10 tips bereik verbeteren draadloze WiFi ontvangst

tips bereik verbeteren WiFi ontvangst

tips bereik verbeteren WiFi ontvangst

WiFi Signaal bereik router verbeteren

Wij hebben een aantal handige tips voor u op een rijtje gezet. Met deze tips is het mogelijk om een zwak, slecht bereik of haperend ontvangst van uw draadloos WiFi router te verbeteren. En met deze tips een slechte WiFi dekking op de camping, huis of kantoor om te zetten naar een goede sterke en stabiele draadloze WiFi verbinding met een goede dekking. Met als eindresultaat een beter bereik en daardoor ook sneller Internet .

Firmware router updaten

Allereerst kunt u controleren of uw router over de meest recente firmware beschikt. Als u dit nog nooit gecontroleerd heeft is de kans groot dat er een update beschikbaar is voor uw router. Dit controleert u op de website van de hardwarefabrikant.

DD-WRT Firmware gebruiken

De volgende is voor de geeks onder ons, DD-WRT software (Linux gebaseerd). Met deze software kunt u instellingen aanpassen die niet zijn terug te vinden in de originele OEM software van uw router fabrikant. Bent u een echte geek en wilt u het meeste uit uw router halen dan is dit de software voor u. DD-WRT downloaden

Router protocol aanpassen

Van welk protocol maakt uw router gebruik? Routers hebben protocollen die o.a. de snelheid aangeven waarmee de data getransporteerd wordt. Tegenwoordig gebruiken de meeste routers in onze Nederlandse en Belgische huizen het 802.11g protocol. Oudere protocollen die bijna niet meer gebruikt worden zijn de 802.11a en 802.11b. Weer nieuwere protocollen zijn de 802.11n, 802.11h en het recent geïntroduceerde 802.11ac. Is het mogelijk om bij uw router een van deze WiFi standaarden in te stellen? Ik zou dan zeker overwegen om een van deze twee snelle standaarden te gaan gebruiken. Vooral de laatste 802.11ac is razendsnel en kan via de 5Ghz band snelheden bereiken van 1300Mbps. Het voordeel is dat het bereik van het draadloze signaal (bij 2.4 Ghz) en de snelheid van doorvoeren sterk wordt verbeterd en vele malen sneller is dan het oudere 802.11g.

5Ghz WiFi netwerk

Uit een onlangs gehouden onderzoek blijkt dat op veel plaatsen in ons land de routers het draadloze WiFi signaal door de drukte niet meer aan kunnen. Vooral in de steden is er sprake dat het Wifi netwerk ernstig wordt overbelast. Met als resultaat frustratie door het slechte draadloze bereik. Wat kan je doen aan een overbelast WiFi netwerk? Een van de manieren om een overbelast WiFi netwerk tegen te gaan is het kopen van een moderne WiFi router, deze modernere routers hebben namelijk de mogelijkheid om de frequentie waarop ze uitzenden en ontvangen aan te passen. Zenden en ontvangen de “oudere” routers alleen uit op 2.4 Ghz, de nieuwere kunnen dit ook op de 5 Ghz band of zelfs gelijkertijd op allebei de frequenties. Apart bekeken hebben de twee frequenties zowel voordelen als nadelen tegenover elkaar.

Voordelen 5Ghz WiFi netwerk

Het voordeel van de moderne 5 Ghz band is dat deze nog niet veel wordt toegepast met als gevolg minder drukte op de frequentie. Met als resultaat meer bandbreedte voor uw WiFi signaal. Verder is de 5 Ghz frequentie door deze grotere bandbreedte sneller dan de 2.4 Ghz met als positief bijkomend gevolg een betere stabiliteit.

Nadelen 5Ghz WiFi netwerk

Een nadeel is echter dat veel netwerk apparatuur, zoals printers, telefoons, computers, smart-tv’s nog niet om kunnen gaan met de relatief nieuwe 5 Ghz frequentie. Een ander vervelend nadeel is dat 5 Ghz merkbaar meer moeite heeft over grotere afstanden en met dikke betonnen muren. Gaat u echt voor kwaliteit dan is een router die de beide frequenties combineert dan ook aan te raden.

Lees verder op de volgende pagina

10 tips bereik verbeteren draadloze WiFi ontvangst
4.42 (88.42%) 19 votes

14 gedachten over “10 tips bereik verbeteren draadloze WiFi ontvangst

 1. Aris

  Het beste is om met een app te kijken welke kanalen het drukst gebruikt worden, en dan te kiezen voor een rustig kanaal. Is net 3 minuten werk en heeft een groot effect

  Reageren
    1. DDSS

     Nee, ik werk bij Nexus. Wij gebruiken het programma bij problemen in netwerken. Je hoeft alleen het IP adres maar in te vullen. Als een probleem niet gelijk zichtbaar is, kan je na een paar uur terug komen om de laagste snelheid te bekijken.

     Reageren
 2. Pingback: Gebruikersaccounts de verschillen - Windows Helpdesk

 3. Pingback: WiFi verbinding probleem met het draadloze netwerk

 4. Pingback: Wanneer updaten of upgraden? - Windows Helpdesk

 5. Pingback: Computerproblemen voorkomen - Windows Helpdesk

 6. koen

  het advies om kanaal 5 te gebruiken is vervelend aangezien meestal 1,6 en 11 als standaard wordt genomen. Want je kan beter op een heel verschillende kanaal zitten (verschil groter dan 3) óf juist hetzelfde…

  (nog beter zou zijn in europa: 1,5,9,13 maar gezien de historie werkt dat niet goed tenzij iedereen zou wisselen… en dat gaat natuurlijk niet gebeuren)

  Reageren
 7. Pingback: Back-up en Image maken in Windows 7 - Windows Helpdesk

 8. Pingback: Harde schijf vol - Windows Helpdesk

 9. Pingback: Harde schijf wissen leegmaken - Windows Helpdesk

 10. Pingback: SSID uitschakelen | Windows Helpdesk

Geef een reactie