overschrijft. Je kan ook de helpdesk bellen wij hebben redelijk resultaat met het terughalen van verloren gewaande bestanden.

   In ieder geval succes!

 10. blankVeerle

  Hallo!

  Mijn laptop geeft al de hele dag de foutmelding “fout bij configureren van windows updates, wijzigingen ongedaan maken”. Ik heb de laptop meerdere keren opnieuw opgestart maar telkens krijg ik weer dit scherm en na uren is het nog steeds bezig. Iemand tips?

  1. blanksteve

   Hoi, ik ziet hier met hetzelfde probleem. Systeemherstel al gedaan, ook volledig naar fabrieksinstellingen teruggezet. updates worden niet meer automatisch geînstalleerd, maar omdat ik van 8 naar 8.1 wil wordt telkens gevraagd toch eerst alle updates van windows 8 te installeren. Wanneer ik dit doe krijg ik opnieuw de foutmelding ‘fout bij configureren, wijziging ongedaan maken’. Na uren wachten probeer ik opnieuw terug op te starten en een systeemherstel uit te voeren.
   Ik kan dus telkens opnieuw beginnen. Iemand een tip om toch 8.1 te installeren zonder al die updates te moeten installeren (110 ongeveer). PC is nu een week oud en heb eigenlijk nog niks anders gedaan dan hem up te date, en op te starten

 11. blankEmrah de Groot

  Hoi, ik heb een hp laptop die draait op Windows 8 zo gekocht
  Maar hij geeft nu aan als ik hem opstart dat hij automatisch herstel moet doen
  Dan gaat hij problemen vaststellen dan gaat hij herstellen en dan wordt het belle zwart en gaat hij alles weer opnieuw doen en zo de hele tijd door

 12. blankJimi cools

  Ik heb windows 8.1 en wou vandaag mijn eerste herstelpunt aanmaken. Bij het starten zei hij dat hij bepaalde bestanden miste om er aan te beginnen.

 13. blankMarloes

  Ik ondervind problemen met de windows store, die opent al dagenlang niet.
  Systeemherstel lijkt mij sowieso handig, maar ik vraag me af of ik dan ook microsoft office programma’s kwijt ben?

  1. blankJan Talens Bericht auteur

   Hoi Marloes,

   Bedankt voor je berichtje, over je vraag: dat ligt er helemaal aan wanneer je office geinstalleerd hebt. Is dit voor je gekozen systeemhersteldatum dan is er niets aan de hand. Maar voor dat je dit gaat doen zou je eens in het configuratiescherm onder systeem en beveiliging, problemen detecteren en oplossen en dan klikken op problemen met Windows update oplossen.(uitvoeren als administrator) Klein kansje dat dit je probleem oplost.

 14. blankMathijs

  Ik heb het systeemherstel zeven dagen terug laten lopen en het proces is nu al meer dan 24 uur bezig. Hij loopt nog wel, maar ik weet niet of dit normaal is.

  1. blankJan Talens Bericht auteur

   Hoi Mathijs,
   Nee dat is niet normaal. Normaal moet dit een minuut of 15 hooguit duren. Computer uitzetten en van de stroom afhalen, minimaal tien minuten laten staan voor dat u hem weer aan de stroom zet en inschakelt. Bij een laptop de accu verwijderen.

 15. blankAdriaan P.J. van den Broek

  ´t klinkt aardig, helaas, heb met een HDMI kabel de laptop op de TV aangesloten, juiste TV-HDMI poort geselecteerd, maar bij opstarten PC, géén beeld op de TV, én, wat nu juist het probleem is, géén beeld op de laptop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.