Snel opstarten in Windows 10

de functie snel opstarten

Het lijkt zo’n mooie optie, het standaard ingeschakelde Snel opstarten van Windows 10. U bent vooral met een SSD schijf na een paar seconden op de desktop aanbeland. In de praktijk blijkt echter dat de dit Snel opstarten na installatie van de benodigde ‘mee opstartende’ software met die ‘paar seconden’ niet alleen tegen te vallen. Ook kan deze feature voor de nodige computerproblemen en storingen zorgen.

Geschatte leestijd: 2 minuten

Snel opstarten en de slaapstand

Dat zit zo: Snel opstarten is eigenlijk een soort compromis tussen uitschakelen en de slaapstand. Windows schrijft een stukje uit het actuele werkgeheugen tijdens het afsluiten weg naar de harde schijf (of ssd); bij de eerstvolgende start wordt deze ‘mini-image’ gebruikt om sneller te starten. Tegelijkertijd geldt echter dat het afsluiten langer duurt vanwege het wegschrijven van de noodzakelijke gegevens.

Problemen met de functie snel opstarten

Ook zorgt Snel opstarten bij een kleine groep mensen voor Windows opstart- en afsluit -problemen en niet werkende randapparatuur. Dat laatste heeft te maken met het feit dat Windows 10 bijvoorbeeld een usb-apparaat niet de tijd gunt zich te initialiseren, wat weer leidt tot een niet werkende geheugenkaartlezer of externe harde schijf . Omdat de tijdwinst van Snel opstarten relatief beperkt is kunt u het (zeker als u tegen vreemde hardwareproblemen aanloopt) net zo goed uitschakelen.

snel opstarten windows 10
De functie snel opstarten in windows 10

Energiebeheer Windows 10

Klik daarvoor in het Configuratiescherm op Energiebeheer. Of in Windows 10: StartInstellingenSysteemEnergieSlaapstand en rechts op Extra energie-instellingen.  Aansluitend een klik op de verwijzing linksboven: Het gedrag van de aan of uit knoppen bepalen. Dan een klik op de link Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Schakel een stukje lager de optie Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) uit. Als laatste de Wijzigingen opslaan en u bent ervan verlost. Uw computer start nu iets trager, sluit daarentegen sneller af en mogelijke storingen van uw randapparatuur behoren tot het verleden.

3 reacties op “Snel opstarten in Windows 10”

  1. Pingback: Windows virusscanner gratis beveiligen - Windows Helpdesk

  2. Gevonden maar toch ook niet.
    Deze oplossing lijkt mij idd de oplossing, maar bij mij staat deze mogelijkheid er niet bij. Ik kan alleen kiezen uit Sleep en Lock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button