Svchost.exe

Svchost.exe en Windows

Svchost en Windows. Het is u wellicht opgevallen dat wanneer u de “taskmanager” of het “taakbeheer” laat opstarten (rechtermuisknop op de taakbalk en klikken op taakbeheer) en u zet een vinkje bij ”processen van alle gebruikers weergeven” dat dit Svchost proces veelvuldig voor komt. Dit is het zogenaamde svchost.exe proces. Dit proces kan zowel veel intern geheugen in beslag nemen, als ook de processor zwaar belasten. Toch is svchost.exe een uiterst belangrijk onmisbaar onderdeel in alle Windows versies. Van de allereerste Windows tot en met Xp, Vista, 7 en Windows 8.1

Svchost.exe proces in Windows

Svchost processen in Windows taakbeheer

Wat is Svchost.exe

Dit proces, svchost.exe, biedt de Windows services ruimte om informatie met elkaar te delen in een zelfde werkproces, ze delen en maken gebruik van dezelfde geheugen ruimte. Het svchost.exe proces host andere Windows services, zoals bijvoorbeeld de DHCP client, de DNS client, Windows Update Service de firewall en Wireless Lan Services om er maar een paar te noemen.Wanneer je wilt weten welke processen in welke svchost.exe draaien zijn daar een tweetal manieren voor om daar achter te komen.

Commandline functie “Tasklist”

Windows 8 opdrachtprompt starten

Windows 8 opdrachtprompt starten

Windows 8 en 8.1: Klik helemaal links onderin in het scherm op de rechtermuisknop en selecteer Opdrachtprompt (administrator)

Windows 7: klik op Svchost , alle programma’s, Bureau-accessoires, Systeemwerkset en klik daar op “Opdrachtprompt” Of sneller: typ “cmd” in het uitvoeren vakje. Als er om wordt gevraagd kiest u voor: of de bevestiging of u typt het administrator-wachtwoord.

SVCHOST.exe

CMD prompt met het commando tasklist /svc

Een “MS-DOS” schermpje wordt nu geopend. Hier typt u het volgende commando: tasklist /svc gevolgd door een enter. U krijgt meteen een overzicht te zien van alle processen die geactiveerd zijn, met bij het svchost.exe proces de andere aanwezige processen. Al deze processen draaien onder hetzelfde proces ID. Als u wilt kunt u ook een tekst bestand maken die u terug kunt vinden onder de c schijf. Het commando voor deze opdracht is: tasklist /svc >c:\taskList.txt . Op de c-schijf is nu in een kladblok bestand een zogeheten Tasklist aangemaakt, een hulpmiddel waarmee u verdachte services kunt opsporen.

Taakbeheer

In de grafische toepassing om de actieve processen te kunnen zien is het ook mogelijk om de inhoud van het svchost.exe proces te zien. Hiervoor opent u “Taakbeheer” u kunt dit doen door de toetsencombinatie Ctrl-Alt-Delete en te kiezen voor “Taakbeheer”. Een andere mogelijkheid is om onder op de taakbalk met de rechtermuisknop te klikken en daar dan te kiezen voor “Taakbeheer starten” in beide gevallen wordt taakbeheer geopend op het tabblad “Processen”. Hier kunt u een willekeurig svchost.exe proces selecteren om vervolgens met de rechtermuisknop  te klikken en te kiezen voor “Naar service(s) gaan”

Let op: In Windows 8.1 vindt u de svchost.exe processen in Taakbeheer nadat u op meer details links onderin klikt en dan aansluitend het tabblad Details aanklikt.

Wanneer u dit heeft gedaan gaat u naar het volgende tabblad in “Taakbeheer” namelijk het tabblad “Services”, alleen nu zult u zien dat er een aantal processen zijn geselecteerd, dit zijn de services die draaien in het svchost.exe proces die u net heeft geselecteerd. Wanneer u dus computer geheugen wilt gaan sparen, zult u dus services moeten stoppen die overbodig zijn. Doe dit alleen als u weet waar u mee bezig bent!

 

Svchost.exe
1 (20%) 2 votes

Geef een reactie