Interne Geheugen (RAM) controleren en repareren

tips voor het computer geheugen

Mocht u problemen ondervinden met het fysieke RAM of intern geheugen van uw pc of laptop, De computer start niet meer op of blijft hangen. Dan kunnen de volgende tips u mogelijk op weg helpen.

Geheugen defect

geheugen repareren testen
Blue Screen of Death (BSOD)

Wanneer het RAM geheugen niet meer betrouwbaar functioneert, kunnen de vreemdste dingen gebeuren met uw pc. In veel gevallen leidt dat tot een systeemcrash, waarna normaliter een ‘stopfout’ volgt. Dat kan aan een slecht functionerende videodriver liggen, maar ook aan defect geheugen. Op basis van de foutmelding kunt u alvast naar een mogelijke oorzaak of oplossing Googelen.

Geheugen en fouten in de logboeken

Windows zelf houdt heel wat informatie over de werking van het systeem in logboeken bij. Wanneer zich dus een probleemsituatie voordoet, kan het zeker geen kwaad die te raadplegen. Druk op Windows toets Windowstoets+R en voer eventvwr.msc uit. In het midden venster krijgt u een samenvatting van de systeemgebeurtenissen. Focus hier vooral op de fouttypes. Wanneer u op zo’n fout dubbelklikt, krijgt u onderaan meer informatie te zien, op het tabblad Algemeen. Google naar extra feedback, vooral op basis van Bron en Id.

Geheugen reseaten

Stof en vuil kunnen ervoor zorgen dat een RAM module (interne geheugen) geen goed contact meer maakt en zo’n module kan (vooral bij laptops) ook nog wel eens losraken/komen. Om deze oorzaak uit te sluiten, sluit u uw computer af en haalt u de voedingsbron los. Nu haalt u een voor een de RAM modules uit uw computer (op een desktop moet u normaliter eerst de lipjes aan de uiteinden naar buiten duwen), waarna u de geheugen slots goed uitblaast en de modules stevig weer terugplaatst.

Zo’n ‘reseat’ van het geheugen kan zomaar het probleem oplossen. Bij een laptop zitten deze geheugenmodules achter een klepje als u de laptop omdraait. Waar precies kunt u vinden op de site van de fabrikant van uw hardware.

Modules schoonmaken

Ziet de binnenkant van de systeemkast er behoorlijk vuil of stoffig uit, dan zijn (ook) de RAM modules wellicht aan een grondiger schoonmaakoperatie toe. Gebruik een zacht, niet-pluizig doekje dat u even in een Isopraponal oplossing heeft gedrenkt. Let op: Gebruik geen traditionele reinigingsmiddelen op basis van Aceton. Zodra de Isopraponal is verdampt, plaatst u de geheugen stripjes voorzichtig terug.

geheugencontrole windows
geheugencontrole windows

Geheugen controleren

Alweer de laatste tip maar wel een hele belangrijke. U kunt de werking van het Interne geheugen ook softwarematig controleren. Open het startmenu van Windows en zoek naar geheugencontrole. U kunt ook mdsched.exe in het zoekvak links onderin typen. Start de Windows 10 Geheugencontrole op en selecteer de bovenste optie: Nu opnieuw opstarten en zoeken naar problemen. Nadat Windows opnieuw opstart, begint de geheugencontrole en kunt u de testresultaten volgen. Of u opent naderhand de rubriek Systeem in de Windows-logboeken (zie ook tip 2) en u klikt op de gebeurtenis MemoryDiagnostics Results.

Computerhulp

Tot zover deze geheugen tips. Mocht u nou nog vragen over het geheugen hebben die niet beantwoord zijn in dit artikel. Of hulp nodig hebben met uw computer, dan kunt u natuurlijk altijd bellen met de Windows Helpdesk. Wij staan u graag te woord en staan voor u klaar om u af te helpen van al uw computer problemen.

1 reactie op “Interne Geheugen (RAM) controleren en repareren”

  1. Pingback: Computer start niet op, wat kan ik er aan doen - Windows Helpdesk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button