IP camera aansluiten

IP camera aansluiten

Een IP camera biedt uitgebreide mogelijkheden voor beveiliging via camerabewaking. Naast de registratie van videobeelden, zelfs in het donker dankzij infrarood, heeft de camera bewegingsdetectie met melding per email. Handig om de inbrekers voor te zijn. Of misschien wilt u uw huisdieren op afstand in de gaten te houden? Of de babykamer monitoren? Dankzij audio in beide richtingen kunt u ook meteen meeluisteren en terug praten. Grote vraag natuurlijk: hoe kunt u een IP camera aansluiten? Voor smartphones en tablets bestaan heel veel apps om beelden van IP camera’s te bekijken. Veel van die apps hebben zelf ook opties als bewegingsdetectie en het maken van opnames. Voor de veelvoorkomende camera’s van Foscam kunt u bijvoorbeeld de Foscam Viewer gebruiken. Software van de fabrikant zelf. Een andere misschien nog wel betere optie kan zijn een universele app zoals tinyCam Monitor die net wat prettiger werkt. Wilt u de beelden ook buitenshuis via mobiel internet bekijken, dan is het verstandig om er voor te zorgen dat eerst alles goed staat en dit vervolgens te controleren via het lokale netwerk. Daarna zijn, om beelden buitenshuis te kunnen bekijken, maar een paar wijzigingen aan de instellingen van de IP camera nodig. Namelijk het openzetten van de juiste poorten in de router en het aanpassen van de verbindingsinstellingen zoals het IP-adres in de app.

Een IP camera aansluiten

Hoe sluit ik mijn IP camera aan? Een IP camera krijgt een intern IP-adres op het netwerk uitgedeeld van de router, bijvoorbeeld 10.0.0.220. Daarnaast heeft de IP camera een eigen poortnummer (dat u eventueel kunt wijzigen), zoals poort 88 bij de IP camera’s van Foscam. Om beelden van buitenaf te kunnen bekijken moet u ervoor zorgen dat de router inkomende verbindingen die voor de IP camera zijn bedoeld correct doorstuurt.

Port forwarding

Dit heet ook wel port forwarding. Hierbij zetten we verbindingen naar poort 8888 door naar het interne IP-adres van de camera op poort 88. U mag ‘aan de buitenkant’ ook gewoon hetzelfde poortnummer 88 gebruiken. Om ten slotte daadwerkelijk van buitenaf verbinding met die camera te kunnen maken moet u een aantal aanpassingen in de instellingen van de camera app maken. U moet verbinding met het IP-adres van uw Internetverbinding maken in plaats van het interne IP-adres en tevens het poortnummer wijzigen in 88. Wilt u meerdere IP camera’s van buitenaf kunnen bekijken die allemaal hetzelfde poortnummer hebben, dan kunt u ofwel unieke poortnummers aan de buitenkant gebruiken of iedere camera een eigen uniek poortnummer geven en vervolgens precies die poorten doorsturen. Soms worden poorten geblokkeerd door een firewall of de internetprovider. Het is daarom handig om te controleren of de poort die u wilt gebruiken benaderbaar is vanaf Internet. Dit kunt u bijvoorbeeld op de website openpoorttest.nl eenvoudig controleren. Voer uw ip adres in, dan het poortnummer en druk vervolgens op “Check” om te controleren of de poort op uw computer die uw wilt gebruiken open is. Om de port forwarding goed te laten werken is het belangrijk dat het IP-adres van ons apparaat niet gewijzigd wordt op het interne netwerk. Het instellen van een vast intern IP-adres is dan ook aan te raden. Het is daarnaast handig als u een internetverbinding met een vast IP-adres hebt. Een alternatief is het gebruik van een dynamic DNS (DDNS) waarmee uw internetverbinding via een vaste hostnaam bereikbaar is. De bekendste DNS providers zijn noip.com en dyndns.org

 

Lees verder op de volgende pagina

IP camera aansluiten
5 (100%) 6 votes

Een gedachte over “IP camera aansluiten

  1. P.Klijnsma

    Hallo,
    Heb 2 ip camera’s via een DVRnetwerk PoECat 5 met stroom werkend. Nadeel: kan de content van deze cameras maar beperkt instellen. Heb nl. een aparte CD van de verkoper gekregen om deze cameras aan te sluiten.
    Nu wil ik die 2 cameras dus apart van dat DVRnetwerk installeren. Kan ik dit doen via de NVR of moet ik een aparte switch met stroom aanleggen om die cameras te installeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *