10 tips om niet gehackt te worden

Hoewel het soms misschien angstaanjagende praat lijkt is het helaas een echt wereldfeit. Criminelen met verstand van ICT hebben er een lucratieve business van gemaakt. Het afpersen en online bedreigen van mensen zoals u en ik om op deze manier over iemand anders zijn rug rijk te worden. We ontkomen er gewoon niet aan. Openbare wifi, hotspots en gratis toegangspunten zijn de vloek van de beveiligingsindustrie. Hieronder vindt u tien tips waar u aan moet denken om niet gehackt te worden.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Openbare WiFi? Niet bankieren!

Niet alle openbare Wi-Fi-toegangspunten zijn toevluchtsoorden voor snode hackers maar blijf altijd op je hoede. je beveiligingssoftware en firewall kunnen je niet helpen als je niet weet wanneer het gaat om informatiebeveiliging. Als je openbare wifi gaat gebruiken, gebruik het dan niet voor bankieren of andere transacties met persoonlijke details.

Gratis WiFi? Wees waakzaam!

Het is misschien niet altijd mogelijk om een ​​Evil Twin nep-wifi-toegang te herkennen. Het is vaak het beste om dubbel te controleren. Gewoon door even te vragen aan de medewerkers, als het een café, luchthaven, restaurant of iets dergelijks, dat de Wi-Fi waarmee u verbinding maakt echt die van hen is en niet een die vervalst is. Vermijd wifi-namen zoals ‘Hier gratis wifi’ of vergelijkbare SSID‘s.

Controleer de website

blank

Dubbelcheck een website altijd op spellingsfouten, oudere logo’s of al het andere dat alarm kan slaan. Als de website van uw bank of andere financiële instantie er maar een klein beetje anders uitziet dan wanneer u deze voor het laatst gebruikte, neem geen risico en contacteer de instantie voor duidelijkheid. Of voorkom dat u zich aanmeldt totdat u op een veiligere internetlocatie komt. Dus denk eraan, vertrouwt u het niet, niet inloggen of klikken! Wat wat eventueel u ook kunt doen is Google Chrome gebruiken. Deze browser geeft u een waarschuwing mocht de site malware bevatten. Meer informatie vindt u op de pagina: Waarschuwingen over onveilige sites beheren

Zorg voor recente updates

Deze is ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat uw Windows computer, antivirus en antimalware programma’s (apps) zijn voorzien van de laatste updates. En wat betreft de antivirus deze moet natuurlijk actief zijn voordat u openbare wifi gaat gebruiken en het Internet op gaat. Dus weet u van te voren dat u openbare WiFi gaat gebruiken controleer dan op updates. Zowel van uw besturingssysteem als van uw software zoals office .

Alleen sites met HTTPS gebruiken

https

Gebruik altijd HTTPS om toegang te krijgen tot websites. Dit houdt in dat de informatie en datapakketten worden verzonden en ontvangen in een versleutelde vorm. Dit maakt het voor een hacker moeilijker om zijn illegale bezigheden uit te voeren. Gebruik indien mogelijk een add-on zoals HTTPS Everywhere voor uw browser naar keuze.

Delen van bestanden openbaar uitschakelen

Openbaar netwerk bestanden delen uitzetten

Schakel het delen van bestanden uit wanneer u een openbaar Wi-Fi-toegangspunt gebruikt. Hoewel het handig kan zijn om de inhoud van uw PC thuis of op het werk in het netwerk te delen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat zodra u een ander (openbaar) netwerk begint te gebruiken de computer al uw persoonlijke bestanden begint te delen met de andere gebruikers die op hetzelfde openbare netwerk zijn aangesloten. In Windows 10 en 11 krijgt u hiervoor automatisch een mededeling als u een nieuw netwerk gaat gebruiken.

VPN-client

VPN bescherming

U heeft er vast wel eens over gehoord. Een VPN-client versleutelt alle uitgaande en inkomende gegevens van uw computer op de hoogst mogelijke niveaus, waardoor het voor een hacker vrijwel onmogelijk is om deze te decoderen. Een VPN gebruiken bij toegang tot een openbaar Wi-Fi-punt is daarom de uitgesproken manier om uw datapakketten te beschermen. Ze kunnen nog steeds worden onderschept, maar het is een van de beste manieren om uw data te beschermen op een openbaar netwerk. Wilt u meer weten over VPN’s en hoe ze werken dan is de VPNGids.nl een goed startpunt.

WiFi uitgeschakelen

WiFi automatisch verbinding maken uitzetten

Als je niet van plan bent om openbare wifi-punten te gebruiken, zorg er dan voor dat zorg ervoor dat de WiFi op uw laptop, telefoon, tablet is uitgeschakeld. Er zijn gevallen waarin een apparaat automatisch verbinding maakt met elk beschikbaar netwerk, tenzij anders wordt aangegeven dat niet te doen.

Schoudersurfers

meekijken over je schouder

Schoudersurfers, controleer de ruimte achter u voordat u wachtwoorden en gevoelige gegevens invoert. Indien nodig bedek dan het toetsenbord van je Windows computer zoveel mogelijk en maak er een punt van om rond te kijken. Wees er zeker van dat niemand over je schouder mee kan kijken.

Tweefactorauthenticatie instellen

Gebruik indien mogelijk altijd een tweefactorauthenticatie. Veel banken of websites met persoonlijke informatie maken tegenwoordig gebruik van deze manier van inloggen. Ook om in te loggen bij uw Google of Microsoft account kunt u gebruik maken van tweefactorauthenticatie Op deze manier zorg je ervoor dat de site van je bank legitiem is en dat een eventuele hacker niet verder kan. Omdat om in te loggen er een pin direct naar uw eigen telefoon wordt verzonden.

Hulp met de computer nodig? Vragen over Windows?

Tot zover deze tips over hoe u veilig blijft op het Internet. Heeft u nog vragen over een van de tips? Of misschien twijfelt u over een site of heeft u het idee dat u gehackt bent. Wij kunnen u eventueel adviseren wat te doen of uw computer controleren op virussen of malware. Meer weten hoe? Op computerhulp op afstand vindt u meer informatie over onze dienst.

5/5 - (1 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.