Blauw scherm computer opstartproblemen

Blauw scherm Windows

Uw computer wil niet goed meer opstarten er verschijnt een onbekend blauw scherm met een vreemde code. Wat is dit? Waarom wil mijn pc plotseling niet meer aan? Het blauwe scherm verdwijnt weer net zo snel als dat het gekomen is en de computer komt in een zogenaamde bootloop of of in het Nederlands opstartloop. Wat kan ik nu doen? Hoe los ik dit vervelende opstart probleem met mijn computer op.

Geschatte leestijd: 3 minuten

De reden van het blauwe scherm

Het blauwe scherm. Ook wel Bluescreen Of Death (of afgekort BSOD) genoemd, verschijnt op het moment dat de computer niet goed kan opstarten of plotseling vastloopt. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende redenen. Bijvoorbeeld door een onderbroken update, of een plotselinge stroomstoring. Problemen en fouten met de harde schijf of het Interne Geheugen komen ook voor. Kortom de redenen lopen uiteen. Meestal gebeurt het plotseling en onverwachts. Inneens verschijnt er een blauw scherm met een melding. Onderdeel van de melding is een zogenaamde error of foutcode. Met deze foutcode kan de medewerker van de helpdesk een idee krijgen in welke richting het probleem gezocht moet worden.

De code met het blauwe scherm verschijnt en is ook zo weer weg.

Met de break of pauze toets zet u de melding vast.

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

De meest voorkomende foutmelding op een blauw scherm, RQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Deze fout kan inhouden dat er een probleem is met het Interne Geheugen van je computer, en er mogelijk een confict is met een zojuist geinstalleerde driver.

CRITICAL_PROCESS_DIED

Deze foutmelding kan duiden op een probleem tijdens het laden van Windows zelf. Vaak is dit na een mislukte of onderbroken update. Een belangrijk proces is niet opgestart en geeft de foutmelding.

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

Veel opstartproblemen met een blauw scherm hebben met het interne geheugen te maken zo ook deze. Vaak is een herstart voldoende om Windows weer normaal te laten werken. De ervaring is echter dat als de Windows computer deze fout eenmaal heeft laten zien, hij regelmatig weer vastloop met dezelfde fout. Waarschijnlijk is er recent software op de computer geinstalleerd die deze fout genereert. Ga na welk programma of app u als laatste heeft geinstalleerd. Deinstalleer deze app in de veilige modus en controleer of het probleem daarmee is opgelost.

SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED

De BSOD melding SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED komt meestal direct na het opstarten van de computer. Ook deze melding heeft vaak als reden dat de installatie van een onlangs geinstalleerde driver niet correct is verlopen.

VIDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED

De videokaart in uw computer heeft een fout veroorzaakt. Dit komt voor als er veel programma’s aanspraak maken op de videokaart. Met als resultaat overbelasting van het geheugen en een blauw scherm. Vaak is het gewoon opnieuw opstarten van de computer voldoende.

Hulp nodig met een computer die niet opstart?

5/5 - (2 stemmen)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.