Opnieuw indexeren van Windows

indexeren windows

indexeren windows

Opnieuw indexeren of samenstellen van de bestanden (Windows Search-service) op uw harde schijf kan de oplossing zijn bij een plotseling trager en slecht reagerende Windows computer.

Uw computer is plotseling traag geworden. Opnieuw indexeren van Windows zou een oplossing kunnen zijn.

Een plotseling extreem trage Windows computer die voorheen altijd goed functioneerde, hoe is dat mogelijk? U heeft al van alles geprobeerd om de computer te versnellen. De computer schoongemaakt met ccleaner, schijfopruiming geprobeerd en ook nog eens alle programma’s aangepast die mee opstarten in Windows. Maar toch om de een of andere onverklaarbare reden is uw Windows computer traag geworden. Niets lijkt te helpen. Een mogelijke oplossing is om de oude indexering eens te verwijderen en een compleet nieuwe samenstelling te maken. Het komt namelijk wel eens voor, dat de indexering blijft hangen op een willekeurig bestand. Het gevolg hiervan is een traag, uitermate sloom en slecht reagerende Windows computer.

windows indexering blijft hangen

Hierboven zit u een afbeelding van Windows 10 Taakbeheer. De harde schijf en de processor zijn constant aan het werk met de indexeerfunctie. De computer gebruikt als zijn systeem resources in de poging om het bestand te indexeren. Op zo een moment blijft er weinig over voor de rest van de computer, met als begrijpelijk resultaat een trage computer.

Indexering? Wat is dat?

In Windows van Vista tot en met Windows 10 en 11 is het mogelijk om de zoekopdrachten naar bestanden razendsnel uit te voeren. In XP bestond indexering nog niet en zo kon de zoekopdracht naar een bepaald bestand een lange tijd duren. Windows XP moest de hele schijf doorzoeken. In de “nieuwere” Windows versies staat standaard een optie aan die de bestanden op uw computer indexeert voor toekomstige zoekopdrachten. Al uw bestanden zijn al bekend (geindexeerd) en daarom direct benaderbaar als er een zoekopdracht wordt gegeven. Uw zoekopdracht is eigenlijk al van tevoren gedaan. Windows weet waar alle bestanden op de harde schijf van uw computer zich bevinden. En kan daardoor bestanden razend snel zoeken en voor u vinden, aanwijzen eigenlijk. Erg handig. Behalve als deze schijf indexering dus blijft hangen, dit kan een enkele keer wel eens gebeuren. Het resultaat is een constant actieve harde schijf. De schijf blijft bezig ook als u de computer niet gebruikt. Het herstarten van dit indexeren op de hardeschijf is op zo een moment de enige oplossing.

De volgende voorbeeldafbeeldingen in dit verhaal zijn van Windows 11 maar de instructies zijn voor alle Windows versies gelijk, dus ook voor Windows 10.

Windows opnieuw indexeren

Opnieuw Indexeren

Om opnieuw te indexeren en zo mogelijk snelheidswinst met Windows te behalen gaat u als volgt te werk:

1. Klik op de Windows startknop of op het vergrootglas naast de startknop in Windows.

2. In het zoekvak typt u: Indexeringsopties

3. U klikt bovenin het venster dubbel op: Indexeringsopties

4. U klikt op: Geavanceerd

5. U klikt u op de knop: Opnieuw samenstellen.

6. En tenslotte op de knop OK.

indexering opnieuw opbouwen

Windows geeft zelf al aan dat het indexeren geruime tijd in beslag gaat nemen. Maar wanneer de computer uiteindelijk klaar is met indexeren is uw Windows computer weer sneller, reageert weer zoals het zou moeten. En u kunt razendsnel bestanden zoeken en vinden.

4.7/5 - (3 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

5 gedachten over “Opnieuw indexeren van Windows

 1. blankN.A.Smit

  Deze aanwijzing heeft prima gewerkt, ben zeer content !
  Batterij instelling veranderd van max batterij levensduur naar max prestaties processor
  De laptop werkt weer als nieuw ! (windows 10)

 2. blankgjvw

  Ik gebruik Windows 10. Mijn zoekfunctie in de Verkenner vindt een bestand niet op het woord ‘zoektocht , dat in de naam van het bestand voorkomt. Dat is toch raar, omdat het bestand zelfs gevonden moet worden als het in de tekst ervan voorkomt. Bij de eigenschappen van de betreffende schijf staat aangevinkt de optie “De inhoud en de eigenschappen van bestanden op dit station mogen worden geïndexeerd”.
  1. Hoe kan dat? 2. Hoe kan ik dit oplossen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.